thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.21
THE POST
           
21
Felcsút Cowboy menni Amerika és venni fegyver! - így gúnyolja Orbánt az egész világ!
Ez is érdekelhet:
Baj van: elkezdtek bedőlni a hitelek!
Ezt válaszolta Király Gábor a Fidesz felkérésére!
Százmilliárdos beruházás Orbán várkapitánysága!
Fontosnak fontos, de attól még egyáltalán nem kell eltúlozni az Orbán–Trump-találkozó jelentőségét. Fél-egy óra a védelmi beszerzésekről, az energiáról és Oroszországról, majd nagyobb fordulat nélkül minden megy tovább a maga megszokott módján – így lehetne talán a legrövidebben összegezni a magyar kormányfő amerikai útját.

Nem Orbán Viktor személye és nem is a hazai diplomácia fantasztikus sikere, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadja a magyar miniszterelnököt. A washingtoni látogatás valódi okait sokkal inkább az amerikai üzleti érdekek, a regionális politika és az orosz befolyás elleni harc körül kell keresni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön jelentette be a találkozó hírét, amit a Fehér Ház sajtószóvivője kedden erősített meg. Trump és Orbán az amerikai közlemény szerint kereskedelemről, az energiáról és a kiberbiztonságról fog tárgyalni, valamint szóba kerülnek majd a NATO-tagság kötelezettségei is. Lefordítva ez annyit jelent, hogy felvetődik a fegyvervásárlás és az orosz befolyás kérdése, esetleg amerikai-román kitermelésű gáz megvétele a Fekete-tengerről, valamint az sem kizárt, hogy Trump a magyar miniszterelnök orrára fog koppintani, amiért a védelmi kiadásaink még mindig nem közelítik meg a NATO-tagság által megkövetelt két százalékot.

Bár már csak néhány nap van a washingtoni találkozóig, amire az Orbán-kormány gyakorlatilag két és fél éve vár, a fentieken kívül eddig semmilyen információ nem szivárgott ki róla. Ez nem meglepő, hiszen egy ilyen jelentőségű tárgyalás esetében mindkét fél kínosan ügyel arra, hogy sehol ne jelenjenek meg bizalmas részletek. Az sem véletlen, hogy csak most hozták nyilvánosságra a látogatás tényét, az Egyesült Államok elnökének és legfelsőbb vezetőinek esetében nem példa nélküli, hogy az utolsó pillanatban mondanak le valamit. (Mike Pompeo külügyminiszter például kedden néhány órával azelőtt törölte találkozását Angela Merkel kancellárral, hogy gépe landolt volna Berlinben.)

Nem mellékes információ, hogy mióta beiktatták, az amerikai elnök csak Európából 22 ország vezetőjét fogadta, a magyar kormányfő a visegrádi országok vezetői közül is az utolsó lesz. Igaz, Peter Pellegrini szlovák kormányfő nem sokkal előzte meg, ő múlt héten találkozott az amerikai elnökkel. (Arról, hogy a visegrádi országok vezetőinek fehér házi fogadása hogyan illeszkedik Donald Trump Európai Uniót gyengítő törekvéseibe, a friss HVG hetilapban írtunk.)

Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy a washingtoni találkozót hivatalosan körülbelül fél órásra tervezik, de – mint a legtöbb hasonló kétoldalú tárgyalás – szinte biztos, hogy hosszabb lesz. Úgy tudjuk, Orbánt külügyminisztere, Szijjártó Péter kíséri majd el, de mint minden hasonló alkalomnál, ott lesz Szabó László washingtoni magyar nagykövet, sőt az sem kizárt, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is tiszteletét teszi. Valószínűleg nem repül viszont a tengerentúlra Benkő Tibor honvédelmi miniszter, pedig a tárgyalások középpontjában a honvédelmi beszerzések állnak majd. Sőt, tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy Orbán egyáltalán bebocsátást nyert a Fehér Ház kapuján.

Ahogy arra a látogatást először kiszivárogtató Direkt36 is utalt, Donald Trump a „tranzakcionális diplomáciában hisz”. Ez nem mást jelent, minthogy a külkapcsolatokban komoly jelentőséget tulajdonít a gazdasági ügyleteknek. Röviden:

ha Magyarország sok pénzért fegyvereket vesz az Egyesült Államoktól, akkor Magyarország miniszterelnökének nagyobbak lesznek az esélyei arra, hogy meghívást kapjon az elnöktől.

Márpedig itt valószínűleg tényleg sok pénzről van szó, forrásaink szerint százmilliárdos üzletet is nyélbe üthetnek. Az viszont, hogy Magyarország milyen fegyvereket venne az Egyesült Államoktól, egyelőre csak találgatások tárgya.

Az is sokat nyomott a latban, hogy a két ország Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári látogatásán pontot tett a régóta húzódó védelmi együttműködési megállapodás végére, nem sokkal később pedig alá is írták annak szövegét. Sokatmondó, hogy a két ország között tulajdonképpen a

külügyminiszter budapesti látogatása után lettek sokkal intenzívebbek a kapcsolatok, ennek részeként utazott például Washingtonba áprilisban Szijjártó Péter.

Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag Magyarország – és a honvédelmi beszerzések – érdeme, hogy Orbán Viktor Washingtonba utazhat. Sokkal inkább illeszkedik a találkozó az Egyesült Államok regionális politikájának változásába. Az amerikai külügy már Mike Pompeo európai körútja előtt világossá tette: az eddiginél többet akarnak foglalkozni a közép-európai országokkal, mert részben az amerikai elkötelezettség hiánya miatt alakult ki a jelenleg itt tapasztalható hatalmi vákuum.

Két és fél év sok idő
Bár minden hasonló látogatás fontos, nem túlozná el a Trump–Orbán-találkozó jelentőségét Simonyi András sem. A volt washingtoni nagykövet a hvg.hu-nak azt mondta: inkább azon kell csodálkozni, hogy Donald Trump hivatalba lépése óta két és fél évnek kellett eltelnie, hogy Orbánt fogadják a Fehér Házban. Ahhoz képest, hogy az új elnöktől hatalmas fordulatot várt a Fidesz-kormány, ez nagyon sok idő – tette hozzá.

Azt Simonyi is kiemelte, hogy Trump „üzletelő elnök”, de ettől még Washingtonnak komoly fenntartásai vannak Orbánnal szemben, és dilemmát okoz, hogyan kezeljenek egy olyan szövetséges miniszterelnököt, aki Kína és Oroszország felé fordul. A volt nagykövet úgy látja, éppen ezért van annak jelentősége, hogy az Orbán-látogatás napján Kész Zoltán volt országgyűlési képviselőt és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert is fogadja az amerikai külügyminisztérium.

Azt viszont, hogy pontosan Trump miről fog beszélgetni a magyar kormányfővel, és felhozza-e neki az aggodalmakat, valószínűleg nem fog kiderülni a később kiadott közleményből.

Simonyi András nem becsülné túl a Visegrádi Négyek jelentőségét sem, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi adminisztráció mostanában erőteljesen a régió felé fordult. (Igaz, Lengyelországgal eddig is kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt.) Ez főleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok aggódik az orosz és a kínai befolyás miatt a térségben: emlékezetes, hogy Mike Pompeo Budapesten külön felhozta a Huawei kérdését is.

Ha már orosz befolyás: bár Moszkva egészen biztosan szóba fog kerülni a megbeszélésen, érdemi változásokra nem kell számítani a találkozó után a magyar–orosz kapcsolatokban. Rácz András, a Political Capital elemzője úgy látja: az amerikaiaknak két dolog volt fontos: a védelmi együttműködés aláírása, valamint a fegyvervásárlás, ezért az oroszok esetében legfeljebb annyi történhet, hogy Orbán Viktor minimális változtatást ígért a Nemzetközi Beruházási Bankra vonatkozó magyar törvényben. Az más kérdés, hogy nagy áttörésre sem ebben, sem pedig Ukrajna ügyében nem lehet számítani.

Az biztos, hogy Moszkvában önmagában egy ilyen látogatás nem okoz feszültséget, sőt értékesebbé is teheti Orbánt az oroszok szemében. Egy Trump-találkozó erősíti a magyar miniszterelnök belpolitikai pozícióját és a láthatóságát is az Egyesült Államokban, ami még kedvez is az oroszoknak – mondta Rácz András.

Nem valószínű viszont, hogy előkerül a CEU ügye, forrásaink szerint ezt most – főleg a müncheni egyetemmel kötött megállapodás miatt – jegelték a felek. Ezt támasztja alá a The Atlantic című amerikai magazin hosszú és részletes cikke is az egyetem sorsáról. A lap újságírója interjút készíthetett David Cornsteinnel Budapesten, de amikor megkérdezte, hogy vajon a CEU ügye rossz hatással lehet-e az amerikai-magyar kapcsolatokra, a nagykövet annyit válaszolt: "nem igazán".

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy az Orbán-látogatásnak mindenki örül: a Washington Post például éppen tegnap jelentetett meg egy publicisztikát, amelyben a szerzők – Rob Berschinski és Hal Brands – szerint semmi keresnivalója Orbánnak az elnöki dolgozószobában. Mint írták:

„A látogatás nemcsak azért hatalmas hiba, mert egy olyan vezetőt támogat, aki sikeresen felszámolt egy demokráciát, hanem mert egy olyan menetrendet hagy jóvá, amely alapvetően veszélyezteti a transzatlanti biztonságpolitikát”.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán: ha igazad van akkor sem kritizálhatod a kormányt!
Segíts egy megosztással: hiába várták haza a kis Lilit!
Választ adott a TESCO, hogy kivonul e Magyarországról!
Hírhez tartozó kép:
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Hihetetlen: így néz ki az ötven éves Jennifer Lopez!
Pumped Gabo: A pék kenyeret süt, Pumped Gabo gyúr és bulizik!
Alig 3 hónap haladékot kapott a Huawei Amerikától!
Love is love, nem leszünk migráns ország!
Orbán: A magyar demokráciát féltő véleményeket nem vesszük figyelembe!
Randira készült, két nap múlva a sürgősségin feküdt!
Nem tudni mitől lángolt a Soroksárin a tömbház teteje!
Nyomj egy megosztást ha Te is emlékszel Kántorra!
Hajnali együttlétre hívták a nőt, de elaludt a férfi, ezért ő rágyújtotta a házat!
Megszületett Nyári Edit gyereke!
Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Bobby Ewing!
Szurkolók vonultak a kutyakínzó nő balotaszállási tanyájához!
Gyógyszerhiány, üzemanyaghiány, élelmiszerhiány! - ez nem a jövő, ez most van!
Merkel óriási köszönetet mondott Magyarországnak!
Az új arcfilmesmerő azt is felismeri ha félünk!
Merkel szerint Orbán jól használja fel az EU-s pénzeket!
A herceget nagyon felzaklatta a barátjával szembeni gyerekprostitúciós vád!
Negyven kiló lopott homokkal csíptek el egy francia párt!
Ólommérgezés veszélye miatt hagyták félbe a munkát a Notre Dame-nál!
Nem mehetnek haza a Soroksári úton leégett ház lakói!
Közel 50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában!
Életet mentettek a csepeli járőrök!
Tovább erőlteti Orbán a kézcsókot!
Több mint 40 csapdával vadászott ürgére egy ságújfalui férfi!
Halálos gombás fertőzések kísérik a globális felmelegedést!
Tovább nőtt a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma!
Nem sikerült kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit!
Hawaiin tartotta a szertartást The Rock és menyasszonyaű!
Wass Alber nem lesz tananyag az adófizetők pénzén épült fizetős iskolában!
Magyar Érdemrend: az elismerések többségét egyházi személyek kapták!
Kínai kézbe kerülhet az önkormányzati park!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Recesszióba kerül a német gazdaság! - mi történik itthon?
Csak egy emléktábla maradt a gleccser után, ami a pusztulásáról tanúskodik!
Gyömrő: Illatgyertyával nyomják el a penészszagot az iskolában!
Külföldön sokkal kevesebb huszonéves lakik a szüleinél, mint Magyarországon!
A Fidesz kiáll a botrányba keveredett kórházigazgató mellett!
Cenzúrázta a Fideszt kritizáló kommenteket az önkormányzat!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Már Ausztriában is Orbán Ráhel Fertő tavi bizniszéről cikkeznek!
Szijjártó minisztériumától is kapott pénzt az a cég, ahol a testvére dolgozik!
A kedveskedés netovábbja, ahogy Orbán fogadta Merkelt!
Külföldi volt a Budapesten Halálra gázolt kerékpáros!
Régen minden jobb volt! - vagy csak megszépültek az emlékek?
A jéghegyekről forgattak, majdnem rájuk zuhant egy tömb! + videó
Holtan találták a kilenc napja eltűnt francia túrázót!
A helyiek nem örülnek Orbán Ráhel jelenlétének a Fertő tónál!
Vicces Orbán: Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt!
Dráma méretű az erdőtűz: már 4000 embert kellett evakuálni!
Kisfiú zuhant a mélybe egy múzeum 10. emeletéről!
Több mint egymillió ember tüntet Hongkongban!
Hosszú évekig eltarthat a szétválasztott sziámi ikrek rehabilitációja!
Trump nem viccelt: meg akarja venni Grönlandot!
Lángolt a 300 éves tölgyfát Barcson! - nem tudni ki gyújtotta fel!
Balmazújváros: beült egy nyitva hagyott autóba és elhajtott egy férfi!
Kiderítették: így öregednek a kutyusok!
A részegség legmagasabb szintjét vették videóra a rendőrök!
Kiköthet a két hete menekültekkel a fedélzeten veszteglő segélyhajó!
Madárdalokkal emlékeznek az elhunyt gyerekekre!
Budapest: az év legkínosabb balesetéért, mi kérünk elnézést!
Forróság lesz a négynapos hétvége második felében!
Hiánycikk a magyar fűszerpaprika!
Azt hitte, veseköve van: hármas ikreket szült!
Szomorú vasárnap: két halálos baleset is volt egy nap alatt!
Mi közük az emojiknak a sze*hez?
Hetvenöt éves lenne Knézy Jenő! - Jó estét, jó szurkolást!
Lassan vége Balotelli karrierjének!
Olcsóbb lenne a gáz, ha nem lenne a kormány rezsicsökkentése!
Kicsit túlzás: 500 méterenként rendőr áll, így várta Orbán Merkelt!
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Csodát műveltek a tiszabábolnai szabadstrandon!
Újabb 90 nap haladékot kapott Amerikától a Huawei!
Kiraboltak és megvertek egy férfit a Bakáts téren éjszaka!
Az Apple a 4. helyre esett vissza világviszonylatban!
A mellrák sokszor lelki hátterű betegség!
Hiába a milliós fizetések, nincs változás az NB I-ben!
Négy sérültje van a szajoli fogathajtó versenynek!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Két tucat mentős próbálja megmenteni a Tátrában rekedt hegymászókat!
Hiába várják haza: belehalt sérüléseibe a Bem rakparton elgázolt biciklis!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Több nagyobb dugó is van az M1-esen
Közel 200 ország állt ki a vadállatok leölésének korlátozása mellett!
Hitelbe menekülnek a családok az iskolakezdés miatt!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Kórházba került Juncker, súlyos műtétre van szükség!
Idén eddig heten haltak meg a Balatonban!
Bűzlő tetemek rohadnak Budapest egyik zöldterületén!
Neked csak egy megosztás, neki talán egy új otthon! - gazdit keres ez a kutyus!
Kiemelt ügyként kezelik: nagy erőkkel keresik azt aki betört Demcsák Zsuzsához!
Szégyen: világhírű lett a szaros pelenka, amit Orbán Ráhel eldobott!
Orbán Ráhel bekerült Magyarország legbefolyásosabb női közé!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Budapest belefullad a turistabuszokba!
Emlékművet állítanak a halálra gázolt magyar vándor emlékére!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva