thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.06
THE POST
           
06
Ha elromlik a Föld, akkor mind meghalunk
Ez is érdekelhet:
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Elhanyagolható az infláció Magyarországon
Orbán új irodája miatt tilthatták ki az újságírókat a parlamenti sajtófolyosóról
Gyerekeket kérdeztünk arról, hogy mit gondolnak a klímaválságról, és hogyan oldanák meg a környezetszennyezés problémáját. Tanulságos tükröt tartottak elénk. Ma van a gyerekjogok világnapja

A gyerekek tehetnek a legkevésbé a klímaválságról, mégis őket fogják érinteni a leginkább a következményei. Legkésőbb az elmúlt időszakban tudatosodhatott bennünk: a gyerekjogok egyik sarkalatos pontja, hogy legyen számukra egy élhető bolygó, ahol felnőhetnek.

Az UNICEF szerint ma 2,2 milliárd gyerek nő fel úgy, hogy szembesülnie kell a klímaválság hatásával. Az ENSZ pedig úgy számol: a következő évtizedben nagyjából 175 millió gyereket érintenek majd a klímaválságra visszavezethető természeti katasztrófák, 2050-re pedig mintegy 25 millió gyerek lesz alultáplált, szintén a klímaválság miatt.

Nem véletlen, hogy a legfiatalabb generációk érzik át a legerősebben, a kialakult helyzetben valamit tenni kell – még úgy is, hogy a követeléseik, a ma már állandósult klímatüntetések értetlenséget, zavart vagy megvetést váltanak ki a felnőttek egy részéből.

November 20-án ünnepeljük a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóját. Ezért most a klímaválság témájában kérdeztük meg a legilletékesebbeket: a gyerekeket.

A szelektív hulladékgyűjtéstől a hó nélküli télig

Hat és tizenkét év közötti szakértőket hívtunk meg a szerkesztőségbe, hogy elmondják, mit gondolnak a környezetvédelemről, a klímahelyzetről és a bolygó jövőjéről.

A legkézenfekvőbb közös pontnak a szelektív szemétgyűjtés bizonyult. A 6 éves Mira például egyértelművé tette: azért gyűjtik szelektíven a szemetet, hogy „ne legyen koszos a Föld, mert akkor elromlik”. Márpedig:

Ha elromlik a Föld, akkor meghalunk.

A 8 éves Ábel a gyakorlatias oldalról fogta meg a témát: azért gyűjtik otthon szelektíven a szemetet, hogy könnyebb legyen azoknak, akik újrahasznosítják, például „új üveget” csináljanak belőle. A 10 éves Áron ugyanakkor egy jogos problémára mutatott rá: az utcán nincs szelektív hulladékgyűjtő, így ilyenkor a műanyagot is a sima kukába dobjuk, „hiszen az ember feleslegesen nem szereti cipelni”.

Az egész szelektív hulladékgyűjtés azért is fontos, mondják a gyerekek, mert így talán nem halmozódik fel a tengerekben és a szemétlerakókban a műanyag. A műanyag szatyrokat sem nagyon használják, „anya vászontáskával jár vásárolni, amit nem kell eldobni” – mondja a 10 éves Nóra. A szintén 10 éves Bernárd pedig már arról is értesült, hogy „vannak az óceánokban akkora szemétszigetek, mint Magyarország”.

A műanyaggal való kapcsolatukról is kérdeztük őket. A legtöbben a játékaikat azonosították be ebben a kategóriában. Ahogy a 10 éves Áron fogalmazott: „Gyerekkoromból maradt még pár műanyag játékom”. De most már inkább könyvei vannak. Ábel a kortárs nyomás új vetületére mutatott rá, amikor elmesélte: látva, hogy az egyik osztálytársuk csak vette a műanyag palackos italokat, megitta, majd a palackot kidobta, rászóltak, hogy ne csinálja, „mert szennyezi a környezetet”.

Az, hogy ennyi műanyagot használunk, főleg a boltok hibája, mert amikor már bemegyünk vásárolni, kénytelenek vagyunk megvenni az árut akkor is, ha műanyagba van csomagolva – mondja a 12 éves Márk. Nehéz kikerülni. Annyit tehetünk, hogy vagy saját szatyrot viszünk vásárolni, vagy ha más nincs, papírtáskát választunk a nejlon helyett. Vagy, hogy az iskolába műanyag dobozban visszük az uzsonnát, hogy ne kelljen zacskókat használni. A 9 éves Joachim szerint „a műanyag ezer évig porlad el, és az állatoknak sem tesz jót a műanyag, mert megeszik, és ettől meghalnak”.

Az évszakok megbolondulását is megpróbáltuk kitárgyalni. Mira például azt mondta, hogy hó nélkül azért lenne rossz a tél, mert nem lehet hóembert építeni, meg szánkózni, meg hógolyót dobálni. (Ő szeret forrócsokizni is, de ahhoz mondjuk nem kell hó.)

A telet nem tudják elképzelni hó nélkül, bár Bernárd megjegyzi, hogy akkor egész évben nyár lenne, és nem kellene iskolába menni. Rákérdeztünk, hogy jobb lenne-e, hogy nincs tél és nincs iskola, mint ha van tél (sí, korcsolya, hógolyózás), de van iskola is, a nagyobbak szerint inkább iskola+tél. Joachim szerint viszont inkább a no tél, no iskola.

A 6 éves Orsi hallott a klímaváltozásról, sőt, már tapasztalta is: tegnapelőtt ugyanolyan zöld füvet látott, mint nyáron. Nem az a fura, hogy zöld a fű, hanem az, hogy ennyire! A klímaváltozásról egyébként szoktak beszélgetni az iskolában, és otthon is. A 12 éves Márknak a tengerszint emelkedése, a gleccserek olvadása ugrik be, utal arra, hogy Velencét például elöntötte az ár most, és szerinte ez egyre többször bekövetkezhet, és nem csak Velencében.

„Az emberiség olyan dolgokat tesz, olyan gázokat bocsát ki, ami szennyezi a levegőt, ettől egyre melegebb lesz” – mondja Nóra.

„Sokkal nehezebb lesz, és elkezd olvadni minden” – vázol fel egy pesszimista forgatókönyvet Bernárd.

Látják az összefüggéseket

Az erdőirtásokról is megvan a véleményük: azért rossz, mert a fák termelik az oxigént, és ha kiirtjuk az összeset, nem lesz oxigénünk és meghalunk. „Az a baj, hogy a szén-dioxidok ott maradnak így a levegőben, és így a sarki területek elolvadnak” – mondja

a 7 éves Dávid. A 9 éves Csenge ezt azzal fűzi tovább, hogy az állatoknak nem lesz élőhelyük, „és nem tudnak elbújni a vadászok elől”. Márk arra is felhívja a figyelmet, hogy ha teljesen átállunk a papírzacskókra, akkor ahhoz túl sok fát kell kivágni.

Hogy mi a környezetvédelem? A 7 éves Dávid szerint például az, hogy nem szemetelünk, és nem lövünk ki atombombákat az űrbe – főleg az uránium, a plutónium miatt, mert az rossz az embereknek. „Az amerikaiak egyszer kilőttek egy atombombát a Holdra, és végül bement a légkörbe a bomba, és elégett” – hoz bizonyítékot az állítására.

A kérdésre, hogy miért beszélnek a felnőttek annyit arról, hogy kevesebb húst kellene enni, szó szerint idézzük a kialakult párbeszédet:

Dani: Az állattartás miatt. Azért, mert a kérődzőket úgy tenyésztik, hogy az nekünk sok vízbe kerül, és sok metán is kerül a légkörbe, ami veszélyezteti az ózonréteget.

Petra: Apa azt mondta, hogy a kérődző állatoknak a fingjaik mérgezők.

Dávid: Akkor a csirke fingása jobb?

Petra: De én a nagymamámnál annyi sonkát eszek egy héten egyszer, mint amennyit egy átlagember egy évben – szerintem.

Áron szerint a klímaváltozással a növények járnak a legrosszabbul, mert nem bírják a meleget, és ha a Föld felmelegszik, elszáradnak. „De szerintem az még nagyon sok idő, hogy egyszer mindenhol sivatag legyen a Földön. És mire kiszáradna a Föld, addigra az emberiség biztosan olyan fejlett lesz, hogy elköltöznének már egy másik bolygóra. A mai legokosabb embereknek már akkora az intelligenciaszintjük, hogy valószínűleg ez hamar megtörténik. Meg szerintem törvényt kéne hozni rá, hogy ne szennyezd a környezetet, mert az nem elég, hogy ezt néhány helyre kiírják.

Ha letartóztatják azt, aki szennyezi a környezetet, az már nyilván használna.

Hogy milyen lesz a világ húsz-harminc év múlva? „Úgy fog kinézni, mint a Wall-E-ben: mint egy óriási nagy szemétdomb, ahol nincsenek fák” – mondja a 12 éves Petra.

Húsz-harminc év múlva „sokkal modernebb lesz a világ, de az nem túl jó, mert a környezet szennyezett lesz. De lehet, hogy kitalálnak valamit, ami segít majd az embereknek, a környezetnek” – mondja Nóra. Márk viszont mintha már a híradókból tájékozódna: „Nagy káosz lesz, nő a vízszint, elönt sok várost, sok területet, ez népvándorláshoz vezet”. Bernárd pedig a sci-fi oldaláról közelíti a jövőt: „Fognak járni légpárnás vonatok, magas falakat építenek a városok köré, hogy ne törjön be oda a víz. Hatalmas házakat építenek, hogy a túlnépesedés miatt elférjenek az emberek.”

Ne legyen tabu a klímaváltozás sem

Hogy környezettudatos gyerekeket neveljünk, ahhoz legelsősorban arra van szükség, hogy jó mintát mutassunk nekik. Közlekedjünk például autó helyett biciklivel, gyűjtsük szelektíven a szemetet, használjunk természetes alapanyagokból készülő tisztítószereket, és lehetőleg ne azt lássák, hogy tornyokban állnak az ásványvizek a spájzban, kamrában.

Természetesen, el fog jönni az az időszak, amikor majd kérdezni is fognak. Miért mondják a tévében, hogy odavész a Föld tüdeje, amikor tűz van az őserődben? Miért kell a papírt és az ételmaradékot külön gyűjteni? Tényleg meg fognak halni a jegesmedvék? Ilyenkor nem árt, ha vannak kész, felkészült válaszaink, de az sem nagy baj, ha a gyereknek őszintén bevalljuk: nem tudjuk a választ a kérdésére, de utánanézünk.

Mert ahogy a gyerekekkel minden másról, úgy a klímaváltozásról is csak őszintén érdemes beszélni” – hangsúlyozza Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének vezető egyetemi tanára.

Persze, nem kell rögtön a világ végével riogatni őket, de ne féljünk beszélni velük az üvegházhatású gázok, az erdőirtások következményeiről, hogy mivel jár, ha gyorsan olvad a jég a sarkkörökön, és miért kell csökkenteni a műanyaghulladékot a háztartásban.

„Egyrészt semmilyen tabu nem jó. Gondolkodjunk együtt ezekről a kérdésekről is a gyerekekkel. Ha lelkileg egészséges, akkor nem fog betegség szinten szorongani a környezetünk miatt, viszont fejlődési szintjének megfelelően fontos, hogy tudjon és gondolkozzon velünk társadalmunkat foglalkoztató kérdésekről” – mondja Balázs Judit.

Hogy ezt megértsük, kell, hogy legyen némi fogalmunk a betegség természetéről is.

„A szorongás általában tárgyat keres magának. Aki hajlamos a szorongásra, arra mindenfajta bizonytalanság, fenyegetettség rosszul hat. A klímaváltozástól nem lesz valaki pszichésen beteg, de ha alapból szorong, akkor lehet, hogy nem a szeparációtól vagy a tűtől fog éppen félni, hanem a klímaváltozástól” – mondja a szakértő.

Balázs Judit hozzáteszi, hogy 100-ból 3-5 embert érint szorongásos betegség. Akkor beszélünk patológiás mértékű szorongásról, hogy ha negatívan befolyásolja a hétköznapokat. „Ha például valaki azért nem akar szórakozni, iskolába járni, enni, mert aggódik a Föld miatt – akkor már funkciókárosodás van. Gyakran további tünete a szorongásos zavaroknak az alvászavar, a figyelemzavar vagy, ha a gyerek visszahúzódó lesz” – mondja a tanszékvezető, és megjegyzi, hogy ha ilyen tüneteket észlelünk szülőként, akkor viszont mindenképp forduljunk szakemberhez.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Hírhez tartozó kép:
A Fidesz büszke, hogy a honlapja elleni támadás sikertelen volt
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Deutsch: Karácsony elkezdte az LMBTQI-dzsihádot
Karácsonykor jöhet a szegedi halászlé!
Ne törődj a politikával, mutatjuk Nagy-Britannia legnagyobb kutyáját Baltazárt
Elhanyagolható az infláció Magyarországon
Orbán új irodája miatt tilthatták ki az újságírókat a parlamenti sajtófolyosóról
Olyat nyilatkozott a 22 éves államtitkár-helyettes, hogy el sem hiszed!
IMF: A magyar gazdaság növekedését a rekordnagyságú EU-forrásokból finanszírozott beruházások adták
Ebben a táborban nemsokára emberek fognak meghalni
Nincs tovább: tényleg el kell árulnia a kormánynak, mire mentek a felcsúti tao-milliárdok
Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat
Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon
Végzett magával az Óbudai Egyetem egyik diákja
Ismét közleményt adott ki L.L. Junior
Durva dolgot műveltek egy hajléktalannal a 47-es villamoson + videó
Győri tanár tragédia: András már az óra eleje óta tervezgette szörnyű tettét
Varga Mihály: nő a GDP, bővül a foglalkoztatás, nőnek a bérek is, kiegyensúlyozott az államháztartás
Nemzetközi botrány: Migránsnak nézték és kitoloncolták a nigériai diáksportolókat
Rossz jegyet kapott a dolgozatára, ezért szúrta hátba tanárnőjét a győri diák
Új fejlesztés: lézerre cserélné a hagyományos ablaktrölőket a Tesla
Nyilatkozott a 22 éves leendő helyettes államtitkár popzenész édesapja
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitől lett fertőzött a Borsodi Víz
Óriási baki: a magyar köztévé Oroszországnak adta a Krímet - külföldnek tűnt fel a dolog
A kormány szerint jól él a magyar nép mert milliárdokat hagytunk a boltokban egy hónap alatt
Százmilliárdos bombán ül az Orbán-kormány a sporttámogatások miatt
Szerződést bont az ellenzéki városok tévéivel a közmédia
Magyart az űrbe minden áron és amúgy sem sok az a vacak tízmilliárd
Átvitték Szlovákiába munka ígéretével, majd cipő és ruha nélkül kitették a hidegbe
Eljárás megindítva: az állami tv bemondója nem bírta magában tartani a véleményét Hadházy Ákosról
Segíts egy megosztással - megtelt a gyepi, a befogadott állatokat 14 nap után elaltatják
Külföld jóslata: Magyarország jövőre kilép az EU-ból
Hivatalos: Áder gyerekei is kaphatnak napidíjat
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A 9 éves, fiú végül maga hívta a rendőrséget a szüleire Vértesszőlősön
Milliókkal húzta le a gyanútlan atyát a dorogi kamu pap
Óriási kiváltságok politikusoknak: költségtérítés gyerekiknek, hivatali autó feleségüknek...
Jogsi nélkül, kétszázzal küldte a halálba áldozatát a 22 éves magyar sofőr
Mégsem lesz tárgyalás Manuel ügyében amiért ellopta az állatotthon adománygyűjtő ládáját
Münchenben betiltották a szilveszteri petárdázást
Sokkoló jelentés: Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve
Debrecen polgármestere elárulta, hogyan lehet városából főváros
97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál
Váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál
Áder felesége is kaphat napidíjat, titkárságot és hivatali autót
Egy férfi lövöldözni kezdett a Pearl Harbor-i támaszponton
Erősödnek Zente lábai
Nem kizárt a 375 forintos euró - ha ez bekövetkezik, Orbán kilépteti az országot az EU-ból
Tarol a Deutsch Tamásról közzétett kínos videó
Több mint tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen
Kókáosz: Karácsony Gergely bejelentette az első kirúgást
Hihetetlen verekedést rögzített egy térfigyelő kamera Zuglóban
Vágó István a BKV cégénél folytathatja
Szeptemberre teljesen elfogyott a kórházak pénze
Külföldön sem értik miért került az atlétikai stadion helyének bontása 4 milliárd forintba
A magyarok egyharmada munka nélkül egy hónap alatt csődbe menne
Nem tesz vallomást a letartóztatott fideszes képviselő
Egy újabb közpénzes megbízás és Lázár János esete
Emberek százait küldi el jövőre a Magyar Telekom
A kormány beleszól a színházigazgatók kinevezésébe
Orbán örül, és magyar sikerről beszél
Több magyar autópályát is lezárnak egy vegyipari torony szállítása miatt
Rengeteg magyar szállodából lépett le egy nő fizetés nélkül
Hosszú Katinka tizenhetedszer is Európa-bajnok lett
Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót
Újabb giga büntetés: a magyar kormány érdekesen értelmezte az uniós pénzek felhasználását
Bakondi György: Már az ukrán határszakaszon is be akarnak törni a migránsok!
A kormány szerint a szegény családok gazdagodtak az idén a legtöbbet!
Egyre több fotót posztol Orbán amin jóízűen eszik
Nyom nélkül eltűnt a birosag.hu-ról a Handó Tündének írt kínos levél
Milliós fizetés fiatalon, diploma nélkül
Egy szervezet állítja csalás nélkül nem lett volna kétharmada Orbánnak
Hivatalos: Trump visszaélt a hatalmával mégsem történik semmi
Egy fideszes képviselő várja az önéletrajzokat a győri kaszinó menedzseri pályázatánál
Már a gyerekeket is munkaszombatra kényszeríti a rendszer
A zenészek is kiakadtak Mága Zoltán kormányzati kistafírozásán
A kormány rengeteget spórol a kötelező beiskolázáson
Gyorsan leszerződtek Mészáros érdekeltségével, mielőtt Karácsony hivatalba lépett
Kovács Zoltán: a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése
Novák Katalin bemutatta a 22 éves helyettes államtitkárt
Annyi pert indítottak a papok ellen, hogy csődbe mehetnek a katolikus egyházmegyék
Játszi könnyedséggel kábította el randipartnereit egy magyar nő
Életmentő műtét vár a magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek egyikére
Aranyárban mérik majd a karajt - szegény ünnepek jönnek
Kiadták a vészjelzést – Készüljön fel, akár -12 fok is lehet
Előkerült az eltűnt x-faktoros - Ezt üzente
Döbbenetes: ezt tették Zsolttal, hogy ne tudjon tiltakozni a kötözés ellen
Testi sértés miatt elítélték az alsószentmártoni polgármestert
Trump: Új megállapodás kell az atomfegyverekről Oroszországgal
Riasztás: új vírus támadja az androidos mobilokat
Italautomata céget hozott létre a Magyar Posta
Káosz és botrány: elbukják a Babavárót, akik kaptak korábban csokot?
Leterheltek a dolgozók, rengeteg cég leállhat januárban
Nehéz idők jönnek: még több EU-pénzt bukhat el Magyarország
Letartóztathattak egy fideszes képviselőt
Meghalt egy ember a Mátrai Erőműnél
Máris kiengedik Bróker Marcsit az előzetesből
Segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a felmelegedésről
A magyar kormány szégyene: adománygyűjtés keretében szerezné be a betegellátás kellékeit a János kórház
Karácsony: Személyi következményei lesznek annak, ahogy az FKF kezelte a havazást
Orbán állami kitüntetést adott át barátjának Londonban
Mégsem agyhártyagyulladás végzett a Ricsén elhunyt 15 hónapos babával
Összeért a 90 millió eurós komáromi Duna-híd
Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem
A kormány szerint egyre boldogabbak a fiatalok itthon
A kormány szerint ilyen magas nyugdíjprémiumot még nem fizettek mint idén
Milliókkal egészítené ki a kormány januártól az állami vezetők fizetését
Vágó István és Vásárhelyi Mária is gyorsan beleül egy-egy fővárosi cég felügyelőbizottságába
11 ezer forintért a tied lehet a kábel, ami vezetékes fülhallgatót csinál a vezetéknélkülit
Újabb fejlesztést alkalmaz a MÁV: minőségibb lesz az utazás
Döntött az országgyűlés: új szigorítás az e-cigaretta miatt
Eldurvult MC Hawer és a Gáspár család balhéja
Befagyott szélvédőn át kukucskált a sofőr - a rendőrök nem találták viccesnek
A jegyét kérték, kést rántott - romokban a közbiztonság Magyarországon
A Fidesz most már tárgyalni szeretne a klímavészhelyzetről
Beszakadt egy utca Budapesten a belvárosban
Segíts egy megosztással - adományokat vár a Szent János Kórház
Kósa Lajos le akarta tiltani a tévéinterjút, ekkor szóltak neki, hogy élőben megy az adás
Önkormányzati képviselő a halálos tréfa egyik gyanúsítottja
Oroszország: a kormány mondja meg mostantól milyen alkalmazások legyenek a telefonokon
Aláírta a törvényt Putyin: az orosz mobilozás sötét korszaka jön
Elfogatóparancsot adtak ki a fideszes miniszterasszony exférje ellen!
Segíts egy megosztással - nagy erőkkel keresik a kis Lídiát!
Németh Szilárd, migrációs helyzet: nagy a veszély, a lakosság fél
Szijjártó: a magyar gazdaság továbbra is jóval az Európai Unió gazdasági növekedési üteme felett teljesít
Szijjártó: Tovább erősödik a magyar gazdaság
Deutsch diktálja a tempót: új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében
Politico: Orbán Európa második legnagyobb álmodozója, Greta Thunberg mögött
Nagyon messzire utazik a héten Orbán Viktor
Nem vagy igazi magyar ha nem fürödtél még az ország legmagyarabb fürdőkádjában
Pikóék kivizsgálnák Sára Botond szabadságait
A zebrán gázoltak el egy gyalogost Győrben
Figyelem! - pár hete van elkölteni az Erzsébet-utalványokat
Már csak eddig fizethet a régi tízezer forintos bankjegyekkel
Szappanopera a magyar bíróságon: egymás szeretőjét verte a férj és a feleség
Egy pofon után szabadult el a pokol a szépségversenyen
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva