Kitört a háború: egymásnak esett Menczer Tamás és Márki-Zay Péter

A két politikus közötti Facebook-üzenetváltás központi téma a demokrácia és a tavalyi választások eredménye. Márki-Zay Péter szerint nem a svéd, hanem a magyar demokrácia helyzetével kell foglalkozni, kijelentve, hogy 13 éve állampárti kormányzás zajlik, a választási rendszert a Fideszre szabták, és befolyás alatt állnak a bíróságok és az ügyészség. Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára ezt követően reagált a hódmezővásárhelyi polgármester kritikájára.

Menczer szerint Márki-Zay nem értette meg a tavalyi választási vereséget, és ezt kijelentette közösségi oldalán. Márki-Zay a politikus videójára reagálva hangsúlyozta, hogy inkább a magyar demokrácia helyzetével kell foglalkozni, nem pedig a svéd demokráciáéval. Svédország azonban a magyar közélet fókuszába került, mivel az országgyűlés nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását, egy oktatófilm miatt, ami a magyar demokráciáról alkotott elrettentő képet.


Orbán Viktor az ügyben azt hangsúlyozta, hogy nem az oktatófilm, hanem az számít, hogy mit tanítanak a svéd gyerekeknek Magyarországról, mert ez állami politikai kérdés.





A miniszterelnök nem lát sürgető körülményeket Svédország NATO-tagságával kapcsolatban, mivel nincs fenyegetés az ország biztonságára.