Autópálya koncesszió: Várkonyi Andrea cége is megbízást kapott a 35 évre szóló titkosított giga bizniszben

A Media1 megtudta, hogy Mészáros Lőrinc feleségének, Várkonyi Andreának a néhány éve létrehozott cége, a Whitedog Media Kft. is bekerült az 1237 kilométernyi magyar gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait tavaly szeptembertől 35 évre koncessziós szerződéssel átvevő MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fontos alvállalkozói közé.

Mészáros Lőrinc kormányközeli nagyvállalkozó feleségének, a TV2 Neked Énekelek című adománygyűjtő műsorait vezető Várkonyi Andrea televíziós műsorvezetőnek (egyben 2021 óta a TV2 Csoport igazgatósági tagjának) a cége, a Whitedog Media Kft. kapta a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) weblapjának fejlesztésére és üzemeltetésére szóló megbízást – értesült a Media1.

Értesülésünket hivatalosan is alátámasztja az mkif.hu honlapjának egyik, kevésbé szem előtt lévő aloldala, ugyanis a figyelmesebbek az impresszumban észrevehetik, hogy adatfeldolgozóként Várkonyi Andrea 2020-ban létrehozott médiacége szerepel. A honlap szerint a Whitedog Media Kft. látja el az autópályás cég portáljának fejlesztését és üzemeltetését.

Válaszolt az MKIF a megbízás kapcsán, de azt nem mondják el, mennyit fizettek ki eddig

Cikkünk kapcsán elértük az MKIF Zrt.-t is, hogy megkérdezzük, pontosan milyen feladatokra szerződtek a Whitedog Mediával, illetve mekkora összeget fizetnek ezért. Válaszul az infrastruktúraüzemeltető cég Kommunikációs Osztálya a következő választ küldte:

„Cégünk a Whitedog Media Kft.-vel az elmúlt 7 hónapban, eseti megbízások alapján dolgozott együtt. Augusztustól-februárig a következő munkákat végezték el:

weboldal design, tervezés és fejlesztés,
teljes arculat,
országos drónfotózás több tucat helyszínen,
közösségi média stratégia megírása és platformok létrehozása,
vizuális arculati elemek kidolgozása és gyártása.
Feladataikat aktuális, átlagos piaci ügynökségi díjaknak megfelelő áron végezték el” – írta az MKIF.

Óriási biznisz, évtizedekre

Az MKIF Infrastruktúra Üzemeltető Zrt. 2022 szeptemberében vette át összesen 1237 kilométernyi gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait Magyarországon.

A nagy összegű koncesssziós szerződés 35 évre szól Mészáros Lőrinc és Szíjj László kormányközeli üzletemberek gazdasági köreinek. Olyan utakat kezelnek mint az M1 és az M7 autópályák M0 és az országhatár közötti szakaszai, az M15, az M25, az M3, az M4, az M30, az M35, az M44, az M70, az M85 és az M86 teljes területe, továbbá az M8-as autópálya Kisapostag és Apostag közötti szakasza.


Az MKIF mögött a Themis Magántőkealap, a Konzum tőkealap, az Opus Bridge Magántőkealap, az Opus New Way Magántőkealap, a Cronus Magántőkealap, a Vesta Magántőkealap és Via Magántőkealap konzorciuma áll, ezek közül néhány Mészáros Lőrinchez vagy Szijj Lászlóhoz köthető.

A tavaly szeptemberi változások óta, ahogy az alábbi ábrán is látható, a magyar közúthálózat üzemeltetésének csak egy kisebb szelete, mintegy 291 kilométernyi útszakasz maradt meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. A térképen pirossal jelölve látható az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által, állami megbízás keretében kezelt 1237 kilométeres úthálózat.


A G7 nevű gazdasági portál korábbi számításai szerint az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a 35 évre szóló állami szerződésnek köszönhetően körülbelül 5.500 milliárd forint közpénzekből származó árbevétellel számolhat, a fenntartás és az új utak építése pedig 3.850 milliárd forintot emészt majd fel, nagyságrendileg tehát a 30 százalékos profittal számolva a Mészáros-Szíjj páros évi 46 milliárd forinttal számolhat.

Gyorsan nő a Whitedog Media, amióta Várkonyi Andrea megalapította egy Mészáros Lőrinchez köthető villában
A Mészáros Lőrinccel 2021-ben házasságra lépő tévés műsorvezető 75 százalékos tulajdonában lévő cég, a Whitedog Media Kft. nem először dolgozik Mészáros Lőrinc valamely érdekeltségének.

2021 februárjában Várkonyi azt nyilatkozta, büszke rá, hogy nem sokkal korábban létrehozott cége egyik első ügyfele a Mészáros Csoport lett.

Várkonyi Andrea az Opten céginformációs rendszer szerint 2022-ben közel 300 millió forint osztalékot vett ki a „Fehérkutyából”, amit az tett lehetővé, hogy a Whitedog Media nagyon gyorsan növekszik: a Mészáros Lőrinchez köthető budapesti villába, az Andrássy út 105. szám alá bejegyzett kft. már az indulás első 4 hónapjában 127 millió forint árbevételre tett szert 2020-ban, míg 2021-ben több mint 2 milliárd forint nettó árbevételük volt. Átlagos munkavállalói létszámuk a legutóbbi cégadatbázis-frissítéskor már megközelítette a 40 főt.

Várkonyi Andrea tavaly márciusban a Forbes legbefolyásosabb női médiavezetők listáján bekerült a TOP10-be.

Valószínűleg azzal, hogy a Várkonyi férjéhez is köthető konzorcium 35 évre hozzájutott a nagy állami megbízáshoz, a Whitedog Media Kft. is hosszú éveken át számíthat majd biztos bevételre az MKIF-től.