Nem akármi jelent meg magyar közpénzzel kitömött felvidéki lapok cikkeiben

A Budapestről támogatott szlovákiai magyar médiumok erőteljesen terjesztik az oroszbarát nézeteket, derült ki a Napunk (Dennikn) beszámolójából.

Azóta, hogy a magyar kormány 2018-ban elkezdte, összesen 3,4 milliárd forintot fordított olyan szlovákiai magyar médiumok támogatására, amelyek szoros kapcsolatban állnak a Fidesz helyi stratégiai partnerével, a Magyar Szövetséggel.

A Ma7, a Felvidék.ma és a Körkép.sk kifejezetten negatív portrét fest az ukrán elnökről, ábrázolva őt követelőző, diktatórikus hajlamú, ripacskodó bábuként. A lapok rendszeresen gúnyolják és lekicsinyelik őt, nemcsak a kommentárokban, hanem a híranyagokban is. Néha még egy iázó szamár képével is illusztrálják a róla szóló híreket - állítja a Napunk összeállítása.


Ellentétben ezzel, Vlagyimir Putyint, az orosz elnököt inkább semlegesen mutatják be ezek a médiumok, és időről időre védelmükbe is veszik. Az ellenük kiadott nemzetközi elfogatási parancsot propagandaeszközként emlegetik.

Ezen médiumok átvették az orosz propaganda kifejezéseit, mint a "különleges katonai hadművelet", amit többször kritikus kontextus nélkül alkalmaztak. Ugyancsak átvették a magyar kormány propagandáját, például az "elhibázott szankciókról", a "háborúpárti Nyugatról" és a "békepárti magyar kormányról".


Magyarországon többek között az Orosz Hírek kritika nélkül közvetíti az orosz propagandát. A kormányhoz közel álló Magyar Hírlap tavaly novemberig több mint ezerötszáz cikket szemlézett tőlük. Az Orosz Hírek cikkszáma 2022-ben átlagosan naponta egy cikkről tízre, majd 2023-ban tizenhatra emelkedett - derül ki a Lakmusz elemzéséből, amely bemutatja az Orosz Hírek dezinformációs törekvéseit, valamint az oldal mögött álló finanszírozókat.