Norvégia még egy utolsót is belerúgott a hisztiző Orbán-kormányba

A 444 megkérdezte a norvég külügyminisztériumtól, hogy mit gondolnak arról, hogy a magyar kormány jogi lépéseket fontolgat, miután kiderült: hazánk végleg lemondhat a Norvég Alap forrásairól. Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a Fidesz azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik.

A norvég külügyi tárca sajtóosztálya a 444 megkeresésére közölte:

A 2020 decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.

Ine Eriksen Søreide norvég külügyminiszter korábban beszélt arról, hogy egyre aggasztóbbnak tartja a magyarországi helyzetet, a 444-nek ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy:

Számos fórumon jeleztük az aggodalmunkat a magyarországi jogállam és a demokrácia fokozatos gyengülése miatt az elmúlt években. Különösen kritikusak voltunk az olyan törvényekkel szemben, amik a civil szervezeteket és az LMBTI-közösséget érintik hátrányosan, és az olyan intézkedésekkel szemben, amik gyengítik a jogállamot, a szólás- és sajtószabadságot.

Orbán Viktor hiába vergődik, Magyarország csakis a Fidesz-kormány aljas ármánykodása miatt veszítette el a Norvég Alap támogatásait. Erre is emlékeznünk kell, amikor 2022-ben a szavazóurnák elé járulunk!





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....