Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Százezrével veszik a magyarok a kínai mûfenyõt  

Évszázados hagyomány, hogy karácsonykor beviszünk egy fenyõfát a lakásba és feldíszítjük. Persze lehet vitatkozni e régi szokás értelmén, fõleg hogy a köztudottan közel-keleti születésû Jézus Krisztusnak vajmi kevés köze van a fenyõfához. Mindenesetre rengeteg vágott fenyõt veszünk ilyenkor, az FKF adatai szerint csak Budapesten több, mint félmillió fa kerül utcára az ünnepek után, ami elsõre nem hangzik túl környezetbarátnak. De jobbak az alternatívák? Összeszedtük az érveket és ellenérveket.

Vágott fenyõ

Nem kérdés, hogy a gyanta illatánál kellemesebb, ünnepibb esszencia nincs télen. A friss, erdei hangulat ugyanakkor csak bizonyos fajtáknál jön elõ: ahogyan a tûlevelek “tartóssága”, úgy az illat intenzitás kapcsán is nagy a szórás a kifejezetten karácsonyra nevelt fenyõk terén. Az árusok kínálatának túlnyomó részét három közkedvelt faféle adja:

a közönséges luc;
az ezüstfenyõ;
valamint a nordmann fenyõ.

Ezek árban és kinézetben is eltérnek, egy viszont közös bennük: hamisítatlan, valódi fenyõk.

Évente átlagosan 2-2,2 millió vágott fenyõt veszünk, ugyanakkor az ünnepek végeztével a száraz karácsonyfák valósággal ellepik az utcákat, így a nagyobb városokban, lakótelepek környékén, általában szervezetten szállítják és elégetik el, a kertes házzal rendelkezõk és fával fûtõk azonban fel tudják használni még a ház körül.

Elõnyök: A karácsonyfáknak szánt fenyõket ma már nem a természetes erdõkbõl vágják ki, hanem farmokon nevelik. Növekedésük során ezek az új ültetésû fenyõk sok szén-dioxidot megkötnek a légkörbõl, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is.

Ellentétben a mûfenyõkkel, az idehaza árult fenyõk döntõ részét Magyarországon nevelik fel – zömében a Nagykanizsa melletti Surdon – és nagyjából ezer család megélhetését biztosítja az országban. Mindemellett az élõ fenyõ egy klasszikus karácsonyi szimbólum, nagyon hangulatos, illatos, és sokkal szebb is tud lenni, mint egy mûfenyõ.

Hátrányok: Ha azonban végül élõfát választunk, szükség lehet néhány óvintézkedésre: ha kisebb gyerek, vagy háziállat van a háznál, körbe kell keríteni a szoba azon részét, ahol a karácsonyfa áll, hogy totyogó gyermekek vagy házi kedvencek ne rántsák magukra, törjék le az ágait, mindemellett a kiszáradt fa rendkívül gyúlékony, és a tüskéi is elég hamar elkezdenek hullani.

Árát tekintve is kedvezõtlenebb mint a mûfenyõ: a lucfenyõt általában 3000 forintos méterenkénti áron; az ezüst- és a nordmann fenyõ métere pedig 5000 forint körül lehet megvásárolni az árusoknál – ugyanakkor a konkrét árak ettõl eltérhetnek, sokan ugyanis darabáron értékesítik a fenyõket.
Mûfenyõ

Sokan gondolják úgy, hogy a mûfenyõ vásárlásával a környezetet is óvják, hiszen nem kell minden évben újat vásárolni, hosszú ideig eláll, és karácsony után nem megy egyenesen a kukába. Ez igaz is, de csakis abban az esetben, ha legalább 20 évig megvan a fa, és nem veszünk helyette másikat, ugyanis környezeti szempontból ekkor válik egyenértékûvé a vágottal szemben. Évente nagyjából 200 ezer mûfenyõt értékesítenek itthon a Magyar Kertészeti Árudák adatai szerint, vagyis a többség még mindig az igazi fára esküszik.

Elõnyök: A mûfenyõ egyik legnagyobb elõnye, hogy évrõl évre feldíszíthetjük ugyanazt a fát, így ha megtesszük a kezdeti befektetést, évtizedekig tartó karácsonyfa lesz a jutalma, ami anyagi szempontból igencsak kedvezõ, tekintve, hogy már pár ezer forintért beszerezhetõ egy egyszerûbb darab.

Mindemellett a gyerekek és a háziállatok sem igazán tehetnek kárt benne, igaz azért ezt is jobb elzárni a kisebb gyerekek elõl, de ha véletlenül mégis magára húzza, csak vissza kell állítani a helyére. És az sem megvetendõ, hogy nem kell eltakarítani utána a lehulló a tûleveleket: ha véget értek a téli ünnepek, egyszerûen csak berakjuk a dobozába és a következõ esztendõig elraktározzuk, és jövõre is épp olyan állapotában fog pompázni, mint indén.

Hátrányok: Amellett, hogy a mûanyagnak természetesen nincs semmilyen illata és még az élethûbb fáról is lerí, hogy bizony nem valódi, a legnagyobb gond az, hogy a mûfenyõt átlagosan mindössze 6 évig használjuk, utána egyszerûen kidobjuk. Márpedig a mûfenyõ gyártásából és szállításából adódóan üvegházhatású gázok keletkeznek, ami sokkal károsabb a környezetre nézve, mintha minden évben új vágott fenyõt vennénk (40 kg szén-dioxid egy 2 méter magas mûfenyõ hozzávetõleges lábnyoma). Emellett újrahasznosítani sem lehet, így a mûanyagfenyõ még évszázadokig ott fog díszelegni egy szeméttelepen.

Ha valaki mégis a mûfenyõ mellett maradna, célszerû olyat venni, ami PVC-mentes, és Európában készült. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert ezeket túlnyomó részben Kínában gyártják, és a szállítás miatt a karbonlábnyomuk hatalmasra nõ, mire eljutnak Magyarországra. Arról nem is beszélve, hogy a PVC-s mûfenyõk gyártása során gyakran ólmot is használnak, ami az anyag elöregedése miatt késõbb por formájában a lakás levegõjébe is kerülhet.
Cserepes fenyõ

Környezettudatossági szempontból minden bizonnyal a fabérlés a legjobb megoldás, ráadásul így a fenyõ túl is élheti az ünnepeket. Ez azt jelenti, hogy a fenyõfát gyökerestül, általában egy cserépben hozzuk el a faiskolából vagy kertészetbõl, amit aztán az ünnepek végeztével visszavihetünk – hogy aztán egy évvel késõbb valaki más is kibérelhesse a fát. Vannak olyan cégek, ahol még házhoz is szállítják a fenyõfát, így még a cipekedéssel sem kell bíbelõdni.

A rendszer általában úgy mûködik, hogy amikor a fát visszavisszük, a bérleti díj egy részét visszatérítik vagy levásárolhatjuk. Persze sokan vissza sem viszik a fenyõt, hanem mondjuk megtartják a következõ évekre, vagy kiültetik a kertbe – Budapesten a fák 70-80 százalékát viszik vissza, míg vidéken ez az arány csak 20-30 százalék az Oázis kertészet adatai szerint.

Az élõfa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel: ahhoz, hogy a fenyõ ne pusztuljon el, fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahõmérséklethez, vagyis az utcáról érdemes egy hetet fûtetlen folyosón pihentetni, mielõtt bevisszük a házba, lakásba. Ezt késõbb visszafelé is meg kell csinálnunk: mielõtt visszavisszük újra hozzá kell szoktatni a kinti hõmérséklethez. A vízkeresztet viszont nem érdemes megvárni az élõfával, ugyanis az 1-2 hétnél tovább nem bírja tovább a szobahõmérsékletet.

Elõnyök: Az biztos, hogy ha már ragaszkodunk a karácsonyfához, a földlabdás módszer egy kifejezetten környezettudatos megoldás. Ráadásul, árban is kifejezetten kedvezõ, hiszen a bérleti díj egy részét késõbb levásárolhatjuk, de ha lehetõségünk van megtartani a fát, akkor jövõre a fenyõ kvázi ingyen van.

Hátrányok: A fenyõbérlés minden bizonnyal pepecselõsebb megoldás a többihez képest, hiszen a fát nemcsak kidobjuk az utcára az ünnepek végeztével, hanem életben kell tartani, majd vissza kell szállítani a kertészetbe. Vagy ki kell ültetni, ami télen nem egyszerû feladat a fagyott talaj miatt. Emellett fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahõmérséklethez, ügyelni kell megfelelõ öntözésre, és a díszítésnél is jobban oda kell figyelni, hogy ne törjük le a fa hajtásait.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Nagy elhatározás kell ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálatot válassza hivatásul. A civil életből érkező lelkes jelentkezőknek az egyenruhások - elsőre bonyolult - szokatlan világa sok k...
  
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
A migránstömeg miatti fertőzési veszély a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap ...
  
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Alaposan felkavarta a kedélyeket a bejrúti robbanás a Várpalota melletti Pétfürdőn. Nem véletlenül: a libanoni főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, elképesztő ...
  
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Augusztus 12. hivatalosan is a fiatalok világnapja, amelynek alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy videót...
  
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Magyarország — Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani Süli Jánosról (64), most azonban talán többen az emlékezetükbe vésik majd a nevét. Sülit 2017-ben nevezték ki a Paksi Atomerő...
  
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
Egy szóváltást követően késeltek meg egy fűnyíró férfit Marcaliban. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett az a férfi, akit kedden délelőtt szúrtak hátba Marcaliban. A sé...
  
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Kötetlen beszélgetéseket láthatunk majd a Life Tv ősz elején induló, Összezárva Hajdú Péterrel című műsorában, amelynek első vendége Demcsák Zsuzsa lesz: a tévés elárulta, kifejez...
  
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Nyílt levélben közölték a balatonakarattyaiak. megelégelték, hogy Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja rendkívül nagy forgalmat generál környékükön: a balatoni város lakóközöss...
  
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Kiderült: még az étterem vezetője is Busai Attiláék felé rúgott, amikor a labdarúgót agyba-főbe verték a napokban. Ahogyan azt korábban a Blikk is megírta, egyik olvasónk szemtanúja v...
  
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre. Az új paksi blokk építését bonyolító, orosz tulajdonú ASZE Mérnöki Vállalat Rt. viszonylagos r...
  
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés. ...
  
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
A fehérorosz elnök az internet lekapcsolásával akar véget vetni a tüntetéseknek. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországb...
  
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Egy kis híján botrányba fulladt ülésen szavazta meg a gödi képviselőtestület Balogh Csaba újabb felfüggesztését. A gödi képviselőtestület augusztus 11-i, nyilvános ülésén újabb...
  
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Így már 5,1 milliónál is több esetet regisztráltak az országban. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer...
  
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Estére mindenhol kiderül az ég. A keleti, északkeleti megyékben gyengén felhős, napos idő lesz, az ország nyugati és délnyugati részén azonban számítani lehet záporra, zivatarra. A ...
  
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A kieső külföldi vendégéjszakákat semmi nem tudja pótolni a fővárosban a szövetség szerint. Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus" – mondta a szerdai V...
  
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítménye...
  
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
A rendőri erőszak sem fogja vissza a hetek óta zajló, de a vasárnapi elnökválasztás után új erőre kapó fehéroroszországi tüntetéseket. A rendőrök számos beszámoló szerint brutáli...
  
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Csak pár mondatban foglalkozott az M1 kedd esti, közel egyórás Híradója a fehéroroszországi elnökválasztással és az azt követő tüntetésekkel. A közmédia hírműsorában az ötödik...
  
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó magyar-amerikai üzletember főként a közös európai...
  
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Hét hónap átlagában már közel 4 százalékos volt a kosaruk szerint számolt áremelkedés. Nincs megállás, tovább vágtatnak az élelmiszerárak, a Központi Statisztikai Hivatal friss jele...
  
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Bár ez ebben az esetben nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag egy alvó cég birtokolja a luxusvillát. Mondjuk is a részleteket. Egy teljesen ártatlannak tűnő hír nyomán d...
  
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
Kovács Izabella Pécsett él az egyetemi városrészben az édesanyjával és 9 hónapos kislányával Míneával. A család néhány héttel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került, történe...
  
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
A pilisborosjenői háziorvos és az asszisztensnője is házi karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Az orvosnál a gyorsteszt negatív lett. A pilisborosjenői háziorvos asszisztense fert...
  
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Továbbra is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, de a tüntetők szerint nagyban lassítja a szervezkedésüket az, hogy a kormány országszerte blokkolja az internete...
  
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Július elején Vértesszőlősnél bajba jutott egy siklóernyős: fennakadt egy fán, de teljes épségben várta a segítséget. Aztán jött a honvédségi helikopter, és olyan nagy szelet kavart...
  
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Augusztus 27-én lép pályára az Európa Liga selejtezőjében Székesfehérváron az ír Bohemian Orbán Viktor egyik kedvenc csapata, a Fehérvár ellen. Vélhetően olyan mezben, amin a menekült...
  
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
„Újabb intézményt kényszerül bezárni kedd (holnap) reggeltől az önkormányzat a fertőtlenítő takarítás idejére. Hétfőn 22 óra 45 perckor azt a tájékoztatást kaptunk, hogy a Vajda...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Százezrével veszik a magyarok a kínai mûfenyõt
Évszázados hagyomány, hogy karácsonykor beviszünk egy fenyõfát a lakásba és feldíszítjük. Persze lehet vitatkozni e régi szokás értelmén, fõleg hogy a köztudottan közel-keleti születésû Jézus Krisztusnak vajmi kevés köze van a fenyõfához. Mindenesetre rengeteg vágott fenyõt veszünk ilyenkor, az FKF adatai szerint csak Budapesten több, mint félmillió fa kerül utcára az ünnepek után, ami elsõre nem hangzik túl környezetbarátnak. De jobbak az alternatívák? Összeszedtük az érveket és ellenérveket.

Vágott fenyõ

Nem kérdés, hogy a gyanta illatánál kellemesebb, ünnepibb esszencia nincs télen. A friss, erdei hangulat ugyanakkor csak bizonyos fajtáknál jön elõ: ahogyan a tûlevelek “tartóssága”, úgy az illat intenzitás kapcsán is nagy a szórás a kifejezetten karácsonyra nevelt fenyõk terén. Az árusok kínálatának túlnyomó részét három közkedvelt faféle adja:

a közönséges luc;
az ezüstfenyõ;
valamint a nordmann fenyõ.

Ezek árban és kinézetben is eltérnek, egy viszont közös bennük: hamisítatlan, valódi fenyõk.

Évente átlagosan 2-2,2 millió vágott fenyõt veszünk, ugyanakkor az ünnepek végeztével a száraz karácsonyfák valósággal ellepik az utcákat, így a nagyobb városokban, lakótelepek környékén, általában szervezetten szállítják és elégetik el, a kertes házzal rendelkezõk és fával fûtõk azonban fel tudják használni még a ház körül.

Elõnyök: A karácsonyfáknak szánt fenyõket ma már nem a természetes erdõkbõl vágják ki, hanem farmokon nevelik. Növekedésük során ezek az új ültetésû fenyõk sok szén-dioxidot megkötnek a légkörbõl, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is.

Ellentétben a mûfenyõkkel, az idehaza árult fenyõk döntõ részét Magyarországon nevelik fel – zömében a Nagykanizsa melletti Surdon – és nagyjából ezer család megélhetését biztosítja az országban. Mindemellett az élõ fenyõ egy klasszikus karácsonyi szimbólum, nagyon hangulatos, illatos, és sokkal szebb is tud lenni, mint egy mûfenyõ.

Hátrányok: Ha azonban végül élõfát választunk, szükség lehet néhány óvintézkedésre: ha kisebb gyerek, vagy háziállat van a háznál, körbe kell keríteni a szoba azon részét, ahol a karácsonyfa áll, hogy totyogó gyermekek vagy házi kedvencek ne rántsák magukra, törjék le az ágait, mindemellett a kiszáradt fa rendkívül gyúlékony, és a tüskéi is elég hamar elkezdenek hullani.

Árát tekintve is kedvezõtlenebb mint a mûfenyõ: a lucfenyõt általában 3000 forintos méterenkénti áron; az ezüst- és a nordmann fenyõ métere pedig 5000 forint körül lehet megvásárolni az árusoknál – ugyanakkor a konkrét árak ettõl eltérhetnek, sokan ugyanis darabáron értékesítik a fenyõket.
Mûfenyõ

Sokan gondolják úgy, hogy a mûfenyõ vásárlásával a környezetet is óvják, hiszen nem kell minden évben újat vásárolni, hosszú ideig eláll, és karácsony után nem megy egyenesen a kukába. Ez igaz is, de csakis abban az esetben, ha legalább 20 évig megvan a fa, és nem veszünk helyette másikat, ugyanis környezeti szempontból ekkor válik egyenértékûvé a vágottal szemben. Évente nagyjából 200 ezer mûfenyõt értékesítenek itthon a Magyar Kertészeti Árudák adatai szerint, vagyis a többség még mindig az igazi fára esküszik.

Elõnyök: A mûfenyõ egyik legnagyobb elõnye, hogy évrõl évre feldíszíthetjük ugyanazt a fát, így ha megtesszük a kezdeti befektetést, évtizedekig tartó karácsonyfa lesz a jutalma, ami anyagi szempontból igencsak kedvezõ, tekintve, hogy már pár ezer forintért beszerezhetõ egy egyszerûbb darab.

Mindemellett a gyerekek és a háziállatok sem igazán tehetnek kárt benne, igaz azért ezt is jobb elzárni a kisebb gyerekek elõl, de ha véletlenül mégis magára húzza, csak vissza kell állítani a helyére. És az sem megvetendõ, hogy nem kell eltakarítani utána a lehulló a tûleveleket: ha véget értek a téli ünnepek, egyszerûen csak berakjuk a dobozába és a következõ esztendõig elraktározzuk, és jövõre is épp olyan állapotában fog pompázni, mint indén.

Hátrányok: Amellett, hogy a mûanyagnak természetesen nincs semmilyen illata és még az élethûbb fáról is lerí, hogy bizony nem valódi, a legnagyobb gond az, hogy a mûfenyõt átlagosan mindössze 6 évig használjuk, utána egyszerûen kidobjuk. Márpedig a mûfenyõ gyártásából és szállításából adódóan üvegházhatású gázok keletkeznek, ami sokkal károsabb a környezetre nézve, mintha minden évben új vágott fenyõt vennénk (40 kg szén-dioxid egy 2 méter magas mûfenyõ hozzávetõleges lábnyoma). Emellett újrahasznosítani sem lehet, így a mûanyagfenyõ még évszázadokig ott fog díszelegni egy szeméttelepen.

Ha valaki mégis a mûfenyõ mellett maradna, célszerû olyat venni, ami PVC-mentes, és Európában készült. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert ezeket túlnyomó részben Kínában gyártják, és a szállítás miatt a karbonlábnyomuk hatalmasra nõ, mire eljutnak Magyarországra. Arról nem is beszélve, hogy a PVC-s mûfenyõk gyártása során gyakran ólmot is használnak, ami az anyag elöregedése miatt késõbb por formájában a lakás levegõjébe is kerülhet.
Cserepes fenyõ

Környezettudatossági szempontból minden bizonnyal a fabérlés a legjobb megoldás, ráadásul így a fenyõ túl is élheti az ünnepeket. Ez azt jelenti, hogy a fenyõfát gyökerestül, általában egy cserépben hozzuk el a faiskolából vagy kertészetbõl, amit aztán az ünnepek végeztével visszavihetünk – hogy aztán egy évvel késõbb valaki más is kibérelhesse a fát. Vannak olyan cégek, ahol még házhoz is szállítják a fenyõfát, így még a cipekedéssel sem kell bíbelõdni.

A rendszer általában úgy mûködik, hogy amikor a fát visszavisszük, a bérleti díj egy részét visszatérítik vagy levásárolhatjuk. Persze sokan vissza sem viszik a fenyõt, hanem mondjuk megtartják a következõ évekre, vagy kiültetik a kertbe – Budapesten a fák 70-80 százalékát viszik vissza, míg vidéken ez az arány csak 20-30 százalék az Oázis kertészet adatai szerint.

Az élõfa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel: ahhoz, hogy a fenyõ ne pusztuljon el, fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahõmérséklethez, vagyis az utcáról érdemes egy hetet fûtetlen folyosón pihentetni, mielõtt bevisszük a házba, lakásba. Ezt késõbb visszafelé is meg kell csinálnunk: mielõtt visszavisszük újra hozzá kell szoktatni a kinti hõmérséklethez. A vízkeresztet viszont nem érdemes megvárni az élõfával, ugyanis az 1-2 hétnél tovább nem bírja tovább a szobahõmérsékletet.

Elõnyök: Az biztos, hogy ha már ragaszkodunk a karácsonyfához, a földlabdás módszer egy kifejezetten környezettudatos megoldás. Ráadásul, árban is kifejezetten kedvezõ, hiszen a bérleti díj egy részét késõbb levásárolhatjuk, de ha lehetõségünk van megtartani a fát, akkor jövõre a fenyõ kvázi ingyen van.

Hátrányok: A fenyõbérlés minden bizonnyal pepecselõsebb megoldás a többihez képest, hiszen a fát nemcsak kidobjuk az utcára az ünnepek végeztével, hanem életben kell tartani, majd vissza kell szállítani a kertészetbe. Vagy ki kell ültetni, ami télen nem egyszerû feladat a fagyott talaj miatt. Emellett fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahõmérséklethez, ügyelni kell megfelelõ öntözésre, és a díszítésnél is jobban oda kell figyelni, hogy ne törjük le a fa hajtásait.
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
Orbán döntött: 7 milliárd megy kormánykommunikációra
Gáspár Evelin: Szeretném megmutatni Magyarországnak, hogy van egy másik oldalam is
Drágább lett a Balatonon szállást kivenni, mint Máltán
Tállai: négy év alatt 220 milliárddal többet kaptak a nyugdíjasok
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból
Borkai megszólalt: Súlyos árat fizettem
Lövések a Fehér Háznál, Trumpot kimenekítették a sajtótájékoztatóról
Zuglói hotelszobát rohant le a TEK - de ki volt bent?
Mindjárt indul az iskola, de még mindig nem tudni, hogyan
Borkai megtörte a csendet - nyilatkozott
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Csalók használják fel Varga Judit nevével és fotóival
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum