Nem akárkivel áll rokonságban Márki-Zay - most rákérdeztek igaz-e


Budapest – Akár homokvárat is építhettek volna együtt kisgyerekként, egymás közelében nőttek fel, s mint kiderült, rokoni vér is csörgedezik az ereikben, ám mégis csak már befutott politikusként találkozott egymással személyesen Márki-Zay Péter (49), az ellenzéki előválasztás egyik kormányfőjelöltje és Hadházy Ákos (47) független parlamenti képviselő, aki Zuglóban lett befutó ellenzéki képviselőjelöltként.


Mint kiderült, számukra is meglepetés volt, hogy harmad unokatestvérek, pedig a szüleik még ismerték egymást, ők azonban 2018-ig nem.

– Valóban távoli unokatestvérek vagyunk, a dédszüleink voltak testvérek, az ükszülő volt közös. Érdekes módon gyerekkoromban sok nyarat töltöttem Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter nevelkedett, anyai ágon éltek ott rokonaim, de Péterrel épp apai ágon áll fenn a rokonság – árulta el a Blikknek Hadházy Ákos képviselő, aki nagyjából korban is összeillik az ellenzéki előválasztás döntőjébe került politikusával. Ő a fiatalabb, 47 éves, Márki-Zay két évvel idősebb.

– Felnőtt korunkig nem is hallottunk egymás felől. Nagybátyám viszont írt egy könyvet a család eredetéről és korai tagjairól. S mikor Péter feltűnt a politikában, Hódmezővásárhelyen indult a választásokon, akkor tudatosult a rokonságban, hogy ő is a távoli családhoz tartozik. A szüleim beszéltek róluk, ők ismerték is az ő szüleit, hiszen másod unokatestvérek voltak - idézte fel Hadházy az utóbbi évek eseményeit. Azóta találkoztak többször is, tisztelik egymást politikusként, de a rokoni szál igazából nem befolyásolja kapcsolatukat.


Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzéki kormányfői előválasztás döntőse sem emlékszik arra, hogy régebben találkoztak volna. – Én hallottam a családomban emlegetni Hadházy Ákos nevét, amikor a személye ismertté vált a politikában. Ők tisztában voltak már évekkel ezelőtt azzal, hogy távoli rokonságban állunk vele és a felmenőivel. Ám egészen 2018-ig nem találkoztunk személyesen – emlékezett vissza Márki-Zay Péter. – De el kell árulnom, akkor sem távoli unokatestvérként, hanem inkább hasonlóan gondolkodó politikusként – tette hozzá a polgármester.

Megkérdeztük, befolyásolja-e egymás megítélését, a nézeteiket, hogy kiderültek a rokoni szálak, de Márki -Zay szerint erről szó sincs. – Azóta többször is találkoztunk, eszmét cseréltünk. Mindketten önálló egyéniségek vagyunk, kialakult politikai nézetekkel. Előfordult ezen rövid idő alatt is, hogy valamiben nem értettünk egyet, még vitáink is voltak. De ezeket mindig kulturáltan, komolyabb sértettség nélkül el tudtuk intézni, s biztos vagyok abban, hogy így lesz a jövőben is. G. Z.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....