van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2023-10-01
< ugrás a legfrissebb hírekhez

Elhangzott az Európai Parlamentben - 30 milliárd eurót kapott Magyarország - amiből sokat elrakott az Orbán család

Nagy bajban van Magyarország Orbánék miatt.

Az Európai Parlament szerda délután vitatja meg a magyar jogállamiságról készült legfrissebb jelentést, ami a 2018-as Sargentini-féle jelentés kiegészítése. A jelentés okán egy olyan eljárás indult Magyarország ellen, aminek a végén akár a magyar kormány szavazati jogát is megvonhatnák az Európai Tanácsban.

A mostani jelentés azt jelezte, hogy a helyzet 2018 óta rosszabbodott, és Magyarországon nincs demokrácia, helyette a”választási autokrácia hibrid rezsimje” kifejezést alkalmazzák.

A jelentés rámutat, hogy mindezért a Bizottság és a Tanács is felelős, mert nem léptek fel elég erélyesen a magyar kormánnyal szemben.
A dokumentumban felszólítják mindkét testületet, hogy legyenek kemények, és a napirenden lévő eljárásokban ne engedjenek, és

ne adjanak pénzt a magyar kormánynak.


Minderről végleges szavazás csütörtökön lesz, és valószínű, hogy a többség megszavazza majd.

“Számos intézmény mutatta ki a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos problémákat, és azzal sem ért egyet, hogy össze lehetne vetni például különböző választási rendszereket úgy, mint ahogy a magyar kormány teszi, amikor védi a hazai változtatásokat. Mindig számít a kontextus is”


— mondta Trócsányi László fideszes képviselőnek Paulo Rangel.

Trócsányi kérdésekkel válaszolt:

“Miért nem foglalkoznak a nyugati igazságszolgáltatási helyzettel? Franciaországban például egy volt szocialista politikus egy bírói szervezet elnöke. Ez nem baj?”.Paulo Rangel, néppárti politikus szerint ez a jelentés világos tényeket és bizonyítékokat mutatott be arra, hogy

a magyar kormány autoriter fordulatot hajtott végre.
Közölte, a fő felelősség szerinte ezért az Európai Tanácsot illeti, mert ők aktiválhatnák a 7-es cikkely szerinti eljárást, ám ezt sosem tették meg. A politikus úgy látja, a Tanácsban abban bíznak, hogy ezt meg lehet oldani informális úton, de közben nem történik semmi, minden vizsgált tényező egyre rosszabb, ami az ukrán háborúval kapcsolatban is látszik.

Az Orbán-párti Hidvéghi Balázs azt állította, szégyenletes, hogy még háborús válsághelyzetben is
politikai rágalomhadjáratot folytatnak az EP-ben Magyarország ellen.Az elhibázott szankciók következményeivel kellene inkább foglalkozni — mondta. “Maguk századszor is Magyarországot támadják hazugságokkal! (…) Maguk zsarolni akarnak, mert nem tudják elfogadni, hogy a magyarok idén negyedszer is nemet mondtak a baloldalra és a brüsszeli kioktatásra. (…) El a kezekkel Magyarországtól!” — hangoztatta.

Malin Björk, az Egységes Európai Baloldal svéd képviselője, elmondta,
gyakorlatilag minden rossz irányba megy Magyarországon.A politikus szerint a Fidesz úgy jár el, hogy ha megnyerte a választást, akkor többé nem kell tiszteletben tartani a nők jogait vagy az igazságszolgáltatás függetlenségét. Björk kitért az abortusszal kapcsolatos magyar szigorításra is, majd hozzátette, nagyon világosan ki kell mondani, hogy
nem jár több pénz Orbánéknak a demokrácia leépítésére.A PiS EP-képviselője, Jadwiga Wiśniewska a konzervatív frakció nevében arról beszél, hogy jobb lenne ha az energiaárakkal, Ukrajnával, érdemi dolgokkal foglalkozna a Bizottság. Hozzátette, nemzeti hatáskörbe tartozó ügyek miatt bírálják Magyarországot, ami szerepzavar a Bizottság részéről.

Jean-Paul Garraud, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője, arról beszélt, hogy az EP ismét mindenféle alap nélkül akarja besározni Magyarországot. Azt mondta, Magyarországot alaptalanul vádolják, miközben a magyar kormány éppen megvédi az európai értékeket. A szélsőjobboldali politikus azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy Marine Le Pen legutóbbi elnöki kampányát a Mészáros-féle MKB hitelezte.

Daniel Freund német zöldpárti politikus azt mondta,
állami terror van Magyarországon.Hozzátette: 30 milliárd eurót kapott Magyarország az elmúlt öt évben, amiből sokat elrakott az Orbán család, illetve a család barátai. Orbán ellen eddig semmi sem működött, úgyhogy reméli, hogy a Bizottság befagyasztja a Magyarországnak szánt pénzeket.
“Ne kapjon több pénzt a korrupt autokrata rezsim!”.A liberális Renew frakció részéről Ramona Strugariu úgy fogalmazott: a nagy frakciók mind egységesen látják úgy, hogy a magyar kormány aláássa a demokratikus intézményeket. Felidézte: a Fidesz nemrég az EP felszámolásáról szóló parlamenti határozatot fogadott el Magyarországon, és ő is említette az abortuszt szigorító legutóbbi intézkedést is. Végül azzal zárta felszólalását, hogy
olyan kreatív megoldásokat kell találniuk, melyek nem fosztják meg a magyar embereket az uniós forrásoktól.Bettina Vollath osztrák szociáldemokrata képviselő elmondta, örülne, ha nem kellene ezt a vitát megtartani, de a helyzet nem javul Magyarországon. Ugyanis Orbán Viktor rendszerszerűen építi le az alapvető jogokat. Emlékeztetett a magyar kormányfő tusványosi beszédére, ahol szerint Orbán Oroszország szövetségeseként szólalt fel. Elmondta, reméli, hogy a Bizottság elér azért valami eredményt, minden EU-s intézménynek közösen fel kell lépni.

Az EP szocialista frakciója meg fogja szavazni a jelentést.Isabel Wiseler-Santos Lima, a Fidesz volt pártcsaládja, a Néppárt tagjaként, elmondta, Magyarországon nem egyes problémás ügyek merülnek fel, hanem rendszerszintű problémáról beszélhetünk. Felidézte, hogy milyen sok intézmény jelentését tudták belefűzni ebbe az egyetlen dokumentumba. Lima külön kitért a magyar kormány azon lépéseire is, mellyel a média függetlenségét ásták alá.

Włodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel politikus azt mondta, Magyarországon aláássák az EU értékeit, alapvető jogokat korlátoznak. Mint mondta,

égbekiáltó bűn, hogy a magyar kormány nem szolidáris Ukrajnával, és az agresszorral üzletel.A lengyel politikus hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy a Bizottság fellépjen a feltételességi mechanizmuson keresztül a magyar kormány ellen.

A Bizottság részéről Didier Reynders belga politikus, jogérvényesülésért felelős biztos úgy reagált: a Bizottság kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni a jogállamiság védelmében. Felidézte a korábbi alkalmakat, amikor a Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a magyarországi esetek miatt, majd kitért rá, hogy a Tanács legutóbb júliusban ajánlotta Magyarországnak az antikorrupciós vállalások teljesítését, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését.

Hozzátette: az EB továbbra is párbeszédben van a magyar féllel, és elmondta, az általuk közölt hiányosságok megoldását továbbra is várják. A legutóbbi jogállamiság-jelentésben is több ajánlást tettek, többek között a civil társadalommal, a korrupció elleni küzdelemmel és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. A biztos több súlyos aggályt is megfogalmazott a magyarországi korrupcióval kapcsolatban, külön kiemelte az elmaradó vizsgálatok problémáját.

Reynders hosszasan sorolta aggályait: említette még a közmédia szerkesztői függetlenségének hiányát, illetve hogy a magyar kormány rendkívül széles körben élt a veszélyhelyzeti eljárásrenddel, olyan esetekben is, melyek nem kapcsolódtak a koronavírus-járványhoz. Majd megismételte, hogy

nem tud arról beszámolni, hogy pozitív változások történtek volna Magyarországon, reméli a párbeszéd ezt majd elősegíti.(444.hu)

Ezt olvassa mindenki:
Törvényt módosít Orbán: Teljesen ingyen magántulajdonba kerülhetnek az állami...  
Elhangzott az Európai Parlamentben - 30 milliárd eurót kapott Magyarország - amiből sokat elrakott az Orbán család  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Kövér László szerint Magyarországot kifosztási tervek fenyegetik
Megindult a lavina - Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, de akkor....
Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot - Nyomoz a rendőrség az adat(nem)kiadás miatt
Íme a 25 milliárd forintos per részletei amit elbukott Magyarország - Elutasították a fellebbezését
Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével fogl...
Nemzetközi botrány: egy német lap szerint meg akar indulni Orbánék ellen az ...
Még ebben a hónapban beélesíthetik a jogállami eljárást. A német üzleti körök lapjának,...
Orbán azt hitte meghátrálnak a Hollandok - most viszont Ők üzentek neki
Messzire visszhangzó megjegyzést ejtett el nemrég Mark Rutte holland miniszterelnök, amikor a pe...
Beindult az Orbán cirkusz: nagyon kellemetlen videót tettek közzé Orbánról
Újabb hazugságkampányba kezdett Orbán Viktor és bohóc csapata. Nagy meglepetést nem okoznak, hiszen újra a migránsok és Soros a téma. Megint milliárdokat szórnak el plakátkampányra és ...
  
Hivatalos: Semjén Zsolt bejelentette a digitális állampolgárság részleteit - forradalmasítják a közmédiát
Virtuális nemzeti tér jön létre, amelynek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz hozzáfér - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyette...
  
Orbán bekeményített: nem láttuk még ilyet posztolni...
Köhög a bolha. Nem akar kibabrálni a többi európaival — legalábbis ezt írta Orbán Viktor Facebook-oldalán hétfőn. A miniszterelnök közölte: Brüsszel nem a főnökünk. Az Európai ...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

Elhangzott az Európai Parlamentben - 30 milliárd eurót kapott Magyarország - amiből sokat elrakott az Orbán család

Nagy bajban van Magyarország Orbánék miatt.

Az Európai Parlament szerda délután vitatja meg a magyar jogállamiságról készült legfrissebb jelentést, ami a 2018-as Sargentini-féle jelentés kiegészítése. A jelentés okán egy olyan eljárás indult Magyarország ellen, aminek a végén akár a magyar kormány szavazati jogát is megvonhatnák az Európai Tanácsban.

A mostani jelentés azt jelezte, hogy a helyzet 2018 óta rosszabbodott, és Magyarországon nincs demokrácia, helyette a”választási autokrácia hibrid rezsimje” kifejezést alkalmazzák.

A jelentés rámutat, hogy mindezért a Bizottság és a Tanács is felelős, mert nem léptek fel elég erélyesen a magyar kormánnyal szemben.
A dokumentumban felszólítják mindkét testületet, hogy legyenek kemények, és a napirenden lévő eljárásokban ne engedjenek, és

ne adjanak pénzt a magyar kormánynak.


Minderről végleges szavazás csütörtökön lesz, és valószínű, hogy a többség megszavazza majd.

“Számos intézmény mutatta ki a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos problémákat, és azzal sem ért egyet, hogy össze lehetne vetni például különböző választási rendszereket úgy, mint ahogy a magyar kormány teszi, amikor védi a hazai változtatásokat. Mindig számít a kontextus is”


— mondta Trócsányi László fideszes képviselőnek Paulo Rangel.

Trócsányi kérdésekkel válaszolt:

“Miért nem foglalkoznak a nyugati igazságszolgáltatási helyzettel? Franciaországban például egy volt szocialista politikus egy bírói szervezet elnöke. Ez nem baj?”.Paulo Rangel, néppárti politikus szerint ez a jelentés világos tényeket és bizonyítékokat mutatott be arra, hogy

a magyar kormány autoriter fordulatot hajtott végre.
Közölte, a fő felelősség szerinte ezért az Európai Tanácsot illeti, mert ők aktiválhatnák a 7-es cikkely szerinti eljárást, ám ezt sosem tették meg. A politikus úgy látja, a Tanácsban abban bíznak, hogy ezt meg lehet oldani informális úton, de közben nem történik semmi, minden vizsgált tényező egyre rosszabb, ami az ukrán háborúval kapcsolatban is látszik.

Az Orbán-párti Hidvéghi Balázs azt állította, szégyenletes, hogy még háborús válsághelyzetben is
politikai rágalomhadjáratot folytatnak az EP-ben Magyarország ellen.Az elhibázott szankciók következményeivel kellene inkább foglalkozni — mondta. “Maguk századszor is Magyarországot támadják hazugságokkal! (…) Maguk zsarolni akarnak, mert nem tudják elfogadni, hogy a magyarok idén negyedszer is nemet mondtak a baloldalra és a brüsszeli kioktatásra. (…) El a kezekkel Magyarországtól!” — hangoztatta.

Malin Björk, az Egységes Európai Baloldal svéd képviselője, elmondta,
gyakorlatilag minden rossz irányba megy Magyarországon.A politikus szerint a Fidesz úgy jár el, hogy ha megnyerte a választást, akkor többé nem kell tiszteletben tartani a nők jogait vagy az igazságszolgáltatás függetlenségét. Björk kitért az abortusszal kapcsolatos magyar szigorításra is, majd hozzátette, nagyon világosan ki kell mondani, hogy
nem jár több pénz Orbánéknak a demokrácia leépítésére.A PiS EP-képviselője, Jadwiga Wiśniewska a konzervatív frakció nevében arról beszél, hogy jobb lenne ha az energiaárakkal, Ukrajnával, érdemi dolgokkal foglalkozna a Bizottság. Hozzátette, nemzeti hatáskörbe tartozó ügyek miatt bírálják Magyarországot, ami szerepzavar a Bizottság részéről.

Jean-Paul Garraud, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője, arról beszélt, hogy az EP ismét mindenféle alap nélkül akarja besározni Magyarországot. Azt mondta, Magyarországot alaptalanul vádolják, miközben a magyar kormány éppen megvédi az európai értékeket. A szélsőjobboldali politikus azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy Marine Le Pen legutóbbi elnöki kampányát a Mészáros-féle MKB hitelezte.

Daniel Freund német zöldpárti politikus azt mondta,
állami terror van Magyarországon.Hozzátette: 30 milliárd eurót kapott Magyarország az elmúlt öt évben, amiből sokat elrakott az Orbán család, illetve a család barátai. Orbán ellen eddig semmi sem működött, úgyhogy reméli, hogy a Bizottság befagyasztja a Magyarországnak szánt pénzeket.
“Ne kapjon több pénzt a korrupt autokrata rezsim!”.A liberális Renew frakció részéről Ramona Strugariu úgy fogalmazott: a nagy frakciók mind egységesen látják úgy, hogy a magyar kormány aláássa a demokratikus intézményeket. Felidézte: a Fidesz nemrég az EP felszámolásáról szóló parlamenti határozatot fogadott el Magyarországon, és ő is említette az abortuszt szigorító legutóbbi intézkedést is. Végül azzal zárta felszólalását, hogy
olyan kreatív megoldásokat kell találniuk, melyek nem fosztják meg a magyar embereket az uniós forrásoktól.Bettina Vollath osztrák szociáldemokrata képviselő elmondta, örülne, ha nem kellene ezt a vitát megtartani, de a helyzet nem javul Magyarországon. Ugyanis Orbán Viktor rendszerszerűen építi le az alapvető jogokat. Emlékeztetett a magyar kormányfő tusványosi beszédére, ahol szerint Orbán Oroszország szövetségeseként szólalt fel. Elmondta, reméli, hogy a Bizottság elér azért valami eredményt, minden EU-s intézménynek közösen fel kell lépni.

Az EP szocialista frakciója meg fogja szavazni a jelentést.Isabel Wiseler-Santos Lima, a Fidesz volt pártcsaládja, a Néppárt tagjaként, elmondta, Magyarországon nem egyes problémás ügyek merülnek fel, hanem rendszerszintű problémáról beszélhetünk. Felidézte, hogy milyen sok intézmény jelentését tudták belefűzni ebbe az egyetlen dokumentumba. Lima külön kitért a magyar kormány azon lépéseire is, mellyel a média függetlenségét ásták alá.

Włodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel politikus azt mondta, Magyarországon aláássák az EU értékeit, alapvető jogokat korlátoznak. Mint mondta,

égbekiáltó bűn, hogy a magyar kormány nem szolidáris Ukrajnával, és az agresszorral üzletel.A lengyel politikus hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy a Bizottság fellépjen a feltételességi mechanizmuson keresztül a magyar kormány ellen.

A Bizottság részéről Didier Reynders belga politikus, jogérvényesülésért felelős biztos úgy reagált: a Bizottság kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni a jogállamiság védelmében. Felidézte a korábbi alkalmakat, amikor a Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a magyarországi esetek miatt, majd kitért rá, hogy a Tanács legutóbb júliusban ajánlotta Magyarországnak az antikorrupciós vállalások teljesítését, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését.

Hozzátette: az EB továbbra is párbeszédben van a magyar féllel, és elmondta, az általuk közölt hiányosságok megoldását továbbra is várják. A legutóbbi jogállamiság-jelentésben is több ajánlást tettek, többek között a civil társadalommal, a korrupció elleni küzdelemmel és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. A biztos több súlyos aggályt is megfogalmazott a magyarországi korrupcióval kapcsolatban, külön kiemelte az elmaradó vizsgálatok problémáját.

Reynders hosszasan sorolta aggályait: említette még a közmédia szerkesztői függetlenségének hiányát, illetve hogy a magyar kormány rendkívül széles körben élt a veszélyhelyzeti eljárásrenddel, olyan esetekben is, melyek nem kapcsolódtak a koronavírus-járványhoz. Majd megismételte, hogy

nem tud arról beszámolni, hogy pozitív változások történtek volna Magyarországon, reméli a párbeszéd ezt majd elősegíti.(444.hu)

Legolvasottabbak
Törvényt módosít Orbán: Teljesen ingyen magántulajdonba kerülhetnek az állami...
Elhangzott az Európai Parlamentben - 30 milliárd eurót kapott Magyarország - amiből sokat elrakott az Orbán család
Íme a 25 milliárd forintos per részletei amit elbukott Magyarország - Elutasították a fellebbezését
Most érkezett
Ha azt hitted nem jön durvább részlet a Völner botrányról, akkor tévedtél - elképesztő ami kiderült
Orbán azt hitte meghátrálnak a Hollandok - most viszont Ők üzentek neki
Kirobbant a háború: Beteges hazudozónak neveztek Palkovics Lászlót a nagy nyilvánosság előtt
Kövess minket!
     
Nemzetközi botrány: egy német lap szerint meg akar indulni Orbánék ellen az ...
Orbán azt hitte meghátrálnak a Hollandok - most viszont Ők üzentek neki
Beindult az Orbán cirkusz: nagyon kellemetlen videót tettek közzé Orbánról
Hivatalos: Semjén Zsolt bejelentette a digitális állampolgárság részleteit - forradalmasítják a közmédiát
Orbán bekeményített: nem láttuk még ilyet posztolni...
Megindult a lavina - Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, de akkor....
Ciki - Megkérdezték Szijjártót hajlandó-e lemondani, megfagyott a levegő
ORbán bukása? - a támogatás visszakövetelését javasolja az EU csalás elleni hivatala, szabálytalanul vásárolt 9 milliárdért...
Adok-kapok: közzétették mennyit dolgozott civilként Orbán, Szijjártó, Semjén, Kövér, Lázár és Deutsch
Ha azt hitted nem jön durvább részlet a Völner botrányról, akkor tévedtél - elképesztő ami kiderült
Orbán meglépte: 27 milliárd megy a magyar űrhajósprogramra
Megjelentek Orbán barátai és nekimentek az EU-nak - összefognak
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU