thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.26
THE POST
           
26
Európa már várja az Orbán - von der Leyen háborút!
Ez is érdekelhet:
Pécsi Ildikó albérlővel tetetné ki a lakásából az unokáját!
Befogják Őket, majd eltűnnek az állatok! - lépj fel Te is az ilyen gyepmesteri telepek ellen!
Orbán támad: Most a magyar felsőoktatás a SOROS!
Ursula von der Leyent a múlt héten szoros eredménnyel megválasztották az Európai Bizottság élére. Már a jelölése konfliktusos volt, mert az európai kormányfők elvetették azokat a csúcsjelölteket, akikkel a pártok kampányoltak az EP-választás előtt, és a semmiből vették elő Angela Merkel egyik legrégebbi szövetségesét, Németország védelmi miniszterét.

A konfliktus súlyát jelzi, hogy felhatalmazása alapján Ursula von der Leyen lesz minden idők leggyengébb bizottsági elnöke, hiszen csak kilenc szavazat választotta el a bukástól az Európai Parlamentben. Még fontosabb lehet, hogy kiktől jöttek azok a szavazatok, amelyekkel von der Leyen megszerezte a többséget.

A szavazás titkos volt, így csak azt tudjuk, kik vallották be előre, hogy támogatják, ráadásul feltételeznünk kell, hogy igazat mondanak. Eszerint az Európai Néppárt és a liberálisok frakciója szinte egyöntetűen támogatta, de a szocialisták megosztottak voltak, csak a fél frakció állt ki mögötte, a zöldek pedig elutasították. Az, hogy meglett a szükséges számú szavazat, leginkább három, a szélsőjobboldalra sorolt, de három különböző frakcióban ülő csoportnak köszönhető: az olasz belügyminiszter Matteo Salvini Ligájának, a lengyel kormánypártnak és a Fidesznek.

Az, hogy a Fidesz ennyire bízik von der Leyenben, meglepő. Ugyan a hétgyerekes kereszténydemokrata politikus beleillik a Fidesz világképébe, ráadásul a magyar kormányzati nyilatkozatok szerint az első megnyilvánulásai is biztatóak, von der Leyen szinte mindenben az ellenkezőjét gondolja annak, amit Orbán Viktor. És ebből sok konfliktus lehet még.


Von der Leyen korábban beszélt például arról, hogy Egyesült Európai Államokat szeretne, amihez képest a hajrában visszatáncolt, de még mindig sokkal föderalistább, mint Orbán valaha lesz. Mármint elméletben.

Németként nehéz ugyanis igazán föderalistának lenni Európában, főleg 2019-ben. Ma a kontinens két legnagyobb hatalmú női politikusa német, és jó eséllyel egyetlen férfi, Emmanuel Macron francia elnök férhet fel melléjük a dobogóra. A német akarat alapjaiban határozta meg az elmúlt tíz év Európáját, Görögország leckéztetésétől a világgazdasági válságra adott válaszon keresztül egészen Orbán alig korlátozott hatalmáig, ami tökéletes példája annak, hogy a német külpolitikát alapvetően a német ipar határozza meg, morális szempontok helyett.

Migráció
A föderalizmusnál talán még megosztóbb téma a migráció kérdése. Von der Leyen ebben látszólag a legextrémebb álláspontot képviseli. A legutolsó kampánybeszédében, amelyet az Európai Parlamentben elmondott, elmesélte, hogy a menekültválság kitörése után befogadott egy fiatal menekültet a lakásába, aki se németül, se angolul nem beszélt. Von der Leyen ekkor már miniszter volt, ahogy 14 éve folyamatosan. Az akkor 19 éves szír férfi azóta folyékonyan beszél németül és angolul is, miközben esti iskolában készül az érettségire, és a politikus szerint inspiráció lehet mindannyiunk számára.

Ahhoz, hogy a konfliktusok nagyobb részét, illetve a lehetséges kifutásukat megértsük, először meg kellene értenünk valamit von der Leyen karakteréből. Az európai szinten ismeretlen, de Németországban régóta jól ismert politikus már a jelölése utáni első pár napban megmutatta, hogy végtelenül pragmatikus ember. Amit szavakkal el lehetett érni, azt Ursula von der Leyen el is érte.

Ez a pragmatizmus bújhat meg amögött is, hogy látszólag hangnemet váltott a menekültkérdéssel kapcsolatos véleményében is. A szavazás előtti kampánybeszédében még arról beszélt, hogy újfajta menekültelosztási rendszert kell kiépíteni az unióban. Ez persze elég tág fogalom, mert jelentheti a korábban nagy politikai csatákban elhullott kvótarendszert, és azt is, hogy mindenki saját képességei szerint tesz hozzá a helyzet megoldásához.

A migránsválságnak vége, a 2013 előtti szintre esett vissza az érkezők száma. De a menekültek befogadása annyira kemény politikai kérdés lett, hogy 2019-ben arról kell vitatkoznunk, a tagállamok hagyják-e meghalni azokat, akik Afrikából indulnak útnak és a Fö

ldközi tengerbe süllyed a tákolt hajójuk. Afölött természetesen a történelem mond majd ítéletet, hogy néhány politikus szerint erre a kérdésre igen a válasz, de a problémát most kell kezelni.

A finn EU-elnökség tett is egy kísérletet arra, hogy a mostani ad hoc megoldások helyett kiépítsenek a migráció kezelésére egy mechanizmust, de ez nem fog átmenni. Már azért sem, mert Salvini, a fulladáspárti politikusok leghangosabbja, már a migrációs csúcs előtt megfúrta a tervezetet.

És itt jön a csavar a történetbe: Salvini automatikus elosztást javasol, sőt szerinte még azokat a migránsokat is rögtön el kellene osztani, akik nem biztos, hogy menedékjogot kapnak. Olaszország és a vele szövetséges Málta ugyanis hagyományosan frontországnak számítanak az Afrikából kiinduló migrációban. Nem nehéz kitalálni, hogy ezt az ötletet a többi szélsőjobboldali vezető, például Orbán vagy a lengyel Jaroslaw Kaczynski pártja nem támogatná, hiszen Magyarországnak és Lengyelországnak nem áll érdekében befogadnia senkit, sőt, itthon a kormányzati propaganda miatt lassan lehetetlen is.

Ursula von der Leyen ebben is a pragmatikus vonalat képviseli: szeretne ugyan általános menekültelosztási rendszert, de a nyilatkozatai alapján hajlandó lenne arra is, hogy ne csak a menekültek fizikai átvétele kerüljön bele a rendszerbe, hanem azt mással is ki lehessen váltani. A lengyel migrációellenes állásponttal kapcsolatban már meg is jegyezte: a lengyelek joggal hivatkozhatnak arra, hogy másfél millió embert fogadtak be a háború sújtotta Ukrajnából.

Nagyjából úgy tűnik, hogy von der Leyen arra fog menni, amerre a többség van. Az a többség, amit alig sikerült megszereznie a megválasztásához, és eseti ügyekben teljesen máshonnan érkező szavazatokkal is összeállhat.

Jogállam
Főleg akkor lesz ez kérdés, amikor a jogállami ügyekről kell majd szavazni. Ezekben – is – alapvetően Magyarország és Lengyelország érintett, de hamarosan Románia is bekerülhet ebbe a klubba.

A bizottság Jean-Claude Juncker irányítása alatt kifejezetten kemény volt a lengyelekkel és megengedőbb a magyarokkal. Ez azért is érdekes, mert a lengyelek több ügyben is hajlandóak voltak engedni a brüsszeli jogállami követeléseknek, miközben a magyaroknak ehhez az a végén már az kellett, hogy a Néppártból való kizárással fenyegessék a Fideszt. És persze a magyarázat is ez: a lengyel kormánypárt eleve nem a Néppárt, hanem egy jóval kisebb konzervatív pártcsalád tagja az EP-ben.

Egyelőre nem tudni, hogy a von der Leyen-féle bizottság megengedő vagy kemény lesz-e a magyarokkal. Az új bizottsági elnök a legelső interjújában nagyon engedékeny volt Magyarországgal és Lengyelországgal. Arról beszélt, hogy nem szabad a mostani megosztó hangnemben beszélni a kelet-európai tagállamokkal, mert nem akarja senki, hogy úgy tűnjön, Nyugat-Európa elutasító az új tagállamokkal szemben.

Ez jól hangozhat a Fidesz számára, de ne felejtsük el, hogy Ursula von der Leyen ügyesen használja a szavakat. Ez pedig lehet kommunikációs csapda is a tagállamoknak: ha az új bizottság elhiteti a tagállamokkal és azok nyilvánosságával, hogy jót akar nekik, és pozitívan áll hozzájuk, márpedig most ez történik, akkor sokkal nehezebb lesz eseti ügyekben nem engedni. Így Orbánék is elveszthetik azt az eszközt, amit eddig használtak a Juncker-bizottság ellen: az általános brüsszelezést, és hogy azt mondják, a bizottság mindenben ellenük van. Kivált, hogy Juncker megválasztását nem támogatta a Fidesz, von der Leyenét viszont igen.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy von der Leyen két helyettese Orbán két kemény ellenfele lehet az EU-ban: a szociáldemokrata Frans Timmermans és a liberális Margrethe Vestager, mindketten jártak kampányolni Orbán ellen Magyarországon. Timmermans volt eddig a felelős a jogállami ügyekért a bizottságban, és ezt a szerepét meg is tarthatja, Vestager pedig arról lett ismert, hogy a legnagyobb techcégeket is képes volt térdre kényszeríteni. Azt nem tudni, hogy a meccs vége mi lesz, de végignézni izgalmas lesz, az biztos.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Altatás veszély: gyepmesteri telepen várják a halált, de tudsz segíteni!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Európai rekord: 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon 3 év alatt!
Hírhez tartozó kép:
Altatás veszély: gyepmesteri telepen várják a halált, de tudsz segíteni!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Leütötte, majd a kocsija után kötötte szomszédját egy férfi!
Európai rekord: 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon 3 év alatt!
Pécsi Ildikó albérlővel tetetné ki a lakásából az unokáját!
Befogják Őket, majd eltűnnek az állatok! - lépj fel Te is az ilyen gyepmesteri telepek ellen!
Orbán támad: Most a magyar felsőoktatás a SOROS!
Óriási bravúr: altatás nélkül operálták a tüdődaganatos beteget Szolnokon!
Kiborult Tóth Gabi! - senki nem segített neki a szupermarketben!
Maszkos férfi zaklatott egy 16 éves kislányt Diósdon!
Megkéselte társát egy ukrán férfi a soproni munkásszállón!
Budai tragédia: azért ölhette meg a kutyát a családfő, hogy ne tudja megvédeni a család többi tagját!
Több milliárdot vállal át az állam - mutatjuk, amit a rezsiutalványról tudni kell!
Az Orbán-Merkel népmeséről cikkez az Európai sajtó!
17 éves lányokat támadott meg Kecskeméten két román férfi!
Tarlós Pista bácsi magabiztos: Ő gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat!
Meglepetés vagy várható volt? - A Puskás Akadémia megverte a Fradit!
A szakértők szerint hagyni kell, hogy féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek!
Dunakeszi: Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő!
Óriási tüntetést szerveztek az állatvédők országszerte!
Mai időjárás: 28-34 fok lesz, de többfelé alakulht ki egy kis eső!
A Vatikán sem nézi jó szemmel a szervezetet melynek ülésén részt vett Orbán Viktor!
Óriási biznisz: milliókért vesznek külföldön petesejtet a magyar nők!
A kutyáját is megkéselte a családját megölő apa a Rózsadombon!
Sertéspestis: olcsóbb lesz aranyat enni mint sertés húst!
Megégett a nyelőcsöve az egyedül hagyott kisgyereknek Kőbányán!
Undorító felvétel: papucsával próbálta a székletét az áruház hűtője alá rejteni!
Valóban egy titkos keresztény szervezet irányítja az amerikai politikát?
Brutálisan drágul a rántott húsnak való karaj ára!
Szomorú hétvége: öten haltak szörnyet az utakon!
Németh Szilárd körül a tanítványok lesik minden szavát! - vicces fotó!
Ferenc pápa nemzetközi tanácskozást hív össze, hogy megvitassák az amazonasi probléma ügyét!
Nemsokára ismét Budapestre jön Erdogan!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Óriásit bukhat a a Tesco a Metro áruház legújabb húzása miatt!
Mindenki meghalt: helikopter és egy kirepülő ütközött a népszerű turistaparadicsomban!
Óriási katonai mozgás lesz a magyar utakon! - ne ijedj meg, ha katonai konvojba futsz!
Tömegbaleset az M5-ösön - több autó rohant egymásba!
Félmilliós bírságot is kaphat, aki elfelejtette ezt a határidőt!
Átvernek, és mi fizetjük az árát! - elég súlyos dolgok történnek a közmédiában!
Kollányi Zsuzsi Majka és Curtis szétválásáról: Ez Peti zenekara!
Sokkoló: heroinnal lőtte be újszülött kisbabáját az anya, majd a kukába dobta!
Budai családirtás: hátborzongató részleteket meséltek a szomszédok a gyilkos apáról!
Halálos baleset a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén: helikopterrel ütközött egy repülőgép!
Az oroszok szerint túl sok gombát evett az orvos akinek sugárzó izotópot találtak a szervezetében!
12 helyett 19 milliárdot költ a Sió-csatorna felújítására a kormány!
Egyetlen nap alatt 15 ezer tüzet észleltek!
A legjobb magyar raplemez borítója lehetne a magyar valóságról készült fotó!
Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyár!
Négy kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál!
Van remény: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két szélesszájú orrszarvúból!
Boris Johnson bizonytalan, mi lesz a Brexittel!
Óriási hajtóvadászat indult egy rendőr kedvéért, de kiderült hogy hazudott!
A hadsereg is beszáll az erdőtüzek elleni küzdelembe!
Ostrom állapot: az eddigi legdurvább kampányidőszakra számítanak!
Kacsaként hápogó kiscicáért rajong az internet!
Betegeknek épít otthonokat az IKEA!
Eddig hat sérültről tudni: villám csapott a golfozókba!
Nézted a Louie életét?
Gurulós bőröndjével gyalogolt ezer kilométert ez a 95 éves nénike!
Tóth Gabi hisztizett egy sort, mert leejtette a kártyáját bevásárlás közben, senki nem segített felvenni!
Ferenc pápa aggódik az esőerdőket érintő tüzek miatt!
Kétezer négyzetméteren lángol a takarmány a XV. kerületben!
Nem sikerült az orosz űrrobot missziója!
Belehalt sérüléseibe a fiatal srác aki felborult autójával Borsodban!
Szolnok: Éjszaka is nyitva az ovi, hogy bulizhassanak a szülők!
Kegyeletsértő: a plébánia eladta a temető melletti telket társasház építéséhez!
Több mint 200 környezetvédő vesztette életét egyetlen év alatt!
Mogyoród: autópályán fogták be ezt a gyönyörű német juhász kutyust! - keressük a gazdit!
Ez azért még a Fidesztől is durva: Elállták a Mátyás-templom bejáratát egy aláírásgyűjtő standdal!
A süniben minden kertész hasznos és egy nagyon kedves segítő társra lel kertjében!
Újabb állatkákat veszélyeztet a kihalás az orvvadászat miatt!
Radioaktív anyagot találtak az orvos testében, aki az orosz atomrobbanás sérültjeit kezelte!
Óriási siklót találtak a zöldségek között egy áruházban!
Végre Magyarországra is szállít a Tesla!
Megszólalt a Botka ellen induló szegedi szocialista!
Mi lesz a rezsiutalvánnyal ha nincs a nevünkön rezsiszámla?
EU-s pénzből történik meg a Balaton vízszintjének megemelése!
Fizetés nélkül lépett le 600 liter üzemanyaggal a képen látható férfi!
Az Újpest edzője ezzel magyarázta a vereséget: a játékosainak máshol járt a teste meccs közben!
Egy autó átrepült a szemközti sávba, teljes az útzár az M5-ön!
Vihar szakította félbe a szombathelyi karnevált!
Putyint nem igazán érdekli, hogy a világ vezetői beveszik-e maguk közé elitklubjukba!
Atombombát dobhatnak a brexitre!
216 km/h-val mértek be egy motorost a hosszú hétvégén!
Miért jó az imádkozó sáskának, hogy felfalja a szerelmét?
A Petőfi hídról esett a Dunába egy férfi hajnalban!
Íme egy ország, amely egyszer már leszokott az olajról, mégsem omlott össze!
Nagyon durván beindult a Fidesz és az MSZP között az adok-kapok!
Az eddigi legdurvább medvetámadás: arcon harapott egy férfit a kukoricásból kiugró állat!
Áthajtott egy biciklisen a betonkeverő Egerben a járókelők szeme láttára!
Három eddig ismeretlen főpolgármester-jelölt tűnt fel az ajánlóívek körül!
Óriási jégeső verte el a Somogy megyei falut!
Pár perccel az esküvő után horrorbalesetet szenvedett a fiatal pár
Kegyetlenül összeverte a látássérült miskolci nőt az erőszakoskodó férfi!
Új szúnyogfajok is érkeznek a klímaváltozással!
Megerősödött a komikusból lett ukrán elnök!
Kim Dzsong Un hobbija, hogy rakétákat lövöldöz a Japán-tengerbe!
250 milliárdos ukrán csalás: a szén árát hamisították meg!
MÁV botrány: Nem hagytak időt a az átszállásra, a határon ragadtak az utasok!
Csak a Magyarországra belépők használhatják a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként...
Nem veszik elég komolyan a nők segítségkérését Magyarországon!
Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot!
Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen!
Kórházba vitték a Petőfi hídról leesett férfit!
Megállíthatatlan Palkovics! - hatalmas tervei vannak!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Óriási a felháborodás a lelőtt elefánttal pózoló fickó fotója miatt!
Altatásveszélyben van ez a kutyus! - minden megosztásra szüksége van!
A kormány szerint nem probléma, hogy Simonka Györgyöt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják!
Klausmann Viktor büszkén áll ki a Fidesz mellett Gyöngyösön!
200 millió forintot fordít a kampányra Orbán!
Budapest belvárosában raboltak ki egy fiatal srácot!
Az orvosok gyakran cselédnek néznek minket! - elegük van az ápolóknak!
Több kerületben razziázott a rendőrség!
Hiába várják haza: újabb halálos vonatgázolás történt!
Megtörtént az első bűntény a világűrben!
Szomorú hír: veszélyeztetett faj lett a zsiráf!
Macronék blokkolják a dél-amerikai országokkal kötött üzletet, ha Bolsonaro nem lép fel hatékonyan az Amazonas védelmében!
Függetlenként elindul Botka ellen egy szocialista képviselő!
Durván fenékbe billentik a szemetelőket Berlinben!
150 tonnával több műanyagszemetet termelt Budapest a műanyagmentes júliusban!
Észak-Korea minden hétvégén rakétákat lő ki!
100 milliárdot hajlandó szánni a kormány az eredetileg 10 milliárdosra tervezett kézicsarnokra!
Hiába kérték két napja a rendőrséget, hogy menjenek ki a budai lakáshoz, ahol az apa megölte a 4 éves gyermekét!
Az év botránya: 250 milliárd forintot loptak el az ukrán lakosságtól!
Egy postás is indul a budapesti főpolgármester-választáson!
Még csak most engedélyezte a brazil elnök, hogy a hadsereg is segítsen az oltásban!
Nem csak az erdőtüzeket, most már a brazil elnököt is meg akarják állítani!
A kormány 70 milliót csoportosított át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára!
Orbán új pozíciót hozott létre: Fürjes lett a Puskás-stadion és a foci-Eb feje!
Magyarország lett Európa nyilvános vécéje! - már a szlovén szennyvíziszap is hozzánk jön!
Kövér szerint Aggasztó a magyar emberek intelligenciájának a csökkenése!
Tanárhiány külföldön: havi egymilliót fizetnek nekik hogy bírják a munkát!
Budapest: Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányokat a képen látható férfi!
Vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva