Rajonganak Orbánért a végsőkig: A Fidesz-szavazók csupán 7 százaléka mondta azt, hogy le kell mondania, ha kiderül, hogy köze van a megfigyelési botrányhoz

A lakosság több mint fele gondolja azt, hogy az újságírók és politikusok megfigyeléseit a kormány kezdeményezte.

A magyar lakosság nagy többsége – 74 százaléka – hallott már a Pegasus-botrányról, vagyis, hogy egy izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg hazánkban is. Közülük több mint 51 százalék pedig úgy vélekedik, hogy a megfigyeléseket a kormány kezdeményezte – derült ki a Publicus Intézet július végi, Népszava számára készített felméréséből.

Itthon a kormányzat hárította magától a Pegasus-ügyet, de határozottan nem is tagadta, hogy bevetette volna a kémfegyvert újságírók, gazdasági szereplők és ellenzéki politikusok ellen.

A Publicus kutatásából az is kiderült, hogy a Fidesz–KDNP-szavazók 68 százalékához jutott el a botrány híre. Közülük 41 százalék viszont nem gondolja, hogy a kormány kezdeményezte a lehallgatásokat. Az erre igennel felelő fideszesek aránya 34 százalék.

Figyelemre méltó adat, hogy a kormánypárti szavazók 71 százaléka szerint nem elfogadható, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg. 43 százalék pedig úgy vélekedett, hogy mennie kell annak a miniszternek, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik. Orbán Viktor támogatottságán ugyanakkor szinte semmit nem változtatott a Pegasus-ügy híre:

a Fidesz-szavazók csupán 7 százaléka mondta azt, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, hogy kormányának köze van a megfigyelési botrányhoz.

A Pegasus-botrány július végén robbant ki. A Direkt36 írta meg, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott 300-nál több magyar között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak. Az ügyben számos más ország is érintett, a kémprogramnak világszerte 50 ezer célpontja volt, és nem kevés visszaélésről érkezett hír a használatával összefüggésben. Az NSO egy volt alkalmazottja azt is megerősítette, hogy a magyar kormány a cég ügyfele volt.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....