Hatalmas bajban van a magyar mezőgazdaság, az idei termés jelentős része megsemmisült

Az Operatív Törzs most próbálja menteni a menthetőt.

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs

– jelentette be Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

A videós üzenetben a minisztert arról beszél, az ország területének döntő többségén

súlyos vagy nagyfokú aszály

alakult ki, ami miatt a búzatermelés 25 százaléka kiesik, az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén pedig már megsemmisült a kukoricaállomány.

Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A kiégett legelők miatt az állattartóknak több takarmányt kell vásárolniuk, ez pedig drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet.

Nagy István szerint a helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus; ezért a nemrég megalakult Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően ezért öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja:

A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.

A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.

A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.








Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....