thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Ez is érdekelhet:
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Évszázados hagyomány, hogy karácsonykor beviszünk egy fenyőfát a lakásba és feldíszítjük. Persze lehet vitatkozni e régi szokás értelmén, főleg hogy a köztudottan közel-keleti születésű Jézus Krisztusnak vajmi kevés köze van a fenyőfához. Mindenesetre rengeteg vágott fenyőt veszünk ilyenkor, az FKF adatai szerint csak Budapesten több, mint félmillió fa kerül utcára az ünnepek után, ami elsőre nem hangzik túl környezetbarátnak. De jobbak az alternatívák? Összeszedtük az érveket és ellenérveket.

Vágott fenyő

Nem kérdés, hogy a gyanta illatánál kellemesebb, ünnepibb esszencia nincs télen. A friss, erdei hangulat ugyanakkor csak bizonyos fajtáknál jön elő: ahogyan a tűlevelek “tartóssága”, úgy az illat intenzitás kapcsán is nagy a szórás a kifejezetten karácsonyra nevelt fenyők terén. Az árusok kínálatának túlnyomó részét három közkedvelt faféle adja:

a közönséges luc;
az ezüstfenyő;
valamint a nordmann fenyő.

Ezek árban és kinézetben is eltérnek, egy viszont közös bennük: hamisítatlan, valódi fenyők.

Évente átlagosan 2-2,2 millió vágott fenyőt veszünk, ugyanakkor az ünnepek végeztével a száraz karácsonyfák valósággal ellepik az utcákat, így a nagyobb városokban, lakótelepek környékén, általában szervezetten szállítják és elégetik el, a kertes házzal rendelkezők és fával fűtők azonban fel tudják használni még a ház körül.

Előnyök: A karácsonyfáknak szánt fenyőket ma már nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem farmokon nevelik. Növekedésük során ezek az új ültetésű fenyők sok szén-dioxidot megkötnek a légkörből, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is.

Ellentétben a műfenyőkkel, az idehaza árult fenyők döntő részét Magyarországon nevelik fel – zömében a Nagykanizsa melletti Surdon – és nagyjából ezer család megélhetését biztosítja az országban. Mindemellett az élő fenyő egy klasszikus karácsonyi szimbólum, nagyon hangulatos, illatos, és sokkal szebb is tud lenni, mint egy műfenyő.

Hátrányok: Ha azonban végül élőfát választunk, szükség lehet néhány óvintézkedésre: ha kisebb gyerek, vagy háziállat van a háznál, körbe kell keríteni a szoba azon részét, ahol a karácsonyfa áll, hogy totyogó gyermekek vagy házi kedvencek ne rántsák magukra, törjék le az ágait, mindemellett a kiszáradt fa rendkívül gyúlékony, és a tüskéi is elég hamar elkezdenek hullani.

Árát tekintve is kedvezőtlenebb mint a műfenyő: a lucfenyőt általában 3000 forintos méterenkénti áron; az ezüst- és a nordmann fenyő métere pedig 5000 forint körül lehet megvásárolni az árusoknál – ugyanakkor a konkrét árak ettől eltérhetnek, sokan ugyanis darabáron értékesítik a fenyőket.
Műfenyő

Sokan gondolják úgy, hogy a műfenyő vásárlásával a környezetet is óvják, hiszen nem kell minden évben újat vásárolni, hosszú ideig eláll, és karácsony után nem megy egyenesen a kukába. Ez igaz is, de csakis abban az esetben, ha legalább 20 évig megvan a fa, és nem veszünk helyette másikat, ugyanis környezeti szempontból ekkor válik egyenértékűvé a vágottal szemben. Évente nagyjából 200 ezer műfenyőt értékesítenek itthon a Magyar Kertészeti Árudák adatai szerint, vagyis a többség még mindig az igazi fára esküszik.

Előnyök: A műfenyő egyik legnagyobb előnye, hogy évről évre feldíszíthetjük ugyanazt a fát, így ha megtesszük a kezdeti befektetést, évtizedekig tartó karácsonyfa lesz a jutalma, ami anyagi szempontból igencsak kedvező, tekintve, hogy már pár ezer forintért beszerezhető egy egyszerűbb darab.

Mindemellett a gyerekek és a háziállatok

sem igazán tehetnek kárt benne, igaz azért ezt is jobb elzárni a kisebb gyerekek elől, de ha véletlenül mégis magára húzza, csak vissza kell állítani a helyére. És az sem megvetendő, hogy nem kell eltakarítani utána a lehulló a tűleveleket: ha véget értek a téli ünnepek, egyszerűen csak berakjuk a dobozába és a következő esztendőig elraktározzuk, és jövőre is épp olyan állapotában fog pompázni, mint indén.

Hátrányok: Amellett, hogy a műanyagnak természetesen nincs semmilyen illata és még az élethűbb fáról is lerí, hogy bizony nem valódi, a legnagyobb gond az, hogy a műfenyőt átlagosan mindössze 6 évig használjuk, utána egyszerűen kidobjuk. Márpedig a műfenyő gyártásából és szállításából adódóan üvegházhatású gázok keletkeznek, ami sokkal károsabb a környezetre nézve, mintha minden évben új vágott fenyőt vennénk (40 kg szén-dioxid egy 2 méter magas műfenyő hozzávetőleges lábnyoma). Emellett újrahasznosítani sem lehet, így a műanyagfenyő még évszázadokig ott fog díszelegni egy szeméttelepen.

Ha valaki mégis a műfenyő mellett maradna, célszerű olyat venni, ami PVC-mentes, és Európában készült. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert ezeket túlnyomó részben Kínában gyártják, és a szállítás miatt a karbonlábnyomuk hatalmasra nő, mire eljutnak Magyarországra. Arról nem is beszélve, hogy a PVC-s műfenyők gyártása során gyakran ólmot is használnak, ami az anyag elöregedése miatt később por formájában a lakás levegőjébe is kerülhet.
Cserepes fenyő

Környezettudatossági szempontból minden bizonnyal a fabérlés a legjobb megoldás, ráadásul így a fenyő túl is élheti az ünnepeket. Ez azt jelenti, hogy a fenyőfát gyökerestül, általában egy cserépben hozzuk el a faiskolából vagy kertészetből, amit aztán az ünnepek végeztével visszavihetünk – hogy aztán egy évvel később valaki más is kibérelhesse a fát. Vannak olyan cégek, ahol még házhoz is szállítják a fenyőfát, így még a cipekedéssel sem kell bíbelődni.

A rendszer általában úgy működik, hogy amikor a fát visszavisszük, a bérleti díj egy részét visszatérítik vagy levásárolhatjuk. Persze sokan vissza sem viszik a fenyőt, hanem mondjuk megtartják a következő évekre, vagy kiültetik a kertbe – Budapesten a fák 70-80 százalékát viszik vissza, míg vidéken ez az arány csak 20-30 százalék az Oázis kertészet adatai szerint.

Az élőfa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel: ahhoz, hogy a fenyő ne pusztuljon el, fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahőmérséklethez, vagyis az utcáról érdemes egy hetet fűtetlen folyosón pihentetni, mielőtt bevisszük a házba, lakásba. Ezt később visszafelé is meg kell csinálnunk: mielőtt visszavisszük újra hozzá kell szoktatni a kinti hőmérséklethez. A vízkeresztet viszont nem érdemes megvárni az élőfával, ugyanis az 1-2 hétnél tovább nem bírja tovább a szobahőmérsékletet.

Előnyök: Az biztos, hogy ha már ragaszkodunk a karácsonyfához, a földlabdás módszer egy kifejezetten környezettudatos megoldás. Ráadásul, árban is kifejezetten kedvező, hiszen a bérleti díj egy részét később levásárolhatjuk, de ha lehetőségünk van megtartani a fát, akkor jövőre a fenyő kvázi ingyen van.

Hátrányok: A fenyőbérlés minden bizonnyal pepecselősebb megoldás a többihez képest, hiszen a fát nemcsak kidobjuk az utcára az ünnepek végeztével, hanem életben kell tartani, majd vissza kell szállítani a kertészetbe. Vagy ki kell ültetni, ami télen nem egyszerű feladat a fagyott talaj miatt. Emellett fokozatosan kell hozzászoktatni a szobahőmérséklethez, ügyelni kell megfelelő öntözésre, és a díszítésnél is jobban oda kell figyelni, hogy ne törjük le a fa hajtásait.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Hírhez tartozó kép:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy BMW-s elütötte, egy busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből
Kínában már a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Ő az a titokzatos férfi, akivel lencsevégre kapták Vajna Tímit
Schobert Norbi édesanyja: Hálás vagyok a fiamnak, mert negyven kilót fogyasztott le rólam
Vesztegetés: Hiába a jogerős ítélet, Kökény Attila nem érzi magát bűnösnek
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Fucsovics harmadszor is megpróbálhatja legyőzni Federert
Letartóztatták a külföldi férfit, aki a gyanú szerint bántalmazott egy nőt Budapesten
A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit
Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
Koronavírus: titkolják de nagy a baj, halottak hevernek az utcákon
Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását
Kubatov titkos találkozón szólt Borkainak, hogy vannak róla kényes videók
Rubint Réka teljesen belefogyott a stresszbe - elérem a leánykori súlyomat, még Update sem kell hozzá
Pénzbehajtók verték össze Schobert Norbit évekkel ezelőtt
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Koronavírus: 25-re nőtt a halottak száma
Tiborcz köre jár jól a Kútvölgyi kórház költöztetésével
Egy átlag magyar 20 ezer évi fizetését adták a haveri cégeknek Rogánék
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Hat nap alatt húznak fel egy új kórházat Kínában
Gazdira vár a világ legrosszabb macskája
Egymilliót fizethet Szécsény polgármestere, mert a városban blokkolta az internetet
A fél ország követeli, hogy Norbi kérjen bocsánatot
Soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát
Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot
Bajban a világ autóipara, de Magyarország nem vesz tudomást róla
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal
50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára
A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is
Megjelent a 3 milliós négyzetméterár Budapesten
Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat
Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás
Kőbányán is kihirdették a klímavészhelyzetet
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi és Réka üzent külföldről, még Orbán Viktornak is
Erdőkertesi rendőrkéselés: megszólalt a támadó apja
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Megharapta a kutya a tehenet, a rendőr elektrosokkolta a kutyát, a tehén megrúgta a rendőrt
Lezártak egy 11 milliós várost a koronavírus miatt
Orbán bejelentette: Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország
Varga Ivett lett a BKK vezére
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
A padlásról a nézők ölébe pottyant egy nyest a Miskolci Nemzeti Színházban
Mikrobusszal karambolozott egy BMW a 4-es főúton
Puzsér ízekre szedte Schobert Norbit
Varga Mihály: minden fiatal család jusson lakáshoz
Erdőkertesi rendőrkéselés: a támadó korábban rengeteg videót készített, amiken folyamatosan a hivatalos szerveket szidta
Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen
Rendőrségi összesítő: két esetben, összesen tíz határsértőt tartóztattak fel
Rendőrnő mentett meg egy epilepsziás tacskót Budapesten
Felfüggesztette Aján Tamás elnököt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Ismét katasztrofális a helyzet Ausztráliában - újabb 3 férfi halt meg
Rendőrök vitték el Sólymos László szlovákiai környezetvédelmi minisztert
Ötmillió forintra büntették a Jászai Gellért-féle 4iG-t
Több mint tízmilliós lelépési pénzzel ment Brüsszelbe Trócsányi
Schobert Norbi: Hogy a családomat is támadják emiatt, az mások szegénységi bizonyítványa, emberi butaság és rosszindulat
Schobert Norbi: ha az üzenetem elért azokhoz a nőkhöz és férfiakhoz, akik ezek után lefogynak, már megérte
Szándékosan vakította el lézerrel egy repülőgép pilótáját - most sír a bíróságon
Megvalósította álmát Magyarországon Demcsák Zsuzsa párja
Rubint Réka: Az lenne a legbölcsebb, ha mindenki a saját házának udvarán söprögetne
Ördögűzéssel és kínzással akarta a barátnőjéből kiverni a Sátánt egy kaposvári férfi
Soltész Rezső: egészségügyi állapota miatt minden fellépését le kell mondania
Folyamatosan javulnak az SMA-s Levike eredményei
Közös otthonban tervezi a jövőt Puskás Peti és Dallos Bogi
Óriási baleset: káosz és dugó Budapesten
Eljárás indul a fertőzést okozó budaörsi szakrendelő ellen
Súlyosan megbetegedett Gyurcsány Ferenc lánya
M1 botrány: Felelősségre vonást szorgalmaz a MÚOSZ
115 millió forintra bírságolták meg a BKV-t és a BKK-t
Ötven év múlva fogjuk megérteni azt, hogy ma miben élünk
Semmi nem akadályozza, hogy az Egyesült Királyság jövő pénteken kilépjen az EU-ból
Halálos tragédia: Elütöttek egy embert az M5-ösön
Simonka: Van az a szint, ami alá nem süllyedek
Álnéven adta el egy teljesen ismeretlen ember lakását egy tatai férfi
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva