Csatlakozz hozzánk facebookon
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára  Évrõl évre többet költ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda "kormányzati kommunikációra". 2020 végére a végösszeg a 133 milliárd forintot is meghaladhatja.

2015 szeptemberében derült ki, hogy Rogán Antal önálló tárcát kap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik kiemelt feladata a kormány üzeneteinek sulykolása lett, vagy ahogy a Fidesz fogalmaz: a "kormányzati kommunikáció". Ennek keretében futott többek között az Állítsuk meg Brüsszelt kampány, a Stop Soros, vagy éppen a Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén nevezetû. Ez a tárca intézi a nemzeti konzultációkat, ilyen volt a Soros-tervrõl szóló kérdõív is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által a kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatokra és konzultációkra elköltött pénzeket külön soron tartják nyilván a költségvetésrõl szóló törvényekben. Ezekbõl két információ nyerhetõ ki, az egyik az elõirányzat, tehát, hogy várhatóan mennyit költ a tárca, a másik pedig az az összeg, ami végül valóban elment.

Évrõl évre nõ az összeg

A 2018-ra vonatkozó végleges számokat tavaly év végén fogadták el, így tehát már a 2015-ös csonka évre, a 2016-os évre, 2017-re és 2018-ra is lehet pontos számokat mondani.

Az adatokból kiderül: ebben az idõszakban a tárca összesen 68,5 milliárd forintot költött el kormányzati kommunikációra és konzultációra, 2015-ben 2,1 milliárd forintot, 2016-ban 12 milliárd forintot, 2017-ben 26,2 milliárd forintot, 2018-ban pedig már 28,2 milliárd forintot.

Rogánéké a reklámtorta 12 százaléka

Ez nagyon sok pénz: 2018-ban a teljes hazai reklámköltés nettó összege 226 milliárd forint volt, Rogánék tehát egymaguk a torta több mint 12 százalékát adták.

Hasonlókra jutott a kelet-közép-európai országok folyamatait elemzõ CANnual Report is. Számításaik szerint 2018-ban az állami szereplõk közül a legtöbbet a Miniszterelnöki Kabinetiroda költötte, illetve a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és a Magyar Villamos Mûvek Zrt. A legnagyobb hirdetõk éves rangsorában az ötödik helyen álló Magyar Telekom 60 százalékkal kevesebbet fizetett ki reklámra 2018-ban, mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A részletes adatokból az is kiderül, hogy a kommunikációs kiadásokat rendre alultervezték, 2016-ban például 10 milliárd forintot irányoztak elõ, miközben a végösszeg 12 milliárd forint lett, a 2017-re 15,6 milliárd forintot terveztek, a végösszeg 10 milliárd forinttal lett több. 2018-ban 20,5 milliárd volt a terv, ami több mint 7 milliárd forinttal volt kevesebb annál, amennyit végül elköltöttek.

A 2019-es és 2020-as évekre végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, az elõirányzat viszont igen. A tavalyi évre az eredeti elõirányzat 29,6 milliárd forint volt. Ha a tárca csak ennyit költött, akkor már a számláló 98,1 milliárdnál áll, vagyis könnyen lehet, hogy már a százmilliárdos határt is átlépte a kormányzati kommunikációra költött összeg.

Ami 2020-at illeti, ha nem is olyan tempóban, mint választási években, de folytatódik tovább a propaganda, idén 23,91 milliárd forintot különítettek el erre a büdzsében. De ez csak a pénz egy része, a 2020-as költségvetési tervben ugyanis külön soron szerepel még 11 milliárd forint a kiemelt társadalmi kapcsolatokra. Mi ezt az összeget is a kormányzati kommunikációhoz számoltuk, így jött ki a végleges szám, ami tehát 2015 közepétõl-végétõl 2020 végéig a 133 milliárd forintot is elérheti.

Legyen ön is milliárdos

Ezek az összesített adatok, a minisztérium legfrissebb szerzõdéslistájából pedig az is kiszûrhetõ, hogy mely kampányra mely céggel szerzõdtek, és mennyiért – bár a szerzõdések más idõtartamot ölelnek fel, mint a költségvetési törvények zárszámadásai. Az elsõ szerzõdés 2016 végi dátumú, az utolsó szerzõdés pedig 2019 júliusi.

E szerzõdések összértéke 68,4 milliárd forint, ebbõl egy 1,15 milliárdos összeget leszámítva valamennyi a New Land Media Kft.-hez és a Lounge Design Kft.-hez vándorolt. Mindkét cég Balásy Gyula érdekeltsége, aki a megbízásoknak köszönhetõen is csak 2018-ban e két cégbõl összesen 6,3 milliárd forintot tudott kivenni osztalékként.

A kampányok és a konzultációk részletes költségeit, tehát hogy azok keretében mennyi hirdetés jelent meg és hol, valamint hogy a kérdéses felületekhez (rádiókhoz, újságokhoz, plakátcégekhez) mennyi pénz került, a minisztérium nem hozza nyilvánosságra, sõt szereti egyenesen visszatartani az adatokat. Ehhez kapóra jön neki az a törvény, amely alapján pénzt lehet kérni a közérdekû adatok kiadásáért. A hvg.hu jelenleg is vitában áll a tárcával, amely 140 ezer 800 forintért cserébe közölné ezeket az információkat.

Az információk egy részét ugyanakkor az Átlátszónak elküldték, így az tudható, hogy a Rogánék által elköltött közpénz egy része bizonyosan a jobboldali médiabirodalmat és a NER-t gazdagítja. Köztük a TV2 éppen aktuális tulajdonosát, aki jelenleg a Mészáros Lõrinc-közeli Vida József, vagy éppen az ESMA nevû plakátcég részvényesét, Garancsi Istvánt, aki köztudottan Orbán Viktor barátja. A lapok közül pedig a kedvencek közé tartozik egyebek mellett a Lokál, és a Ripost, melyek e "donáció" nélkül a piacról nem, vagy csak igen nehézkesen tudnának fennmaradni.

Ezt támasztják alá a Kantar Hungary Kft. adatai is, amelyek alapján például

a Lokálnál és a Lokál Extránál együttesen átlagosan 49 százalék volt 2018-ban az állami hirdetések részaránya listaáron, a Ripostnál pedig 34 százalék.

(Itt valamennyi állami hirdetésrõl van szó, nem csak azokról, amelyeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda által fizettek ki.) Ha ezek elmaradnának, az minimum megizzasztaná a tulajdonosokat. Ráadásul a valós arány ennél magasabb is lehet, a piaci hirdetõk ugyanis nem listaáron, hanem jelentõs kedvezményekkel szoktak vásárolni, akár 70 százalékkal olcsóbban. A kérdéses különbség az állami hirdetések részarányát növeli, tehát, ami így 49 százaléknak látszik, az akár 60, 70, vagy 80 is lehet.

Cecília is feltûnik

Azt pedig már a hvg.hu derítette ki, hogy az egyik cég, amellyel szintén szerzõdést kötöttek, egy olyan vállalkozás, amely Rogán Antal immár volt feleségének, Rogán-Gaál Cecíliának a köréhez köthetõ. A Magno Studio Kft.-rõl van szó, ez a társaság szervezi az exfeleség rendezvényeinek egy részét (a Fitbalance Aréna Tavaszt és a Fitbalance Kids nevû eseményt), közben pedig milliárdokat kapott a kampányköltésekbõl. A rendszer úgy nézett ki, hogy Rogánék leszerzõdtek Balásy Gyula cégeivel a kampányokra, a Balásy-cégek pedig továbbszerzõdtek a Magno Studióval. Ez a kft. több jel szerint a TV2 reklámidejét értékesítette, ezért kapta a pénzt.

Rogán Antal a hvg.hu kérdésére kitérõ választ adott, hogy miért épp a Magno Studiót találták meg mint szerzõdõ partnert, amelyrõl egyébként semmit sem lehet tudni, leszámítva, hogy tulajdonosa egy lepukkant békásmegyeri panelba van bejelentve. Rogán Antal annyit mondott, a magyar kormány összes kampányát egy ügynökség szervezi, akik szabadon választhatják meg azt, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoznak.

„Mi ebbe nem szoktunk beleszólni” – tette hozzá a miniszter. Rogán azt is hozzátette, hogy még sosem járt a cégnél, ezért arra kért minket, hogy az ezzel kapcsolatos kérdéseket az ügynökségnek tegyük fel, akik bizonyára meg tudják mondani, miért pont a Magno Studio Kft.-t választották. Mi ezt megtettük, hónapokkal ezelõtt, válasz azonban azóta sem érkezett.

A kicsi minisztérium és az õ 128 milliárd forintja

A költségvetések zárszámadásaiból az is kiderül, hogy egy adott minisztérium mekkorára nõtt az elmúlt években. Ezeket a számokat a Miniszterelnöki Kabinetirodánál azért érdemes megnézni, mert a tárca felállásakor azt ígérték, Rogán csak egy kicsi minisztériumot kap. Ehhez képest míg az elsõ teljes évben, 2016-ban 220 ember volt a foglalkoztatottak összes száma a minisztériumban, illetve az alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatalban, 2018-ban már 266 fõ, ami 20 százalékos emelkedést jelent.

Rogánéknál a dolgozók számával a bérekre (személyi juttatásokra, illetve a munkaadókat terhelõ járulékokra és szociális hozzájárulási adóra) elköltött összeg is nõtt, míg 2016-ban 2,4 milliárd forint ment el erre a célra, addig 2018-ban már 3,4 milliárd forint. Idénre egyébként az elsõ teljes évre szánt összeg dupláját, 4,9 milliárd forintot terveztek be.

A minisztérium feladatai is megsokszorozódtak, a 2018 zárszámadásban például már hozzájuk számolták a turizmussal kapcsolatos költségeket is (turisztikai célirányzat, turisztikai fejlesztési célelõirányzat, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása).

Többek között ennek köszönhetõen pedig az az összeg is kilõtt, amelyet a tárca elkölthetett, illetve elköltött. Ez az elsõ teljes évben 18,9 milliárd forint volt, 2018-ban viszont már 128,4 milliárd forint, ami több mint a 6-szorosa a 2016-os összegnek. 2019-ben 128,3 milliárd forintot irányoztak elõ a tárcának, 2020-ban pedig 153 milliárd forintot.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg. A koronavírus-járvány második hulláma, és az erőt...
  
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
A maszk és a távolságtartás hiányzott az ünnepségből. Becsehelyen ünnepelte meg Orbán Viktor miniszterelnök a szabad pálinkafőzés 10. születésnapját vasárnap. A Miniszterelnöki K...
  
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
A 24.hu-nak adott interjút a szakember, aki arról beszélt: a magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája a Felcsút NB I-es részvétele. „A futballközeg és az abban évtizedek óta jól élő...
  
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
A X. kerületi rendőrök keresik a feltételezett elkövetőt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretle...
  
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári, amikor éles fájdalom hasított a lábába. A lélekjelenlétén múlt csak, hogy nem lett baj. „Megrémültem, amikor először éreztem azt, hogy a...
  
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják véden...
  
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
Pozitív koronavírus-tesztek miatt home office-ban készül a Rádió 1 összes műsora. A Balázsék két műsorvezetője, Rákóczi Feri és Vadon Jani is pozitív eredményt kapott a hétvégén, ...
  
Orbán: kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak...
„Miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg, ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehe...
  
Orbán Viktor az ENSZ-nek: Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak
Orbán Viktor miniszterelnök boldog születésnapot kíván az ENSZ-nek alapítása 75. évfordulójának alkalmából. Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Twitter-oldalán va...
  
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglalt le az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol egy nemzetközi művelet során. Köztük 27 millió szájmasz...
  
Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett DE....
A politikus az OECD nemrég megjelent tanulmányából idézte azt, ami a kormány számára kedvező - arról nem ejtett szót, ami nem. Az OECD államai közül Magyarországon nőttek az egyik le...
  
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Iványi Gábor igehirdetésén derült ki a lelkész szavaiból, hogy kórházban van és az intenzíven ápolják Kuncze Gábor volt belügyminisztert. Iványi úgy tudja, hogy Kuncze a feleségét l...
  
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Újra beázott a szülészet a budapesti Szent János Kórházban – tudta meg a hvg.hu. A portált egy olvasó tájékoztatta arról, hogy elmarad a napokban tervezett nőgyógyászati beavatkozása...
  
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Több volt munkavállalója is azzal vádolja Bíró Lászlót, hogy nem fizette ki őket. Amikor elmaradt bérüket követelték, fenyegetőzni kezdett. A Hír TV szerint korábbi munkavállalói az...
  
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Egy általános iskola előtt történt az eset, amelyről felvétel is készült, amelyet bemutatott az RTL Klub Híradója is. Elbocsátották azt a takarítót, aki csütörtökön megvert egy...
  
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Egy 180 szobás szállodát húznak fel az Isztriai-félsziget csücskében. Mészáros Lőrinc 50 millió eurós hotelt épít az Abbázia melletti Ičićiben - írja a 444.hu a horvát Novi list c...
  
Korlátozza az online vásárlásokat a Tesco Magyarországon
Itt a koronavírus-járvány második hulláma, az áruház ismét közölte, hogyan lehet vásárolni tőlük. A fertőzöttek számának emelkedésével a brit Tescókban már felkészültek a p...
  
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Gina Stewart egészen elképesztő formában van: első ránézésre nemhogy nagyszülőnek, de ötvennek sem néz ki. Márpedig ez az igazság, ugyanis az ausztráliai Gold Coaston élő nagyi nemr...
  
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Gina Stewart egészen elképesztő formában van: első ránézésre nemhogy nagyszülőnek, de ötvennek sem néz ki. Márpedig ez az igazság, ugyanis az ausztráliai Gold Coaston élő nagyi nem...
  
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
„Van, akinek nem jut hajlék, betevő falat, elemi biztonság, tisztálkodási lehetőség, vagyis az emberi méltóság anyagi minimuma sem. Létezik egy vallási közösség, amely sokak emberi m...
  
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Még el sem kezdték gyűjteni az aláírásokat, amikor mindkét fél aggódni kezdett a választás tisztaságáért - írtuk még augusztusban a mohácsi időközi választás előkészületeiről ...
  
Mészáros Lőrinc: focicsapata és a villája mellé egy szállodás céget is beszerzett
50 millió eurós hotelt épít az NK Osijek tulajdonosa, a magyar mágnás Ičićiben - áll a patinás horvát lap, a Novi list cikkének címében. A csodásan hangzó mađarski tajkun kifejezés M...
  
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
50 millió eurós hotelt épít az NK Osijek tulajdonosa, a magyar mágnás Ičićiben - áll a patinás horvát lap, a Novi list cikkének címében. A csodásan hangzó mađarski tajkun kifejezés M...
  
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Pár napja a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgatója beszélt arról, hogy egyre több orvos és ápoló esik ki a rendszerükből, és hamarosan eljöhet a pillanat, amikor már n...
  
Orbán: jelenleg van elegendő ágy, eszköz, lélegeztetőgép és orvos is
A miniszterelnök az operatív törzs szombat reggeli ülése után arra figyelmeztetett, hogy a számok valószínűleg emelkedni fognak. A második hullám nagy lendülettel megindult Magyarorszá...
  
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Az RMDSZ kérte a könnyítést az operatív törzstől. Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy ...
  
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Először megpróbálták beindítani, de amikor ez nem sikerült, inkább eltolták és felismerhetetlenre törték. Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos Monoron, amikor rendőr...
  
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Az üzlet ügyeletes vezetőjétől, a biztonsági őrtől vagy az információs pultoknál lehet elkérni. Ingyen ad maszkot a vásárlóknak a Spar – írta a napi.hu. A koronavírus-járvány ...
  
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Az országos tisztifőorvos az időseket is arra kérte, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és vásároljanak korán. Szombaton nem tartott televíziós tájékoztatót az operatív törzs, Müll...
  
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Az országgyűlési választás utáni évben csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül határon túlra juttatott állami támogatások összege, bár még így is 60 milliárd lett. A külügymin...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára


Évrõl évre többet költ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda "kormányzati kommunikációra". 2020 végére a végösszeg a 133 milliárd forintot is meghaladhatja.

2015 szeptemberében derült ki, hogy Rogán Antal önálló tárcát kap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik kiemelt feladata a kormány üzeneteinek sulykolása lett, vagy ahogy a Fidesz fogalmaz: a "kormányzati kommunikáció". Ennek keretében futott többek között az Állítsuk meg Brüsszelt kampány, a Stop Soros, vagy éppen a Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén nevezetû. Ez a tárca intézi a nemzeti konzultációkat, ilyen volt a Soros-tervrõl szóló kérdõív is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által a kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatokra és konzultációkra elköltött pénzeket külön soron tartják nyilván a költségvetésrõl szóló törvényekben. Ezekbõl két információ nyerhetõ ki, az egyik az elõirányzat, tehát, hogy várhatóan mennyit költ a tárca, a másik pedig az az összeg, ami végül valóban elment.

Évrõl évre nõ az összeg

A 2018-ra vonatkozó végleges számokat tavaly év végén fogadták el, így tehát már a 2015-ös csonka évre, a 2016-os évre, 2017-re és 2018-ra is lehet pontos számokat mondani.

Az adatokból kiderül: ebben az idõszakban a tárca összesen 68,5 milliárd forintot költött el kormányzati kommunikációra és konzultációra, 2015-ben 2,1 milliárd forintot, 2016-ban 12 milliárd forintot, 2017-ben 26,2 milliárd forintot, 2018-ban pedig már 28,2 milliárd forintot.

Rogánéké a reklámtorta 12 százaléka

Ez nagyon sok pénz: 2018-ban a teljes hazai reklámköltés nettó összege 226 milliárd forint volt, Rogánék tehát egymaguk a torta több mint 12 százalékát adták.

Hasonlókra jutott a kelet-közép-európai országok folyamatait elemzõ CANnual Report is. Számításaik szerint 2018-ban az állami szereplõk közül a legtöbbet a Miniszterelnöki Kabinetiroda költötte, illetve a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és a Magyar Villamos Mûvek Zrt. A legnagyobb hirdetõk éves rangsorában az ötödik helyen álló Magyar Telekom 60 százalékkal kevesebbet fizetett ki reklámra 2018-ban, mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A részletes adatokból az is kiderül, hogy a kommunikációs kiadásokat rendre alultervezték, 2016-ban például 10 milliárd forintot irányoztak elõ, miközben a végösszeg 12 milliárd forint lett, a 2017-re 15,6 milliárd forintot terveztek, a végösszeg 10 milliárd forinttal lett több. 2018-ban 20,5 milliárd volt a terv, ami több mint 7 milliárd forinttal volt kevesebb annál, amennyit végül elköltöttek.

A 2019-es és 2020-as évekre végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, az elõirányzat viszont igen. A tavalyi évre az eredeti elõirányzat 29,6 milliárd forint volt. Ha a tárca csak ennyit költött, akkor már a számláló 98,1 milliárdnál áll, vagyis könnyen lehet, hogy már a százmilliárdos határt is átlépte a kormányzati kommunikációra költött összeg.

Ami 2020-at illeti, ha nem is olyan tempóban, mint választási években, de folytatódik tovább a propaganda, idén 23,91 milliárd forintot különítettek el erre a büdzsében. De ez csak a pénz egy része, a 2020-as költségvetési tervben ugyanis külön soron szerepel még 11 milliárd forint a kiemelt társadalmi kapcsolatokra. Mi ezt az összeget is a kormányzati kommunikációhoz számoltuk, így jött ki a végleges szám, ami tehát 2015 közepétõl-végétõl 2020 végéig a 133 milliárd forintot is elérheti.

Legyen ön is milliárdos

Ezek az összesített adatok, a minisztérium legfrissebb szerzõdéslistájából pedig az is kiszûrhetõ, hogy mely kampányra mely céggel szerzõdtek, és mennyiért – bár a szerzõdések más idõtartamot ölelnek fel, mint a költségvetési törvények zárszámadásai. Az elsõ szerzõdés 2016 végi dátumú, az utolsó szerzõdés pedig 2019 júliusi.

E szerzõdések összértéke 68,4 milliárd forint, ebbõl egy 1,15 milliárdos összeget leszámítva valamennyi a New Land Media Kft.-hez és a Lounge Design Kft.-hez vándorolt. Mindkét cég Balásy Gyula érdekeltsége, aki a megbízásoknak köszönhetõen is csak 2018-ban e két cégbõl összesen 6,3 milliárd forintot tudott kivenni osztalékként.

A kampányok és a konzultációk részletes költségeit, tehát hogy azok keretében mennyi hirdetés jelent meg és hol, valamint hogy a kérdéses felületekhez (rádiókhoz, újságokhoz, plakátcégekhez) mennyi pénz került, a minisztérium nem hozza nyilvánosságra, sõt szereti egyenesen visszatartani az adatokat. Ehhez kapóra jön neki az a törvény, amely alapján pénzt lehet kérni a közérdekû adatok kiadásáért. A hvg.hu jelenleg is vitában áll a tárcával, amely 140 ezer 800 forintért cserébe közölné ezeket az információkat.

Az információk egy részét ugyanakkor az Átlátszónak elküldték, így az tudható, hogy a Rogánék által elköltött közpénz egy része bizonyosan a jobboldali médiabirodalmat és a NER-t gazdagítja. Köztük a TV2 éppen aktuális tulajdonosát, aki jelenleg a Mészáros Lõrinc-közeli Vida József, vagy éppen az ESMA nevû plakátcég részvényesét, Garancsi Istvánt, aki köztudottan Orbán Viktor barátja. A lapok közül pedig a kedvencek közé tartozik egyebek mellett a Lokál, és a Ripost, melyek e "donáció" nélkül a piacról nem, vagy csak igen nehézkesen tudnának fennmaradni.

Ezt támasztják alá a Kantar Hungary Kft. adatai is, amelyek alapján például

a Lokálnál és a Lokál Extránál együttesen átlagosan 49 százalék volt 2018-ban az állami hirdetések részaránya listaáron, a Ripostnál pedig 34 százalék.

(Itt valamennyi állami hirdetésrõl van szó, nem csak azokról, amelyeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda által fizettek ki.) Ha ezek elmaradnának, az minimum megizzasztaná a tulajdonosokat. Ráadásul a valós arány ennél magasabb is lehet, a piaci hirdetõk ugyanis nem listaáron, hanem jelentõs kedvezményekkel szoktak vásárolni, akár 70 százalékkal olcsóbban. A kérdéses különbség az állami hirdetések részarányát növeli, tehát, ami így 49 százaléknak látszik, az akár 60, 70, vagy 80 is lehet.

Cecília is feltûnik

Azt pedig már a hvg.hu derítette ki, hogy az egyik cég, amellyel szintén szerzõdést kötöttek, egy olyan vállalkozás, amely Rogán Antal immár volt feleségének, Rogán-Gaál Cecíliának a köréhez köthetõ. A Magno Studio Kft.-rõl van szó, ez a társaság szervezi az exfeleség rendezvényeinek egy részét (a Fitbalance Aréna Tavaszt és a Fitbalance Kids nevû eseményt), közben pedig milliárdokat kapott a kampányköltésekbõl. A rendszer úgy nézett ki, hogy Rogánék leszerzõdtek Balásy Gyula cégeivel a kampányokra, a Balásy-cégek pedig továbbszerzõdtek a Magno Studióval. Ez a kft. több jel szerint a TV2 reklámidejét értékesítette, ezért kapta a pénzt.

Rogán Antal a hvg.hu kérdésére kitérõ választ adott, hogy miért épp a Magno Studiót találták meg mint szerzõdõ partnert, amelyrõl egyébként semmit sem lehet tudni, leszámítva, hogy tulajdonosa egy lepukkant békásmegyeri panelba van bejelentve. Rogán Antal annyit mondott, a magyar kormány összes kampányát egy ügynökség szervezi, akik szabadon választhatják meg azt, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoznak.

„Mi ebbe nem szoktunk beleszólni” – tette hozzá a miniszter. Rogán azt is hozzátette, hogy még sosem járt a cégnél, ezért arra kért minket, hogy az ezzel kapcsolatos kérdéseket az ügynökségnek tegyük fel, akik bizonyára meg tudják mondani, miért pont a Magno Studio Kft.-t választották. Mi ezt megtettük, hónapokkal ezelõtt, válasz azonban azóta sem érkezett.

A kicsi minisztérium és az õ 128 milliárd forintja

A költségvetések zárszámadásaiból az is kiderül, hogy egy adott minisztérium mekkorára nõtt az elmúlt években. Ezeket a számokat a Miniszterelnöki Kabinetirodánál azért érdemes megnézni, mert a tárca felállásakor azt ígérték, Rogán csak egy kicsi minisztériumot kap. Ehhez képest míg az elsõ teljes évben, 2016-ban 220 ember volt a foglalkoztatottak összes száma a minisztériumban, illetve az alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatalban, 2018-ban már 266 fõ, ami 20 százalékos emelkedést jelent.

Rogánéknál a dolgozók számával a bérekre (személyi juttatásokra, illetve a munkaadókat terhelõ járulékokra és szociális hozzájárulási adóra) elköltött összeg is nõtt, míg 2016-ban 2,4 milliárd forint ment el erre a célra, addig 2018-ban már 3,4 milliárd forint. Idénre egyébként az elsõ teljes évre szánt összeg dupláját, 4,9 milliárd forintot terveztek be.

A minisztérium feladatai is megsokszorozódtak, a 2018 zárszámadásban például már hozzájuk számolták a turizmussal kapcsolatos költségeket is (turisztikai célirányzat, turisztikai fejlesztési célelõirányzat, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása).

Többek között ennek köszönhetõen pedig az az összeg is kilõtt, amelyet a tárca elkölthetett, illetve elköltött. Ez az elsõ teljes évben 18,9 milliárd forint volt, 2018-ban viszont már 128,4 milliárd forint, ami több mint a 6-szorosa a 2016-os összegnek. 2019-ben 128,3 milliárd forintot irányoztak elõ a tárcának, 2020-ban pedig 153 milliárd forintot.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Elképesztő: Csúcsgázsikat osztogatnak az NB II-ben - Dzsudzsák Balázs havi 3,65 millió
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Nagyító alatt az Orbán által vizionált korlátlan kórházi kapacitások
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Rengeteg családnak törlesztenie kell januártól
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Tesco: Óriási változás jön
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Három év alatt 380 internáló tábort építettek - durvul a helyzet
Európa lépett: egyre többet tagadják meg Lukasenka elnökségét
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Kiderült, hogy mennyiért, és hány darab tesztet vásárolt a magyar kormány
Döntenünk kell Kína és az USA között
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Blikk: Milliókat is lehet keresni a másodosztályban
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum