Érdekes ügyben lépett az EU - Újabb eljárás Orbánék ellen - A magyar kormány nem tájékoztatta...

Vizsgálatot indít Magyarország ellen az Aegon-ügyben az Európai Bizottság, a brüsszeli testület szerint ugyanis az EU cégösszefonódásai szabályai alapján nem vétózhatta volna meg a Belügyminisztérium azt, hogy a bécsi Vienna Insurance Group (VIG) felvásárolhassa a holland Aegon magyar biztosítóját.

A Bizottság közleménye szerint a magyar kormány a vétóval megsérthette a EU összefonódás-ellenőrzési rendeletének 21. bekezdését, ami szerint az uniós szintű cégösszefonódások felett kizárólag a Bizottságnak van joghatósága. Azaz a magyar kormány nem is vétózhatta volna meg idén áprilisban azt, hogy a VIG megvegye az Aegon magyar üzletágát, hiszen a tranzakcióban gazdát cserélt a lengyelországi, a romániai és a törökországi Aegon-biztosító is.

Ahogy arról tavaly novemberben írtunk, az Aegon-VIG-üzlettel Magyarország harmadik legnagyobb biztosítója, legnagyobb lakásbiztosítási állománya, nyolcadik legnagyobb alapkezelője és harmadik legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára került volna új kezekbe. A VIG itthon az Union Biztosítóval van jelen, azonban a tulajdonosváltás után megtartották volna az Aegon nevet is.

Április elején aztán derült égből jött villámcsapásként a hír, hogy a magyar állam nem engedélyezi az Aegon eladását a VIG-nek. Már akkor arról írtunk, hogy a biztosítói piacon van egy hazai lobbi amellett, hogy az állam ne engedje külföldi kézben hagyni a négy nagy biztosító (Aegon, Allianz, Generali, Groupama) egyikét. Igaz, egyetlen magyar sem tűnt volna tuti befutónak az Aegon irányába – még a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó CIG Pannónia sem.

De már áprilisban is felvetettük, hogy egy ekkora osztrák–holland deal elgáncsolásának komoly nemzetközi visszhangja is lehet. A bizottsági vizsgálat alapján lett is:

„A magyar kormány nem tájékoztatta a Bizottságot az intézkedésről annak végrehajtása előtt, és a mai napig nem adott megfelelő magyarázatot arra, miért emelt vétót a biztosítási ágazatot érintő döntés miatt”

– olvasható az Európai Bizottság közleményében. Ha a bizottsági vizsgálat arra jut, hogy a magyar kormány tényleg az uniós jog ellenére vétózta meg a biztosítók ügyletét, akkor hivatalos levélben kérhet információkat a kormánytól. Ezután indoklással ellátott vélemény formájában kérheti fel a kormányt arra, hogy tartsa be az uniós jogot – ha pedig ennek nem tesz eleget, akkor az Európai Unió Bírósága elé kerülhet az ügy.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....