Vége: nem akármelyik gyár leállásáról suttognak, családok megélhetése a tét

„Sem az üzemi tanácsot, sem a szakszervezetet nem értesítette eddig a várható leállásról a Dunaferr”

– nyilatkozta a Mércének Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. A dunai vasműben működő érdeképviseleti szervezet vezetője hozzátette azt is, már megszokták ezt a vállalattól.

Molnár szerint, mivel ez munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedés, ezért a központi üzemi tanácsot mindenféleképpen értesíteni kellett volna a leállási szándékról.

„De megszokhattuk már az elmúlt időszakban, hogy senki nem szól semmit. Bármiféle érdelődésünk vagy tájékoztatás kérésünk van az elmúlt 1-2 évre visszameneőleg, ők ezekre sosem válaszolnak”

-mondta el a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy egyelőre ők is annyit tudnak csak, amit a Dunaferr a tegnapi közleményében írt, most várják, hogy milyen utasítást kapnak a következő időszakra:

„Az információk arról szólnak, hogy 5-7 napra van leállítva 2-es kohó. Ez azt jelenti, hogy ezidő után valamikor megindul, akkor valamilyen termelés csak lesz. De azt egyelőre

senki sem tudja megmondani,

hogy mi lesz 5-7 nap múlva.”

Molnár szerint eddig is elég bizonytalan volt a hangulat a gyár dolgozói körében, és ez végképp elbizonytalaníthatja, nem csak a munkásokat de a város lakóit is abban, hogy ha a Dunaferr ilyen helyzetbe kerülne, akkor az nem tenne jót a városnak sem.

A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia.

Főkép illusztráció forrás google - Két év alatt kétezer ember veszíti el a munkáját Ózdon2021. április 03.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....