thepost / Magyarország / Budapest / 2019.06.26
THE POST
           
26
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Orbán Viktor kedélyesen elvicceli a Strache-botrányt, a médiája pedig addig lúgozza a sztorit, hogy a volt osztrák alkancellár a végén már nem áruló, hanem áldozat lesz. Heinz-Christian Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is ezzel játszik, miközben próbálja személyes baklövésként beállítani a történteket, csak kérdés, milyen sikerrel. A nyugat-európai társadalmak számára a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok – mondja hvg.hu-nak Bíró-Nagy András elemző.

"Holnap Ausztria lángolni fog"

– ezekkel a szavakkal fogadta műsorának egyik vendégét csütörtökön, egy nappal az osztrák kormányválságot előidéző ibizai videó nyilvánosságra kerülése előtt Jan Böhmermann. Az ismert német komikus nem először tett furcsa megjegyzéseket: már áprilisban is volt egy mostanra új értelmet nyert kijelentése arról, hogy nem tud menni az osztrák sajtódíj átadására, mert Ibizán, egy orosz oligarchavillában FPÖ-sökkel és üzletemberekkel redbullozgat majd beszívva.

Ha ez nem lenne elég, ő osztotta meg Twitter-oldalán azt a "Do they know it's Europe?", azaz "Vajon tudják, hogy ez Európa?" nevű honlapot is, melyen egyelőre csak egy visszaszámláló látszik, és amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a weboldal szerkesztéséhez használt kódban elrejtették az Ibiza szót is. A komikusról egyébként vannak, akik úgy tartják, egy politikai aktivista csoport részeként köze lehet a videóhoz, ám az is elképzelhető, szimplán csak arról van szó, látta a felvételt, és ennyi megjegyzést megengedhetett magának. A botrány viszont a jelek szerint még egyáltalán nem ért véget.

Azt még nem tudni, ki készítette vagy rendelte a felvételt, amely Heinz-Cristian Strache alkancellár lemondását, kormányválságot és előrehozott választást eredményezett Ausztriában, de Sebastian Kurz kancellár egy izraeli kampánytanácsadót sejtett a háttérben, míg az FPÖ hétfőn felmentett belügyminisztere, Herbert Kickl bevándorláspárti összeesküvést gyanít.

Akárhogy is, Strache belesétált a csapdába, és Johann Gudenus korábbi FPÖ-frakcióvezetővel egy magát orosz milliárdos unokahúgának kiadó nővel órákon keresztül arról egyeztetett Ibizán, hogy ha a nő megveszi és az FPÖ szolgálatába állítja a befolyásos Kronen Zeitungot, zsíros állami megrendelésre számíthat. Strache azt is kimondja: olyan médiatámogatást akar, mint amilyen Orbánnak van Magyarországon, az akció lebonyolításához pedig a Népszabadság bezárását intéző és a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek eladó Heinrich Pecinát ajánlotta (Pecina tagadta, hogy bármi köze lenne az egészhez). Beszélt egyébként arról is, Sebastian Kurz kancellár drogos szexpartikon vett részt, ahogy más politikusok drogügyeiről vagy homoszexualitásáról is beszélt.

Éppen ezért nagy kérdés, hová fajul az ügy. Csekő Balázs Ausztriában élő újságíró azt mondta megkeresésünkre, hogy a nyilatkozatok alapján az FPÖ addig nem nyugszik, míg így vagy úgy meg nem buktatja a Strachét lemondásra kényszerítő Kurzot és néhányakban felmerült, hogy miután az FPÖ kontrollálta a rendőrséget, a katonaságot és a titkosszolgálatokat is, összegyűlhettek anyagok az eddigi koalíciós partnerekről.

A legfrissebb kutatások szerint az FPÖ támogatottsága az elmúlt napokban 5 százalékot esett, de még így is a harmadik legerősebb párt. A bécsi székhelyű Közép-európai Intézet szakértője, Veronica Anghel a hvg.hu-nak szintén arra utalt, hogy az FPÖ támogatottsága nem változik meg egyik napról a másikra, "az osztrák társadalomban tapasztalható kevésbé mérsékelt trendek nem fognak megszűnni". Strache lemondása után Kurz a szocialisták szövetségét keresheti majd, de az osztrák politikában felmerülő korrupció kérdésére megint nem lesz válasz, vagyis

hány sikeres alku jut minden egyes félresikerült akcióra?

Szerinte ez az, amivel senki nem akar majd foglalkozni.

Azt Csekő Balázs is hozzátette, hogy régóta körbelengte a korrupciógyanú az FPÖ-t, az orosz kapcsolatokat is számtalanszor a szemükre vetették. Láthatóan is volt mit: a párt 2016-ban hivatalos megállapodást kötött Putyin pártjával, egyebek között a fiatalok patrióta szellemben való neveléséről.

Strache szavai csak erősítették azt a kép

et, amelyről a Corporate Europe Observatory nevű kutatóintézet írt: miközben a szélsőjobboldali pártok vezetői azt állítják, az emberek oldalán állnak, elnyomó törvényeket hoznak, sötét pártfinanszírozási ügyeik és korrupciós botrányaik vannak, nem beszélve arról, hogy személyesen is gazdagodnak. Nem véletlen, hogy mindenki próbálja burokban tartani az ügyet.

Az FPÖ úgy kommunikál, mintha az eset Strache és Gudenus egyéni akciója, ha úgy tetszik, hülyesége lenne, mélyen hallgat az FPÖ-t az új szövetségében tudó Matteo Salvini olasz belügyminiszter – akinek a szombati milánói erődemonstrációjára inkább nem ment FPÖ-s politikus – és Orbán Viktor magyar miniszerelnök is, aki nem is olyan régen még szívélyesen fogadta Strachét a Karmelita kolostorban, majd arról nyilatkozott, hogy az osztrák modellt – a mérsékelt és a szélsőjobb összefogását – ajánlja Európának.

Ez látványosan megbukott – mondja Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója.

Itthon Orbánnak nem esik bántódása, a kormányoldali média aktív közreműködésével megúszhatja annyival, hogy ez "osztrák belügy", üzleti ügyekkel nem foglalkozik, illetve "osztrák barátainknál soron kívüli vadászidényt hirdettek".

Kívülről viszont tűnhet ez kínosnak is. Bíró-Nagy András szerint

a nyugat-európai társadalmak számára, amelyek nem a magyar valóságban élnek, a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok. Ez a sztori egy nyugat-európai politikus szájából mutatja be plasztikusan, hogy mit jelent az orbáni modell.

Bár Strache a médiával kapcsolatban emlegette az orosz modellt, az orosz befolyás, az oroszokhoz dörgölőzés, a korrupciógyanú éppúgy jelen van.

Ez az egész botrány leírta azt, ami nekünk a valóság, ráadásul követendő példaként

– teszi hozzá az elemző.

Csekő elmondása szerint vannak olyan osztrák újságírók, akik a Strache-botrány után a szélsőjobb visszaesésében bíznak – ő nem tartozik közéjük –, és elemzők sem ezt látják. Erik Jones, a John Hopkins Egyetem Európai és Eurázsiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, a Strache-ügy marginális hatással lesz az európai folyamatokra. Azon viszont nem lepődött meg, hogy Salvini és Orbán hallgat.

"Salvini mindenáron végre akarja hajtani a tervét, Olaszországban mindenki szereti a nyerteseket, de abban a pillanatban, ahogy megérzik a bukás szagát, nem győznek menekülni" – mondta.

Meglepő módon egyébként visszafogja magát a Néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber is, aki kétszer posztolt az ügyről a Twitterén. Május 19-én azt írta, a jobboldali populista FPÖ undorító viselkedését körülvevő botrány egyértelmű tanulsága, hogy ezek a radikálisok nem befolyásolhatják Európát, hétfőn pedig megdicsérte a néppárti Kurzot azután, hogy a belügyminiszter felmentését kérte.

Bíró-Nagy szerint az FPÖ "rohadt almává" válhat ugyan a szövetségben, egyre nehezebb lesz majd nyilvánosan mutatkozni vele, de nem hisz abban, hogy a botrány az egész tömörülést lehetetlen helyzetbe hozná, nyilván megtalálják majd az érvrendszert, hogy miért működnek együtt. A német populista-szélsőjobboldali AFD-sek például azzal magyarázzák ki, hogy ez egy-két vezető csetlés-botlása, a párt politikájának a tartalmával viszont továbbra is egyetértenek.

A Political Capital főmunkatársa, Juhász Attila azt mondja, a radikális pártoknak árt a botrány, de nem feltétlen a választási eredményen látszik ez majd, hanem a velük való kooperáció lesz kisebb a hazájukban és az Európai Parlamentben is, a centrumpártok ugyanis óvatosabbak lesznek. Orbánnak a botrány után a Néppártból kikerülve még kellemetlenebb lenne Salviniékhoz csatlakozni – abban bízhat még, hogy a Kaczinsky vezette Jog és Igazságosság sem száll be, így nagyobb lehet a mozgástér a frakcióválasztásban –, ám ha így hozza a sors, nyilván a Fidesz kimagyarázza majd a kellemetlen ügyet azzal, hogy mindennek ellenére az FPÖ-vel a migrációról és Brüsszelről ugyanazt gondolják. Bíró-Nagy szerint

Orbán vasárnapig meg akarja úszni a botrányt, utána majd kapunk egy alternatív világmagyarázatot arra, mi történt Strachéval.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Minden megosztást köszönünk! - szerető gazdit keres Kiki!
Többszáz négyzetméteren lángol a hulladék Jánossomorján!
Többszáz négyzetméteren lángol a hulladék Jánossomorján!
Több gyerek is meghalt az amerikai határőrizetben korábban!
Figyelmeztetést adtak ki az egész országra a hőség miatt!
Elmenekültek az Oregoni képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni!
Fizetésképtelenné válik a magyar cég ha megadja a beígért fizetés emelést!
A gyerekek szerint kötelességünk kifizetni az összes számlájukat 30 éves korukig!
Pár éve a házuk égett le, most meghalt a kislány a MOM-tűzben!
Nem sokáig bírják már: ötmillióan állnak sorba vízért Indiában egyetlen városban!
Trump Irán teljes elpusztításáról beszélt!
Nem bírta a fájdalmat, amputáltatta a kezeit!
Felfelé buktatná a kormány Handó Tündét!
Újabb román szerelvényt kapcsoltak le a magyar rendőrök!
Nagy üzemben futtatták a lányokat Pakson: egy család állat a szervezet mögött!
Falusi csok: van, ahol egymillió forint egy négyzetméter!
Az állásába kerülhet a járőrnek hogy szabálytalan előzésen kapták!
Lopással vádolják Delhusa Gjont a legújabb zenéje miatt!
Teljesen megsemmisült a korlátnak csapódott Audi Budapesten!
Hamis hírek terjednek a babaváró hitellel kapcsolatban, állítják a bankok!
Előzés közben okozott frontális balesetet az elhunyt magyar lelkész!
Kiugrott pápán a negyedikről egy kisfiú, mert vasembernek képzelte magát!
A polgármester fiának a kedvéért irtották ki a védett erdőt!
Megtiltotta a kormány, hogy közzétegyék az ország korrupciós helyzetét vizsgáló jelentést!
Szarvassal ütközött ez a BMW-s!
Az állatkínzás a gyilkosság előszobája!
Minden megosztás számít: nagy erőkkel keresik az eltűnt kislányt!
Egy pár napos kisfiút hagytak magára a kórház előtt!
Őrizetbe vettek egy 93 éves nénit, mert ezt kérte a rendőröktől!
Horrorisztikus szúnyogtámadásokról cikkeznek Horvátországban!
A nádas visszatelepítésére kötelezték az építő céget Balatonakaliban !
A Bagi-Nacsa duó volt a kormány szerint a legviccesebb idén!
Gulyás a klímahelyzetről: semmi nem sürget bennünket!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Órákat kellett autóztatni a beteget mert nem működött a CT!
Óriási aszteroida közelíti meg a földet csütörtökön!
Meghalt egy 15 éves fiú a tusnádfürdői wellnessközpont medencéjében!
Fidesz kormány: folyamatosan növekszik az emberek jövedelme!
Halálba vetette magát a Nyolcadikról egy tini Kőbányán!
Hamarabb érkezett az örök jég olvadása mint azt bárki megjósolta!
Nem kell börtönbe mennie a zsarolásért elítélt Fideszes képviselőnek!
A vérünkben van az önpusztítás?
Mészáros veje nyerte a legújabb 3,2 milliárdos közbeszerzést!
Kitűzték Tiborcz kerítésére a Tiborcz adóról szóló csekket!
Brutális összegekért vesznek a magyarok állampapírt!
Eladná magyar érdekeltségei egy részét az E.On!
Kismaki született a nyíregyházi állatparkban!
Brutálisan leterhelik a magyar közutakat a kamionosok!
Kisbusz szakította át a kerítést Csabrendeken!
Román kisbusz vontatott egy másik kisbuszt, ami utánfutót vontatott!
A MÁV nem reagált a bicskei vonatközlekedési káoszra!
Október végéig kitolták a bankok az adategyeztetést!
A gazdagok túl fogják élni a klímaválságot!
Tarlós nyílt levélben ment neki az ellenzéknek!
Segíts egy megosztással: keresik azt aki meggyalázta a kis Marci emlékét!
Farkas Flórián elleni vizsgálat: 1,6 milliárd ment el, de semmi nem valósult meg a projektből!
A kormány már le is hívott 103 millió eurót a paksi hitelből!
Sarka Kata párja őrzi 600 millióért a Városligetet!
Közel 5 milliárdos ajándékot kaptak a kaszinók az Orbán kormánytól!
Mészáros veje 3 milliárdos munkát kapott Lázár villamos-projektjéből!
Hangoskodó tuning őrültek miatt van kiakadva a lakosság!
Gyalogost gázoltak halálra az M1-esen!
A kritikák ellenére sem állítja le a kormány a Liget beépítését!
Egy éjszaka alatt vitték el a szombathelyi buszmegállót!
Repülő szerencsétlenség: csak a pilóta testrészeit találták meg!
Újabb turistát öltek meg a népszerű üdülőhelyen!
Ötezer forintért ölték meg egy 87 éves idős asszonyt!
Vége a jó világnak: újra emelkednek az üzemanyag árak!
Mindent eláraszt a műanyag az emberek miatt!
Visszajött a halálból ez a nő, majd elképesztő dolgot írt le gyorsan egy papírra!
Külföldi sajtó: ha Soros nem létezne, Orbán kitalálta volna!
A legszegényebbek magyarok már orvoshoz sem tudnak elmenni!
Közel 50 fok vár Franciaországra a következő napokban!
Újabb devizahiteles szerződést nyilvánítottak érvénytelennek!
Negyven éve nem esett annyi eső az országban!
Több mint 3 milliárdos támogatást ad a magyar kormány egy osztrák cégnek!
Több mint 5000 milliárd forintos részesedése van a kormányközeli vállalkozásoknak!
Orbán szégyene: elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállam EU-ellenes kampányokat tart!
Nem azonos a gazdagok és a szegények egészségügyi ellátása!
Vonatozás helyett gyalogtúrát szervezett a MÁV!
Több mint 8 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everesten!
Soros fia: Magyarország ismét demokratikus ország lesz!
Ismét változtat a kormány a babaváró hitelen!
A marihuána védhet a baktériumokkal szemben!
Éhező magyar gyermekeknek tartanak gyűjtést!
Felzabálják az építőipart a kormánybarát vállalkozások!
Karafiáth: Orbán gazemberebb, mint cseh kollégája!
Mészáros és Tiborcz sorra építi a luxuslétesítményeket Keszthelyen!
Tragikus a mostani középiskolások szövegértése!
Nagyon kínos kérdéseket kapott Orbán veje!
Cukorbeteg kisfiú lett rosszul, a rendőrök azonnal segítettek rajta!
Megtalálták a lábszárhoz tartozó holttestet Mezőlaknál!
Jól tűrte a lakosság a földrengést Heves megyében!
Hihetetlen: újrahasznosítják a műanyagot a méhek!
Egy teljes erdőt kivágtak a Balatonnál, de mégsem épül oda sportcsarnok!
Prága más: uniós pénzek jutottak a kormányfő közelébe, soha nem látott tömeg ment az utcára!
Kórházba került az esztergomi kisfiú akit szúnyogok csíptek meg!
Soha nem látott mennyiségben fogyasztunk ásványvizet Magyarországon!
Az egészségügyi költségek nagy részét zsebből kell kifizetnie a magyaroknak!
Magyarországon kevés a jövedelem de olcsó az élet!
Fecskendővel spricceltek ondót egy lányra a 4-6-os villamoson!
Reuters elemzés: igaz vagy kamu Orbán nagymama mesés vagyona?
A világ összeomlik, a kérdés csak az, hogy mikor!
Kidobták az osztályból a diákot mert azt mondta, hogy csak két nem létezik!
Botrány: zaklatás miatt nyomoznak a párizsi vatikáni nagykövet ellen!
Nyilatkozott a kishúgát meggyilkoló 13 éves fiú!
Egy vagyont fizetnek az oroszlánok lemészárlásáért!
Mégis életben lehet az eltűnt kislány?
Nem ég az arca, Elnök úr?! - Nyílt levél Ádernek!
Segíts egy megosztással: segítségre van szüksége a súlyosan beteg Dominiknak!
Kicsit gyanús, hogy a Fidesz politikusa lerokkant a tárgyalások előtt!
Bírói tiltás ellenére vágatta ki a fákat a fideszes polgármester!
Menekült a kamera elől a becsületsértésért elítélt fideszes polgármesterjelölt!
Uniós statisztika: csak két országban szegényebbek az emberek mint Magyarországon!
Brutális faültetési programmal készül a klímaváltozásra Bécs!
Megdöbbentő egészségügyi állapotok: sereghajtók vagyunk Európában!
Áder nem nyilatkozik: Orbán megfúrta a klímaegyezményt!
Szigetszentmiklóson is megtörtént ami pár napja Szolnokon!
Olyan helyen épül 3 milliárdért stadion ahol focicsapat sincs!
Rozsdásodva ér véget a méregdrága kínai buszok magyarországi karrierje!
Ziegler : Orbánnak a hágai nemzetközi bíróság előtt van a helye!
Kihallgatta Orbánt az EP fegyelmi tanácsa!
Szijjártó ünnepel: 100 milliós tengeri kikötője lesz Magyarországnak!
A magyar kórházak megsegítéséért motoroztak!
Rengeteg gyerek megreked hatodikos szinten!
Sokak szerint rémületes a Mol felhőkarcolójának a terve!
Durva levelet írtak a pénztárosnak, aki bunkó volt egy 11 éves gyerekkel!
Cuki szállítmányt fotóztak a magyar autópályán!
Több mint 100 kárókatonát lőttek le Kiskörénél!
Szerdától újra itt a trópusi hőség!
Egy rossz szokás amivel tönkreteszed az autód motorját és nem is tudsz róla!
Lopni is szeretett a budapesti elfogott taxis!
Több mint 100 ezer ember kapott letelepedési vagy tartózkodási engedélyt!
Magyar kormány: 355 ezer az átlagkereset, tíz százalékkal emelkedtek a bérek!
Svájcnak gyanús: fél éven belül kétszer volt magánúton náluk Orbán!
Segíts egy megosztással! - utcára teszik a súlyosan beteg pécsi házaspárt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva