Ajjaj - Jogerősen pert vesztett Kásler Miklós tárcája

Nem fogadta el a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése az Emmi fellebbezését, így ki kell adnia a 2020. áprilisi kórházkiürítést elrendelő dokumentumot a Magyar Helsinki Bizottságnak (MHB) – olvasható a szervezet honlapján.

Az adatok titkolását a Kásler Miklós vezette minisztérium azzal indokolta, hogy a közadat nyilvánosságra hozása veszélyeztetné a járvány elleni védekezést.

2020 áprilisában messzire visszhangzó hír lett abból a minisztériumi utasításból, amely szerint a kórházi férőhelyeknek előbb 50, majd 60 százalékát kellett kiüríteni a várható koronavírus-fertőzöttek számára, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy sok beteget egyik napról a másikra kitettek a kórházakból. A Helsinki bizottság érvelése szerint ezzel százaknak, akár ezreknek korlátozták az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészségügyi ellátáshoz való alapjogát.

A szervezet arra is emlékeztet, hogy a kormány kommunikációja ellentmondásos volt az ügyben, ugyanis, bár az Emmi elismerte az utasítás tényét, Kásler Miklós tagadta, hogy ő írta volna elő a betegágyak felszabadítását, a felelősséget pedig az MHB szerint a szakmai kollégiumokra próbálta hárítani. Eközben az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját is azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítették a kiürítési utasításokat.

Az Emmi 2020 májusában tagadta meg a Magyar Helsinki Bizottság adatkérését azzal a hivatkozással, hogy a „kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. Ezt követően vitte a szervezet bíróság elé az ügyet.

Az ítélőtábla már első fokon is az MHB-nek adott igazat, a minisztérium azonban a bíróság felszólítására sem adta ki az adatokat, helyette fellebbezést nyújtott be, amelyet ugyancsak elbuktak.

A miniszter tavalyi, nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt. Felfoghatatlan, miért tett meg mindent a minisztérium azért, hogy a nagyközönség minél később ismerhesse meg annak tartalmát

– összegzett közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A kórházkiürítésekkel összefüggésben halálesetről is tudni. Ahogy arról tavaly áprilisban az Index beszámolt, egy 72 éves orosházi férfi például alig 12 órával a hazaküldése után életét vesztette. A minisztériumi rendelkezés értelmében összesen mintegy 39 500 ágyat kellett kiüríteni.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....