thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.26
THE POST
           
26
Felcsút Cowboy menni Amerika és venni fegyver! - így gúnyolja Orbánt az egész világ!
Ez is érdekelhet:
Áder hangos bemondón biztat, kire ne szavazzanak az EP-választáson!
Választási csalás: összegyűrte a jegyzőkönyvet a Fideszes szavazatszámláló!
Friss: nincs pénz ellenőrizni a választási csalásokat!
Fontosnak fontos, de attól még egyáltalán nem kell eltúlozni az Orbán–Trump-találkozó jelentőségét. Fél-egy óra a védelmi beszerzésekről, az energiáról és Oroszországról, majd nagyobb fordulat nélkül minden megy tovább a maga megszokott módján – így lehetne talán a legrövidebben összegezni a magyar kormányfő amerikai útját.

Nem Orbán Viktor személye és nem is a hazai diplomácia fantasztikus sikere, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadja a magyar miniszterelnököt. A washingtoni látogatás valódi okait sokkal inkább az amerikai üzleti érdekek, a regionális politika és az orosz befolyás elleni harc körül kell keresni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön jelentette be a találkozó hírét, amit a Fehér Ház sajtószóvivője kedden erősített meg. Trump és Orbán az amerikai közlemény szerint kereskedelemről, az energiáról és a kiberbiztonságról fog tárgyalni, valamint szóba kerülnek majd a NATO-tagság kötelezettségei is. Lefordítva ez annyit jelent, hogy felvetődik a fegyvervásárlás és az orosz befolyás kérdése, esetleg amerikai-román kitermelésű gáz megvétele a Fekete-tengerről, valamint az sem kizárt, hogy Trump a magyar miniszterelnök orrára fog koppintani, amiért a védelmi kiadásaink még mindig nem közelítik meg a NATO-tagság által megkövetelt két százalékot.

Bár már csak néhány nap van a washingtoni találkozóig, amire az Orbán-kormány gyakorlatilag két és fél éve vár, a fentieken kívül eddig semmilyen információ nem szivárgott ki róla. Ez nem meglepő, hiszen egy ilyen jelentőségű tárgyalás esetében mindkét fél kínosan ügyel arra, hogy sehol ne jelenjenek meg bizalmas részletek. Az sem véletlen, hogy csak most hozták nyilvánosságra a látogatás tényét, az Egyesült Államok elnökének és legfelsőbb vezetőinek esetében nem példa nélküli, hogy az utolsó pillanatban mondanak le valamit. (Mike Pompeo külügyminiszter például kedden néhány órával azelőtt törölte találkozását Angela Merkel kancellárral, hogy gépe landolt volna Berlinben.)

Nem mellékes információ, hogy mióta beiktatták, az amerikai elnök csak Európából 22 ország vezetőjét fogadta, a magyar kormányfő a visegrádi országok vezetői közül is az utolsó lesz. Igaz, Peter Pellegrini szlovák kormányfő nem sokkal előzte meg, ő múlt héten találkozott az amerikai elnökkel. (Arról, hogy a visegrádi országok vezetőinek fehér házi fogadása hogyan illeszkedik Donald Trump Európai Uniót gyengítő törekvéseibe, a friss HVG hetilapban írtunk.)

Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy a washingtoni találkozót hivatalosan körülbelül fél órásra tervezik, de – mint a legtöbb hasonló kétoldalú tárgyalás – szinte biztos, hogy hosszabb lesz. Úgy tudjuk, Orbánt külügyminisztere, Szijjártó Péter kíséri majd el, de mint minden hasonló alkalomnál, ott lesz Szabó László washingtoni magyar nagykövet, sőt az sem kizárt, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is tiszteletét teszi. Valószínűleg nem repül viszont a tengerentúlra Benkő Tibor honvédelmi miniszter, pedig a tárgyalások középpontjában a honvédelmi beszerzések állnak majd. Sőt, tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy Orbán egyáltalán bebocsátást nyert a Fehér Ház kapuján.

Ahogy arra a látogatást először kiszivárogtató Direkt36 is utalt, Donald Trump a „tranzakcionális diplomáciában hisz”. Ez nem mást jelent, minthogy a külkapcsolatokban komoly jelentőséget tulajdonít a gazdasági ügyleteknek. Röviden:

ha Magyarország sok pénzért fegyvereket vesz az Egyesült Államoktól, akkor Magyarország miniszterelnökének nagyobbak lesznek az esélyei arra, hogy meghívást kapjon az elnöktől.

Márpedig itt valószínűleg tényleg sok pénzről van szó, forrásaink szerint százmilliárdos üzletet is nyélbe üthetnek. Az viszont, hogy Magyarország milyen fegyvereket venne az Egyesült Államoktól, egyelőre csak találgatások tárgya.

