Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint

Három éve indítottunk egy pert a Magyar Állam tulajdonában álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz az MNV ellen, közérdekû adatokat szerettünk volna megismerni arról, mi lett a sorsa kicsit több mint 30 milliárd forintnyi közpénznek. Az ilyen perek elsõ fokon néhány hónap alatt le szoktak zárulni, a miénkben mégsem született ítélet már 3 éve, és úgy állnak a dolgok, hogy jó darabig még nem is fog, a kormány ugyanis minden lehetséges eszközzel akadályozza az eljárást. A Miniszterelnöki Kormányiroda ezért az akadályozásért már kapott is 300 ezer forint bírságot, de ez az összeg semmiképp sem fogja két vállra fektetni a költségvetést, és ha még három évig kihúzzák, hogy ne kelljen kiadniuk a kért információkat, akkor megússzák azt is, hogy tiltott állami támogatás miatt vizsgálódni kezdjen az Európai Bizottság a Mészáros-birodalomhoz közeli Takarék-csoport körül.

Az ügy a 2016 márciusában publikált Máig titok, milyen pénzbõl segítették ki az egyik leggazdagabb magyar bankárt címû cikkünkkel kezdõdött. Ez a cikk az akkoriban még Spéder Zoltán irányítása alatt és résztulajdonában álló FHB-rõl szólt, egészen pontosan arról, hogy a bank 2012-re pénzszûkébe került, és kiadott egy kb. 30 milliárd forint értékû alárendelt kölcsöntõkekötvényt. Ez egy speciális értékpapír, ha egy banknak sikerül ilyet eladnia, akkor a papírért kapott pénzt azonnal beleszámíthatja az alaptõkéjébe. Azért hívják alárendeltnek, mert egy esetleges bankcsõd esetén nincs biztosítva, ezért aki lejegyzi ezt a kötvényt, komoly rizikót vállal. A nagyobb kockázatot általában magas kamattal honorálja a kötvény kibocsátója.

Ezt a kötvényt egy titokzatos befektetõ le is jegyezte, de az FHB soha nem volt hajlandó elárulni, ki volt olyan gáláns, hogy ilyen gyorsan ennyi pénzzel a bank segítségére sietett.

Spéder akkoriban még jó viszonyban volt Orbán Viktorral és a Fidesz legbelsõ körével, olyan, hozzá is közel álló emberek álltak a magyar politika kulcspozícióiban, mint Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter, vagy a bankárt csak „Spéder barátom”-ként emlegetõ Lázár János, aki abban az idõben államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget.

A cikk készítése során megpróbáltuk megtudni, ki lehetett az FHB megmentõje, és több jel is arra mutatott, hogy a 30 milliárdos kötvényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz a Magyar Állam jegyezte le. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy a kormány nagyon kockázatos befektetést vállalt mindannyiunk közös vagyonával pusztán azért, hogy kisegítsen egy, Orbánnak és a Fidesznek abban az idõben nagyon fontos bankot és annak tulajdonosát. Ráadásul azt is okunk volt feltételezni, hogy az FHB nem fizette megfelelõen a kötvény kamatait sem, márpedig ha az állam jegyezte le a kötvényt, és nem volt kamatfizetés, akkor az egészen biztosan tiltott állami támogatásnak is minõsül. A tiltott állami támogatásokat pedig az Európai Bizottság szankcionálja, ezek ugyanis torzítják a piaci versenyt azáltal, hogy bizonyos szereplõket elõnyben részesítenek a többiekkel szemben.

Megkérdeztük az MNV-t, volt-e a tulajdonukban valaha az az FHB-kötvény, ami után nyomoztunk, erre õk azt válaszolták, hogy ez minõsített adat. Mi megkérdeztük, ki döntött az adatok minõsítésérõl és milyen közérdekbõl. Erre a kérdésre már nem kaptunk választ, telefonon közöltek csak annyit, hogy nem fognak válaszolni. Ez azért is furcsa, mert a minõsítõ kiléte és a minõsítés alapjául szolgáló közérdek egy alkotmánybírósági döntés alapján minden esetben nyilvános kellene hogy legyen.

Kiderítettük azt is, hogy az FHB kötvényének 2012. december 20-i lejegyzése elõtt 5 nappal Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter valamire utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõt. De hogy mire, az minõsített adat. A fejlesztési miniszter úgynevezett részvényesi joggyakorlói (azaz RJGY) határozatokkal irányíthatja a vagyonkezelõ mûködését, és egy ilyen RJGY határozatot adott ki 2012. december 15-én, de nem tudni, mi van ebben a határozatban, az ugyanis 2022. szeptember 5-ig titkosítva van. A cikkünk megjelenése után kiderült az is, hogy ez az RJGY határozat azért minõsített adat, mert 2012. szeptember 4-én volt egy kormányülés, amin a kormány tárgyalt egy minõsített adatot tartalmazó elõterjesztést, és ez a minõsített adat szerepel az RJGY határozatban is. Tóth Bertalan MSZP-s képviselõ kérdésére Lázár János elismerte azt is, hogy ezen a kormányülésen tényleg a kormány elé került egy elõterjesztés, ami az FHB tõkehelyzetét érintette, de többet nem árult el, hiszen az elõterjesztés minõsített adatot tartalmaz.

Az, hogy egy RJGY határozat minõsített legyen, nem túl gyakori, de nem is példa nélküli, 2012-ben például a fejlesztési miniszter 54 RJGY határozatot adott ki, abból 10 tartalmazott minõsített adatot, és ez volt az egyik.

Azóta több dolog is történt, ami arra utal, alappal feltételeztük, hogy a kötvény az MNV-nél kötött ki. 2016 nyarán megindult Orbánék hadjárata Spéder Zoltán FHB-vezér ellen, aminek a vége az lett, hogy szinte minden üzleti érdekeltségét, köztük az FHB-t kicsavarták a kezébõl. A hadjáratban Orbánék egyik elsõ ütése az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forintra bírságolta az FHB-t amiatt, mert félretájékoztatta a befektetõit ezzel a kötvénnyel kapcsolatban. A jegybanknak azzal volt baja, hogy a kötvényrõl kiadott 2012-es tájékoztatóban az FHB azt írta, „nem magyarországi befektetõk részére” bocsátotta ki a kötvényt. Az MNB nem mondott többet, de logikus, hogy ha ezért bírságoltak, az azt jelenti, hogy a kötvényt lejegyzõ befektetõ nagyon is belföldi volt.

Tiszta üzenet volt ez Spédernek és mindenkinek a magyar bankszektorban, aki hallotta már a pletykákat a titokzatos FHB-kötvényrõl. Természetesen nem véletlen, hogy a Nemzeti Banknak éppen akkor nyílt fel a szeme, és vette észre a kötvénnyel kapcsolatos hiányosságokat, amikor megkezdõdött a leszámolás Spéderrel. A jegybank a bírsággal azt mondta: az állam nem védi többé az FHB-t, akár a korábbi zûrös közös ügyeket is hajlandóak borítani, ha Spéder nem úgy lép, ahogyan Orbánék akarják.

Spéder értette is a célzást: a bírság után kevesebb mint 2 héttel az FHB vissza is vásárolta a kötvényt, nagyot rontva ezzel a bank tõkehelyzetén. Na de ehhez a titokzatos befektetõnek el kellett adnia a kötvényt, és ha a kötvénybirtokos esetleg tényleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ volt, akkor az eladáshoz megint kellett egy RJGY határozat a nemzeti fejlesztési minisztertõl. És milyen érdekes, pont ebben a hónapban adott ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy RJGY határozatot, ami hogy, hogynem,

minõsített adatot tartalmaz.
Majdnem négy évig volt tehát kinn a piacon ez a kötvény, és minden jel arra utal, hogy egy állami szereplõnél. Ez alatt a 4 év alatt az FHB-nek több milliárd forintnyi kamatot kellett, vagy kellett volna kifizetnie a kötvénybirtokosnak. De hogy az FHB fizetett-e kamatot, azt éppen úgy nem tudjuk biztosan, mint hogy kinél volt a kötvény.

Az MNV elleni pert egészen pontosan azért indítottuk, mert szerettük volna megtudni, mi szerepel abban az RJGY határozatban, amelyiket Németh Lászlóné, fejlesztési miniszterként 2012 decemberében, a kötvény lejegyzése elõtt 5 nappal adott ki. Az ügy el is indult, a Fõvárosi Törvényszéken, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ ragaszkodott ahhoz, hogy a bíróságon se nézhessenek bele a minõsített adatokat tartalmazó dokumentumokba, a bíróság ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, azaz a NAIH-hoz fordult, kérve a hatóságot, hogy végezzen el egy úgynevezett titokfelügyeleti eljárást, és állapítsa meg, hogy az adatok minõsítése jogszerû volt-e.

A NAIH 2016 végén levélben fordult a vagyonkezelõhöz, és kérte, küldjék el az RJGY-határozatot, és a dokumentumokat, amik indokolják az abban foglalt adatok titkosítását. Az MNV-nek erre a levélre csak 2017. március 20-án sikerült válaszolnia (azaz negyed év kellett nekik ehhez). A NAIH áttekintette a választ, és megállapították, hogy államháztartási, pénzügyi és könyvelési ügyekben jártas szakértõt kell felkérniük, hogy eldönthessék, jogszerû volt-e a minõsítés.

Hónapokig nem találtak erre megfelelõ szakértõt, ezért 2017 nyarán a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központhoz fordultak, és rajtuk keresztül sikerült is végre leakasztani valakit, aki a neki küldött iratokból 2018 márciusára készítette el az összegzését, viszont további dokumentumokat kért ahhoz, hogy folytatni tudja a munkát. Ezek között a dokumentumok között szerepelt az FHB több beszámolója is, ezzel pedig még tovább nõtt a (már így is elég nagy) valószínûsége annak, hogy a megismerni vágyott RJGY határozatban tényleg az FHB Bankról van szó. A NAIH a szakértõ által kért dokumentumok begyûjtése érdekében 2018. május 30-ra szemlét rendelt el az FHB-nél és az MNV-nél. Ezt a szemlét a NAIH meg is tartotta, és begyûjtötte a dokumentumokat, amiket a szakértõ kért, a szemlén azonban maga a szakértõ nem jelent meg.

Kiderült, hogy azért, mert a szakértõ 2018 májusában megbetegedett, és keresõképtelen állományba vették,

felmentették.
A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ szerint képtelen részt venni helyszíni szemléken, és a szakvéleményét sem tudja prezentálni, és amúgy is a felmentési idejét tölti. A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ közölte azt is, hogy a lebetegedett szakértõn kívül nincs más munkatársuk, aki el tudná végezni a NAIH által kért munkát.

A hatóság ezután felkért egy másik szakértõt a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központon kívülrõl a már begyûjtött dokumentumok tanulmányozására, és a szakértõ el is kezdte a munkát, de ehhez további dokumentumokat kért. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kellett volna bekérni, de ez már nem volt lehetséges, ugyanis közben a Fidesz újra választást nyert, Orbán Viktor pedig 2018 májusában átalakította a kormányát. Ebben az ügyben ez azért lényeges, mert az általunk megismerni kívánt RJGY határozatban szereplõ minõsített adatok minõsítõje Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (és így Czepek posztja) azonban a kormányátalakítással megszûnt.

A NAIH-nak tehát meg kellett keresnie azt is, melyik kormányszerv vette át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköreibõl azokat, amik ebben az ügyben fontosak.

Ezzel is elment néhány hét, hónap.
A NAIH megkereste a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli minisztert és a Miniszterelnöki Kormányirodán belül mûködõ hivatalát. Végül kiderült, hogy a NAIH ügyfele továbbra is Czepek Gábor, csak a kormányátalakítás óta õ már a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára volt. Czepeket ezután a NAIH ügyfélként bevonta az eljárásba.

A NAIH 2018. december 19-én kézbesített végzésében kérte Czepeket és hivatalát, hogy küldjék el a szakértõ által kért további információkat.

Czepekék azonban erre a végzésre azóta sem válaszoltak. Sõt, Czepek Gábort éppen akkor, amikor a NAIH végzése megérkezett volna hozzá, áthelyezték, õ lett a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, és miniszteri biztosnak is kinevezték Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter mellé. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, Czepek posztja is megszûnt, nincs már a kormányban állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkár nevû pozíció.

Mikor a NAIH már több mint fél éve hiába várta a választ Czepekéktõl, 300 ezer forint bírságot szabott ki.
Jelenleg így áll az ügyünk, nem is látszik sok remény arra, hogy bármilyen elõrelépés következzen, legalább is a 300 ezer forintos bírság egészen biztosan nem küldi padlóra az államháztartást, aminek ráadásul a NAIH is része, szóval csak az egyik zsebébõl pakolja a pénzt a másikba az állam. Czepek pedig jó eséllyel már nincs is ott, ahová a bírságról szóló értesítés ment neki. Természetesen mi is kérdeztük a Miniszterelnöki Kormányirodát, miért nem reagálnak a NAIH megkeresésére, és természetesen mi sem kaptunk tõlük az égvilágon semmilyen választ.

Az ügyben egyébként vizsgálódhatna az Európai Bizottság is, amennyiben alapos gyanúja van arról, hogy tiltott állami támogatás húzódik a háttérben. Ehhez azonban egy érdekelt félnek bejelentést kellene tennie Brüsszelben. Érdekelt fél leginkább egy Magyarországon mûködõ bank, azaz az FHB versenytársa lehet, a bankpiacon azonban jelenleg senki nem merné megkockáztatni ezt, az FHB ugyanis azóta átkeresztelve a Mészáros-birodalom része lett. A tõzsdén is Takarék Jelzálogbank néven szerepel, az igazgatóság elnöke Mészáros egyik legfontosabb embere, Vida József.

Évekkel ezelõtt az OTP ugyan fenyegetõzött azzal, hogy az FHB körüli zûrös ügyek miatt bejelentést tesz az Európai Bizottságnál, de miután Orbánék felállították Spédert azt asztaltól, és a bankár az FHB-t is átadta, hirtelen az OTP-nek sem volt már olyan fontos a dolog, Csányi Sándor és Orbán Viktor között pedig épp szent a béke.

Spéder félreállásával már senkinek nem érdeke a kötvényügy feszegetése, ugyanis ha kiderül, hogy tényleg volt tiltott állami támogatás, akkor a bírságot már a Mészáros-körhöz tartozó új vezetésnek kellene fizetnie, éppen ezért pedig egy ezzel kapcsolatos brüsszeli bejelentés hadüzenetnek érne fel Orbánékkal szemben.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Merkeltől kapott kemény üzenetet Orbán Viktor
Szerbia: tüntetők törtek be a parlamentbe - az elnök azonnal meghátrált
Kocsis Máté szerint undorító, amit Kaleta tett - kemény szavak hangoztak le
Tüntetnek a bíróság előtt Kaleta Gábor botrányos ítélete miatt
Nagy felháborodást okozott a bíróság ítélete Kaleta Gábor ügyében. A Blikk is megírta, hogy nem sokkal a Kaleta Gábort érintő botrányos ítélet után tüntetést kezdtek szervezni Bu...
  
Elzárhatják az uniós pénzcsapokat
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását. Az európai uniós költségvetés védelmének alapvető feltétele a jogállamiság tagállamo...
  
Óriási akció Tiborcz István kastélyszállójában - foglalj gyorsan
Aki gyorsan foglal, az akár 20 százalékos nyitási kedvezményt is kaphat Tiborcz István milliárdokból felújított turai kastélyszállójában. Lehet SZÉP-kártyával is fizetni. Eredetileg ...
  
Varga Judit: semmi keresnivalója nem volt a jogállamiságért aggódóknak Magyarországon
Alaptalannak nevezte a koronavírus-járvány kezelése miatt Magyarországot ért jogállamisági bírálatokat az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti éves meghallgatásán szerdán ...
  
Ügyes próbálkozás volt: éjszaka valaki elvitte a gárdonyi szabadstrand fémkordonjait
Pár napja bejárta a sajtót, hogy a gárdonyi szabadstrandon a part mentén fémkordont tettek le. A kordonról akkor azt mondták, a víz felőli oldala elvileg építési terület, a partfalfelúj...
  
Baj van: kiszoríthatják a magyar kamionosokat az uniós piacról
Hatályba léphet a mobilitási csomag, amelyet a kormány, az MSZP és az Európai Bizottság együtt kritizál. Elfogadta az Európai Parlament a közúti szállítási ágazat működését s...
  
Maruzsa: Sikeres volt az idei tanév
A köznevelésért felelős államtitkár értékelte az elmúlt tanévet. Szerinte az érettségi eredmények átlagosak voltak, míg a bukások száma drasztikusan csökkent. Sikeresnek értékelt...
  
Elárultak mennyit fizetnek a leendő iskolaőröknek
Iskolaőröket toborzó hirdetést szúrt ki a Magyar Hang a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán, amely alapján 220 ezer forintos bruttó havi munkabérrel és bruttó 200 ezer ...
  
Milliárdokkal drágultak a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési költségei
6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költs...
  
Orbán Viktor idézetek, melyek elég erősre sikerültek
Egy rövid ízelítőt kaptunk már az MTI-ből is arról a könyvbemutatóról, amit Orbán Viktor tartott ma Karmelita kolostorban, abban is voltak már erős részletek, mint például a magyar fé...
  
Szlovákia bajban: szigorítanak
Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan d...
  
A győri Audi egyik alkalmazottja vírusos
Pozitív lett a győri Audi-gyár egyik alkalmazottjának koronavírus tesztje – tudta meg az Index az Audi Hungaria Zrt.-től. A cég a lap kérdéseire adott hivatalos válasza szerint a teszt er...
  
Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat ha nem változik semmi
Mind nagyobb a felháborodás a volt nagykövet felfüggesztett börtön- és 540 ezer forintos pénzbüntetése miatt, már a Fidesz is ráfordult az ügyre, a bíróságot szapulva. Felvetődik a k...
  
Kitalálod milyen kiadványt juttatnak el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez?
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Testvér-füzetet adott ki a fiatal szülők gyermekvállalásának ösztönzésére. A mozgalom alelnöke azt mondta, szeretnék, ha világra jönné...
  
Valami készül: Rendkívüli parlamenti ülést jelentettek be
Az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag lesz a téma. A kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre – tudta meg a Népsza...
  
Dzsudzsák karrier: a magyar másodosztályban folytathatja
A klub az NB II.-ben folytatja, miután kiestek az élvonalból, de így is komoly költségvetéssel. A magyar goal.com információi szerint nagy esélye van annak, hogy Dzsudzsák Balázs ismét ...
  
Áderhez fordulnak a könyvelők az adószigorítások miatt
A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete emlékeztetett, hogy soha nem volt még hatszoros adóemelés Magyarországon. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményben fordult Ád...
  
Picit csúsztat a kormány, amikor azt állítja: adósrabszolgává teszi az EU a magyarokat
Gulyás Gergely szerint mások tehetnek arról, hogy az EU hitelfelvételre kényszerül, és mi fizetjük meg az árát. Ez több szempontból sem igazán állja meg a helyét. Legalábbis csúszta...
  
Gulyás: Amíg nyitva vannak a határok lehet utazni
A szomszédos államokban nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a Magyarországon regisztrált új esetek többsége külföldről hurcolta be a vírust, ezért nem zárható ki, hogy a mos...
  
Németh Szilárd: ide egy migráns sem teheti be a lábát
A magyar honvédség haderőfejlesztését mutatta be Németh Szilárd az M1 csütörtök reggeli műsorában. A Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára, hogy bizonyítsa a kormány dönt...
  
Milliárdokat fizettek a WizzAirnek, de Németh Szilárd szerint a magyar légierő gépein múlt a védekezés
A magyar honvédség haderőfejlesztését mutatta be Németh Szilárd az M1 csütörtök reggeli műsorában. A Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára, hogy bizonyítsa a kormány dönt...
  
Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítéltek egy álhírterjesztőt
Tíz hónap, másfél évre felfüggesztett börtönre és 390 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte büntetővégzésében a bíróság azt a 31 éves budapesti férfit, aki 2020. január 28-án ...
  
Orbán: 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott
Ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a f...
  
12 harckocsi érkezik Magyarországra
Most még Münchenben, a KMW német harcjárműgyártó üzemében, de hamarosan érkeznek hozzánk a Leopard 2A4-es harckocsik – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán. A tár...
  
Az operatív törzs már készenlétben - íme a részletek
Továbbra is járványügyi készültség van életben Magyarországon: az elmúlt 24 órában 10 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, két beteg pedig elhunyt. Az Országgyűlés pénteken...
  
Hivatalos: betörheti a rendőr a szélvédőt, ha a kocsiban kutyust hagy a felelőtlen gazdi
Állatkínzás miatt indul eljárás azon sofőrök ellen, akik kutyájukat a nyári hőségben átmelegedett autóban felejtik. A napon hagyott járművekben negyedórán belül ötven fokra is emelk...
  
Kaleta ügy: Adásban sírta el magát a Reggeli műsorvezetője
"Ott van előttem, hogy mi történhet ezekkel a gyerekekkel, és nem tudom túl tenni magam rajta" – mondta Szabó Zsófi műsorvezető az RTL Klub Reggeli című műsorában. A Reggeliben fel...
  
Államtitkár: egyre több magyar vállalkozás erősödik
A zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják s...
  
Képet is közölt a Gáspár család Bea életmentő műtétjéről
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Kaleta ügy: mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van
A volt nagykövet korábban mindent beismert, mégis fellebbezett az ítélet ellen. A volt perui nagykövet egy évet kapott két és fél vére felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Három éve indítottunk egy pert a Magyar Állam tulajdonában álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz az MNV ellen, közérdekû adatokat szerettünk volna megismerni arról, mi lett a sorsa kicsit több mint 30 milliárd forintnyi közpénznek. Az ilyen perek elsõ fokon néhány hónap alatt le szoktak zárulni, a miénkben mégsem született ítélet már 3 éve, és úgy állnak a dolgok, hogy jó darabig még nem is fog, a kormány ugyanis minden lehetséges eszközzel akadályozza az eljárást. A Miniszterelnöki Kormányiroda ezért az akadályozásért már kapott is 300 ezer forint bírságot, de ez az összeg semmiképp sem fogja két vállra fektetni a költségvetést, és ha még három évig kihúzzák, hogy ne kelljen kiadniuk a kért információkat, akkor megússzák azt is, hogy tiltott állami támogatás miatt vizsgálódni kezdjen az Európai Bizottság a Mészáros-birodalomhoz közeli Takarék-csoport körül.

Az ügy a 2016 márciusában publikált Máig titok, milyen pénzbõl segítették ki az egyik leggazdagabb magyar bankárt címû cikkünkkel kezdõdött. Ez a cikk az akkoriban még Spéder Zoltán irányítása alatt és résztulajdonában álló FHB-rõl szólt, egészen pontosan arról, hogy a bank 2012-re pénzszûkébe került, és kiadott egy kb. 30 milliárd forint értékû alárendelt kölcsöntõkekötvényt. Ez egy speciális értékpapír, ha egy banknak sikerül ilyet eladnia, akkor a papírért kapott pénzt azonnal beleszámíthatja az alaptõkéjébe. Azért hívják alárendeltnek, mert egy esetleges bankcsõd esetén nincs biztosítva, ezért aki lejegyzi ezt a kötvényt, komoly rizikót vállal. A nagyobb kockázatot általában magas kamattal honorálja a kötvény kibocsátója.

Ezt a kötvényt egy titokzatos befektetõ le is jegyezte, de az FHB soha nem volt hajlandó elárulni, ki volt olyan gáláns, hogy ilyen gyorsan ennyi pénzzel a bank segítségére sietett.

Spéder akkoriban még jó viszonyban volt Orbán Viktorral és a Fidesz legbelsõ körével, olyan, hozzá is közel álló emberek álltak a magyar politika kulcspozícióiban, mint Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter, vagy a bankárt csak „Spéder barátom”-ként emlegetõ Lázár János, aki abban az idõben államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget.

A cikk készítése során megpróbáltuk megtudni, ki lehetett az FHB megmentõje, és több jel is arra mutatott, hogy a 30 milliárdos kötvényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ, azaz a Magyar Állam jegyezte le. Ha ez így van, akkor az azt jelenti, hogy a kormány nagyon kockázatos befektetést vállalt mindannyiunk közös vagyonával pusztán azért, hogy kisegítsen egy, Orbánnak és a Fidesznek abban az idõben nagyon fontos bankot és annak tulajdonosát. Ráadásul azt is okunk volt feltételezni, hogy az FHB nem fizette megfelelõen a kötvény kamatait sem, márpedig ha az állam jegyezte le a kötvényt, és nem volt kamatfizetés, akkor az egészen biztosan tiltott állami támogatásnak is minõsül. A tiltott állami támogatásokat pedig az Európai Bizottság szankcionálja, ezek ugyanis torzítják a piaci versenyt azáltal, hogy bizonyos szereplõket elõnyben részesítenek a többiekkel szemben.

Megkérdeztük az MNV-t, volt-e a tulajdonukban valaha az az FHB-kötvény, ami után nyomoztunk, erre õk azt válaszolták, hogy ez minõsített adat. Mi megkérdeztük, ki döntött az adatok minõsítésérõl és milyen közérdekbõl. Erre a kérdésre már nem kaptunk választ, telefonon közöltek csak annyit, hogy nem fognak válaszolni. Ez azért is furcsa, mert a minõsítõ kiléte és a minõsítés alapjául szolgáló közérdek egy alkotmánybírósági döntés alapján minden esetben nyilvános kellene hogy legyen.

Kiderítettük azt is, hogy az FHB kötvényének 2012. december 20-i lejegyzése elõtt 5 nappal Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter valamire utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõt. De hogy mire, az minõsített adat. A fejlesztési miniszter úgynevezett részvényesi joggyakorlói (azaz RJGY) határozatokkal irányíthatja a vagyonkezelõ mûködését, és egy ilyen RJGY határozatot adott ki 2012. december 15-én, de nem tudni, mi van ebben a határozatban, az ugyanis 2022. szeptember 5-ig titkosítva van. A cikkünk megjelenése után kiderült az is, hogy ez az RJGY határozat azért minõsített adat, mert 2012. szeptember 4-én volt egy kormányülés, amin a kormány tárgyalt egy minõsített adatot tartalmazó elõterjesztést, és ez a minõsített adat szerepel az RJGY határozatban is. Tóth Bertalan MSZP-s képviselõ kérdésére Lázár János elismerte azt is, hogy ezen a kormányülésen tényleg a kormány elé került egy elõterjesztés, ami az FHB tõkehelyzetét érintette, de többet nem árult el, hiszen az elõterjesztés minõsített adatot tartalmaz.

Az, hogy egy RJGY határozat minõsített legyen, nem túl gyakori, de nem is példa nélküli, 2012-ben például a fejlesztési miniszter 54 RJGY határozatot adott ki, abból 10 tartalmazott minõsített adatot, és ez volt az egyik.

Azóta több dolog is történt, ami arra utal, alappal feltételeztük, hogy a kötvény az MNV-nél kötött ki. 2016 nyarán megindult Orbánék hadjárata Spéder Zoltán FHB-vezér ellen, aminek a vége az lett, hogy szinte minden üzleti érdekeltségét, köztük az FHB-t kicsavarták a kezébõl. A hadjáratban Orbánék egyik elsõ ütése az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forintra bírságolta az FHB-t amiatt, mert félretájékoztatta a befektetõit ezzel a kötvénnyel kapcsolatban. A jegybanknak azzal volt baja, hogy a kötvényrõl kiadott 2012-es tájékoztatóban az FHB azt írta, „nem magyarországi befektetõk részére” bocsátotta ki a kötvényt. Az MNB nem mondott többet, de logikus, hogy ha ezért bírságoltak, az azt jelenti, hogy a kötvényt lejegyzõ befektetõ nagyon is belföldi volt.

Tiszta üzenet volt ez Spédernek és mindenkinek a magyar bankszektorban, aki hallotta már a pletykákat a titokzatos FHB-kötvényrõl. Természetesen nem véletlen, hogy a Nemzeti Banknak éppen akkor nyílt fel a szeme, és vette észre a kötvénnyel kapcsolatos hiányosságokat, amikor megkezdõdött a leszámolás Spéderrel. A jegybank a bírsággal azt mondta: az állam nem védi többé az FHB-t, akár a korábbi zûrös közös ügyeket is hajlandóak borítani, ha Spéder nem úgy lép, ahogyan Orbánék akarják.

Spéder értette is a célzást: a bírság után kevesebb mint 2 héttel az FHB vissza is vásárolta a kötvényt, nagyot rontva ezzel a bank tõkehelyzetén. Na de ehhez a titokzatos befektetõnek el kellett adnia a kötvényt, és ha a kötvénybirtokos esetleg tényleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ volt, akkor az eladáshoz megint kellett egy RJGY határozat a nemzeti fejlesztési minisztertõl. És milyen érdekes, pont ebben a hónapban adott ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy RJGY határozatot, ami hogy, hogynem,

minõsített adatot tartalmaz.
Majdnem négy évig volt tehát kinn a piacon ez a kötvény, és minden jel arra utal, hogy egy állami szereplõnél. Ez alatt a 4 év alatt az FHB-nek több milliárd forintnyi kamatot kellett, vagy kellett volna kifizetnie a kötvénybirtokosnak. De hogy az FHB fizetett-e kamatot, azt éppen úgy nem tudjuk biztosan, mint hogy kinél volt a kötvény.

Az MNV elleni pert egészen pontosan azért indítottuk, mert szerettük volna megtudni, mi szerepel abban az RJGY határozatban, amelyiket Németh Lászlóné, fejlesztési miniszterként 2012 decemberében, a kötvény lejegyzése elõtt 5 nappal adott ki. Az ügy el is indult, a Fõvárosi Törvényszéken, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ ragaszkodott ahhoz, hogy a bíróságon se nézhessenek bele a minõsített adatokat tartalmazó dokumentumokba, a bíróság ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, azaz a NAIH-hoz fordult, kérve a hatóságot, hogy végezzen el egy úgynevezett titokfelügyeleti eljárást, és állapítsa meg, hogy az adatok minõsítése jogszerû volt-e.

A NAIH 2016 végén levélben fordult a vagyonkezelõhöz, és kérte, küldjék el az RJGY-határozatot, és a dokumentumokat, amik indokolják az abban foglalt adatok titkosítását. Az MNV-nek erre a levélre csak 2017. március 20-án sikerült válaszolnia (azaz negyed év kellett nekik ehhez). A NAIH áttekintette a választ, és megállapították, hogy államháztartási, pénzügyi és könyvelési ügyekben jártas szakértõt kell felkérniük, hogy eldönthessék, jogszerû volt-e a minõsítés.

Hónapokig nem találtak erre megfelelõ szakértõt, ezért 2017 nyarán a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központhoz fordultak, és rajtuk keresztül sikerült is végre leakasztani valakit, aki a neki küldött iratokból 2018 márciusára készítette el az összegzését, viszont további dokumentumokat kért ahhoz, hogy folytatni tudja a munkát. Ezek között a dokumentumok között szerepelt az FHB több beszámolója is, ezzel pedig még tovább nõtt a (már így is elég nagy) valószínûsége annak, hogy a megismerni vágyott RJGY határozatban tényleg az FHB Bankról van szó. A NAIH a szakértõ által kért dokumentumok begyûjtése érdekében 2018. május 30-ra szemlét rendelt el az FHB-nél és az MNV-nél. Ezt a szemlét a NAIH meg is tartotta, és begyûjtötte a dokumentumokat, amiket a szakértõ kért, a szemlén azonban maga a szakértõ nem jelent meg.

Kiderült, hogy azért, mert a szakértõ 2018 májusában megbetegedett, és keresõképtelen állományba vették,

felmentették.
A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ szerint képtelen részt venni helyszíni szemléken, és a szakvéleményét sem tudja prezentálni, és amúgy is a felmentési idejét tölti. A Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ közölte azt is, hogy a lebetegedett szakértõn kívül nincs más munkatársuk, aki el tudná végezni a NAIH által kért munkát.

A hatóság ezután felkért egy másik szakértõt a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központon kívülrõl a már begyûjtött dokumentumok tanulmányozására, és a szakértõ el is kezdte a munkát, de ehhez további dokumentumokat kért. Ezeket a dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kellett volna bekérni, de ez már nem volt lehetséges, ugyanis közben a Fidesz újra választást nyert, Orbán Viktor pedig 2018 májusában átalakította a kormányát. Ebben az ügyben ez azért lényeges, mert az általunk megismerni kívánt RJGY határozatban szereplõ minõsített adatok minõsítõje Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (és így Czepek posztja) azonban a kormányátalakítással megszûnt.

A NAIH-nak tehát meg kellett keresnie azt is, melyik kormányszerv vette át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköreibõl azokat, amik ebben az ügyben fontosak.

Ezzel is elment néhány hét, hónap.
A NAIH megkereste a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli minisztert és a Miniszterelnöki Kormányirodán belül mûködõ hivatalát. Végül kiderült, hogy a NAIH ügyfele továbbra is Czepek Gábor, csak a kormányátalakítás óta õ már a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára volt. Czepeket ezután a NAIH ügyfélként bevonta az eljárásba.

A NAIH 2018. december 19-én kézbesített végzésében kérte Czepeket és hivatalát, hogy küldjék el a szakértõ által kért további információkat.

Czepekék azonban erre a végzésre azóta sem válaszoltak. Sõt, Czepek Gábort éppen akkor, amikor a NAIH végzése megérkezett volna hozzá, áthelyezték, õ lett a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, és miniszteri biztosnak is kinevezték Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter mellé. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, Czepek posztja is megszûnt, nincs már a kormányban állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkár nevû pozíció.

Mikor a NAIH már több mint fél éve hiába várta a választ Czepekéktõl, 300 ezer forint bírságot szabott ki.
Jelenleg így áll az ügyünk, nem is látszik sok remény arra, hogy bármilyen elõrelépés következzen, legalább is a 300 ezer forintos bírság egészen biztosan nem küldi padlóra az államháztartást, aminek ráadásul a NAIH is része, szóval csak az egyik zsebébõl pakolja a pénzt a másikba az állam. Czepek pedig jó eséllyel már nincs is ott, ahová a bírságról szóló értesítés ment neki. Természetesen mi is kérdeztük a Miniszterelnöki Kormányirodát, miért nem reagálnak a NAIH megkeresésére, és természetesen mi sem kaptunk tõlük az égvilágon semmilyen választ.

Az ügyben egyébként vizsgálódhatna az Európai Bizottság is, amennyiben alapos gyanúja van arról, hogy tiltott állami támogatás húzódik a háttérben. Ehhez azonban egy érdekelt félnek bejelentést kellene tennie Brüsszelben. Érdekelt fél leginkább egy Magyarországon mûködõ bank, azaz az FHB versenytársa lehet, a bankpiacon azonban jelenleg senki nem merné megkockáztatni ezt, az FHB ugyanis azóta átkeresztelve a Mészáros-birodalom része lett. A tõzsdén is Takarék Jelzálogbank néven szerepel, az igazgatóság elnöke Mészáros egyik legfontosabb embere, Vida József.

Évekkel ezelõtt az OTP ugyan fenyegetõzött azzal, hogy az FHB körüli zûrös ügyek miatt bejelentést tesz az Európai Bizottságnál, de miután Orbánék felállították Spédert azt asztaltól, és a bankár az FHB-t is átadta, hirtelen az OTP-nek sem volt már olyan fontos a dolog, Csányi Sándor és Orbán Viktor között pedig épp szent a béke.

Spéder félreállásával már senkinek nem érdeke a kötvényügy feszegetése, ugyanis ha kiderül, hogy tényleg volt tiltott állami támogatás, akkor a bírságot már a Mészáros-körhöz tartozó új vezetésnek kellene fizetnie, éppen ezért pedig egy ezzel kapcsolatos brüsszeli bejelentés hadüzenetnek érne fel Orbánékkal szemben.
Tüntetnek a bíróság előtt Kaleta Gábor botrányos ítélete miatt
Elzárhatják az uniós pénzcsapokat
Óriási akció Tiborcz István kastélyszállójában - foglalj gyorsan
Varga Judit: semmi keresnivalója nem volt a jogállamiságért aggódóknak Magyarországon
Ügyes próbálkozás volt: éjszaka valaki elvitte a gárdonyi szabadstrand fémkordonjait
Baj van: kiszoríthatják a magyar kamionosokat az uniós piacról
Maruzsa: Sikeres volt az idei tanév
Elárultak mennyit fizetnek a leendő iskolaőröknek
Milliárdokkal drágultak a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési költségei
Orbán Viktor idézetek, melyek elég erősre sikerültek
Szlovákia bajban: szigorítanak
A győri Audi egyik alkalmazottja vírusos
Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat ha nem változik semmi
Kitalálod milyen kiadványt juttatnak el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez?
Valami készül: Rendkívüli parlamenti ülést jelentettek be
Dzsudzsák karrier: a magyar másodosztályban folytathatja
Áderhez fordulnak a könyvelők az adószigorítások miatt
Picit csúsztat a kormány, amikor azt állítja: adósrabszolgává teszi az EU a magyarokat
Gulyás: Amíg nyitva vannak a határok lehet utazni
Németh Szilárd: ide egy migráns sem teheti be a lábát
Milliárdokat fizettek a WizzAirnek, de Németh Szilárd szerint a magyar légierő gépein múlt a védekezés
Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítéltek egy álhírterjesztőt
Orbán: 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott
12 harckocsi érkezik Magyarországra
Az operatív törzs már készenlétben - íme a részletek
Hivatalos: betörheti a rendőr a szélvédőt, ha a kocsiban kutyust hagy a felelőtlen gazdi
Kaleta ügy: Adásban sírta el magát a Reggeli műsorvezetője
Államtitkár: egyre több magyar vállalkozás erősödik
Képet is közölt a Gáspár család Bea életmentő műtétjéről
Kaleta ügy: mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van
Istennek hitte ötéves kisfiát - Szándékosan hajthatott a szembe jövő autó elé
Lángoló busz az M7-esen
Egészségügyi szakértő: meglepődik majd az aki nem fizeti a TB-t - foglalások lehetnek
200 milliós osztalékot hozott Mészáros Lőrinc lányának a cége - családok éve
Mégse pattan vissza a magyar gazdaság - sokan megérzik majd
Videón, ahogy 20 méter magasból lezuhant a siklóernyős mentés közben
Döntöttek az Orbán-interjú meghamisításáért elítélt férfi ügyében
Aktív nukleáris létesítményt találtak Észak-Koreában
Tovább gyűrűződik a német húsipari botrány
Merkeltől kapott kemény üzenetet Orbán Viktor
Falus Ferenc szerint egyre kevesebb tesztet végeznek Magyarországon.
Stohl András és szerelme összeházasodtak
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum