thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.18
THE POST
           
18
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Ez is érdekelhet:
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
Azt állították, hogy megsértettük jóhírnevüket, mert a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. A Nyugat.hu-t képviselő dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Győri Ítélőtáblának az ítélethirdetés során elhangzott indokolásából kiemelte, hogy a Nyugat.hu a munkáját végezte akkor, amikor beszámolt egy közérdeklődésre számot tartó ügyről, melyben a kívülállók számára szemmel láthatóan vitatható tartalmú videó szerepelt.

Nemrég felelevenítettük a 2015 márciusában Ikervár külterületén, a Sótony irányába vezető egyik mezei úton történt vadászincidenst. Ennek apropója pedig az volt, hogy egy évre rá, egy név nélküli bejelentőtől eljutott lapunkhoz egy videofelvétel is a történtekről,amit az országos sajtó, köztük az RTL Klub is átvett.A vadászcsalád helyreigazítási kérelmet nyújtott be lapunkhoz és az RTL-hez is, mondván, megsértettük jóhírnevüket a megjelentetett cikkekkel és riportokkal, amikor a valós tényeket egy csonka videófelvétel alapján, a másik fél megkérdezése nélkül, hamis színben tüntettük fel. Ezt lapunk elutasította, mivel a kérelemben írtak nem feleltek meg a valóságnak, helyette azonban felajánlottuk, hogy az általuk küldött levelet saját álláspontjukként leközöljük. Nem éltek a lehetőséggel és végül bíróságra vitték az ügyet.

A videót nem rövidítettük le, nem vágtuk meg. Ahogy kell, kitakartuk a felvételen szereplők arcát, hangjukat eltorzítottuk, így senki sem ismerhető fel. Ezt pedig a bíróság is jogszerűnek ítélte. A videóból viszont sok minden kiderül. Ahogy az az első fokú bírósági ítéletben is olvasható: „a felvételen az autósok részéről jogszerűtlen támadás, illetve veszélyeztető magatartás, valamint ennek nyomán kialakuló, a felperesekre veszélyt jelentő helyzet nem látható. A felvételen nem látható jogos védelmi helyzet.”

A sztori: Ahogy a bírósági dokumentumokban is áll
A hivatásos vadászként tevékenykedő apa terület-ellenőrzést tartott a vadásztársaság területén, nála volt szolgálati igazolványa és a szolgálati maroklőfegyvere is. Vele volt sportvadászként felesége, fia és annak barátnője is, akik dúvad vadászatra indultak. Az ellenőrzés során vette észre a két off-roadozó terepjárót. Négy fiatal ült a két autóban, akik a közforgalom elől semmilyen táblával el nem zárt mezei úton furikáztak.

A vadászok elakadtak a sárban kocsijukkal, az off-roadozók pedig ezt látván felajánlották, hogy segítenek kihúzni az autót. A hivatásos vadász megragadta az alkalmat és kérdőre vonta, valamint igazoltatni akarta őket. Arra kérte az első kocsi sofőrjét, hogy állítsa le az autót, ő azonban ezt nem tette meg. Igaz, a motor járt, de az autó nem mozdult. A vadász az autó bal oldali ajtajához ment, benyúlt a lehúzott ablakon, hogy elfordítsa a slusszkulcsot, mindeközben pedig fia egy sörétes vadászpuskával a gépjármű vezetőjére célzott, fejmagasságban.

Ettől persze megijedtek az autókban ülők, így le is állították mindkét kocsi motorját, majd igazoltatta őket a vadász.

Az elsőfokú ítélet
„A perrel kapcsolatos utolsó tárgyalás nemrég le is zajlott, a bíróság pedig a keresetet elutasította. A 2016. július 6-án megjelentetett internetes tartalom közzététele, és a kapcsolódó cikk nem személyiségsértő a felperesekre nézve. A videófelvételen látottak alapján nem a felvételen látható személyeket, hanem a 'fegyveres' jelenetet kommentálta.”

A videófelvételen tisztán kivehető, hogy a vékonyabbik férfi a fegyverét az autó szélvédője bal oldala felől, kissé srégen a bal oldali ajtó lehúzott ablakán át az első autóban ülő vezetőre fogja, a fegyver használatát kilátásba helyező testhelyzetet felvéve, erőfölényt kifejezve.

Az is, hogy miután ez a férfi visszatért az előrébb álló autótól, újra visszatörte (azaz egyenesbe hozta) a nála lévő fegyvert. Olyan mozdulatot tett, mintha biztosította volna azt, majd vállára téve olyan testhelyzetet vett fel, mintha ismét a fölényét kívánta volna kifejezni.

A cikkek semminemű valós tényt nem tüntettek fel hamis színben, a videón látottakat és a hallottakat közölte le valósághűen. A Nyugat.hu egyetlen kifejezéssel sem utalt arra, hogy a videón szereplők közül bárki jogszerűtlenül járt volna el, illetve, hogy

ilyen módon bárki fiatalokat akadályozott volna szabad mozgásukban, a gépkocsijukból így kényszerítette volna őket kiszállásra.

Az internetes tartalom címe (Vadnyugat Vas megyében: Videón örökítették meg, amint egy vadász fegyvert fog egy autósra) nem sértő, a szabad véleménynyilvánítás határát nem lépi át.

A sajtó szakmai előírásoknak megfelelően tényszerűen és objektíven tudósított a videón látottakról. Szakmai kérdésekben az illetékes vadászkamara elnökét kérdezték meg, aki szintén objektív szakmai véleményt mondott az esetről.

A bíróság megállapította, hogy a felperesek nem tudták bizonyítani azt, hogy a jóhírnévhez, becsülethez, valamint a képmáshoz fűződő személyiségi jogukat az alperesek megsértették. Az alperesek jogszerűen jártak el, magatartásuk nem volt felróható.

Felperesek fellebbezésükben továbbra is sérelmezték, hogy lapunk a cikk címében a vadnyugat kifejezést használták, álláspontjuk szerint ezzel a nyugat a vadászokat a közvélemény előtt banditáknak állította be, akik fegyver birtokában mindent megtehetnek, sérelmezték továbbá, hogy a vadászokat az „antihős” jelzővel illette a cikk.

Szendrő Németh Tamás perbeszédében kiemelte, hogy pont a felperesek hivatkoztak arra, hogy másodrendű felperest az egyetemen a „sárvári seriffnek” nevezték az ügy után, ami felperesek szerint dehonesztáló rá nézve, azonban mivel a seriff jelentése rendőrfőnököt takar, ezért pont ez szolgál bizonyítékul arra, hogy a közvélemény előtt másodrendű felperes a „rendcsináló” szerepében tűnt fel.

Az Ítélőtábla megállapította, hogy elsőrendű felperes, mint hivatásos vadász közhatalmi intézkedést gyakorló személynek minősült az eljárása során, ezért tűrni köteles hogy eljárását videóra rögzítsék.

Ügyvédünk felolvasta a tárgyaláson a büntetőügyben készült nyomozást megszüntető határozatból az off-roadosok vallomását:

Az egyik off-roados elmondása szerint egyértelmű volt számára, hogy vadászokkal találkoztak. Az idősebbik vadász az autójuk mellett állva agresszíven megkérdezte tőle, hogy „mi a faszt keres itt?”, majd felszólította arra, hogy állítsa le az autót, mire ő azt mondta, hogy nem állítja le, mert akkor az nem indul el. Erre az idős vadász benyúlt az ablakon, elkapta a hüvelykujját és elkezdte hátrafelé húzni azt, közben pedig közölte: „úgy kitöri az ujját, hogy többet nem is kell vezetnie.”

Erre ő a másik kezével ellentartott úgy, hogy a vadász kezét megfogta. Ekkor az autó alapjáraton ment és ki volt véve sebességből. Mikor az idősebbik vadász el kezdte tördelni az ujját, akkor meglátott egy másik, fiatal vadászt, aki az autójuknál felbukkant, az autójuk hátsó üléséről elővett egy sörétes dupla csövű puskát, azt megtörte, megtöltötte, visszatörte és odalépett az ő autójához, az idősebbik vadász mellé, majd lőállást vett fel, kibiztosította, betolta az autóba a fegyvert úgy, hogy a csövek vége a fejétől pár centiméterre volt.

Azt mondta a fiatal vadász, hogy: „ne csinálj semmit, mert lelőlek”, s ekkor még mindig a fejéhez irányította a puskát. Ennek hatására elengedte az idős vadász kezét és mondta neki, hogy ő is engedje el az ujját. Miután elengedte az ujját, az öreg vadász odaszólt a fiatalabbnak, valami olyasmit, hogy „leteheted fiam.”

Az idősebbik vadász több alkalommal is elmondta, illetve említette, hogy ez az ő területe, itt az övé minden. Azt is említette, hogy a Rába ezen oldalán minden az övé.

A tanú által elmondottakat egyébként megerősítette még a vele lévő három másik tanú is.

Az ítélőtábla a videón látottakkal kapcsolatban igazat adott a Nyugatnak, miszerint a sajtónak az a feladata, hogy egy „problematikus helyzetet” társadalmi vitára bocsásson, hogy lehet-e így, szabad-e így igazoltatni valakiket? Az Ítélőtábla azt is megállapította, szemmel látható volt, hogy nem egy sima hétköznapi igazoltatási helyzet volt látható a videón.

Végül Szendrő-Németh Tamás ügyvéd rendkívül szomorúnak nevezte, hogy bár a Vadászkamara tudott az ügyről, mégsem indított eljárást, pedig pontosan tisztában volt azzal, hogy felperesek milyen stílusban viselkedtek és beszéltek az off-roadosokkal. Pedig, ha minden ilyen esetben eljárnának, valószínűleg általánosságban a társadalom is kevésbé ítélné meg negatívan a vadászokat.

https://www.nyugat.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Hírhez tartozó kép:
Segíts egy megosztással! - Egy héten belül másodszor tűnt el egy 11 éves fiú
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A vonat késik. Mindegyik. Mindig.
A kormány pénz helyett ingyenes tanfolyamokat adna a gyöngyöspatai romáknak
Az eső is csak bajt hoz a koalákra
Íme a mesterséges test: a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat
Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál
300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak
Figyelmezteti ügyfeleit a Raiffeisen
Óriási káosz a NAT-körül: a kormány még nem döntött
Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy ittas nőhöz
Emberrel a szélvédőjébe szorulva menekült a gázolás után egy autós Budapesten
Budapest kellős közepén égett porrá a Porsche
Kórház botrány: Három éve kivették Adrienn petevezetékét, ám nem közölték vele
Karácsony: lezárják a pesti rakpartot, de óriási változások lesznek a fővárosi egészségügyben is
Képzés helyett pénzt követel a gyöngyöspatai roma önkormányzat
Semjén: A Vatikán is arra kérte a KDNP-t, hogy maradjon a Néppártban
Titkos információ: ki vette meg kikiáltási áron a Hollóházi Porcelángyárat
Bűncselekmény hiányában elutasította a Kövér László elleni feljelentést az Ügyészség.
Simonka szerint az igazát bizonyítja, hogy négyen vallottak ellene a bíróságon
Kásler másodjára is beígérte a pluszpénzt az orvosoknak
7 milliárdos többlet helyett 23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés az önkormányzatot
Hivatalos a kórház csőd, közben Orbán a falakat festeti
Mészárosék bicskája beletört a Duna medrébe Komáromnál
Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t
Orbán: Nyolcszor öltek meg, nyolcszor támadtam fel
A konzervatív frakció tárt karokkal várja a Fideszt
Óriási botrány: a fővárosi sportpálya gondnoka túlságosan szerette a kisfiúkat
A rendőrség a lakosság segítségét kéri: gyalog érkezett, biciklivel távozott a képen látható férfi
Rendőrségi közlemény: három embercsempészt és tizenhárom migránst fogtak el a rendőrök egy órán belül
Megszavazta az EP az állásfoglalást Magyarország ügyében
Újabb pénzintézetben volt Bombariadó
Idióták: Helikopterből dobtak disznót egy üzletember villájára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Háromszor akkorát drágultak a magyar albérletek, mint az EU-átlag
Íme az első élő robotok, amelyek önmagukat gyógyítják
Lószolárium félmillióért: lezárták a fideszes képviselőnek kínos nyomozást
Orbán létrehozta a Védelmi beszerzési ügynökséget és egykori tanácsadója felügyeli
Össze akarják vonni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat a Péterfyvel?
Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt a Czeglédy-perből
Sikerült létrehozni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb embrióját
Iskolai horror: egy 10 éves osztálytársa szúrta meg a kislányt
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Meglepő helyzetben kapták lencsevégre Friderikusz Sándort
Kisfia is gyászolja az Angyalföldön agyonvert nőt
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból
Orbán Viktor: elárultak bennünket
Simonka: Ha úgy gondolják a választók, hogy szükség van egy igazi, harcos képviselőre, akkor állok rendelkezésükre
Sokként érte a kormánytagokat - Csak Putyin legbelsőbb köreiben tudtak az elnök terveiről
Orbán óriási pofont kapott az EU-tól: megszavazták, romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon
Hivatalos: felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket Magyarország ellen
Hivatalos: nyomoznak a magyarországi egészségügyi kartell ügyében
Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet
Közel 40 kilométeres olajfoltot észleltek a Dunán Bécsnél
Kirúgták a biztonsági őrt, aki megruházott egy taxist Ferihegyen
Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten
Ausztrál bozóttűz: végre szakad az eső
Az államtitkár meglepődött a javaslaton, ami bűncselekménnyé tenné a hálapénz elfogadását
Karácsony: Ha nincs pénz a szemétszállításra, nincs atlétikai vb
Nem akar a vasúttársaság több olyan esetet, hogy a vonat nem megy tovább, mert lejár a mozdonyvezető munkaideje
Bemutatta a kormány a Magyarország klíma- és energiapolitikáját 2030-ig meghatározó stratégiáját
Ő a Karinthy Színpad új művészeti vezetője
Kanada nem kér Meghanból és Harryből
Tűzvész Budapesten: mentik az embereket, terjednek a lángok a IX. kerületben
Így szüntetné meg a hálapénzeket a Magyar Orvosi Kamara
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a sze*x*botrányba belebukott Borkai Zsolt
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Megszavazták: folytatódik az eljárás Magyarország ellen
Orbán: egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
Ez a szibériai cica kapott négy titániummancsot
Primitív, bunkó, felháborító - Megbüntette a Médiatanács az M1 híradóját
David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Határrendészeti rendőrségi összefoglaló: 24 óra alatt ötvenegy migránst fogtak el
Egy magyar nő azt állítja, azért költözött haza Kanadából, mert ott az óvodásokat nemváltó hormonkezelésre viszik a szüleik háta mögött
Négy gyermek meghalt egy lakástűzben Temesváron
Négy-öt éven belül lecserélik a MÁV kocsiparkjait
Nagy Feró: Kiegyeztem a halállal
Hónapokon át bántalmazta a kislányát egy apa - stresszes volt a gyereknevelés
Németh Sándor kimondta, kinek a keze van Gesztesi Károly halálában
Bevallotta a fideszes tanár úr, hogy elsikkasztotta a gyerekek pénzét
Idén is kifizeti az állam a 20 év alatti fiatalok KRESZ-vizsgáját
Deutsch: Magyarországon nincs bajban a jogállam
Gyöngyöspata: Folyton beszólnak, várják már a büdös romák a pénzt
Borkai gyanús vadászatától hangos a magyar sajtó
Tűzoltók mentették ki az autóba rekedt kisgyermeket
Hét órára rabosították egy rokkantkártya miatt ráadásul ártatlanul
Hét hónapos fiával vizsgázott egy hallgató az ELTE-n
Veretlenül középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott
Hiába ígérte Kásler, nem kapták meg a támogatást az orvosok
Ismét győzött a magyar női vízilabda-válogatott
Simonka több mint 100 tanú meghallgatását szeretné előterjeszteni
Először neveztek ki nőt vatikáni vezető pozícióba
Kártérítést szeretnének a bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok
Tengerből van bőven - Hat hektárral megnövelik Monaco területét
Elítélték a diákok pénzét elsikkasztó fideszes tanár urat
Putyin hatalma: elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt
Donáth: a magyar kormány 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot
Az M7-esen utazol? Akkor ezt tudnod kell
Ismét balesetet szenvedett Rékasi Károly
Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár
Óriási problémát jelent hogy az árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Luxus börtönbe tölti büntetését a volt Fideszes képviselő: választható menü és szabad mozgás
Újra Gesztesi Károly sírjánál trombitált Lajcsi
Így várja haza a börtönből testvére és volt kedvese a skálás gyilkost
Az orvos már repülőre sem engedte fel a Neoton énekesét
Órákig mindenki elsétált a XIII. kerületben halálra vert nő mellett
Exatlon botrány: ezért kellett azonnal kórházba szállítani Csollány Szilvesztert
Egy magyar lányt drogozott be, rabolt el, majd vitt Svájcba rabszolgának egy férfi
A magyar kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje
Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre
Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH
Kiakadt az új Nat tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar
640 ezret kap a gyógyfürdőtől a harkányi fideszes polgármester
Január végétől Göncz Árpád nevét viseli az Árpád híd metróállomás
Nem sok jót hozott a Fidesznek a hetes cikkről szóló EP-vita
Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket
Tovább dagad Palkovics minisztériuma
Remek hírek érkeztek az SMA-s Dani állapotáról
Egy rendőr szerint már régen megpecsételődött az évekkel ezelőtt eltűnt kislány sorsa
Ez lesz az új neve az Árpád városközpont megállónak
Riasztást adtak ki az egész országra
A tavalyi árvíz után most szinte teljesen kiszáradt Velence
Lebontják a hírhedt bádogkarámot a Liszt Ferenc repülőtéren
Böröcz László: Soros-hálózat + Gyöngyöspata = Hatalom
Már a sztratoszférát is elérte az ausztál tüzek füstje
Helsinki: Ahol a jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik
Simonka bizakodó: Rengeteg olyan tanú nem lett meghallgatva, aki a mi igazunkat támasztja alá
Ellenőrizetlenül elfolynak az uniós pénzek
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva