thepost / Magyarország / Budapest / 2019.07.23
THE POST
           
23
Orbán itthon szabadságharcos, Brüsszelben bólogató kisdiák!
Ez is érdekelhet:
Minden megosztásra szüksége van! - nyíllal lőtték meg, most kórházban van!
Magasfeszültségű vezeték végzett a gólyával Szentesen!
Szégyenletes helyen végzett Magyarország a jogállamiságot értékelő listán!
Az állambiztonsági szolgálatok utolsó nagy erőbedobásainak egyike volt Nagy Imre és társai újratemetése, de már csak furcsa kibicként vettek abban részt. A folyamatot megállítani nem, legfeljebb már csak befolyásolni akarhatták, a hatalmas igyekezetben két ügynöktől is szó szerint ugyanaz a jelentés született.

Lehallgatott telefonfülkékkel és a tömeghez mérten rendkívüli mozgósítással készült a Belügyminisztérium Nagy Imre és társai újratemetésére: az állambiztonság 181 ügynököt mozgósított a nagy nap miatt, amelyre hónapokkal korábban elkezdtek készülődni. Bár az 56-os Intézetet vezető Rainer M. János korábban arról beszélt, a Belügyminisztérium állambiztonsági hálózatának tagjai csak jelentéktelen szereplői voltak az újratemetési ceremóniának, azért megpróbálták befolyásolni az események menetét, illetve hangvételét. Ha már megakadályozni nem tudták.

Az irány egyértelmű volt: az újságírók írjanak olyan cikkeket, amelyekben az esemény kegyeleti jellegét hangsúlyozzák, és ítéljék el azokat, akik politikai demonstrációnak tartják az újratemetést.

A független lapoknál meglévő pozícióinkat fel kell használni olyan cikkek megjelentetésére, amelyek azt sugallják, hogy a nemzet érettségének bizonyítéka lesz, ha a június 16-i események rendben zajlanak le

- olvasható az egyik jelentésben.

Beépített emberek győzködték a temetés szervezőit, hogy ne a Kossuth téren vagy a Hősök terén legyen a megemlékezés, hanem inkább a temetőben, semmiképpen ne legyen fáklyás felvonulás, mindeközben arról dezinformálták a nemzetközi szervezeteket, illetve Mark Palmer amerikai nagykövetet, hogy itt szélsőséges szervezetek rendbontásra, fegyveres akcióra készülnek.

A jelentősebb események állambiztonsági biztosítására korábban is készültek tervek, az újratemetés kiemelt jelentőségű volt, tartottak tőle, hogy nagy tömeg lesz és kiszámíthatatlan esemény történik - mondja Rainer M. János, az 1956-os intézet vezetője. A munkájuk “sikerét” azonban nem lehet pontosan látni: “csaknem 200 fedőnév szerepelt a fennmaradt tervekben, ennek felét nem sikerült azonosítani”, így az általuk végzett tevékenységet sem lehet követni, azonban “amikor tudtuk ellenőrizni, általában azt láttuk, hogy nem hajtották végre a feladatot.”

Rainer M. szerint

a sajtót és a közhangulatot amúgy sem kellett nagyon befolyásolni, az ügynöki aknamunka nélkül is a kegyeleti jelleg dominált, agresszív, szélsőséges hangok nemigen jelentek meg az újratemetést megelőző hetekben,

ahogy sokan a szolgálatok nélkül is tartottak attól, hogy kiszámíthatatlanná válnak az események.

A kért feladat nem teljesült

Nem meglepő módon nem csak a CIA befolyásolását akarta elérni az Állambiztonsági Szolgálat, személyekre is "rádolgoztatott". Az 56-os intézet honlapján talált egyik jelentés szerint a “Tóth Győző” fedőnevű Sárdy György külön feladattervet kapott arra, hogy ismerje meg és befolyásolja Mécs Imre temetéssel kapcsolatos terveit.

Ez nekem is új

- mondta Mécs a hvg.hu-nak, ám emlékei szerint Sárdyval nem beszélt a temetés előtt.

Rainer M. János felnevetett, mikor ezt a történetet elmeséltük. Azt mondja, teljesen megszokott volt az állambiztonsági munkák során, hogy a hálózati személyek vagy végrehajtották a feladatot vagy nem. “Ez nem úgy volt, hogy parancsot adtak nekik és fővesztés terhe mellett meg kellett csinálniuk. Ilyenkor azzal hárítottak, nem sikerült végrehajtani, nem találkoztak az illetővel. Ráadásul mindez '89 nyarán történt, amikor az emberek már kezdték elhinni, hogy itt valóban jelentős változás jöhet. Az újratemetés előtt három nappal az állampárt a demokratikus átmenetről tárgyalt. Az állambiztonságnál is gondolták, hogy az ő szerepük előbb-utóbb megváltozik. Ezt az informátorok is tudták, el tudom képzelni, hogy sokat lazult a hálózati fegyelem.”

Az újratemetést szervező Történelmi Igazságtétel Bizottságon belül is voltak besúgók. Volt, akiről ezt pontosan tudták, mást a mozgása leplezett le - mondja Mécs Imre.

Volt, aki azt mondogatta, ne sértsük meg a hozzátartozókat, ők igazi temetést akarnak, mi meg politikai demonstrációt, milyen szívtelenek vagyunk. Az egyik börtöntársam pedig vérvörös arccal agitált és kiabált, hogy te azt akarod, vér folyjon az utcán?!

Nagy Imre családját meg sem figyelték?

Nagy Imre unokájával, Jánosi Katalinnak hosszabban beszéltünk 1989-ről (a cikket itt olvashatják), arról pedig külön is megkérdeztük, hogy a családja milyen titkosszolgálati tevékenységet tapasztalt. Itt át is adjuk a szót Jánosi Katalinnak:

“Az exhumációs folyamat alatt végig egészen nyilvánvaló volt, hogy jelen vannak, figyelnek. A temetőnek az a hátsó része egyébként totálisan, mondhatom hermetikusan le volt zárva

a rendőrség által, kizárólag engedélyekkel, sűrű igazoltatásokkal lehetett eljutni a 301-es parcellába. A BM alacsonyabb és magasabb rangú szakemberei is jelen voltak, ki nyíltan, ki fedve. Mi ezt, akárcsak a megelőző 30 évben, szinte megszokottan, ám utálkozva – elfogadtuk.

A Hősök terén azonban egyáltalában nem gondoltam utólag bebizonyosodott jelenlétükre, elkábított az új civil szabadság, s annyira koncentráltam nagyapámra és az ugyancsak 56-os elítélt, börtönviselt, korán elhunyt édesapám igazságára, emberi temetésére, 1956 forradalmának elismerésére, hogy egész egyszerűen már nem fért semmi más a lelkembe.

Később megpróbáltam egészen magas szinten hozzá jutni, megkapni a nyilvánvalóan hosszú évtizedekig vezetett megfigyelési feljegyzésekhez – általános tagadásba ütköztem, és

az a furcsa helyzet állt elő, hogy hivatalosan a kivégzett, kétszeres miniszterelnök Nagy Imre családját papíron sohasem, egyetlen időszakban, egyetlen kormány alatt sem figyelték meg az állambiztonsági hivatalok szerint – míg pityipalkót igen.

Ahogy egy belügyminiszter mondta, ez egy szakma – nyilvánvalóan védték egymást. Történészek szerint talán 1989-ben hirtelen elégethették a Nagy Imre-megfigyelések aktáit, vagy elásták… nem tudom. Eltették jobb időkre, hátha valakinek még szüksége lesz rájuk.1956 előtt egészen biztosan figyelték nagyapámat, jelentettek róla, erre bizonyítékok vannak, ’56 után pedig apám állt sokáig rendőri felügyelet alatt, a ház kapujában (ahol laktunk) évekig rendőr posztolt este kb. 7-től hajnalig - hogy is lehetne igaz akkor a teljes aktahiány? 1956 és 1989 között végig – szinte természetes állapotként – mi úgy éltünk, hogy mindig, mindenkit, mindenhol megfigyelnek. Rögzült bennünk az „ezek szerint élés” technikája. Ez a diktatúra természetrajzához tartozik. Néhány távolabbi ismerős aktáit ’89 után elém tették, amelyekben megdöbbenve olvastam, hogy a például szívbéli barátként szeretett orvosunk jelentett rólunk, de hát akkor hogyan higgyem el, csak ennyi volt? Teljesen elképzelhetetlen” – fejtette ki titkosszolgálatokkal kapcsolatos kérdésünkre Jánosi Katalin.

Hogy hogy nem, szórul szóra ugyanazt jelentették

Az újratemetésről is kevés jelentés maradt fenn, ám találtunk egy érdekességet: két ügynök szó szerint ugyanazt a jelentést adta le két különböző rendőrnek. A “Zádori” és a “Tavirózsa” néven jelentő ügynök is arról számolt be, közönyös volt a hangulat, 50-60 ezer embernél nem volt több, a beszédek alatt már oszladozott a tömeg, amúgy is csak elvétve tapsoltak az emberek, a kihallgatott beszélgetések is arról szóltak, “menjünk már ebédelni”, illetve “mikor megyünk már a cukrászdába.” Állításuk szerint a beszélgetéseknek semmilyen politikai felhangja nem volt. “Keresztesi” ügynök szerint 100 ezer ember volt a téren, két társa véleményét is tolmácsolva pedig elmondta azt is, hogy a kivégzettektől a fiatalság nevében búcsúzó

Orbán Viktor túl erősen beszélt, ennek ma már semmi értelme.

Rainer M. azt mondja, a jelentést tevő mindig tisztában volt azzal, mi a felső elvárás. “Nyilván a felettes annak örült, hogy nincsenek annyian, nem is figyelnek oda a beszédekre. Ha ez nem állt szöges ellentétben a valósággal, akkor simán elmondták, holott teljesen természetes, hogy egy tömegrendezvényről el-elszivárognak emberek, így azonban másmilyen a kontextusa.”

Összességében szerinte az állambiztonságnak ez volt az egyik utolsó, nagyszabásúnak szánt akciója, “egy lezáródóban lévő történet része”, a szolgálat egy "furcsa, rejtőzködő kibice” volt a folyamatnak.

Olyan volt, mint aki hátulról beleles a kártyákba, nagyon sok mindent tud, amit a szemben lévők nem, de nem vesz részt a játékban, több már nem szereplő.

Mindezek ellenére június 16-a után a ritkán önkritikus szolgálatok természetesen eredményesnek értékelték a munkájukat: a mozgósítás sikerült, a megfelelő információk befutottak, az embereik mindenhol aktívan jelen voltak - mondja Rainer M. János, hozzátéve, hogy járulékos sikernek tekintették a békés, nyugodt, meghatott hangulatot. A megismert jelentések alapján a szolgálatok az újratemetés előtt törekedtek arra, hogy az esemény politikai felhangját valahogy elvegyék, “mert tudták, hogy mennyire politikai ez az egész”, az újratemetés után egyszerűen kikerülték, hogy ez milyen morális deficitet okozott az MSZMP-nek, magyarázta Rainer M.:

Hogy politikailag hogyan gondolják tovább az emberek, és mi lesz az egész következménye, azzal nem foglalkoztak.

