Most érkezett: Beadták a derekukat - változások várhatók a KATA-törvényben

Mégis lesz finomhangolás?

A Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső levelezésére hivatkozva múlt héten azt írta Facebook-oldalán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE), hogy a KATA szabályainak módosítását már „kész tényként kezelik”.

A levelet megszerző 24.hu hétfőn azt írta ezzel kapcsolatban: a jogszabály értelmezése, illetve

finomhangolása

körvonalazódik.

A gyakorlatias részletkérdéseket a NAV vetette fel, a minisztérium pedig válaszolt ezekre.

Két kérdés tekintetében beszélnek jogszabályváltozásról.

A NAV megfontolásra javasolta többek közt, hogy a régi KATA hatálya alól kikerülő betéti társaságokat, közkereseti társaságokat, egyéni cégeket, ügyvédi irodákat mentesítsék a könyvvizsgálati kötelezettség alól, mivel az jelentős többletköltséggel járna.

A PM támogatná ezt a javaslatot, de mint írják, ehhez

jogszabály-módosítás szükséges.

A PM egy másik kérdésre adott válaszából kiderül továbbá, hogy ha a kata hatálya alól kikerülő vállalkozás bevétele csak később (már a kata megszüntetés után) folyik be, de a bizonylat (számla) szerinti teljesítési időpont megelőzi az adóalanyiság megszűnését, akkor az még az adóalanyiság utolsó napján szerzett katás bevételnek minősül.

Az MKOE posztjában megemlítette, hogy korábban 10 pontos javaslatcsomagot juttattak el az új KATA-törvényben található hibák sürgős javítása miatt, ám erre a Pénzügyminisztérium még mindig nem válaszolt.

Az MKOE részéről javasolták az elinflálódott alanyi mentes áfakeret megemelését is, akár visszamenőleg 2022.01.01-re. Ez tagállami hatáskör, a Brüsszellel való egyeztetés csak formalitás – jegyzik meg.

A levelezésben minderről nem esik szó.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-