Egyre nagyobb a tiltakozás: Az ELTE korábbi rektora is nekiment Orbánnak - kiderült miért

Elfogadhatatlannak minősítette Orbán tusnádfürdői beszédét.

“Egy ilyen megszólalás, egy ilyen megnyilatkozás nem fér össze azzal, amit én gondolok a miniszterelnöki, a kormányvezetői felelősségről”

— így indokolta Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke csatlakozását az akadémikusok közös nyilatkozatához, amelyben Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott fajelméleti fejtegetései ellen emelték fel a szavukat. Az ELTE korábbi rektora elfogadhatatlannak nevezte a beszédben megjelent értékválasztást.

Hudecz Ferenc a Hírklikknek elmondta miért írta alá az MTA-tagok nyilatkozatát, amely szerint

“Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze”.

Mint elmondta, azért tartotta fontosnak a tiltakozást, mert “egy ilyen megszólalás, egy ilyen megnyilatkozás nem fér össze azzal, amit én gondolok a miniszterelnöki, a kormányvezetői felelősségről. Ez olyan ismerethiányról tanúskodik, amelyet biológiában az általános iskola felső osztályaiban már biztosan oktatnak. Felelőtlenség, ami ilyen tudáshiány bemutatásával jár”.

Hudecz szerint az, hogy eddig 67-en írták alá az elítélő nyilatkozatot “nem sok, nem kevés, ez annyi aláíró, ahányhoz eljutott még azelőtt, mielőtt megjelent a petíció. Véleményem szerint nagyrészt szervezési kérdés. Másrészt ez a szám nőtt azután, hogy megjelent a nyilatkozat, mert, ha jól látom, az aláíró akadémikusok száma már 100 fölött van. Miután megnyitották ezt a petíciót, talán tegnap

már 2500 fölött volt a csatlakozók száma.

Orbán múlt heti bécsi tárgyalásain Karl Nehammer osztrák kancellár egyértelművé tette, hogy Ausztria elutasítja a rasszizmus minden formáját, s ezután a miniszterelnök is visszakozott: szerinte a migráció nem faji, hanem kulturális kérdés.

“Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről”

— mondta Orbán akkor.

Hudecz ezzel kapcsolatban úgy reagált, hogy szerinte a beszéd nem fogadható el, mert egy olyan politikus, miniszterelnök, aki már hosszú ideje hivatalban van, és sok tapasztalatot gyűjthetett, sok tanácsadót hallgathatott meg, nem adhat ilyen típusú választ erre a kérdésre.

Az egyetemi tanár rámutatott: Orbán “kevert fajokkal” kapcsolatos kijelentései valószínűleg az alapvető ismerethiányból fakadnak. Mint mondta, egyrészt hiányzik a megbízható tudás, összemos a fejében dolgokat egymással, másrészt sajnos egy elfogadhatatlan értékválasztást jelez.

A beszéd elhangzása után kínos magyarázkodásba kezdett a Fidesz, védték Orbán álláspontját, és hadjáratot indítottak a “lázadó” Hegedűs Zsuzsa ellen is, akinek alig több mint egy napig tartott a forradalom, hiszen a volt felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos elfogadta Orbán bécsi magyarázkodását.

“Különbözőek vagyunk. Nem akarom elemezni Hegedüs Zsuzsa megszólalásait”

— reagált minderre az Hudecz.

A petíció jövőjével kapcsolatban lemondta: “Azt gondolom, hogy megy a maga útján, az emberek elolvassák, csatlakoznak hozzá. Lehetséges, hogy további állásfoglalások fognak születni. Most már látjuk, hogy a petícióknak komoly életútjuk van, a Net-en felkereshetőek és áttekinthetőek. Világos jelet adnak arról, hogy ez most egy kiemelten elkötelezett, tudományos álláspontot képviselő csapat állásfoglalása volt”.

“Én azt érzékelem, hogy ez a mondanivaló és ez a megfogalmazás sokféle alapvető értéket, érzékenységeket sért és sértett. Nem csak az általános tudatlanságnak lett a példája, hanem akaratlanul, vagy akarva, de kiváltotta azokat a reflexeket, amiket a XX. században, főleg a második felében megtapasztalt ez az ország. Elfogadhatatlan”

— összegezte véleményét az egyetemi tanár, majd hozzátette, természetesen nagyon sokan nem szólalnak meg, mivel a tapasztalatuk vagy az egzisztenciájuk miatt inkább nem teszik. Még nem tartunk ott. De mint mondta, ez szerinte változni fog.

(hirklikk.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....