Egy cégben találkozik a 300 milliárdos magyar üzlet és a szlovén korrupciós botrány

Szövevényes botrány Szlovéniában.



Geneplanet cég végezte a lélegeztetőgépek beszerzését Szlovéniában, de a vásárlás miatt nyomozás indult korrupció gyanúja miatt. A nemzeti nyomozó iroda munkatársai 11 helyen tartottak házkutatást, megjelentek Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter házában is, akit több órán keresztül ki is hallgattak, írja a napi.hu. A portál azt írja, hogy Pocivalsek egyelőre a helyén van, a kihallgatás utáni napokban például Budapesten is járt, fogadta őt Szijjártó Péter. A nyomozás miatt Ales Hojs belügyminiszter már lemondott, amit Janez Jansa szlovén kormányfő el is fogadott, de távozott a rendőrséget vezető Anton Travner is.



A gyanú szerint a lélegeztetőgépek vásárlása irányított volt, és túlárazott is lehetett, ami miatt költségvetési csalás és károkozás miatt nyomoznak.



A portál arról ír, hogy a szlovének márciusban döntöttek arról, hogy központosítják az eszközbeszerzéseket, ekkor képbe került a Geneplanet nevű cég. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter egy, a Tarca nevű tévéműsorban le is játszott hangfelvétel szerint ordítva utasította az egészségügyi eszközbeszerzési állami hivatal vezetőit, hogy azonnal utaljanak át 8,8 millió eurót (3,15 milliárd forintot) a Geneplanetnek, hogy az védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket vásárolhasson.



A Geneplanet szerződött a magyar külügyminisztériummal is lélegeztetők vásárlására, igaz, azt nem tudni, hogy mennyiért és hány darabra, de a neve ott van azon a beszállítói listán, amit a külügy adott ki a hvg360 és a G7 közérdekű adatigénylésére.



A portál emlékeztet, hogy Szijjártó májusban azt jelentette be, hogy egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni, de azt nem tudni, hogy ez a Geneplanet volt-e.



Forrás: HVG





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....