Az is sokat nyomott a latban, hogy a két ország Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári látogatásán pontot tett a régóta húzódó védelmi együttműködési megállapodás végére, nem sokkal később pedig alá is írták annak szövegét. Sokatmondó, hogy a két ország között tulajdonképpen a

külügyminiszter budapesti látogatása után lettek sokkal intenzívebbek a kapcsolatok, ennek részeként utazott például Washingtonba áprilisban Szijjártó Péter.

Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag Magyarország – és a honvédelmi beszerzések – érdeme, hogy Orbán Viktor Washingtonba utazhat. Sokkal inkább illeszkedik a találkozó az Egyesült Államok regionális politikájának változásába. Az amerikai külügy már Mike Pompeo európai körútja előtt világossá tette: az eddiginél többet akarnak foglalkozni a közép-európai országokkal, mert részben az amerikai elkötelezettség hiánya miatt alakult ki a jelenleg itt tapasztalható hatalmi vákuum.

Két és fél év sok idő
Bár minden hasonló látogatás fontos, nem túlozná el a Trump–Orbán-találkozó jelentőségét Simonyi András sem. A volt washingtoni nagykövet a hvg.hu-nak azt mondta: inkább azon kell csodálkozni, hogy Donald Trump hivatalba lépése óta két és fél évnek kellett eltelnie, hogy Orbánt fogadják a Fehér Házban. Ahhoz képest, hogy az új elnöktől hatalmas fordulatot várt a Fidesz-kormány, ez nagyon sok idő – tette hozzá.

Azt Simonyi is kiemelte, hogy Trump „üzletelő elnök”, de ettől még Washingtonnak komoly fenntartásai vannak Orbánnal szemben, és dilemmát okoz, hogyan kezeljenek egy olyan szövetséges miniszterelnököt, aki Kína és Oroszország felé fordul. A volt nagykövet úgy látja, éppen ezért van annak jelentősége, hogy az Orbán-látogatás napján Kész Zoltán volt országgyűlési képviselőt és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert is fogadja az amerikai külügyminisztérium.

Azt viszont, hogy pontosan Trump miről fog beszélgetni a magyar kormányfővel, és felhozza-e neki az aggodalmakat, valószínűleg nem fog kiderülni a később kiadott közleményből.

Simonyi András nem becsülné túl a Visegrádi Négyek jelentőségét sem, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi adminisztráció mostanában erőteljesen a régió felé fordult. (Igaz, Lengyelországgal eddig is kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt.) Ez főleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok aggódik az orosz és a kínai befolyás miatt a térségben: emlékezetes, hogy Mike Pompeo Budapesten külön felhozta a Huawei kérdését is.

Ha már orosz befolyás: bár Moszkva egészen biztosan szóba fog kerülni a megbeszélésen, érdemi változásokra nem kell számítani a találkozó után a magyar–orosz kapcsolatokban. Rácz András, a Political Capital elemzője úgy látja: az amerikaiaknak két dolog volt fontos: a védelmi együttműködés aláírása, valamint a fegyvervásárlás, ezért az oroszok esetében legfeljebb annyi történhet, hogy Orbán Viktor minimális változtatást ígért a Nemzetközi Beruházási Bankra vonatkozó magyar törvényben. Az más kérdés, hogy nagy áttörésre sem ebben, sem pedig Ukrajna ügyében nem lehet számítani.

Az biztos, hogy Moszkvában önmagában egy ilyen látogatás nem okoz feszültséget, sőt értékesebbé is teheti Orbánt az oroszok szemében. Egy Trump-találkozó erősíti a magyar miniszterelnök belpolitikai pozícióját és a láthatóságát is az Egyesült Államokban, ami még kedvez is az oroszoknak – mondta Rácz András.

Nem valószínű viszont, hogy előkerül a CEU ügye, forrásaink szerint ezt most – főleg a müncheni egyetemmel kötött megállapodás miatt – jegelték a felek. Ezt támasztja alá a The Atlantic című amerikai magazin hosszú és részletes cikke is az egyetem sorsáról. A lap újságírója interjút készíthetett David Cornsteinnel Budapesten, de amikor megkérdezte, hogy vajon a CEU ügye rossz hatással lehet-e az amerikai-magyar kapcsolatokra, a nagykövet annyit válaszolt: "nem igazán".

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy az Orbán-látogatásnak mindenki örül: a Washington Post például éppen tegnap jelentetett meg egy publicisztikát, amelyben a szerzők – Rob Berschinski és Hal Brands – szerint semmi keresnivalója Orbánnak az elnöki dolgozószobában. Mint írták:

„A látogatás nemcsak azért hatalmas hiba, mert egy olyan vezetőt támogat, aki sikeresen felszámolt egy demokráciát, hanem mert egy olyan menetrendet hagy jóvá, amely alapvetően veszélyezteti a transzatlanti biztonságpolitikát”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Átjelentkezők egész sora várta, hogy szavazhasson!
Kiemeltként kezelik Orbán Viktor megfigyelését a választások alatt!
Hírhez tartozó kép:
Kutyus harapott meg egy bizottsági tagot!
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Óriási választási botrány: közmunka csak akkor ha jól voksolsz!
Részeg BMW-s gázolta el a magyar édesapát!
Nem élték túl a gólya fiókák az elmúlt napok időjárását!
Átjelentkezők egész sora várta, hogy szavazhasson!
Kiemeltként kezelik Orbán Viktor megfigyelését a választások alatt!
Áder hangos bemondón biztat, kire ne szavazzanak az EP-választáson!
Választási csalás: összegyűrte a jegyzőkönyvet a Fideszes szavazatszámláló!
Friss: nincs pénz ellenőrizni a választási csalásokat!
Semjén: a Magyarok Európa urai lesznek Orbánnak hála!
Orbán: átnyergeltem az olasz modellre, mert az osztrák megszűnt!
Durván rácsapták Orbánra a telefont, Ő neki ez vicces volt!
Papírok nélkül is lehet szavazni!
Sugdolózás és ajándékozás a választási helyiségben! - Orbán bizakodó!
Börtönt is kaphatnak a fideszes aktivisták akik ellenzéki táblákat loptak!
Választási csalás: 20 ezer, ennyiért szavazunk, akár jóra, akár rosszra!
Végre lecsapott a román szerelvényre a rendőrség!
Újabb kétharmad: durván mozgósít a Fidesz!
Ő Szonja az újszülött szegedi fehér oroszlán!
Mutatjuk hogyan játsszák ki a választási rendszert több lakcím kártyával!
Kisbuszokkal hordják Ukrajnából a Fidesz-szavazókat!
Orbán szerint a magyar sajtó mindig ellene van!
Közterületes botrány: listát vezettek arról kit nem szabad megbüntetni!
Ezt az Audist utálja most a fél ország!
Nacsa Olivér: az Orbán kormány időben ismerte fel a veszélyeket!
Alig lesznek ellenzéki szavazatszámlálók!
Háromezer török vendégmunkásnak építenek konténervárost - Orbán hallgat!
Kormány statisztika: több ember tért haza mint amennyi elvándorolt!
Bedugott telefontöltő rázott meg egy kislányt!
Gyulladáscsökkentő szuperételek, melyeket rendszeresen kell ennünk!
Magyarország: lerakták majd felszedték a síneket mert mégsem lesz jó!
A gazdi meghalt és kívánságára a kutyusát is elaltattak!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Ez a tolvaj kapta ki a telefont az utas kezéből a buszon! + videó
Afrikai újságban reklámozza a magyar kormány a letelepedési kötvényt!
Elégedetlenek a fizetéssel a külföldi vendégmunkások Magyarországon!
Milliárdokat kér vissza az unió a szabálytalan közbeszerzések miatt!
Szeretlek: itt a hős légiutaskísérő utolsó SMS-e halála előtt!
Ingyen Viagrát osztogat a polgármester, hogy a faluban egyre több gyerek szülessen!
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
EU-s szégyenlista: nálunk a legkönnyebb betelepülni!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
A magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez!
Aggasztó a helyzet az Antarktiszon: hatalmas területen vált instabillá a jég!
Borsodban ázsiaiak meg akarták enni a kölyökkutyákat - korábban is ettek kutyákból!
Rendőrautót előzött ez a skodás, hiba volt, ugrott a jogsija!
Hirtelen lezárták a nyomozást Semjén Zsolt ellen!
Vajna Timinek üzent elhunyt férje!
Mentőt kellett hívni a TV2 munkatársához!
A magyarok nevében trágárkodott Kovács Zoltán: menj a francba!
Agyonütötte a munkásokat az áram, a főnökök nem tartják magukat bűnösnek!
Azok is szavazhatnak, akiknek nincs lakcímük se Magyarországon se máshol az EU-ban!
Osztrák szálak: nemzetbiztonsági ülést hívtak össze Orbán miatt!
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Diák csíny: vascsővel verték agyon a magyar nyugdíjast a gyerekek!
VV botrány: sírva tett vallomást az emberrablással megvádolt magyar győztes!
Orbán a volán mögött is politizált: a jövő elkezdődött!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
Építőkockákat találtak egy elhunyt magyar férfi gyomrában!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Több mint 10 millió forint adományt küldünk Srí Lankának!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Ma este 21 órától EP-választási vita közvetítése élőben nálunk!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva