Volt lengyel külügyminiszter Deutschnak: Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a 2. világháborúban?

Folytatódik a lengyel-magyar üzengetés, ami azután indult, hogy a néppárt elnöke, Donald Tusk a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, hogy „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Schmitt ultrakonzervatív jogtudós, 1934-től a náci párt tagja volt, a hitleri diktatúra egyik jogi megalapozója, és lelkes híve.



Ezután a magyar kormánymédia hamisított fotóval igyekezett bebizonyítani, hogy Tusk nagyapja a nácikkal kollaborált, mire egy lengyel, nagy példányszámú napilap magyarul követelte címlapján, hogy a Pesti Srácok és társai kérjenek bocsánatot. Váratlan csavar jött ezután: a Fidesz három EP-képviselője - köztük Deutsch Tamás - pénteken nyílt levelet írt Donald Tusknak, melyben arról értekeznek, hogy igazságtalanul lenácizni valakit szégyenletes dolog.



A Népszava most arról ír, Radoslaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter szintén nyílt levelet írt Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének, amiben reagál a magyar EP-küldöttség Donald Tusknak küldött korábbi levelére és nagyjából az egész náci-gate-re.



A levélben, melyet a lap teljes terjedelmében közölt, Sikorski többek közt arról ír, hogy Tusk valójában nem nácizta le Orbánt, Carl Schmitt ugyanis a megosztás úttörője volt, így a néppárt lenöke csak arra mutatott rá, hogy „a lengyel és a magyar populisták valójában cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát”.



„Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafiat és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” - írja a volt külügyminiszter.



Sikorski arról is ír, hogy jobb lenne, ha a magyar kormány nem saját politikai céljaira használná a járványt. „Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak. Emiatt, és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink.



Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása”



- írja.



Sorait így zárja:



„Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak.”



Forrás: 444





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen