Orbán: a magyar szakképzés ott van Európa élvonalában

**Orbán Viktor: Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók**

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán nyitóbeszédet mondott a Szakma Sztár Fesztiválon, ahol hangsúlyosan beszélt a szakmunkások és a munkaalapú gazdaság fontosságáról. A kormányfő szerint a jövő Magyarországa a tehetséges fiatalokon múlik, akik a szakmákban és a munka világában rejlik.

Orbán kiemelte, hogy a magyar gazdaság gerincét ma már a szakmunkások és a szakiparosok alkotják. Bár fontosnak tartja a szellemi foglalkozásokat is, úgy véli, hogy a sikeres jövőhöz a két világ összekapcsolása szükséges. - számolt be róla a 24.hu

Reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók.


A miniszterelnök szerint az előrejelzések és trendek gyorsan változnak, és a technológiai fejlődés sem mindig úgy alakul, ahogyan azt korábban gondolták. Ezért szerinte olyan időszakban élünk, amikor az irodisták, jogászok, fogalmazók és programozók is bizonytalanná válhatnak a jövőt illetően.

Orbán rámutatott arra is, hogy a világ kiszámíthatatlanná vált, és a kormánynak kiemelt feladata támogatást nyújtani a fiataloknak abban, hogy saját lábukra álljanak. Ennek érdekében a kormány a Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve újítja meg a szakképzést, hogy az megfeleljen a változó világnak.

A miniszterelnök négy garanciát vállalt: mindenki számára lesz szakmája, aki rendelkezik szakképzettséggel, annak munkája is lesz, a dolgozóknak pedig tisztességes fizetés jár. Emellett a családok támogatásáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy a kormány segíti azokat, akik a szakma mellett családot alapítanak.

Végezetül Orbán Viktor arra buzdította a fiatalokat, hogy vegyenek részt a szakképzés világbajnokságán, és hangsúlyozta, hogy a magyar szakképzés Európa élvonalában van. A miniszterelnök szerint a tehetséges fiataloknak most itt az ideje, hogy bebizonyítsák képességeiket a világszínpadon is.