Megnézték ki volt Mészáros régen: ebben a házban is ő vezette be a gázt a két kezével....




Gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, nagybirtokos és Orbán Viktor kedvenc pihenőhelye, Felcsút polgármestere Mészáros Lőrinc. Közel tizenöt évig kerülte a politikát, cégeivel és komoly hobbiként a focival foglalkozott, aztán szép lassan egyre ismertebb lett. A nyilvánosságot nem szereti, és sok felcsúti szerint sokat dobott a karrierjén, hogy mindent elintéz, amit a miniszterelnök kitalál.



"Nézze meg, ebben a házban is ő vezette be a gázt a két kezével, meg a faluban majdnem az összesben" - emeli fel a hangját a felcsúti ház kis konyhájában minket vendégül látó asszony, hogy elnyomja a főúton járó kamionok hangját. Az 1800 fős falu végén milliárdos költségű stadion épül, a kamionok oda mennek, és a volt gázszerelő, Mészáros Lőrinc cégének a járművei. Az egykor a falu egyik legszegényebb családjában élő, saját erőből vállalkozást építő Mészáros ma a kormányfő bizalmasa, polgármester, földbirtokos és nagyvállalkozó.



Mészáros a kétezres évek második feléig vállalkozását kizárólag a piacról építette, a foci a hobbija volt, a politika nem érdekelte. Aztán megváltozott az élete, Orbán Viktor közvetlen közelébe került, a fociakadémia vezetőjeként olyan lehetőségek, állami források és pályázatok nyíltak meg előtte, amelyekről korábban álmodni sem mert. Az elmúlt hetekben jelenlegi és volt helyi önkormányzati képviselőket, képviselőjelölteket, volt üzlettársakat, évtizedek óta a faluban élőket, országosan ismert fideszes politikusokat kerestünk meg, hogy Mészáros életéről, Orbán Viktorral ápolt kapcsolatáról kérdezzük őket. Nagyon sokan visszautasították az érdeklődésünket, a nyilatkozók név nélkül beszéltek, és volt olyan is, aki közvetítők útján adott információkat. Az elzárkózás egyik oka, hogy rengeteg olyan ember van - a kocsma előtt megszólított munkásruhás kerékpárostól a telefonon is nehezen elérhető helyi nagyvállalkozókig -, aki építőipari vállalkozásán, a futballakadémián vagy az önkormányzati intézményrendszeren keresztül valamilyen módon kapcsolatban áll Mészárossal, vagy akár függ is tőle. Másrészt mióta a falu a figyelem középpontjába került, és sokszor jelenik meg a felcsúti ügyekről negatív cikk, egyre kevésbé látják itt szívesen az újságírókat. Megkerestük Mészáros Lőrincet is, aki titkárságán keresztül azt üzente, nem nyilatkozik.



Kelenföld, végállomás



5.45, Kelenföld. Sok felcsúti még ma is kívülről fújja a rendszerváltás idején Budapestre járó busz indulási idejét és végállomását. Nagyjából kétszázan ingáztak akkoriban ezzel a járattal a fővárosi munkahelyükre, majd este vissza. Köztük egy huszonéves szerelő, Mészáros Lőrinc. Mészárosnak élete első nagy lehetősége a kilencvenes évek elején jött el az állami gázprogrammal. Egy alcsúti, gépészettel foglalkozó társával - akinek legfőbb ismertetőjegye akkoriban az volt, hogy jól focizott - elkezdték bekötni a faluban élőknek a gázt. A vállalkozás fejlődésnek indult, egyre jelentősebb munkákat kaptak a közeli településeken is, lakóparkokban, nagyobb épületekben dolgoztak.



A sikereit annak köszönhette, hogy közvetlen stílusú, társasági ember, ugyanakkor kemény tárgyaló, e nélkül nem tudott volna érvényesülni. Egyik ismerőse szerint a kétezres évek elején jó sokat kellett alkudni egy-egy megrendelésnél, hogy egy cég nyereségesen tudja megcsinálni a munkákat, "de a mai napig emlékszem rá, hogy profin megoldotta". A kétezres évek közepén azonban beütött a krach, a cég ekkoriban egyre kevesebb megrendelést kapott, megjelentek a megyében és a faluban is a konkurens gázosok, Mészárosék majdnem csődbe mentek: 2007-ben már alig volt bevételük, a cég veszteséges lett, pedig korábban több mint tízmilliós nagyságrendű eredményt is el tudott érni, és a helyiek szerint akkoriban futotta saját építkezésére, drágább kocsira.



Egy régi ismerős



Mészáros ekkortájt kezdett hivatásszerűen is foglalkozni a focival. Fiatalon a helyi serdülőcsapatban futballozott, később - ahogy az a kistelepüléseken a helyi vállalkozók körében gyakori - folyamatosan szponzorálta a hazai csapatot, az éppen a megyeegyből felfelé kapaszkodó Felcsútot. "A kezdetektől fogva ott volt, nem csak akkor, amikor már az NB III-ban meg az NB II-ben tényező lett a csapat. Kijárt a meccsekre, tagja volt az egyesületnek, ott került kapcsolatba az edzésekre járó Viktorral" - emlékezett egy ismerőse.



A faluban olyan szóbeszéd is terjed, hogy a cégével a kétezres évek közepén már egyre inkább szenvedő Mészáros segítséget kért Orbántól. Igaz vagy sem, tény, hogy jól jött az ismeretség, Mészáros lett az ellenzéki Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát.



Ezután egyre több vonalon folyt bele a környék fociéletébe: a Felcsút FC 2009-ben összeolvadt az NB I-es Videotont üzemeltető Fehérvár FC-be, de az összeolvadás után az új cégben nem vállalt tisztséget. Két évvel később, 2011 nyarán az egyik cége megvette a Tatabánya FC felét, de a terveit keresztülhúzták a szurkolói piszkálódások, és csak másfél évig tartotta meg a részesedést, a hivatalos közlemény szerint "a tulajdonos elleni folyamatos hangulatkeltés és a személye elleni támadások" miatt. Az utolsó csepp a pohárban a Tatabánya Puskás Akadémia elleni meccse volt, amelyen a szurkolók a meccs közben Mészárost szidták, a lefújás után pedig kisebb tömegbunyó alakult ki.



Mészáros nem először került feszült helyzetbe fociszurkolók miatt: 2011-ben Felcsúton MTK-drukkerekkel kapott össze. Hogy ki támadt rá kire, arra a felek másképp emlékeznek, de annyi biztos, hogy az NB II-es meccs után a vendégszurkolók Orbán Viktort sértegették, Mészáros megkérte őket, hogy távozzanak, ezután alakult ki a kakaskodás.



Megszületik a focibirodalom



Ezek az ügyek nem akadályozzák a felcsúti focibirodalom fejlődését. Az alapítvány újabb és újabb földterületekkel bővül, épül egy új stadion a faluban, a Felcsút épp most jutott fel az NB I-be. A cégek által felajánlható tao-pénzekből több milliárdot kapott az akadémia, a fenntartó alapítvány szakközép- és szakiskolát épített, és a kezelésébe került az alcsútdobozi arborétum is, amelynek közelében felújították a lerobbant sportszállót.



Közben Mészáros cégügyei is rendbe jöttek: a korábbi gázszerelő vállalkozást építőipari kivitelezővé fejlesztette, 2008-ban százmilliós bevétele volt, ami félmilliárdra, majd kormányváltás után milliárdos nagyságrendűre kúszott fel. Szintén 2010 után a Mészáros és Mészáros Kft. összesen három és fél milliárd forint értékű közbeszerzésben nyert, különböző cégekkel együttműködve.



Mészáros focis és vállalkozói felemelkedésének körülményeit a helyiek szerint jól érzékelteti a másik felcsúti nagyvállalkozó, Molnár Csaba kiszorulása. Molnár a rendszerváltás előtt a MÁV-nál dolgozott, és már a nyolcvanas évek végén elkezdett géemkázni, vasúti berendezéseket gyártani, telepíteni. Ő volt a faluban az első, aki Mercedesszel járt, Femol 97 néven megalakult cége milliárdos vállalkozás lett. A futballbarát vállalkozó indította el a Felcsút FC-t is, ő volt sokáig az ügyvezető és a fő szponzor.



A focicsapatot 2008-ban vette át tőle Mészáros Lőrinc. Az ügyet ismerők szerint Molnár - akit szintén megkerestünk, de nem nyilatkozott - sokszor volt más véleményen a helyi fejlesztésekről, mint Orbán Viktor. Ellenezte például, hogy az 1800 fős településre egy ekkora akadémiát és stadiont "szabadítsanak rá". Mészáros másik iskolát képvisel, fociügyekben az őt ismerők szerint nincs döntési pozícióban, gyakorlatilag megvalósítja mindazt, amit a kormányfő kér tőle. Mindezek ellenére fontos neki a sport, ezt jelzi egy forrásunk szerint, hogy bár Mészáros ma már nem áll szóba politikai újságírókkal, az akadémiáról mégis szívesen beszél sportújságíróknak, a néhány éve elindult helyi Puskás TV-n sokszor látják nyilatkozni.



A Femol 97 a felcsúti futballcsapat átvétele után öt évvel, idén márciusban lett Mészárosé. A cég a kormányváltás óta elvesztette megrendelései nagy részét, 2009-es, hárommilliárdos bevétele csaknem harmadára esett vissza. Molnár először a gyerekeinek adta át a húsz éven át épített vállalkozást, majd Mészáros vette meg tőle, cégvezetőnek pedig a volt felcsúti jegyzőt, Petrin Lászlót tette meg. (Cikkünk korábbi verziójában pontatlanul állítottuk, hogy a céget Mészáros átnevezte R-Korddá, ez valójában az adásvétel előtt már megtörtént és nem Mészáros döntése volt. A hibát javítottuk, az érintettektől elnézést kérünk)

Nem verte nagy dobra, jár-e templomba



Mészárosra a helyiek úgy emlékeznek, mint akit hidegen hagyott a politika. Említett vállalkozását a kilencvenes években bírálói szerint is hátszél nélkül futtatta fel, és soha nem beszélt nyilvánosan arról, mit gondol a közéletről, jár-e templomba - mondják róla régi ismerői. 1998-2002 között helyi képviselő, de mint akkor a faluban mindenki, függetlenként. 2010-ben, nyolc év kihagyással a fociakadémia elnöki székéből újra indult a képviselői posztért, immár fideszes jelöltként. Be is jutott a testületbe, csakúgy mint testvére, a mezőgazdasági gépalkatrészekkel és gumiabroncsokkal kereskedő Mészáros János. A polgármester ismét a független Varga György lett, aki ezzel a harmadik ciklusát kezdhette el. Tíz szavazattal nyert Flier Jánosné, a Fidesz helyi elnöke ellen. Flierné jól menő vállalkozó férjével alapította a helyi polgári köröket a 2002-es kormányváltás után.



Felcsúton azt mondják, az ottani Fidesznek rendkívül fontos lett volna, hogy a faluban a párt tagja legyen a polgármester, és hiába volt a hat képviselőből és a polgármesterből álló héttagú testületben elsöprő, öt-kettes Fidesz-fölény, vereségként értékelték, hogy nem szerezték meg a település vezetését. Nem is hagyták annyiban sokáig: egy, a választások után frissen módosított törvény alapján leváltották Vargát, és új választást írtak ki. Mészáros még ekkor sem volt magától értetődő favorit, először a helyi általános iskola igazgatóját, a csupán névrokon Flier Évát szemelte ki a Fidesz, aki nem vállalta, így indították el végül Mészárost.



Több felcsúti is azt állította, hogy a vállalkozásaiban több mint száz helyinek munkát adó Mészáros felhívta az időközi választás előtt minden dolgozója figyelmét, hogy kire kellene szavazni családostul, ráadásul a faluban a senki pártjára nem állók körében egyre erősebb lett az a vélemény, hogy Felcsútnak jobb, ha Fidesz-kormány idején fideszes a polgármester. Mészáros a korábbi választásokhoz képest nagy arányban, 571-318-ra nyert.



Az előzmény nélküli polgármesterség azonban még mindig kevés volt, hogy az országos politikában is ismert legyen. Ezt egy parlamenti képviselő szerint egyértelműen a földügyekkel érte el. Mészáros egyik cége több mint ezer hektár földet nyert, bár a helyi viszonyokban járatosak szerint soha nem gazdálkodott nagy volumenben, és a céget is csak a pályázatok előtt röviddel alapította.



A miniszterelnök frakciótagok szerint velük nem érzékeltette, hogy Mészáros hozzá közeli, vagy különösen fontos személy lenne számára, sőt amikor földügyekről volt szó fideszes körökben, akkor egy történet szerint Orbán nem érezte szükségét, hogy megvédje Mészárost azoktól a kritikáktól, hogy a földek jelentős részét nem a korábban azokon gazdálkodó családok kapták. A kormányfő állítólag egyszerűen annyit mondott, hogy a Fejér megyei ügyeket "megbeszélte a parasztjaival" - amivel a földpályázatok ottani nyerteseire, így Mészárosra is utalt.



A nyilvánosságnak nem barátja



Polgármesterként elérhetetlennek írták le a falubeliek Mészárost: többen azt mondták, az utcán nem lehet megszólítani, mert autóban ül, vagy telefon van a fülén, ritkán van, vagy nincs lakossági fórum, közmeghallgatás, falugyűlés. Ez különösen azért fáj sok felcsútinak, mert korábban erre mind volt lehetőségük, másrészt mint mondják, legalább a stadionépítést illett volna érdemben megbeszélni a faluval. Mészáros nyilvános rendezvényeken is alig jelenik meg sok helyi szerint, csak focimeccseken látni. Igaz, pénzzel és más kézzelfogható dolgokkal segít, nemrég például egy egész vaddisznót küldött valamelyik falusi összejövetelre a nagy vadász hírében álló polgármester, akinek a cégirodáját is több saját trófea díszíti.



Volt, aki arra panaszkodott, hogy a testületi ülések időpontját néha csak órákkal kezdés előtt függesztik ki a faliújságra, holott a szabályok szerint napokkal előbb kellene. "Nem barátja a nyilvánosságnak, volt, hogy begurult, mert ülés előtt elkezdtük kérdezgetni. Elrendelte a zárt ülést, de a jegyző szólt neki, hogy ilyet nem lehet, mert azt előre kell jelezni" - mesélték. Azt is a szemére vetik, hogy sokáig biztonságiak őrizték a házát, úgy érezte sok felcsúti, ezzel is a megközelíthetetlenséget akarta sugallni.



Eközben azonban látványos fejlesztések vannak Felcsúton a fociakadémián kívül is: felújították az orvosi rendelőt, épült egy szakközépiskola, karácsonyra ígérik az új faluházat, miután a régit nemrég a saját költségén bontotta le a polgármester. Több ismerőse pozitívumként említette, hogy Mészáros csak helyiekkel dolgoztat, környékbeli vállalkozókat próbál helyzetbe hozni, az építkezésein rengeteg falubélinek ad munkát. A polgármesteri tiszteletdíját 12 különböző helyi szervezetnek utalja, kap a polgárőrség, a védőnői szolgálat és a családsegítő is.



Ezzel párhuzamosan a falubéliek szerint bosszantó apróságokat nem javít ki az önkormányzat. "1953-ban rakták le ezt a járdát, nézze meg, hogy néz ki" - mutatott egy férfi a főutcán lévő kapuja elé, a repedezett, összevissza álló betonlap-részekre, mintegy 20 méterre a Puskás Akadémia kifogásmentes épületétől. Volt, aki azt panaszolta, hogy a főutca szélén megsüllyedt az aszfalt, a víz alámosta az utat, már a kertje előtti villanyoszlop is ferdén áll, mégis hiába kéri az önkormányzatot a javításra. Szintén nem az általános fellendülést jelzi a bírálók szerint, hogy a milliárdos fejlesztésekkel egy időben 120 családnak osztott a Máltai Szeretetszolgálat segélycsomagot az 1800 fős településen. "Minden, ami a faluban történik, az a Puskás Akadémia érdekében történik" - foglalta össze véleményét egy helyi.



Hogy Felcsút életében jelenleg megkerülhetetlen a két felnőtt lányt és egy nemrég nagykorúvá vált fiút nevelő Mészáros Lőrinc, az nemcsak a hoppon maradt gazdálkodóknak, az építkezésein dolgozóknak lett mára világos, hanem a feliratos teherautók áradata és a Mészáros testvérpár jövő-menő terepjárói is jól jelzik. A faluban ottjártunkkor csak az idősebb, harmadik fivért nem lehetett látni, aki egy átlagos házban lakik, és kétkezi munkásként dolgozik a közeli földeken. A két testvér állítólag felajánlotta neki a támogatását, de ő visszautasította, mondván: inkább él nyugalomban, szerényen.



A cikk 2013-ban aktuális tartalommal bír, és azóta eltelt jó pár év, mialatt a Mészáros birodalom óriásivá nőtte ki magát.







Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....