Óriási botrány Orbán kormányülésén - nem akármit mondtak neki hangosbemondón

A Momentum aktivistái hangosbeszélőn közvetítették Orbán Viktor szavait a pedofíliáról a sopronbánfalvai kormányülés közben. Ezzel a cselekedettel fel kívánták hívni a figyelmet Novák Katalin döntésére, amiért kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki kényszerítésért volt elítélve. K. Endre hamis vallomást próbált aláíratni a pe*do*fi*l igazgató egyik áldozatával.

A hangszóróból Orbán Viktor 2020-ban elhangzott szavai csendültek fel, melyeket a Kaleta-ügyhöz kapcsolva mondott. Kaleta Gábor volt perui nagykövetet gyermekpornó miatt ítélték el, de felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Orbán Viktor akkor ezt mondta:

„Ez az ügy, amiről nem lehet nyugodtan beszélni, hiszen mégiscsak gyerekekről van szó. Nekem is van vagy öt, meg már unokáim is. Ha az ember ilyen esetről hall, akkor azonnal a saját gyerekeire gondol, hogy ők is lehetnének áldozatok. (...) Ilyenkor semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak. Ugyan a bíróság, meg az ügyészség járt el, de nincs ennek az ügynek vége.”


Az ellenzéki Momentum szerint ez a kegyelmi döntés ellentmond a "családbarát" Magyarország elveinek, mivel a fideszes köztársasági elnök segített egy pedofíliával vádolt személynek. Az ellenzék most fideszes pe*do*fi*llobbiról beszél, és Novák lemondását követeli. Az MSZP-s Tóth Bertalan hétfőn Varga Judit lemondását is követelte, aki a Fidesz EP-listájának élén áll. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák döntött a kegyelemről, a kérelmet miniszterként ő terjesztette fel, és az ő ellenjegyzése is szükséges volt az érvényességhez.

Az államfő nem köteles indokolni a kegyelmi ügyeket, és Novák Katalin keddi sajtótájékoztatóján sem adott magyarázatot a döntésre. Csak arról beszélt, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket. Elmondta, hogy ő személyesen undorodik a pedofíliától, és az elnöksége alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pe*do*fi*loknak.

Pénteken a köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota előtt tüntetést tartanak az ügy miatt.