Mindenkit sokkolt: fűtetlen lakásaikban hűltek ki végzetesen - kiderült hányan...


Nem kell nulla fok alatti hőmérséklet a végzetes kihűléshez, elég plusz 5-10 fok ahhoz, hogy a legyengült, idős, beteg ember áldozattá váljon, bár nem csak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között.







2021 Október eleje és november közepe között Magyarországon 25-en lelték halálukat fagyhalál miatt – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap.



Az elhunytak többsége idős, magányos, beteg ember volt, akik fűtetlen lakásaikban hűltek ki végzetesen, de ha kórházba kerültek is, ott már nem tudtak rajtuk segíteni.





A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak. Az MSZF azt írta, nem kell nulla fok alatti hőmérséklet a végzetes kihűléshez, elég plusz 5-10 fok is és a legyengült, idős, beteg ember áldozattá válhat, bár nem csak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között.



Az emberjogi fórum újra felhívta a figyelmet, hogy az odafigyelés életeket menthet, ami különösen nagy felelősség olyankor, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást. A fagyhalál áldozatairól rendszeresen beszámoló emberjogi szervezet korábban jelezte, a kihűléses áldozatok száma újra emelkedő tendenciát mutat a tavalyi év azonos időszakához képest.



"Több ezren haltak meg 2010 óta kihűlés miatt, túlnyomó részük a saját otthonában, de sokan az utcán vagy erdei viskókban; a probléma megoldására országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Párbeszéd"



– mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján és jelezte, hogy szombaton benyújtottak egy határozati javaslatot az országgyűlésnek, amely rögzíti azt a tíz területet, ahol azonnali intézkedésekre lenne szükség.



Tordai és pártja úgy véli, a Fidesz-kormány „felelőtlen, érzéketlen és embertelen” hozzáállása miatt történhetett meg, hogy ilyen sokan megfagytak Magyarországon. Hozzátette, csak az elmúlt négy évben 940 magyar halt meg kihűlés miatt. Ezért a Párbeszéd azt szeretné, hogy olyan kormányzás legyen Magyarországon, amely az embert helyezi a középpontba, és például gondoskodik arról, hogy ne fagyjanak meg az idős, beteg, szegény honfitársaink – mondta.



A javaslatok között szerepel, hogy meg kell erősíteni a szociális ellátást a nagy hidegek idején, emelni kell a szociális ellátás, ezen belül kiemelten a hajléktalanellátás színvonalát, emelni kell a szociális munkások bérét, alkotmányos joggá kell tenni a lakhatást és szociálisbérlakás-programokat kell indítani. Kiemelte, általában is nagyon rossz a magyar házak és lakások energetikai állapota: nyolcvan százalékuk nem felel meg az elvárásoknak. Ezért – folytatta – el kell indítani egy átfogó lakásfelújítási programot, és gondoskodni kell arról is, hogy azok, akik „energiaszegénységgel” küzdenek, önrész nélkül hozzájussanak a szigetelési és egyéb lehetőségekhez.





– Ez lenne tehát az a cselekvési program, amit a kormánynak már réges-régen ki kellett volna dolgoznia, de amelynek a kidolgozására most a Párbeszéd egy országgyűlési határozati javaslatban szólítja fel a kormányt, mert az mindannyiunk közös felelőssége, hogy hogyan bánunk legelesettebb embertársainkkal, és ennek egy nagyon erős, nagyon megrázó mérőszáma, hogy hányan veszítik életüket telente kihűlés miatt – fogalmazott Tordai Bence.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....