Árstop: megdöbbentő ami májusban történt - nincs magyarázat

Új rekord.

Az üzemanyagárstop rendkívüli keresletet eredményezett a benzinkutakon – olyat, amekkorát még a járvány utáni visszapattanás sem hozott. Idén májusban több benzin fogyott, mint 2019 augusztusában, amikor jellemzően a legtöbben tankolnak.

Amikor a magyar kormány tavaly novemberben az üzemanyagárak befagyasztása mellett döntött, a szakadék még nem volt akkora a piaci és a hatósági árak között, hogy az tömegével vonzza az üzemanyagturistákat, sőt a döntést követő hetekben még a piaci árak is a 480-as szint alatt mozogtak.

A háború kirobbanását követően azonban felpörögtek az események, ugyanis az olaj ára az egekbe szökött és a határmenti kutak

rendkívül vonzóvá

váltak a külföldiek körében, akiket nem mellesleg a gyenge magyar fizetőeszköz is boldogított.

Mindez a statisztikákból is látszik, a NAV adatai szerint a hazai kutak benzinforgalma márciusban

31 százalékkal

emelkedett éves bázison, amely rendkívül magas szám, ennél csak 2021 áprilisában láthattunk komolyabb emelkedést, de ott a járvány miatti alacsony bázis volt az ok. Az áprilisi 19,3 százalékos és a májusi 10,3 százalékos többlet is szokatlanul magas.

Májusban 189,6 millió liter benzin fogyott, amely több mint a 2019 augusztusi, vagyis nyári főszezoni mennyiség (186,2 millió). Mostanra a 12 havi gördülő (az adott és a megelőző 11 hónap adata) magyar benzinfogyasztás masszívan 2 milliárd liter fölött van, amelyre korábban nem volt példa. Az ugyanakkor borítékolható, hogy az infláció és a külföldiek kizárása a hatósági árból az év további részében visszaveti majd ezt a lendületet.

(via napi.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....