thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
Magyar módszer segíthet időben felismerni a Lyme-kórt
Ezt olvassák mások:
Jelenleg a Lyme-kórt csak hosszadalmas, bizonytalan szerológiai vizsgálattal tudják diagnosztizálni, nemcsak itthon, hanem az egész világon. Egy magyar fejlesztés azonban a szerológiai módszer minden hibáját képes lehet kijavítani, és pár perc alatt megmondani, jelen van-e a kórokozó az embe


A Lyme-kór egy olyan betegség, amiről nem beszélünk eleget, pedig kellene: Magyarország kullancsban kifejezetten gazdag régiónak számít, és hiába reménykedünk, hogy a klímaváltozással melegedő hőmérséklet elűzi a területünkről a fertőzött rovarokat, a következő évszázadokban valószínűleg nem leszünk ilyen szerencsések. A Lyme-kór baktériumait terjesztő kullancsok Dél-Olaszországtól kezdve Észak-Norvégiáig jól érzik magukat a legkülönbözőbb klímákon, ezért itthon is érdemes lenne komolyabban foglalkozni a nagyon nehezen diagnosztizálható, nagyon makacs Lyme-kórral.

Itthon jelenleg szerológiai módszerrel vizsgálják a Lyme-gyanús embereket, de ez egyáltalán nem megbízható módszer, hiszen nem közvetlenül a baktériumot, hanem a rá adott immunválaszt vizsgálja.

Egy magyarok által kifejlesztett módszer, a morfológiai vizsgálatokon alapuló DualDur azonban fenekestül forgathatja fel az egész diagnosztikát, hiszen egy speciális eljárás és egy különleges folyadék segítségével képes lehet egyszerű vérmintából is kimutatni, ha jelen van a szervezetben a Lyme-kór baktériuma. A Lyme Diagnostics Kft. az Európai Uniótól 3,5 millió eurónyi, azaz körülbelül 1,1 milliárd forintnyi közvetlen támogatást nyert el, amivel jócskán fel tudták gyorsítani az elmúlt 33 év kutatásait.

A cég 2017-ben nyerte el a Horizon2020 kutatás-fejlesztési keretprogramjának támogatását, amivel a klinikai kutatásokat indították el: egy négyszázfős mintán tesztelik, hogyan viselkedik a módszer élőben –

ha a kutatás sikeres lesz, egy teljesen új, gyors és megbízható diagnosztikai módszer lehet a kezünkben a Lyme-kór ellen.

Lassan szaporodik, könnyen elpusztul, és nehéz észrevenni

Az eddig megismert betegségeket általában többféle diagnosztikai módszerrel lehet felismerni, léteznek direkt és indirekt megoldások is. Az indirekt módszer választ feltételez a megfertőzött gazdatesttől, és ezt figyeli meg, a direkt verzió pedig közvetlenül a kórokozó jelenlétét mutatja ki a szervezetből, általában valamilyen testfolyadékon keresztül. A kullancsok által terjesztett betegség kórokozóját azért nehéz közvetlenül kimutatni, mert az azt okozó Borrelia baktériumtörzsek igencsak kényes teremtések.

A Lyme-kór okozója, a Borrelia burgdorferi egy nagyon makacs baktérium, ugyanakkor kifejezetten sérülékeny is, szinte lehetetlen bármilyen módon közvetlenül kimutatni. A kórt nem az összes borrelia, hanem annak néhány törzse okozza, mindegyik kórokozó más tüneteket ad, és mindegyik más antibiotikumra érzékeny. „Alapvetően lehetne tenyészteni őket, de annyira lassan szaporodnak, hogy szinte bármilyen fertőzés túlnövi magát rajtuk, nem tudjuk a tenyészetben megtalálni” – mondta el a 24.hu-nak Bózsik András, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője.

Ráadásul, ahogy kikerülnek az emberi testből, sérülékenyek lesznek, gyakorlatilag a mintavétel után pár másodperccel elpusztulhatnak. Emberi mintából éppen ezért kitenyészteni nagyon nehéz őket, a legjobb tenyésztésnél is maximum 20%-ban tudják kimutatni.

Megoldás lehetne a más kórokozóknál is használható genomvizsgálat, az úgynevezett PCR tesztek a kullancsoknál jól is működnek, de ahogy a kórokozó az emberbe kerül, már szinte esélytelen, hogy kimutatható legyen ezzel a módszerrel. Egyelőre a tudomány számára nem tiszta, hogy ennek mi az oka, de az biztos, hogy jelenleg nem tudják megtalálni ugyanazt a DNS-t az emberi vérben, mint amit a fertőző kullancsban sikerül. Ezért fontos egyébként, hogy ha valaki észreveszi, hogy megcsípte kullancs, eltávolítás után ne dobja el az állatot, hanem vizsgáltassa be.

Lehetséges megoldás volna még a sötétlátóteres mikroszkópia, ami kisebb kórokozókat is lát, mint az általában használt fénymikroszkópok. Így nincs szükség, hogy megfessük a borrealiákat, ami nagyon speciális feladat, és nagyon kevesen képesek rá itthon is. A mikroszkópia alkalmazását elősegíti, hogy a kórokozók képe állandó és ennek alapján fölismerhetőek és még el is különíthetőek egymástól.

Tovább nehezíti a diagnózist, hogy bár néhány másik borrelia törzs valóban kimutatható egyszerű vérvizsgálattal, de a Lyme-kórt okozó törzsek olyan kis mennyiségben találhatók meg a szervezetben, hogy a mikroszkóppal vizsgálható egy cseppnyi mintában túl kevés van ahhoz, hogy észre lehessen venni. Ráadásul egy ilyen vérmintában sok a műtermék, azaz a vér sejtes elemeinek maradványa, amik gyakran úgy néznek ki, mint a hosszú, hullámos borrelia, de a vérlemezkék is tudnak rá hasonlítani. Ezen kívül, mint ahogy korábban említettük, a borrelia nagyon sérülékeny, ezért könnyen lehet, hogy

az emberen kívül másodpercek alatt elpusztul, és szétbomlik.

Az alapvető problémák tehát a következők: a Lyme-ot okozó borreliák kényesek, az emberi testből kikerülve szinte másodpercek alatt elpusztulnak, nagyon kis mennyiségben találhatók meg a vérben, és a műtermékekkel könnyű összekeverni őket.
Gyenge lábakon áll az immunválaszos vizsgálat

A szerológiai vizsgálatok során nem a baktériumokat, hanem az emberi szervezet azokra adott immunválaszát vizsgálják. Ahogy a kórokozó a szervezetbe kerül, a test elkezd ellenanyagot termelni, amivel megjelöli az idegen molekulákat, a szerológia pedig ezt a folyamatot tudja észrevenni. A borrelia, ahogy bekerül a csípéssel, pár órán belül a véráramba jut, és az egész testet megfertőzi.

A szerológi

ai vizsgálat problémája az, hogy a szervezet nem mindig ad elég erős immunválaszt, és ha ad is valamilyet, a kórokozó egy bizonyos szintig képes ezt a választ eltakarni, megakadályozni a testet abban, hogy a rövid távú válaszból átváltson a hosszú távú immunreakcióba. Éppen ezért a régóta fertőzött, addig tünetmentes beteg is friss fertőzöttnek tűnik, a módszerrel nem lehet megállapítani, mióta van a szervezetben a baktérium, milyen stádiumban van a beteg, volt-e már antibiotikummal kezelve, és ha volt, akkor hatott-e neki a kezelés. A szerológiai vizsgálatot ugyanis az antibiotikumos kezelés után általában nem szokták elvégezni, ezért

a betegnek fogalma sincs, hogy megmaradt-e még a baktérium a szervezetében, vagy nem.

Nincs tehát egyszerű dolguk azoknak, akik a Lyme-kórt közvetlenül akarják diagnosztizálni, de azoknak sem, akik a szervezet termelte ellenanyagokat kívánják bármely modern módszerrel kimutatni. Kifejezett klinikai tünetek melletti szeronegatív eredmény nem jelenti azt, hogy nincs Lyme borreliosis (fals negatív). Panaszmenteseknél kapott pozitív eredmény sem feltétlenül indikálja a kezelést, inkább egy kontroll vizsgálatot.

„Az Egyesült Államokban a kezelés után még tüneteket mutató beteget sokszor pszichológushoz küldik, mert úgy gondolják, hogy már nem valódi tüneteket produkál, azok csak a ‘fejében’ léteznek” – mondta Bózsik. „Ez az úgynevezett post-treatment Lyme disease syndrome, vagyis kezelés utáni Lyme-kór szindróma (PTLDS). Ilyenkor még benne lehet a vérben a kórokozó, mégsem próbálják meg akár egy másik antibiotikummal kezelni, mert azt hiszik, hogy ez már csak a beteg fejében létezik.” Az is előfordul, hogy a tüneteket autoimmun folyamatoknak vélik, és ezért sem kezelik a beteget.

Az is gyengíti a szerológiai módszer hatásosságát, hogy általában a beteg, ha igazán rosszul van, a szervezetében bár termel ellenanyagot, annak a nagy részét a nagyobb számú kórokozó „leköti”. Hiszen pontosan ez az, amiért rosszul érzi magát: a baktérium elszaporodik a szervezetében. Általában az ember ilyenkor megy orvoshoz, de a szerológia ebben az esetben az alacsony immunválaszt vagy a kórokozók miatt lecsökkent antitesteket nem mindig tudja kimutatni. Ha a beteg jobban lesz, az azt jelenti, hogy az immunreakciója erősebb, ilyenkor viszont kevesebben fordulnak orvoshoz, mert nem érzik, hogy komoly baj van – pedig ez az az időszak, amikor könnyebben ki lehetne mutatni az immunválaszt.

„Ennek ellenére nem biztatnék senkit arra, hogy ha Lyme-kór gyanúja bukkan fel, ne csináltassa meg a szerológiás vizsgálatot” – mondta Bózsik. „Egy jól és jókor elvégzett teszt megbízható, utána érdemes részletes eredményt kérni, és elvinni a kullancsot is bevizsgáltatni.”

Nem mindegy ugyanis az sem, hogy pontosan melyik baktériumtörzs támadja meg a szervezetet.

A félrekezelés a Lyme-kórnál veszélyes lehet, ugyanis a szteroidok és a gyulladáscsökkentők éppen elnyomják a szervezet immunválaszát, és zöld utat adnak a baktériumnak. „Ilyen kezelés csalóka lehet, mert a beteg először jobban érzi magát, aztán utána rosszabbodhat az állapota” – magyarázta Bózsik. „A megfelelő Lyme-kezelésnél a páciens állapota először sokszor romlik, ez az úgynevezett Herxheimer-reakció, éppen a pusztuló kórokozók miatt jelentkezik.”
Teljesen megváltozhat a diagnosztika

Bózsik András és a Lyme Diagnostics újítása a szerológiai vizsgálatok minden gyenge pontját kiküszöböli: a DualDur módszer az úgynevezett morfológiai megoldást alkalmazza, ami már direkt módszer, tehát a baktériumok közvetlen jelenlétét tudja kimutatni, nem pedig a rájuk adott immunválaszt. Azt a problémát, hogy az emberi vérben nagyon alacsony számban található meg a Lyme-kórért felelős borrelia, a DualDur eljárás úgy oldja meg, hogy a vérmintát egy speciális oldatba veszik le – ez az oldat teszi lehetővé, hogy a baktérium életben maradjon, és ne pusztuljon el pár másodperc alatt, majd pedig koncentrálja az emberi vérben található borreliákat, négy milliliterből egyetlen cseppnyire.

„Laboratóriumi körülmények között egy hétig bizonyítottan megőrzi a vér állagát és a kórokozókat ez a folyadék, de a gyakorlatban ez az időintervallum két-három hét is lehet” – mondta Bózsik. „Ráadásul a sejtes műtermékek keletkezését is blokkolja, a baktérium pedig pont annyira érzi jól magát benne, hogy ne pusztuljon el, de annyira azért nem, hogy a többi fertőző anyag a vérben túlszaporodjon.”

A vizsgálat jelenleg nagyjából negyed óra alatt lezajlik, de ha teljesen kifejlesztik a módszert, akár egy perc alatt is diagnosztikai információkat tud adni. A kutatások során már képesek voltak megkülönböztetni a borreliához leginkább hasonlító szifilisz kórokozóját a Lyme-ot okozó mikrobáktól, ami óriási eredmény, tekintve, hogy a legtöbb mai módszer még a borreliát sem képes megtalálni.

„Fontos megjegyezni, hogy a DualDurral mi nem diagnosztizálunk” – mondta Bózsik. „Ez olyan, mint a röntgen: a röntgengép kezelője sem kezdi el kielemezni a képet, csak továbbviszi az orvosnak, aki majd dönt a beteg későbbi sorsáról. A DualDur is így működik: információt ad majd az orvosnak arról, hogy megtalálható-e a kórokozó a páciens testében, és ha igen, majd a szakember eldönti, hogyan tovább.”

Az viszont biztos, hogy ha tényleg olyan hatékonynak bizonyul a klinikai vizsgálatok során is, mint ahogyan az előzetes kutatások alatt, a módszer sokkal biztosabb, precízebb és gyorsabb diagnosztizáláshoz segíti majd az orvosokat, amire a Lyme-kórnál égető szükség is van.

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Olyan országoknak van atomfegyverük, amelyek a klímaváltozás miatt a katasztrófa szélére kerülhetnek!
Vérből azonosítaná az infarktuskockázatot a legújabb magyar kutatás!
Fényes nappal lopták el ennek a férfinek az autóját!
Megnyílt a közpénzcsap: plakátkampányokra megy el az adófizetők pénze!
Statisztikákról és politikáról vitatkoznak a vezetők amíg pusztulnak az erdők!
Nem csak a buta emberek osztják meg a hülyeséget!
Ha az Amazonas Föld tüdeje, akkor éppen most kap rákot!
Németh: Az emberek lassan elveszítik józan ítélőképességüket!
Nincs még vége: nyomozást indítanak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében!
Koronavírus gyanúja: a háziorvosi rendelőből vittek kórházba egy nőt Gyömrőn
Megszüntették Boldog István bizalmasának letartóztatását
Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról
Zaklatásért és bántalmazásért jelentette fel felettesét egy rendőrnő, mire felmentették a munkavégzés alól
Fideszes polgármester: Nem rakom a számba, az nőnek jobban áll
A református egyház szerint a NAT-ot kritizáló tanárok politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat
Történelmi mélypont: 340,6 forinton jár az euró
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum