Túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyar gyerekek, Pedig Müller Cecília is javasolja



A 4 és 10 év közötti magyar gyerekek közel negyedének súlyfeleslege van.

Kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljes értékű gabonát fogyasztanak a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük – derül ki a Nestlé Hungária gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatásából.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával készült felmérés szerint az óvodások és kisiskolások naponta átlagosan 263 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ami alig több, mint a fele a napi 400 grammos ajánlásnak. A gyerekek mindössze 43 százaléka eszik teljes értékű gabonát, a kisiskolások közel harmadának az ajánlás 70 százalékát sem éri el a rostbevitele.

Jóval elmarad a kívánatos napi fél litertől a korosztály tej- és tejtermékfogyasztása is, a csontfejlődésben fontos szerepet játszó kalciumból így átlagosan több mint 20 százalékkal kevesebb jut a szervezetükbe az ajánlott napi bevitelnél.

A zsírfogyasztás viszont jócskán meghaladja az ajánlott mennyiséget: a felmérés eredményei szerint hús- és felvágottfélékből inkább a zsírosabb fajtákat eszik a gyerekek, emiatt a kelleténél magasabb a 4 és 10 év közöttiek koleszterinbevitele is. Sóból is az ajánlottnál többet fogyasztanak a gyerekek, az előirányzott mennyiség 3-4-szerese jut a szervezetükbe. Ennek közel fele (41%) az ételek elkészítéséhez használt sóból, valamint az asztalra tett étel utánsózásából ered.

A hozzáadott cukorból származó energia enyhén, 11 százalékról 11,07-re százalékra csökkent 2014-hez képest, ez azonban kismértékben továbbra is meghaladja a WHO ajánlásában szereplő legfeljebb 10 százalékos mértéket.

A felmérés alapján a 4 és 10 év közötti túlsúlyos magyar gyerekek aránya továbbra is igen magas, a gyerekek 23 százalékának van súlyfeleslege. A túlsúly és elhízás aránya még magasabb (39%) azoknál a gyerekeknél, akik az ajánlottnál kevesebbet mozognak.

A felmérés szerint a szülők 76 százaléka egyetért azzal, hogy a közös főzés segít az egészségesebb alapanyagok elfogadtatásában, illetve szívesebben fogyasztják a gyerekek azt az ételt, amelynek az elkészítésében ők is részt vettek. A kutatásban részt vevő gyerekek ötöde gyakran, 42 százalékuk pedig alkalmanként vesz részt az ételek elkészítésében, a szülőknek pedig kevesebb, mint fele, 40 százaléka törekszik arra, hogy sok legyen a tányéron zöldségekből és gyümölcsökből.

Korábban Müller Cecília napi három ökölnyi gyümölcsöt javasolt





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....