Botrány: A tanú szerint kukás zsákban 600 millió forintot vitt a fideszes politikusnak - bírósági részletek



Nem akármilyen részletek derültek ki a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő szerdai büntetőtárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. Egy tanúként meghallgatott építési vállalkozó a 45 százalékos visszaosztásról és annak technikájáról beszélt. Simonka hazugsággal vádolta, miközben a képviselő és ügyvédje nekiment az ügyészségnek is, amiért annak idején a gyanúsítottból tanúvá minősítette a vállalkozót.

A hódmezővásárhelyi ENORA Kft. egykori ügyvezetőkének, G. Andrásnak a bíróság előtti vallomása már október közepén megkezdődött. Ekkor részletesen beszélt arról, hogy cége sok megbundázott közbeszerzési eljárás nyomán kifejezetten sok beruházást végzett el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek és a Paprikakert TÉSZ Kft.-nek, s bár ezen cégeknek volt tisztségviselője – a jelen per első- és másodrendű vádlottjai, K. M. és T. Sz. –, de mindig Simonkával, valamint Simonka bizalmi emberével, Kovács Zoltánnal tárgyalt. (Kovács Zoltán a per egyik koronatanúja, aki egyezséget kötött a Központi Nyomozó Főügyészséggel, míg K. és T. leginkább strómanszerepet játszott a termelési és értékesítési szövetkezetek élén. Az ügyleteket kétségkívül Simonka irányította, de előzetes letartóztatásba csak az ügyvezetők kerültek.) Októberi vallomásában G. András beszélt arról is, hogy a „közbeszerzések” előtt megkapta a pontos számokat Simonkától, így fillérre tudta, mi lesz a győztes „ajánlat”. Emellé más cégek nevében két kamu ajánlatot készített, magasabb árral és rosszabb műszaki ajánlattal, s ezeket is ő adta be. (Mint arról többször beszámoltunk, az ügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja Simonka Györgyöt és 32 társát, amiért a termelési és értékesítési szövetkezeteknek elnyert hazai és EU-s forrásokat lenyúlták. De immár egy, a büntetőeljárást befolyásolni kívánó vesztegetést is terhére rónak.)

A szerdai tárgyalási napon kiderült, hogy az így elnyert, de valójában előre lebeszélt és lezsírozott közbeszerzési pályázatok nyomán megközelítően 600 millió forintot osztott vissza G. András Simonkának. Ez áll a vallomásában.

A pénzösszeg nagysága miatt erre már a szatyor és a szemeteszsák felelt meg a legjobban.

Ezekben vitte a 45 százalékos visszaosztás pénzeit, minden esetben sokmillió forintot, a hódmezővásárhelyi építési vállalkozó Medgyesbodzásra, Simonka cégbirodalmi főhadiszállására. Itt, másokhoz hasonlóan, nem Simonka kezébe adta a pénzt, hanem munkatársainak is, de előfordult, hogy a kormánypárti politikus feleségének. G. András arról is beszélt tanúvallomásában, hogy több esetben a beruházások utolsó részleteit csak nehezen és nagy késéssel kapta meg Simonkától, ezért több esetben Kovács Zoltán közbenjárását is kérte.

Előzőleg, a keddi tárgyalási napon Sz. Nóra, egy szegedi építési vállalkozás képviselője ugyancsak pénzvisszaosztásról beszélt. Ám ők s fehér nagyborítékokban adták át Medgyesbodzáson a kérdéses összegeket. Állítása szerint a visszaosztás mértéke 40 százalék volt.

„Ez lehetetlenség”

Simonka egyik védője, Erdei Zoltán kérdések egész sorát szegezte a vállalkozónak. Korábbi cégeiről és az ENORA Kft-ről is részletesen faggatta, s ennek nyomán kiderült, hogy olykor a fiktív számlázás és a valóságban meg nem történt kölcsönügyletek „lebonyolítása” sem állt messze a működésüktől. Erdei szerint ez összességében több százmilliós nagyságrendű lehet. Majd az ügyvéd felvázolta G. András szabadlábra helyezésének – megítélése szerint – több mint érdekes történetét. 2017. március 1-jén járunk. (Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a nyomozóhatóságok már több mint négy és fél évvel ezelőtt és még bőven a 2018-as országgyűlési választás előtt Simonka érdekszférájában nyomoztak, ha még akkor a mentelmi joggal rendelkező politikust nem is gyanúsították meg.) Ekkor, 2017 tavaszán, az előzetes letartóztatásban lévő G. Andrást szabadlábra helyezték és estére hazatérhetett otthonába.

