Lecsaptak a hatóságok az uniós pénzeket elosztó nyírségi egyesületre - Lehallgatás és titkos nyomozás

Titkos nyomozás keretében fülelte le a 22 település vidékfejlesztési programjait intéző Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesületet a rendőrség. Lehallgatást és házkutatást követően a szervezet egyik pénzosztójét, B. Lászlót már meg is gyanúsították.

Titkos nyomozást folytatott a rendőrség a 22 település vidékfejlesztési programjait intéző Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület tevékenységével kapcsolatban – tudta meg a 24.hu. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberei a nyáron csaptak le a szervezet egyik pénzosztójára. B. Lászlót az előzetes telefonlehallgatások, majd a házkutatás során begyűjtött információk alapján meg is gyanúsították.

A lap szerint B. László az idén került a helyi uniós pályázatok elbírálását végző bizottság tagjai közé, korábban több cikluson keresztül fideszes polgármester volt a megye egyik településén, majd a Pénzügyminisztériumban is dolgozott.

A 24.hu megkereste az ügyben a rendőrséget, ami a lap kérdésire azt a tájékoztatást adta, hogy az egyesület ügyében büntetőeljárás van folyamatban.

Tasi Sándor, az egyesület elnöke szintén megerősítette a nyomozás tényét. Tasi, aki a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke, azt is elmondta, hogy a hónapok óta zajló eljárásban már őt is meghallgatták tanúként. Hozzátette, hogy a rendőrség tőle főként az egyesület eljárásrendjéről érdeklődött, és minden szükséges dokumentumot a nyomozók rendelkezésére bocsátott.

Tasi információi szerint a rendőrség azt állítja, hogy pénzt kérhettek vissza a megítélt támogatásból, az ügy azonban nem nagy összegekről szól. A rendőrök két programot vizsgáltak, az egyik egy turisztikai jellegű pályázat volt, a másik egy eszközbeszerzés. Az utóbbit Tasi tudomása szerint idő közben vissza is vonták. A politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ügynek nincs köze a tavasszal botrányt kavaró lombkoronasétányokhoz.

Az ügyben ugyanis érintett Filemon Mihály is, aki a bíráló bizottságának – Tasi és B. László mellett – szintén tagja.

A LEADER az Európai Unió legrégebben működő támogatási programja Magyarországon. A vidékfejlesztésére szánt kisebb összegek szétosztásához olyan szervezetrendszert alakítottak ki, amelyben a helyi politikai és gazdasági szereplők, valamint a civil szervezeteknek is helyet kaphattak. Ezek az úgynevezett „helyi akciócsoportok” pályáztatás útján osztják szét a forrásokat. A támogatásokról szóló döntéseket formálisan a bíráló bizottságok hozzák meg.

A Dél-Nyírség, Erdőspuszták Egyesület 2013-ban nyerte el a helyi LEADER-akciócsoport címet, azóta az Agrárminisztérium megbízása alapján Nyíradonyban működteti az unió vidékfejlesztési irodáját. Az egyesületnek az önkormányzatokkal együtt több mint 180 tagja van.

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....