Milliárdokért vásárolt gigantikus hotelt a magyar állam Erdélyben a nyilvánosság teljes kizárásával

A Marosvásárhelyi Concordia Hotel a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába került a Manevi Zrt. által. A tranzakció 2022 márciusában zajlott le, és a tulajdonosváltást hivatalosan a Hivatalos Közlönyben tették közzé. A szálloda korábbi tulajdonosai, Mioara és Răzvan Cornel Șipoș a kanadai CanImpEx Marketing vállalatnak adták el a szállodát, amelyet később a szatmárnémeti Manevi Pro Transilvania vállalat vásárolt meg, amely 100%-ban a Manevi Zrt. tulajdonában áll.

A tranzakció értéke állítólag 7 millió euró vagy 34 millió lej lehetett a marosvásárhelyi ingatlanért. A szálloda jelenlegi igazgatója Szepessy Szabolcs, aki a tulajdonosváltás idején a pozícióját foglalta el. Szepessy nem a Manevi alkalmazottja, hanem a szállodaé, így nem rendelkezik információval a Manevi Zrt.-vel kapcsolatban.

A Manevi Zrt.-ről elterjedt, hogy az Orbán Viktor kormánya által fontos erdélyi ingatlanokat vásároló "paraván" lehet. A vállalatnak az Átlátszó tavaly augusztusban ajándékozott két (korábban) állami cég, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. 26 ingatlanja van összesen 5 országban. A Marosvásárhelyen kívül további szállodák, kastélyok és ingatlanok is szerepelnek a portfóliójukban, például az aradi Hotel Ardeal.

A Concordia Hotel Marosvásárhely főterén található, és műemlék jellegű épületben működik. A 4 csillagos szálloda számos kényelmi szolgáltatást kínál, mint például úszómedence, jacuzzi, szauna, szépségszalon, fodrászat, konferenciaterem és mélygarázs. A szálloda 34 szoba/apartmannal rendelkezik.