Az ügyvéd rekonstruálta a történteket. Eszerint 15 óra 55 perckor elkezdődött G. András kihallgatása, amely alig egy óra múltán 16 óra 50 perckor fejeződött be; 10 oldalas jegyzőkönyv született erről. Ezt követően az összes szükséges papírmunkát, így az előzetes letartóztatás megszüntetéséről szóló határozatot is megírták 15 perc alatt, amit 17 óra 5 perckor elvittek a Legfőbb Ügyészségre (LÜ). Onnan már 17 óra 18 percre visszaérkezett az irat, és megkezdődött G. András tanúkihallgatása. Azaz 13 perc elég volt az ügyészeknek, hogy megjárják a LÜ-t, s ott aláírassák a letartóztatás megszüntetését kezdeményező okiratot, egyben megkezdjék az új kihallgatást. Így végül 17 óra 18 perctől 17 óra 55 percig – azaz 37 perc alatt – 12 oldalas vallomást tett az ügyészeknek az építési vállalkozó. „Mindenki tudja, hogy a felvázolt történet fizikai és szakmai lehetetlenség” – összegezte véleményét Erdei. Ugyanezt elmondta Simonka is. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) két, a vádat képviselő ügyésze minderre semmit nem reagált a szerdai tárgyalási napon.

Utólag készült, hamis dokumentumok?

Szinte forrt a levegő, amikor G. András tanúvallomása után alkalma nyílt Simonkának, hogy a Fővárosi Törvényszék előtt kérdéseket tegyen fel a tanúnak és észrevételeket tegyen az elmondottakhoz. Nem meglepő módon, minden elemében tagadta mindazt, amit az építési vállalkozót állított. A fideszes képviselő szerint, nem volt semmilyen előzetes megállapodás közte és G. András között, így nem egyeztek meg a visszaosztásról és annak mértékéről sem. De hazugságnak és utólag készített dokumentumnak nevezte azt a feljegyzést is, amit a nyomozók annak idején az építési vállalkozónál foglaltak le, s amely tartalmazza a visszaosztás részleteit. Szerinte ezt célzatosan, mintegy felkínálva helyezték el az egyik házkutatás során egy szekrény tetején. E mögött a vád egy másik koronatanúját, Kovács Zoltánt, egykori munkatársát sejti Simonka, akiről előszeretettel és sokatmondóan hangoztatja, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi kormánypárti parlamenti képviselő szomszédja.

Simonka észrevételében elmondta, az ügyészséggel egyezséget kötött vádlottak és tanúk valójában „Kovács Zoltán kottájából játszanak, s egyben hazugságokkal mentik magukat”. Írásban a bírósághoz benyújtott, és munkatársunknak is átadott észrevételében Simonka több százmilliós vagyonnal rendelkező Kovácsot manipulátornak állítja be, aki ráadásul még G. Andrásnak azzal is segít, hogy a védőügyvédjét finanszírozza. De ennél többet is leírt észrevételében a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő. Méghozzá azt, hogy Kovács Zoltán a nyomozóhatóságokat „az orruknál fogva vezeti”.

Simonka: Le akarnak vadászni

„Hazudsz, András, hazudsz!” – sziszegte Simonka az építési vállalkozónak. Mire a tárgyalást vezető bíró, Metzing Márton erényesen rászólt: „Ezt most itt hagyja abba!”

Előtte Simonka még kifejtette, hogy szerinte ezen a hamis tanúvallomáson is alapul az a vád, ami alapján nyolc és féléves fegyházbüntetést és 750 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség büntetésül vele szemben. Hozzátette, minden az „ő levadászását szolgálta.” Ám adós maradt azzal, hogy pontosan ki és miért akarná levadászni, ahogy azzal is, hogy ehhez a teljes magyar ügyészi kar miért asszisztál. Ez utóbbira a tárgyalás után azt válaszolta a Narancs.hu-nak, hogy a „vádhatóság is készül a kormányváltásra”.

A büntetőtárgyalás január második felében folytatódik. Ahogy egy ügyvéd lakonikusan megjegyezte: „ ha a vírus delta variánsa nem viszi el ezt is.”





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....