FRISS: nem akármit rendelt el Müller Cecília az egész országra

Szerdától szombatig.

Szerdától szombatig harmadfokú hőségriadót hirdetett Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseire hivatkozva.

A lakosságnak azt javasolják, 11 és 15 óra között lehetőleg mindenki árnyékban töltse az időt, és fogyasszon elegendő folyadékot. Aki mégis szabadtéren van, az bő, szellőző ruházattal és naptejjel védheti magát a leégéstől.

A szabadban végzett intenzív fizikai munka, vagy sportolás hőgutát okozhat. A 40,5 Celsius-fok feletti testhőmérséklet károsíthatja a sejteket, megfelelő kezelés hiányában pedig akár életveszélyes is lehet.

Ebben az időszakban futni, kerékpározni csak a reggeli, esti órákban ajánlott, aki pedig mégis napközben sportol, viseljen sapkát, vagy kalapot, és vegye igénybe a köztéri kutakat.

A csukló, tarkó hűtése, a póló vizezése hasznos lehet, a vízbe azonban felhevült testtel beleugrani nem szerencsés, érdemes lehűteni magunkat tóban fürdés előtt.

Harmadfokú hőségriadó idején akár 70 Celsius-fokig is emelkedhet egy autó belső hőmérséklete, ezért a katasztrófavédők arra kérnek mindenkit, ne hagyjanak gyereket és élőállatot az autóban. Ha ilyen esettel találkoznak, azonnal hívják a 112-t.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagy melegben a kéményben kialakuló légdugó miatt megnő a szén-monoxid mérgezés kockázata is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott ajánlott szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.

(MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....