Ilyennek még nem láttuk: Varga Judit tombolni kezdett, amiért az Európai Bíróság eljárásokat indított Magyarország ellen

Rengeteg eljárást indítottak és be is perelték Magyarországot.

Beszámoltunk róla, hogy több, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárás ügyében hozott döntést az Európai Bizottság. Az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyag-árak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás. Minderre reagált Varga Judit, aki közösségi oldalán forrongott a Magyarországgal szemben elindított kötelezettségszegési eljárások miatt.

Két magyar ügyet utalt az Európai Unió Bírósága elé pénteki döntésével az Európai Bizottság és két ügyben indított újabb kötelezettségszegési eljárást — írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán pénteken.

Varga azt írta: a kormány meglepődésére az egyik a gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban megindított eljárás, amely során “mindvégig hangsúlyoztuk, hogy a Bizottság által felhozott vádak alaptalanok”.

“Már az elején leszögeztük, hogy a kiskorúak védelme és erkölcsi fejlődésük zavartalanságának garantálása tagállami hatáskörbe tartozik, az Unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le, hanem csak egyes hatáskörök közös gyakorlását tette lehetővé”

— magyarázta, kiegészítve, e hatáskörök egyike sem vonatkozhat ugyanakkor a nemzeti identitás részét képező értékek megváltoztatására, és az uniós tagság semmilyen módon nem érinti azt a Magyarországot megillető jogot, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos döntéseket nemzeti identitásával összhangban, nemzeti hatáskörben hozza meg.

“Ezeket az értékeket Magyarország alaptörvénye is védi, így az alkotmányos szinten szabályozott jogintézményeket felpuhító bármely rendelkezés alaptörvény-ellenes szabályozási gyakorlathoz vezetne,

hiszen a magyar államnak kötelessége az alkotmányos szinten rögzített elvek és jogintézmények védelme és érvényesítése”

— vélekedett.

Varga úgy folytatta, hogy a másik ügy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával és a pályáztatással kapcsolatos hatósági eljárásokat és az ott született elutasító döntéseket kifogásoló kötelezettségszegési eljárás.

“Fontos leszögezni, hogy a Klubrádió ügyében a kormánytól független hatóság hozta meg a döntést,

amelyet a független magyar bíróság is jóváhagyott”

— tette hozzá.

Mint fogalmazott, a bizottság kifogásaira korábban egyértelmű válaszokat adtak, levelükben kiemelték, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a sajtószabadság és a médiapluralizmus elvét a jelen ügy és annak szabályozási környezete nem érinti.

“A magyar engedélyezési rendszer a médiaszolgáltatási lehetőségekhez való hozzáférést minden igénylőnek egyenlő eséllyel biztosítja a megújítás körében és a pályázati eljárás keretében, továbbá valamennyi nyertes médiaszolgáltató számára biztosítja a frekvencia hozzárendelését”

— fogalmazott, hozzátéve,

“Mindez pedig teljes mértékben összhangban van az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a Chartában írt elvekkel, amelyek megsértését kifogásolta a Bizottság”.

“Ezzel párhuzamosan a bizottság újabb kötelezettségszegési eljárásaihoz csak annyit tudnánk hozzátenni, hogy ahogy eddig is, a magyar kormány kész a konstruktív jogi párbeszédre, amennyiben az továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapul”

— fejtette ki.

Varga közölte: a kettős magyar üzemanyagár-rendszer bevezetésével kapcsolatban a bizottság korábbi megkeresésére válaszolva a kormány kiemelte, hogy bevezetésekor az intézkedés mindenkire alkalmazandó volt, azonban az időközben kialakult inflációs és háborús helyzetre tekintettel

“a fokozódó üzemanyag-turizmus olyan mértékben veszélyeztette az ellátásbiztonságot”,

hogy a kabinet a külföldi rendszámmal rendelkező járműveket kivonta a kedvezményezetti körből.

Felidézte: a gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat bevezető nemzeti szabályozásról a kormány szintén megküldte előzetes észrevételeit.

“A luxemburgi Bíróság elé utalt mindkét ügy kapcsán reméljük, hogy győz a józan ész, és számunkra kedvező döntés születik”

— reménykedett Varga.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....