Durva lista került elő: két fideszes politikus havi 8,6 millió és 43 millió.....

Emiatt azonban nincs okuk büszkeségre.

A 705 európai parlamenti képviselőnek összesen 27%-a nyilatkozott 3,9 millió és 11,5 millió euró közti külső — tehát nem a képviselői fizetéséből származó — bevételről. A Transparency International nevű szervezet

összegyűjtötte azon EP-képviselők listáját, akiknek a legnagyobb a mellékkeresetük.

A Transparency International az Európai Unió Integrity Watch adatbázisából gyűjtötte ki a politikusok pénzügyi nyilatkozataiból származó adatokat, eszerint az elmúlt időszakban 23 politikus növelte a jövedelmét. Megállapították továbbá, hogy 39 uniós politikus évente több mint 100 ezer eurót is kereshet melléktevékenységből.

A nemzetközi szervezet felhívja a figyelmet, hogy ennél is magasabb lehet ezen politikusok külső forrásból származó bevétele, ugyanis a felmérés a politikusok önbevalláson alapuló nyilatkozatára épül. A becslések között nagy eltérések vannak, ugyanis a képviselőknek nem kell pontos összeget megadnia, csupán egy intervallumon belül kell megjelölniük a külső keresetük mértékét.

Az összegzés alapján a lengyel néppárti Radoslav Sikorski rendelkezik a legnagyobb külső jövedelemmel, ugyanis 12 megbízásból 588 ezer és 804 ezer euró közti összeghez jut havonta. Forintra átszámítva havonta több mint 3 millió forintot keresnek az EP-képviselők.

A legtöbb külső anyagi forrással rendelkező 39 képviselő között két fideszes politikus is van: Trócsányi László és Schaller-Baross Ernő holtversenyben a 29. helyen szerepel. Ez alapján a

két fideszes politikus havi 8,6 millió és 43 millió forint közti extra jövedelemmel rendelkezik,

amelyeket az európai parlamenti fizetésükön kívül kapnak.

Schaller-Baross nyilatkozatából kiderül, hogy a Habsburg Ottó Alapítvány felügyelőbizottsági tagjaként, valamint a Millenáris Alapítvány kuratóriumának tagjaként havi 1000 és 5000 euró közti díjazást kap. Trócsányi egyetemi tanárként, továbbá a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjaként szintén havi 1000 és 5000 euró közti összeget kap.

A Transparency szerint nem zárható ki, hogy a külső bevétellel rendelkezők európai parlamenti megbízatását befolyásolják külső tevékenységeik. Az EP nemrég létrehozott egy etikai testületet, amely az összeférhetetlenségeknek is véget vethet.

“A választott európai parlamenti képviselők jelentős mellékjövedelme mindig magában hordozza az összeférhetetlenség kockázatát. Ahol maga a mellékjövedelem jelentősen meghaladja a parlamenti juttatást,

felmerül a kérdés, hogy mi a mellékállás?“

— tette fel a költői kérdést Daniel Freund, az Európai Parlament német zöldpárti képviselője.

(hvg.hu nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....