Schadl György tagad - Kiszivárgott a vallomásának egy része

Tagadja a korrupciós vádakat Schadl György, sőt hétköznapi figyelmességnek titulálta, hogy italt adott át Völner Pálnak.

Az rtl.hu azt írta, a szerkesztőség birtokába jutott dokumentumok szerint Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke egy vallomásában tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral.

Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert korrupciós kapcsolata révén.

A portál az általa megismert kihallgatási papírok alapján közölte: Schadlt többször is megkérdezte az ügyészség a gyanúsítotti kihallgatásokon az álláspontjáról, és ő rendre tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A leírtak szerint Schadl György arról beszélt, hogy a végrehajtói kinevezésekről nem ő döntött. A meghallgatásokon ugyan részt vehetett volna, de – állítása szerint – egy esetet leszámítva soha nem volt jelen.Völner Pálhoz hasonlóan a cikk szerint Schadl György is azt mondta, hogy az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságra delegálták a kinevezési jogkört, azaz szerinte nem Völner Pál felelt ezért a területért, hanem egy másik államtitkár. Neki pedig soha nem volt személyes kérése a kinevezésekkel kapcsolatban, azaz nem próbálta befolyásolni, hogy melyek legyenek azok a pályázatok, amelyek biztosan bekerülnek a minisztériumhoz felterjesztett öt közé.

Arra kérdésre, hogy kapott-e (a vádiratban is szereplő) végrehajtóktól készpénzt, Schadl György az rtl.hu összeállítása szerint azt mondta, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. (A vádiratban 920 millió forint szerepel.) A „Házipénztár” nevű táblázattal kapcsolatban, amelyben a pénzösszegek szerepeltek, állítólag azt mondta, hogy sosem látta.

A cikkben leírtak szerint arra a kérdésre, hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl György nemmel felelt, és elmondása szerint legfeljebb italt ajándékoztak egymásnak, ezek azonban csak hétköznapi figyelmességek voltak.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság - beismerés esetén - Schadl Györgyöt 10 év, Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben.