thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.15
THE POST
           
15
Róna Péter: a Kúria döntése áttörés a devizahiteleseknek!
Ez is érdekelhet:
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
A Kúria friss ajánlása alapján teljes mértékben mentesülhet az árfolyamkülönbözet összege alól az devizahiteles, aki bizonyítani tudja, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást bankjától. Róna Péter közgazdász már több mint öt évvel ezelőtti írásaiban vázolta, hogy az adósoknak csak a kapott forintösszeget, valamint annak kamatát kellene visszafizetniük. Az Oxfordi Egyetem oktatója azonban nem a tájékoztatás elégtelensége, hanem a devizahitel törvénybe ütközése miatt jutott erre az álláspontra. Bár üdvözli a Kúria döntését, annak jogi kiindulópontját hibásnak tartja. Szerinte a törvény alapján minden devizahitelesnek mentesülnie kellene az árfolyamkülönbözet alól, a bírósági döntése értelmében viszont mindenkinek külön perben kell igazolnia, hogy nem tájékoztatták megfelelően.

Nemrég derült ki, hogy már van olyan devizahiteles, aki Kúria friss ajánlásai alapján jogerősen pert nyert hitelező bankja ellen. A Fővárosi Ítélőtábla azért nyilvánított érvénytelenné egy devizahitel-szerződést, mert a pénzintézet nem adott megfelelő tájékoztatást adósának arról, hogy az árfolyamváltozás jelentősen növelheti tartozását és a törlesztőrészletek összegét.

A Kúria útmutatása alapján ezután a banknak és az adósnak el kell számolnia egymással, amire két lehetőséget írt elő. Az egyik alternatíva szerint az adós teljes mértékben mentesül az árfolyamkockázat alól, aminek következménye a devizában való nyilvántartás megszűnése. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kölcsön összegét a ténylegesen az adós rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni, kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékét kell figyelembe venni

Ez a megoldás csaknem azonos azzal, amit Róna Péter közgazdász már több mint öt évvel ezelőtt több írásában és interjúban is vázolt. Az Oxfordi Egyetem oktatója számos alkalommal kifejtette, hogy a devizahitel alapvetően hibás termék, az adósoknak pedig mindössze a banktól kapott forintösszeget, illetve annak kamatait kellene visszafizetniük.

A közgazdász a 24.hu-nak arról beszélt, hogy bizonyos szempontból üdvözli a Kúria döntését, mert az adósok számára az mindenképp áttörést jelent, ám ő és a Kúria alapvetően más kiindulópontból jutott el oda, hogy az adósoknak azt a forintösszeget kell visszafizetniük, amit kaptak. Ráadásul a Kúria ajánlása alapján minden adósnak külön-külön perben kell azt bizonyítania, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást, és csak ebben az esetben merülhet fel az a lehetőség, hogy a kapott forint összeggel és annak kamatával kell elszámolnia, ezzel teljes mértékben mentesülve az árfolyamkockázat alól.

Róna szerint viszont az alapvető probléma nem a megfelelő tájékoztatás hiányával volt, hanem azzal, hogy a devizahitel nem felelt meg a szerződéskötések idején hatályos Polgári Törvénykönyvnek, ami alapján minden adósnak mentesülnie kellene az árfolyamkockázat alól. A törvény 523. paragrafusa ugyanis kimondta:

Kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni.

Ez egy szakkifejezés, ami a pénzkölcsön definícióját határozza meg, és aminek nem felel meg a devizahitel – mutatott rá Róna. A devizahitelben kódolt árfolyamváltozás ugyanis felrúgja a meghatározott összeg mértékét. Az pedig – mint mondta – kulcsfontosságú kérdés, hogy mi volt az a meghatározott összeg, amit a bankok az adósok rendelkezésére bocsátottak. Ez egy meghatározott forintösszeg volt, és a törvény alapján az adós azzal tartozik, amit kapott – mondta.

r />Tehát nincs lehetőség arra, hogy az adós a pénzkölcsönt féldisznóval fizesse vissza. Neki azt kell visszafizetnie, amit kapott.

– szögezte le.

Róna Péter – aki korábban a londoni Schroder Bank amerikai részlegének vezérigazgatója volt – elmondta azt is:

A Polgári Törvénykönyvben meghatározott fogalom az akkori klasszikus, világszerte alkalmazott definiálása volt a pénzkölcsön fogalmának. A kölcsön viszont nem értékpapír és itt kezdődik a baj, ami a magyar jogásztársadalom súlyos felelőssége. Ugyanis a tájékoztatás és a tisztességesség fogalma alapvetően az értékpapírokhoz fűződik és nem a kölcsönhöz. A kölcsön esetében mindössze annyi a tájékoztatás, hogy ennyit kaptál, és ennyit kell visszafizetned, amiből ennyi a kamat, és kész.

Hozzátette:

A kölcsönszerződés esetén az adós egyetlen kockázata az lehet, hogy a kamatszint mozog valamennyit. De a tőke tekintetében nincs kockázat, az nem változhat. Az értékpapír esetében van kockázat, mert a tőke értéke változhat.

Mindezek alapján úgy véli egyértelmű, hogy a Kúria, a bíróságok és a jogásztársadalom összemosta a kölcsön és az értékpapírok fogalmát.

Ugyanakkor az igaz, hogy a Kúria javaslata alapján született bírósági ítélet most mégis kedvezőbb az adósoknak számára, mert ha a szerződésből kihullik a deviza, akkor marad a forintkölcsön. De a közgazdász álláspontja szerint az ehhez kapcsolódó kamat mértéke szempontjából sem következetes a Kúria, ugyanis nem a törvény szerinti jegybanki alapkamatot írja elő, hanem az annál jóval drágábbat (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamarlábat).

Utóbbi döntés tehát egy kompenzálás a bankok javára.

Pedig a törvény alapján szó sem lehetne kompenzálásról, ahogyan a devizahiteles törvények esetében sem lett volna – mondta Róna. Rámutatott, hogy érdekes módon a Fidesz-kormány úgynevezett adósmentő törvényei esetében a jelentéktelen összegnek számító árfolyamréshez hozzányúltak törvényi szinten, ám az adósok számára legnagyobb terhet jelentő árfolyamváltozáshoz nem. Pedig akár épp a Polgári Törvénykönyv alapján megtehették volna.

Teljesen egyértelmű, hogy a kormány megállapodott a bankokkal, hogy a különadóért cserébe az árfolyamváltozásokat lenyomják az adósok torkán

– hangsúlyozta a közgazdász.

Ezzel párhuzamosan megjegyezte, hogy Magyarországgal szemben Horvátországban ténylegesen tudták kezeli a devizahitelesek helyzetét, és semmisé nyilvánították a devizahiteleket.


Róna Péter végül aláhúzta, a Kúria döntése az adósok számára áttörés, és a bíróság részétől is van benne egy közvetett beismerése annak, hogy elszúrták. Igaz, csak részleges a beismerés, mert azt még mindig egyenként kell bizonyítani, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás, és csak ebben az esetben lehet forintkölcsönről beszélni.

Úgy vélem az Európai Unió nyomására született ez a döntés, mert a magyar jogrendszert, mint a magyar jogbiztonság egészét súlyos kételyek terhelik Európában. A Kúriának és az Alkotmánybíróságnak hosszú utat kell bejárni, hogy a hitelességét visszaszerezze, ezt egy ilyen irányú döntésként is lehet értelmezni

– mondta Róna, aki emlékeztetett arra is, hogy nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a svájci jegybank figyelmeztette is a Járai Zsigmond vezette jegybankot a devizahitelezés veszélyeire, mégsem előzték meg a bajt. Pedig akár a svájci jegybank intelmei alapján, akár a törvénybeütközésre való hivatkozással a Magyar Nemzeti Bank aggályosnak minősíthette volna a devizahitel-szerződéseket és megtilthatta volna alkalmazásukat.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Hírhez tartozó kép:
A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Orbánnak rosszul esett a Tiborcz-adó
Két fideszes képviselő besegít a stadionépítésekbe
Közel 1 éve van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú
Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni
Kórház helyzet: Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől
Várhelyi Olivér botrány: megbukott a meghallgatáson
Jövőre sem kapnak pénzt a házi gyerekorvosok
Hurrá: elköltenek 2,9 milliárdot kormányzati kampányokra
Bajban vannak a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat
Kezelés: Kilenc kilóra fogyott le Zente
Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája
Luxusingatlanok világszerte a moszkvai ügyész volt feleségének nevén
Helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Szent Márk-bazilika a velencei árvízben
Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
MOB botrány: nem vonják vissza Borkai olimpiai életjáradékát
Az eddigi legsúlyosabb bozóttüzzel küzd Ausztrália
Trump régi jó barátjának nevezte Erdogant
Elfogtak 9 embert az Auróránál történt zászlóégetés miatt
Kövér László hat állításából ötöt visszautasított a kormány
A Corvinus megmérte: 21 százalék a hallgatók magyarságtudata
Halálos tragédia: Állatvédőket sodort el a folyó Nagyrőcén
Mutatjuk milyen tünetek utalnak arra, hogy testünkben vérrögök vannak
Beperelte feleségét, mert túl csúnya lett a gyermekük
Csontsoványra fogyott kutyákat mentettek a tenyésztőtől Pécs közelében
Pokoli gyerekkoráról vallott az X-Faktor fiatal tehetsége
Ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem - Hiába a rendőrségi ügy, még most is retteg az összevert miskolci anya
Tragédia: belehalt sérüléseibe a magyar kamionos amely a mélybe zuhant egy opeles miatt + videó
Az ország egyik legjobb versmondója lett egy szegedi srác
Hivatalos: Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden bírósági eljárás alól
Íme az utóbbi évtizedek legnagyobb heroinfogása Magyarországon
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Horvátország bajban van: városokat öntött el a víz
A MOB döntött: nincs megfelelő javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát
Meghallgatása előtt már elhatárolódott Orbántól Várhelyi Olivér
Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása
Halál az utakon: ketten vesztették életüket Jászberénynél
Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását
Elfogták az M5-ösön lövöldöző román álrendőrt
Újabb kilenc évig lehet eltussolni a kínos ügyeket
Másfél milliárd forinttal többe kerül a legújabb sportközpont mint korábban számolták
Fizetésmegvonás járhat a rendbontó képviselőknek
A világ leggazdagabb gázszerelője és a százmilliárdos osztalék esete
Százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát
Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert nő ügyében
Elfogadta a gigantikus brüsszeli büntetést a magyar kormány
A kormány bölcsődeprogramja: 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül
Rekord profitot termel a multi, de a kormány így is hozzájuk vágott 1,8 milliárdot
A Puskás Aréna menedzsmentje elfelejtett szólni a 68 ezer nézőnek: nincs parkolóhely
Vaddisznók túrták fel a kokainrejtekhelyet
KDNP: a szülők felelősek, hogy szakmát szerezzen a gyerekük
Erdogan Washingtonba megy, de összesen csak egy háztömböt zártak le miatta
Egy orosz férfi felcsempészte duci macskáját a repülőre
A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás
Újra megpróbálkoznának a szakszervezetek a vasárnapi nyitva tartás reformjával
Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok
Fordítva szerelték fel a digitális menetrend táblát
A szülök nem tudják hogyan mondják meg gyerekeiknek, hogy ideje lenne dolgozni
Népszavazás lesz: Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt
Járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok
Eddig kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság
Elhúzódó rakétaháborúra számít Izrael
18 millió forinttal húzták le csalók a pécsi önkormányzatot
Óriási a különbség az áruházláncok bérezése között
Legyen óvatos, legyen éber - veszélyesebb ma magyar kamionosnak lenni mint eddig bármikor
Újra címlapon L.L. Junior és régi párja: Hónapok óta megy a vita
Ha legközelebb találkozunk, én biztosan halott leszek - Megszólalt a bántalmazott anya
Négy hálószobás, két fürdőszobás lesz Kövér új rezidenciája
Címlapokon az Orbán elleni merényletes műsor
Farkas Flórián havi 1,2 millió forint fizetést vesz fel, és egy belvárosi irodát is bérelnek neki
Farkas Flórián: a sikereim fájnak az ellenzéknek, ezért támadnak
Harsányi szerint nincs olyan férfi a Földön, aki minden nap tiszta alsónadrágot hord
Nagy a baj Orbánnal – állítja a pszichológus
Százmilliárdokat fizetünk vissza a szabálytalan EU-s ügyek miatt
Az Elios bevételeinek 84,5 százalékát uniós forrásokból szerezte
Tiborcz két balatoni szállodát tett magáévá
A Fidesz ilyen mélyre még nem süllyedt: a rohadék zabál
Egy év börtön, vagy 3 millió forintos bírság egy utcára kitett állatért!
Tömegbaleset Táplánszentkeresztnél nyolcan sérültek meg
Közel tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak
Fidesz a szavazásokról: el kellett volna magyarázni, hogy Mészáros nem lop, hanem csak szerencsésen versenyez
Kisfiút rabolt ki egy férfi Ózdon
Az Iszlám Állam három terroristáját fogták el Németországban
Karácsony Gergely a stadionépítésekről: Nem fogok ellene menni, de nem is támogatom
Karácsony Gergely : emberek halnak meg
Kálmán Olga: a DK politikusa vagyok
Ötvenegy óvodást öntött le marólúggal egy férfi
Pokorni egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról
Magyarország szégyenlistája: 541-en haltak meg kórházi fertőzés miatt
A szülő felelősségévé tenné a KDNP, hogy szakmát szerezzen a gyerek
Káosz: durva hiány van K-vitaminból
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták
Hihetetlen sikereket és rekordokat jelentett be Szijjártó Péter
Segíts egy megosztással: szerető gazdit keres Vuki
Ödön a bika megmenekült a vágóhídtól
Segíts egy megosztással! - édesanyja kér segítséget egy beteg lánynak
Kósa édesanyjának sertéstelepe BMW-ket lízingel
Na most van baj: az EU-s óriásbüntetések megérkeztek
Hétmillió forintra váltja a megmaradt szabadságát a leköszönő fideszes polgármester
Rendelt egy teát a Mekiben, mentőt kellett hívni hozzá
Egymást bírságolják az állami szervek, csak azért, nehogy megtudjuk, hova lett 30 milliárd forint
Két személyszállító vonat ütközött, rengetegen meghaltak
Sosem bocsátok meg a gyámhatóságnak - eltemetik a szekérbalesetben elhunyt kislányokat
Elmenekült az országból a lemondott elnök
Összefogott az ellenzék, fizetés nélkül maradt a polgármester
Teljesen átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány
Budapest: egy fiatal lány utazott a villamos hátuljába kapaszkodva
50 km/h-val sem ment a férfi ki elgázolta L. L. Junior kisfiát
A vasárnapi nyitvatartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki
Bayer Zsolték szerint: Még egy ilyen választás, és Magyarország örökre elveszett
Háborús készültség: Tel-Aviv hadban áll
Terjed az interneten az a nyílt levél amit egy tanár írt
A Pesti Srácok a végrehajtás hírére villámgyorsan elutalta az 5 milliót
Visszaküldik az Amerikába küldött rezsiutalványokat
Pintér volt cége őrizheti a Terror Házát
Gyorsan terjed a kínai emberarcú halas felvétel
Momentum: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat
Szekszárdi Fidesz: Aki a csorda után megy, mindig sza*ros füvet legel
A német autóipar magával rántja a magyar gazdaságot is
Pócs János: padlóra kerültem
Horn Gyula fia nekiesett Kövér Lászlónak
Beperlik Kövér Lászlót, azért amit az újságírókkal csinál az Országházban
A Miniszterelnökség államtitkára szerint a sajtószabadság \"köszöni szépen, jól van\"
Hivatalos: A nők ugyanolyan jók matematikából, mint a férfiak
Még mindig katasztrofális a Takarékbank rendszere
Fizetőssé tették a Mikulást egy luxusáruházban
A saját testvére ejthette teherbe a 10 éves kislányt
Rejtélyes: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját
500-szor írták le a Fidesz-médiában Karácsonyról, hogy alkalmatlan
Sport botrány: nekifutásból fellökte az ellenfél edzőjét
Hazakajakozott Norvégiából a magyar férfi
Kína, Banglades, Törökország – külföldi szagú a magyar 2Rule
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva