van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2022-01-25
< ugrás a legfrissebb hírekhez

Kitört a botrány: elbocsátások a kormánysajtónál - Volt, aki ötgyerekes szülőként állt fel

Átszervezések, elbocsátások a kormánysajtónál: a jelek szerint a választásra készítik fel a propagandagépezetet, hogy egyetlen homokszem se maradhasson. Mindezt többen már nem tűrik szó nélkül, nem egy újságíró szolidaritásból felmondott.

Nagy a mozgás a kormánysajtónál, ráadásul ezúttal nem csupán csöndes személycserékről van szó: egy-egy nyilvánosságra kerülő komment, e-mail jelzi, milyen feszült légkör uralkodik még azután is, hogy az évek során NER-kompatibilis munkatársakra cserélték le a szakmai vezetők, újságírók többségét.

Először az keltett meglepetést, hogy Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Mediaworks több vezetője távozott: Szabó László a cég vezérigazgatói székéből került az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosi pozíciójába. A 444.hu szerint Rogán Antal propagandaminiszter erőteljes ráhatása nyomán mondott le, ezután kerestek neki más pozíciót. Szabóval együtt öt másik igazgató is távozott. A vezérigazgató utóda a Népszabadság öt évvel ezelőtti bezárásakor is reflektorfénybe került Kálmán Erika lett, s csakhamar felmondtak – a Media1 információi szerint – legalább tucatnyi munkatársnak, akiket amúgy eredendően ismerkedési beszélgetésre invitált a vezetőség.

Néhány nappal később egy hajdani – állítólag egy Orbán Viktornak feltett kellemetlen kérdés miatt Brüsszelből visszahívott, majd elbocsátott – MTI-tudósító Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy öt újságírót elküldtek a távirati iroda külpolitikai szerkesztőségéből, s ezek után három, velük szolidáris kollégájuk is felmondott.

Úgy tudjuk, hogy a Mediworks vezetésében történt sorcsere hátterében a propagandamédia, és elsősorban a megyei lapok, hírportálok zuhanó olvasottsága áll. Más a helyzet a közmédiánál, amelynek része az MTI is. A szervezet – amely kérdéseinkre nem válaszolt – átszervezésekkel indokolja az elbocsátásokat, de lapunk forrásai szerint valójában arról van szó: a választások közeledtével a kormány még szigorúbb kontrollt akar.


Az MTI-től elküldött öt újságíró – ahogy arról a napokban a Telex is írt – mindegyike a külpolitikai szerkesztőség munkatársa volt, miként az a három kollégájuk is, akik a döntés ellen tiltakozva adták be felmondásukat. A Népszava úgy értesült, a cégnél rajtuk kívül még többen erősen gondolkodnak róla, hogy önként felállnak, mert már számukra is vállalhatatlanná vált, ami az MTI-nél évek óta zajlik. A kormányzat az MTI belpolitikai szerkesztőségét rég a propagandasajtó részévé tette, de még a sokáig szabadabban dolgozó külpolitikánál is megtiltották bizonyos szavak – például a menekült – használatát, és mint arról korábban lapunk írt, akadtak kerülendő, tiltott témák is, egyebek mellett az emberi jogok vagy a sajtószabadság oroszországi helyzete.

– A belpolitikai szerkesztőség valóban sokkal, mondjuk úgy, domesztikáltabb volt eddig is, mint a külpolitikai szerkesztőség – jegyezte meg egyik forrásunk, aki szerint a változást utóbbinál Járai Judit, az MTVA washingtoni tudósítójának hazatérése jelentette, aki átvette a szerkesztőség vezetését. Ettől kezdve ugyanis addig szélsőségesnek, szalonképtelennek tartott médiumokból is kellett olyan anyagokat átvenni, amelyek a kormányt támogatták, s előszeretettel íratott meg NER-kompatibilis témákat.

Ehhez az ideológiai fordulathoz jött aztán a szervezeti átalakítás, amelyre hivatkozva elküldték a szerkesztőség egyes tagjait. Információink szerint a jelenlegi szerkesztőségi rendszer, amelyben külön egység többek között a belpolitika, a gazdaság, a kultúra, a sport, a külpolitika vagy éppen a fotó a jövőben utóbbi kivételével két nagy platformba tömörül. Csak kül- és belföld lesz: a gazdaság, a sport és a kultúra nemzetközi része előbbibe, hazai vonatkozásai utóbbiba tartoznak. A felduzzasztott külrészleg vezetőjeként forrásaink szerint Járai Juditot emlegetik.

Az elbocsátások kapcsán forrásaink megemlítették, hogy ma már a kis „elhajlást” sem tolerálják. Az egyik elbocsátott esetében házon belül arról beszélnek: Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője úgy találta, két anyagában eltért a kötelezően megadott irányvonaltól, s emiatt került feketelistára. Bende volt az, aki egy kiszivárgott hangfelvétel szerint világossá tette: az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását. Jelezte azt is, hogya "megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén" kell anyagot írni.
M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta, megpróbálnak segíteni és közvetíteni az ügyben, de nehéz a helyzetük, mert nem számítanak reprezentatív érdekképviseleti szervezetnek az MTI-nél, mivel nincs meg a 10 százalékos tagsági arányuk.

– A Duna Médiaszolgáltató szerint emiatt nem vagyunk illetékesek. Persze ez valójában nem így van, hiszen ahol akár csak egyetlen tagunk is akad, ott jogilag képviselettel rendelkezőnek számítunk, s a munkaadónak együttműködési kötelezettsége van. Jelenleg ezt próbálja érvényesíteni az MTI-s alapszervezetünk – tette hozzá M. Lengyel László.

Megkerestük a Sajtószakszervezet MTI-s alapszervezetének vezetőjét, Papadopulosz Pétert, de nem akart nyilatkozni. Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának küldött, s nyilvánosságra került levelében viszont arról írt: a vezetés korábban azt ígérte, az MTI átszervezése nem jár elbocsátásokkal és a fizetések megváltozásával. Feltette azt a kérdést is: „Nem gondolja-e a cég vezetése, hogy az választásokhoz közeledve a hírügynökség megerősítése, nem a gyengítése lenne indokolt?”

– Ez a jelenlegi közmédia, itt bárkit ki lehet nevezni, ahogyan ki is lehet rúgni – mondta egyik forrásunk, aki szerint ennek ismeretében a vezetőség számára meglepő lehetett az elbocsátások miatti nyílt felháborodás. A kirúgások ellen ugyanis nemcsak a szakszervezet tiltakozott és várt magyarázatot, de rengetegen névvel is vállalva nemtetszésüket fejezték ki, köztük sokan olyanok, akik a jelenlegi hatalom nyíltan vállalt hívei. Forrásaink szerint az MTI-s dolgozókban kétféle érzés dolgozik: a felháborodás és a félelem.

– Igazából az egyik önként felállt újságíró köremailje után változott meg a közhangulat – mondta egyikük. – Ultimátumot adott ugyanis a vezetőségnek, ha nem veszik vissza két napon belül az elsőként kirúgott kollégát, akkor felmond. Miután nem történt változás, tényleg felállt, s mindenki tudta róla, hogy ötgyerekes szülőként ez milyen bátor döntés volt a részéről. Ezután rengetegen meg mertek szólalni, szolidaritási nyilatkozat született, amit sokan névvel mertek vállalni más szerkesztőségekből is.

Ezt olvassa mindenki:
Nem akármit vettek észre a fideszes képviselő autóján - magyarázatot követelnek  
Kitört a botrány: feljelentették a Fideszt, állítólag feketén fizetett fiatalokkal...  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Megnézték mi épül már megint Felcsúton: ez már tényleg beteg - amit ott találtak...
Megfagyott a levegő: rákérdeztek Orbánra, miért nem mer beszélni a hatvanpusztai birtokról - elképesztően lekezelő amit válaszolt
A szlovákok törvénymódosítást kezdeményeznek Orbánék miatt - ilyen még nem volt
Ez durva: Orbán Gáspárt éltetik amiért védi a hazát az édesapjához hasonlóan...sőt...
Már eddig is Aradszki András volt az egyik legúttörőbb parlamenti képviselő: ő mondta ki el...
Óriási bukta: ukránok jelentkeztek be a lakcímére, most börtönbe kerülhet
Az volt a céljuk, hogy magyar társadalombiztosítási és nyugellátást vehessenek igénybe Bör...
Országos botrány: Rengeteg párt tervez ráindulni a közös ellenzéki jelöltekre - itt a lista
Ex-jobbikos mandátumtolvajok, kiugrott szkinhedek, alkoholkedvelő szélhámosok készülődnek. N...
Kövér bekeményít: Mindenkit felszólítok, hogy elsősorban a saját családjában kezdje el a kampányt!
Hosszú interjút adott Kövér László házelnök a Katolikus rádió kedd esti műsorának, de csak három gondolatot emelünk ki. 1. Kövér a kampányról Sokat kérdezik arról, hogyan nyi...
  
Bohócképet közöltek Orbánról - ebből botrány lesz
Látszik, hogy komoly gond van Orbán fejében! Miközben
rekordot döntött az új fertőzöttek száma a kórházak sürgősségi osztályai belefulladnak a betegekbe brutáli...
  
Így vette el a földemet Mészáros Lőrinc
100-150 évig használta a családunk azt a földet, amit egyik napról a másikra elvett tőlünk Mészáros Lőrinc – erről Váradi András juhász beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorá...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

Kitört a botrány: elbocsátások a kormánysajtónál - Volt, aki ötgyerekes szülőként állt fel

Átszervezések, elbocsátások a kormánysajtónál: a jelek szerint a választásra készítik fel a propagandagépezetet, hogy egyetlen homokszem se maradhasson. Mindezt többen már nem tűrik szó nélkül, nem egy újságíró szolidaritásból felmondott.

Nagy a mozgás a kormánysajtónál, ráadásul ezúttal nem csupán csöndes személycserékről van szó: egy-egy nyilvánosságra kerülő komment, e-mail jelzi, milyen feszült légkör uralkodik még azután is, hogy az évek során NER-kompatibilis munkatársakra cserélték le a szakmai vezetők, újságírók többségét.

Először az keltett meglepetést, hogy Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Mediaworks több vezetője távozott: Szabó László a cég vezérigazgatói székéből került az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosi pozíciójába. A 444.hu szerint Rogán Antal propagandaminiszter erőteljes ráhatása nyomán mondott le, ezután kerestek neki más pozíciót. Szabóval együtt öt másik igazgató is távozott. A vezérigazgató utóda a Népszabadság öt évvel ezelőtti bezárásakor is reflektorfénybe került Kálmán Erika lett, s csakhamar felmondtak – a Media1 információi szerint – legalább tucatnyi munkatársnak, akiket amúgy eredendően ismerkedési beszélgetésre invitált a vezetőség.

Néhány nappal később egy hajdani – állítólag egy Orbán Viktornak feltett kellemetlen kérdés miatt Brüsszelből visszahívott, majd elbocsátott – MTI-tudósító Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy öt újságírót elküldtek a távirati iroda külpolitikai szerkesztőségéből, s ezek után három, velük szolidáris kollégájuk is felmondott.

Úgy tudjuk, hogy a Mediworks vezetésében történt sorcsere hátterében a propagandamédia, és elsősorban a megyei lapok, hírportálok zuhanó olvasottsága áll. Más a helyzet a közmédiánál, amelynek része az MTI is. A szervezet – amely kérdéseinkre nem válaszolt – átszervezésekkel indokolja az elbocsátásokat, de lapunk forrásai szerint valójában arról van szó: a választások közeledtével a kormány még szigorúbb kontrollt akar.


Az MTI-től elküldött öt újságíró – ahogy arról a napokban a Telex is írt – mindegyike a külpolitikai szerkesztőség munkatársa volt, miként az a három kollégájuk is, akik a döntés ellen tiltakozva adták be felmondásukat. A Népszava úgy értesült, a cégnél rajtuk kívül még többen erősen gondolkodnak róla, hogy önként felállnak, mert már számukra is vállalhatatlanná vált, ami az MTI-nél évek óta zajlik. A kormányzat az MTI belpolitikai szerkesztőségét rég a propagandasajtó részévé tette, de még a sokáig szabadabban dolgozó külpolitikánál is megtiltották bizonyos szavak – például a menekült – használatát, és mint arról korábban lapunk írt, akadtak kerülendő, tiltott témák is, egyebek mellett az emberi jogok vagy a sajtószabadság oroszországi helyzete.

– A belpolitikai szerkesztőség valóban sokkal, mondjuk úgy, domesztikáltabb volt eddig is, mint a külpolitikai szerkesztőség – jegyezte meg egyik forrásunk, aki szerint a változást utóbbinál Járai Judit, az MTVA washingtoni tudósítójának hazatérése jelentette, aki átvette a szerkesztőség vezetését. Ettől kezdve ugyanis addig szélsőségesnek, szalonképtelennek tartott médiumokból is kellett olyan anyagokat átvenni, amelyek a kormányt támogatták, s előszeretettel íratott meg NER-kompatibilis témákat.

Ehhez az ideológiai fordulathoz jött aztán a szervezeti átalakítás, amelyre hivatkozva elküldték a szerkesztőség egyes tagjait. Információink szerint a jelenlegi szerkesztőségi rendszer, amelyben külön egység többek között a belpolitika, a gazdaság, a kultúra, a sport, a külpolitika vagy éppen a fotó a jövőben utóbbi kivételével két nagy platformba tömörül. Csak kül- és belföld lesz: a gazdaság, a sport és a kultúra nemzetközi része előbbibe, hazai vonatkozásai utóbbiba tartoznak. A felduzzasztott külrészleg vezetőjeként forrásaink szerint Járai Juditot emlegetik.

Az elbocsátások kapcsán forrásaink megemlítették, hogy ma már a kis „elhajlást” sem tolerálják. Az egyik elbocsátott esetében házon belül arról beszélnek: Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője úgy találta, két anyagában eltért a kötelezően megadott irányvonaltól, s emiatt került feketelistára. Bende volt az, aki egy kiszivárgott hangfelvétel szerint világossá tette: az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását. Jelezte azt is, hogya "megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén" kell anyagot írni.
M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta, megpróbálnak segíteni és közvetíteni az ügyben, de nehéz a helyzetük, mert nem számítanak reprezentatív érdekképviseleti szervezetnek az MTI-nél, mivel nincs meg a 10 százalékos tagsági arányuk.

– A Duna Médiaszolgáltató szerint emiatt nem vagyunk illetékesek. Persze ez valójában nem így van, hiszen ahol akár csak egyetlen tagunk is akad, ott jogilag képviselettel rendelkezőnek számítunk, s a munkaadónak együttműködési kötelezettsége van. Jelenleg ezt próbálja érvényesíteni az MTI-s alapszervezetünk – tette hozzá M. Lengyel László.

Megkerestük a Sajtószakszervezet MTI-s alapszervezetének vezetőjét, Papadopulosz Pétert, de nem akart nyilatkozni. Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának küldött, s nyilvánosságra került levelében viszont arról írt: a vezetés korábban azt ígérte, az MTI átszervezése nem jár elbocsátásokkal és a fizetések megváltozásával. Feltette azt a kérdést is: „Nem gondolja-e a cég vezetése, hogy az választásokhoz közeledve a hírügynökség megerősítése, nem a gyengítése lenne indokolt?”

– Ez a jelenlegi közmédia, itt bárkit ki lehet nevezni, ahogyan ki is lehet rúgni – mondta egyik forrásunk, aki szerint ennek ismeretében a vezetőség számára meglepő lehetett az elbocsátások miatti nyílt felháborodás. A kirúgások ellen ugyanis nemcsak a szakszervezet tiltakozott és várt magyarázatot, de rengetegen névvel is vállalva nemtetszésüket fejezték ki, köztük sokan olyanok, akik a jelenlegi hatalom nyíltan vállalt hívei. Forrásaink szerint az MTI-s dolgozókban kétféle érzés dolgozik: a felháborodás és a félelem.

– Igazából az egyik önként felállt újságíró köremailje után változott meg a közhangulat – mondta egyikük. – Ultimátumot adott ugyanis a vezetőségnek, ha nem veszik vissza két napon belül az elsőként kirúgott kollégát, akkor felmond. Miután nem történt változás, tényleg felállt, s mindenki tudta róla, hogy ötgyerekes szülőként ez milyen bátor döntés volt a részéről. Ezután rengetegen meg mertek szólalni, szolidaritási nyilatkozat született, amit sokan névvel mertek vállalni más szerkesztőségekből is.

Legolvasottabbak
Nem akármit vettek észre a fideszes képviselő autóján - magyarázatot követelnek
Kitört a botrány: feljelentették a Fideszt, állítólag feketén fizetett fiatalokkal...
Ez durva: Orbán Gáspárt éltetik amiért védi a hazát az édesapjához hasonlóan...sőt...
Most érkezett
Nem akárhova jár Orbán unokája - annyi a tandíj mint a magyar minimálbér
Magyarok Ausztriában: 900.000 forintos fizetés, biztosított szállás
Fidesz levél: a baloldal politikája tönkretette és a csőd szélére sodorta Magyarországot
Kövess minket!
     
Óriási bukta: ukránok jelentkeztek be a lakcímére, most börtönbe kerülhet
Országos botrány: Rengeteg párt tervez ráindulni a közös ellenzéki jelöltekre - itt a lista
Kövér bekeményít: Mindenkit felszólítok, hogy elsősorban a saját családjában kezdje el a kampányt!
Bohócképet közöltek Orbánról - ebből botrány lesz
Így vette el a földemet Mészáros Lőrinc
Megdöbbentő eredmények: kiderült, hogy lett meg Orbánéknak eddig a kétharmad - ismét meglehet...
Nyilvános a Völner dokumentum: Majdnem behúzták Paks II-t is.. elképesztő információk
Megtért behajtók számoltak be a trükkökről: Így húznak le a behajtók!
Végrehajtó-maffia: 145 ezer forintért árverezte el a végrehajtó az 1,2 milliós kocsit, amit aztán...
Jogerős sajtóper - Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát!? - elképesztő részletek
Soha nem látott hajtóvadászat az ördög ügyvédje után: nem akárkiket kerestek meg a rendőrök információért
Nehéz megszólalni azután amit Bende Balázs kamerába mondott - és ezt le is adták...
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU