Név szerint említik a magyarokat - Négy magyar neve is előkerült az offshore vagyona miatt


Óriási, minden eddiginél nagyobb mennyiségű információ szivárgott ki a titkos offshore-világból!





A politikai és pénzügyi elit vagyoneltitkolását és adóelkerülését szolgáló offshore-cégekkel kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket Pandora-papíroknak neveztek el, egy nemzetközi újságíró-szervezet, az International Consortium of Investigative Journalists szerezte meg és dolgozza fel. A Pandora-papírokban 2,94 terabyte-nyi adat van: 11,9 millió fájlt tartalmaz, amelyből 6,4 millió iromány, 2,9 millió kép, 1,2 email, 470 ezer táblázat és 887 ezer egyéb dokumentum. Ezek az adatok 14 nagy, offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkozó irodától szivárogtak ki.



A Pandora-papírok 35 jelenlegi és egykori állam- és kormányfő érintettségét fedi fel, több mint száz dollármilliárdos üzelmei szerepelnek bennük, és magyar szálakat is találni a papírok között.



Az iratok Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is okozhatnak nehéz pereceket, mivel vele összefüggésbe hozható titkos monacói ingatlanokat tár fel. Maga Putyin név szerint természetesen nem szerepel a dokumentumok között, de a belső bizalmi köre igen. Így állítólagos szeretője 3,6 millió euróért (1,3 milliárd forint) vett egy luxuslakást Monacóban 2003-ban. Egész pontosan egy brit-virgin-szigeteki offshore-cég volt a vevő, de a Pandora-papíroknak köszönhetően a Guardian feltárta, hogy Szvetlana Krivonogikh áll a cég mögött. A takarítónőként dolgozó fiatal nő nem sokkal korábban egy lánynak adott életet. akinek az édesapja egy oknyomozó portál szerint maga Putyin.



Andrej Babis cseh miniszterelnök is, aki milliárdos üzletemberként szállt be a politikába, használt offshore-cégeket. 2009-ben három ilyen céget hozott létre, ezek mögé bújva vásárolt meg 13 millió angol fontért (5,5 milliárd forint) egy dél-franciaországi szőlőültetvényt kastéllyal, medencével, moziteremmel.





De lebukott a jordán király is, aki 70 millió angol fontnyi (30 milliárd forint) brit és amerikai titkos ingatlanbirodalommal rendelkezik a Pandora-papírok szerint.



Az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev és családja üzelmeire is fény derül a papírokból. Ezek szerint Alijevék több mint 400 millió angol font (170 milliárd forint) értékben rendelkeznek ingatlanokkal Nagy-Britanniában. Alijevék az angol királynővel is bizniszeltek, az egyik londoni ingatlanukat II. Erzsébet ingatlanportfólióját menedzselő társaságnak adták el, amiből 31 millió fontos (13 milliárd forint) profitjuk keletkezett.



Négy magyar érintett



A Pandora-papírok magyar szálait a Direkt36 tárta fel: négy magyar, politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozót találtak.



Az egyik Kertész Balázs, aki fideszes önkormányzati képviselő volt az V. kerületben 2006 és 2010 között, Rogán Antal polgármestersége idején. Ő a brit-virgin-szigeteki Nanga Group Ltd. részvényeit vásárolta meg 2016-ban, amelyet akkor 50 ezer dolláron tartottak nyilván. Hogy milyen vagyonelemeket birtokol a cég, az a dokumentumokból nem derült ki, és maga Kertész Balázs sem reagált a Direkt36 megkereséseire.



A másik Jászai Gellért, akit Mészáros Lőrinc egyik fő intézőjeként tartottak számon, s most ő a 4iG tulajdonosa. Jászai három céget alapított a Brit-Virgin-szigeteken 2017 februárjában és márciusában. A cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint a cégek célja többek között az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál, a VP Bank Schweiznél. Az iratokból az is kiderül, hogy az alapításukat megelőzően mekkora vagyont terveztek a cégeknek: összesen 25 millió svájci frankot (7,3 milliárd forint). A helyi cégközlöny szerint 2020 júliusában kezdeményezték mindhárom cég felszámolását. Ez tíz nappal azután történt, hogy Mészáros Lőrinc kiszállt a 4iG-ből, ami így Jászaihoz került – hívta fel a figyelmet a Direkt36.



A harmadik Nyerges Zsolt, akit Simicska Lajos jobbkezeként tartottak számon. Egy előkerült 2009-es irat szerint Nyerges Zsolt volt az igazgatója egy Pannone Management Limited nevű, a Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek, amit 2011-ben megszüntettek.



A negyedik magyar érintett pedig Horváth László tiszteletbeli kazah konzul. 2009-ben – egy ügyvéden keresztül – a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett, L.A.C. International Ltd. nevű céggel kapcsolatban e-mailezett egy offshore szolgáltató céggel. „A L.A.C. International Ltd.-nek Horváth László 2004-től megszűnésig volt igazgatója. A cég tevékenységi köre tanácsadás jellegű volt, gazdasági eseményt nem bonyolított – írta az oknyomozó portálnak Horváth magyar cégének, a L.A.C. Holding Zrt.-nek a vezérigazgató-helyettese.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....