Parragh László bekeményít: Számítottam a tüntetésre, de ez nem mehetett így tovább

Megszólalt a karambolja után az ország legfölöslegesebb heréje.

Számítottam arra, hogy elégedetlenség lesz a katások körében. Az viszont elszomorít, hogy az a 85%-nyi munkavállaló, aki teljes közterhet fizet, közömbös

– mondta a Portfolio-nak Parragh László, az MKIK elnöke a tüntetések és hídlezárások után adott interjúban. A vállalkozásoknak a többsége ugyanis lényegesen több pénzt fizet, mint aki katázik, ezek persze tagadhatatlanul bonyolultabb adózási formák.

Ez azt jelenti, hogy az ország napi működését az a munkavállalói kör biztosítja, aki nem tudott vagy nem akart katán keresztül rejtett munkavállalói viszonyt felvállalni.

“A tanárok, a tűzoltók, azok a szalag mellett álló munkások, akik akár 3 műszakban keresik meg a családjuk, az egészségügy, az oktatás az infrastruktúra működési költségeit. És persze azok a reálgazdasági vállalkozók, aki minden nap kockáztatják az egzisztenciájukat és cégüket a szabadpiacon.”

Parragh László szerint a több mint 450 ezer katásból

70-80 ezer

maradhat a rendszerben.

Arra a kérdésre, hogy miért kell annyira drasztikusan adót emelni, hogy sokaknak az eddigi 50 ezer helyett lényegesen többet kell fizetni, Parragh csak annyit válaszolt, hogy sokak eddig is ennyit fizettek. Szerinte a kormány csak hozzáigazítja a katások közterheit, ahhoz amit a többiek eddig is fizettek.

Parragh elmondta, hogy a kata helyett a vállalkozási szja vagy az általányadózás reális alternatíva, katás Bt-k számára pedig a társasági adó vagy a kiva szerinti adózás jelenthet opciót.

Az, hogy nem volt széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés, az iparkamara elnöke szerint csak egy tévhit.

“Nagyon sok egyeztetés, tárgyalás volt, megkérdeztünk számos szervezetet. Sokan azt mondták, hogy ne változzon a kata, mert a kisvállalkozásokat támogatni kell és nem szabad az adót emelni. Ezek azok a

régi berögződések,

amiket oly sokszor meghallgattunk már. (…) Könyvelőket, adótanácsadókat és adószakértőket tömörítő szervezetekkel is történt egyeztetés a Pénzügyminisztérium részéről. Közülük mindenki úgy látta, hogy szükségesek a változtatások. Persze mindenki a kata hibáira koncentrált, és arra fogalmaztak meg módosító javaslatokat.”

– mondta. Hozzátette, hogy az már nem az ő hibájuk, hogy ezek a javaslatok nem érvényesültek.

Az elfogadás közben derült ki, hogy komoly munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok, oktatási és egészségügyi dolgozók tízezrei is katáznak. Vannak pl. a táboroztató tanárok is, akik katáznak.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....