https://hvg.hu/

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Mészáros Lőrinc nevét említve azonnal lett szabad asztal az étteremben!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
A családja hazavárja, minden megosztás számít! - eltűnt egy idős bácsi!
Hírhez tartozó kép:
Mészáros Lőrinc nevét említve azonnal lett szabad asztal az étteremben!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
Mészáros Lőrinc nevét említve bármelyik étteremben lett szabad asztal!
A családja hazavárja, minden megosztás számít! - eltűnt egy idős bácsi!
Minden megosztásra szüksége van! - nyíllal lőtték meg, most kórházban van!
Magasfeszültségű vezeték végzett a gólyával Szentesen!
Szégyenletes helyen végzett Magyarország a jogállamiságot értékelő listán!
Halálra ítélte Irán az állítólagos amerikai kémeket!
Kemény pénzeket fizet a hétórás késésért a Wizzair!
Dupla annyiba kerül a hagyma mint tavaly ilyenkor!
Horrortréler: rendőrök fotózták le a román konvojt!
Üvöltözött a taxis az anyával, akinek a kocsiban indult be a szülése!
Hatalmas pofon Orbánnak: újabb fideszes alelnök megválasztását halasztották el!
Több mint 7 milliárdot fizet a Microsoft, hogy elkenje a magyarországi korrupt ügyeit!
Lépcsőről leesve rögzítette a Google Térkép autója ezt a férfit! + videó
Befenyítették a debreceni kutyafelrúgó férfit!
Román horror karaván okozott balesetet!
Részeg férfi vert meg egy buszsofőrt Pesten!
Menekülnek a tanárok! - a nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja!
Sorozatban negyedszer lett világbajnok Hosszú Katinka!
Deutsch Tamás: Nem tudják elvenni a Fidesz alelnöki helyeit!
Párizsban akár 42 fok is lehet! - pusztító kánikula tart Európa felé!
Újabb iPhone gyulladt ki!
Rendőr rántotta vissza a kecskeméti plázáról leugrani készülő férfit! + videó
Katasztrófával járna a magyar EU-kilépés, mégsem kizárt hogy ez következik!
Apró műszaki hiba: önvezető busz gázolt gyalogost!
A mobilját nyomkodta a Győrben buszba csapódott Daewoo sofőrje!
Közép-Európa: végleg elbúcsúzhatunk a fenyőerdőktől!
Pár évvel megúszta az apa, hogy lányával erőszakoskodott!
Vigyázat! - Sirály rabolt el egy kutyust egy család kertjéből!
Elegük van a magyar tűzoltóknak: Szopat minket a kormány!
Traffipaxblokkolót használt a ceglédi gázoló!
Minden megosztás számít! - Sopronból tűnt el a tizenéves kislány!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Kétgyerekes családot tettek az utcára: a családot két nappal korábban értesítették csak!
Újabb hitelválság: 120 ezer család törlesztőrészlete brutálisan megemelkedhet!
A kormány fizette vissza a milliárdos büntetést Farkas Flórián pártja helyett!
A minisztérium elismerte: visszaélés történt Farkas Flórián vezetése alatt, de kihallgatásra nincs szükség!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Pénzért megvásárolhatsz egy jó kutyát, de a farkcsóválását nem veheted meg!
Vizet kért a leukémiás kislány mert rosszul lett, az étterem kiszámlázta neki!
Óriási összegű építkezések kezdődtek az Orbán család birtokán!
Orbán: 3 milliárdról 39 milliárdra drágult a veszprémi sportcsarnok építése!
Börtön várhat a magyar Toyotásra aki biciklist gázolt!
Gyönyörű képeket készített a Balatonról az ajkai űrbatyu!
Letartóztattak egy férfit aki a kiéhezett barátnője elől menekült!
Enyhe büntetést szán Ferenc pápa egy szexuális zaklatással vádolt püspök esetében!
Történelmi sikert ért el az U19-es női kézilabda válogatott!
MÁV figyelmeztetés: sorompóhiba miatt késnek a vonatok !
A gyenge terméssel magyarázzák a termelők hogy méregdrága lesz az alma!
Kibelezéssel fenyegette és négy napig ütötte élettársát a gyerekük előtt!
Hiába várják haza a kamionnak csapódott fiatal magyar motorost!
Lövöldözés egy gárdonyi vendéglátóhelyen!
Költségvetési megszorítás: sok rákbetegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést!
Folytatja a kormány a 75 milliárd forintos vajdasági fejlesztéseket!
Hivatalos: Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez!
Durván felpörögtek a kilakoltatások! - utcára kerülnek a magyarok!
Robotnők váltják fel az igaziakat! - már Pesten is elérhetőek!
Rommá törte autóját az alagútba csapódott magyar Audis!
Érthetetlen: egymilliárdos támogatást ad Orbán egy energiaital-gyártónak!
Beteg kisfiát nevelő anyukát tesznek utcára devizahitele miatt!
Altatás várt rá, de élni akar! - minden megosztás számít Dáriusznak!
Merkel: együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus ellen!
A külföldi sajtó szerint színjáték hogy Orbán fapados járattal repült!
Orbán nem ad tájékoztatást oroszországi útjáról! - magánútnak minősítik!
Szép csendben kihalnak az oroszlánok!
Tarthatatlan a rendőrség helyzete: óriási létszámhiány és leterheltség!
A kormány elköltött 10 milliárdot a nyugdíjalapból de szerintük nincs miért aggódni!
Razzia: egy nap alatt 189 embert vágott sittre a rendőrség!
A románokat nem érdekli a magyar rendőrség: ismét bepróbálkoztak!
Gyönyörű: zöldbe öltözött hajmáskéri vasútállomás!
Tátva maradt mindenki szája, olyat úszott Hosszú Katinka a vizes VB-n!
Iszonyat jófej volt a rajongójával Keanu Reeves!
Hihetetlen mértékben nőtt a sörfogyasztás itthon!
Mindenki kiakadt: elhajította a macskát videózás közben!
Nem sikerült kiirtani a szuperbaktériumot a fehérvári csapat 14 milliárdos stadionjában!
Kevés a termés: méregdrága lehet az alma!
Finnország: levegőből csináltak élelmiszert!
Veszélyben az Akropolisz a görögországi földrengés miatt!
Óriási illegális gyorsulási versenyre csaptak le a magyar rendőrök!
A pozsonyi polgármester vezeti a Pride-ot!
Két oroszországi atomerőművet állítottak le hibák miatt!
Orbán: 3 hetes szabadság jár a kormánynak mert elfáradtak!
Ismét több kilométeres dugó van az M7-esen a Balaton felé!
Annyira lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről!
Akkora forróság van az USA-ban, hogy a parkoló autóban sütöttek süteményt!
Huszonegyedik alkalomra sikerült jogsit szereznie! - viccesen szomorú!
Ilyet még nem láttál: egy medve ült az autóban!
Szobon 15 éve facsemetével köszöntik az újszülötteket!
Thort ábrázoló hamis személyivel akartak füvet rendelni!
Nézd meg az ötös lottó nyerőszámait! - lehet hogy Te nyertél!
Teljesen megsemmisült a Suzukinak csapódott motor!
Minden megosztás számít! - gazdája a kórházban hagyta!
Felvették a 4 milliós hitelt, törlesztés után 21 millióval tartoznak!
A magyar állam fizeti a körözés alatt álló bűnöző perköltségét!
Első útján törte rommá autóját - kanyar fogott ki rajta!
Újra kánikula, éjszaka 25 fok is lehet!
Fehér dámszarvas sétálgat a Cserhát szívében!
Egymásra pakolt konténerekkel vezetett a Soroksári úton!
Ezrével hagyják el a rendőrök a hivatásos állományt!
Papíron rendben van az egészségügy munkaerőhelyzete!
Kövér szerint törvényt sértett Orbán, ezért megkérte, hogy módosítsa a jogszabályt!
Mentőtiszt ügyel orvos helyett!
Orbánék miatt hagyja el az országot az MTA gazdaságkutatója!
Óriási csata végén lett világbajnok Siklósi Gergely!
Orbán szerint kalandvágyból mennek el a fiatalok!
Egy holttestet találtak Vác határában!
Megvonták a márkakereskedői státuszt az ország egyik legismertebb autószalonjától!
Hat milliárdos támogatást kapott Orbántól Csíkszereda! - Mészáros mezét használja a focicsapatuk!
Erős földrengés rázta meg Athént!
Orbán kormány: 30 milliárd forintot költöttek kormányzati rendezvényekre!
A külügy megerősítette: Orbán bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál!
Görögország: pénzt adnak annak aki szemetet fog ki a tengerből!
Nem sikerült megmenteni a tetőről lezuhant magyar munkás életét!
Fidesz: Szankciókat adunk át Von der Leyennek, elvárásaink vannak vele szemben!
Kivégezte a végrehajtót, mert az el akarta venni a házát!
Óriási torlódás az M3-as autópályán: hármas karambolnál helyszínelnek!
Figyelmeztet az amerikai légierő: az 51-es körzet megközelítése életveszélyes!
Újabb 75 milliárdot ad a kormány a vajdaság fejlesztésére!
Fényes nappal törölte a fenekét egy férfi a Deák téren!
Árván maradt gyerekek: nem mondták, hogy meghalt, bementünk és le volt takarva a feleségem!
Közvélemény: ha egy nő nem szül, akkor biztos önző! - örök vita a gyerekvállalás kérdése!
Megbízott az emberekben, de kegyetlenül utcára dobták!
Magyarországi gyerekek: sokszor még étel sem jut az asztalra!
Egy új országot hozhat létre a globális felmelegedés!
Váratlan fordulat: megnyitotta az EU a pénzcsapot!
A migráns ellenes magyar kormány, külföldi munkavállalókkal orvosolja a munkaerőhiányt!
A hőség ellenére csökkentették a közkutak vízhozamát a családok lakta utcákban!
Egyre égetőbb Magyarországon az orvoshiány!
Balaton Sound: Köcsög külföldinek neveztek és összevertek négy fiatalt!
Mészáros Lőrinc 180 millióért szereli a MÁV több száz sorompóját!
Lakott területen lövöldözhetnek a vadászok Pécsen!
Jogerősen pert vesztettek a motorosokra fegyvert fogó magyar vadászok!
Magyarországról tárgyalnak az EU miniszterei!
Hágai bíróság: Hollandia felelős 300 ember lemészárlásért!
iPhone teszt botrány: illetéktelenek férhetnek a telefonon tárolt jelszavakhoz!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva