Botrány Pécsett: korrupció a boncolóasztalon - engedély nélkül operáltak ki

Engedély nélkül távolítottak el a hallottakból bizonyos részeket a Pécsi Tudományegyetemen. Ráadásul a kurzuson a hallgatóktól alkalmanként 60 ezer forintot kért a fül-orr-gégész szakorvos. Az ügyészség nem ajánlott vádalkut, hosszú tárgyalássorozat jöhet.

Engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjából bizonyos részeket a Pécsi Tudományegyetemen. Az eltávolított testrészeken orvosok gyakorolhatták a műtéti fogásokat. Az ügyben megvádolt fül-orr-gégész professzor, szakorvos és boncmester tárgyalása szerdán kezdődik - írja az atv.hu.

A beavatkozásokra minden esetben a pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgató professzora adott engedélyt a boncmesternek, ám a vád szerint jogtalanul.

Az első rendű vádlott a boncmesternek esetenként 2500 forintot fizetett - mondta Páli Péter, a Tolna Vármegyei Főügyészség szóvivője.

A szervek engedély nélküli eltávolítása minden esetben bűncselekménynek számít, még akkor is, ha holttestről van szó – mondta Meggyes Attila ügyvéd. A sziklacsontot csak akkor lehetett volna oktatási célból kioperálni az elhunytból, ha az korboncnoki vizsgálat keretében történik és előzetesen, még életében hozzájárult volna az elhunyt, vagy utólag a hozzátartozók erre engedélyt adnak.

Az ügyben érintett professzor ellen egy orrpolip műtét miatt is vádat emelt az ügyészség, mégpedig halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádhatóság szerint az orvos olyan hibákat vétett a beavatkozás során, amelyek következtében a 68 éves beteg a műtét után elhunyt.

Az ügyészség egyelőre nem ajánlott vádalkut sem a két orvosnak, sem pedig a boncmesternek, így elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani.

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....