thepost / Magyarország / Budapest / 2020.06.05
THE POST
           
05
Külföld sem tud magyarázatot arra, hogy Magyarországnak miért éri meg az Orbán-Erdogan barátság
Nemhogy támogatta, de egyenesen magyar nemzeti érdeknek nevezte Orbán Viktor hétfõn a parlamentben a törökök szíriai katonai támadását. A miniszterelnök megerõsítette azt a török háborús propagandán alapuló, korábban Szijjártó Péter által is felvázolt logikát, hogy azért jó nekünk magyaroknak a török offenzíva, mert ezzel nyílik meg a törökországi táborokban élõ 3 millió szír menekült elõtt a hazatérés lehetõsége.

Ezzel a logikával meglehetõsen egyedül van Orbán Európában, a békés hazatérés lehetõségének megteremtése helyett inkább a kurdok elleni etnikai tisztogatásnak tûnik, amit a török hadsereg mûvelt. Johann Wadephul, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezetõ-helyettese a német köztévének azt nyilatkozta, hogy a török támadást támogató Orbánnak végre el kellene döntenie, hogy az EU-csapatában játszik vagy távozni akar az Európai Unióból. De még Orbán nagy szövetségese és migránsellenes harcostársa, Matteo Salvini is attól tart, hogy a török támadás újabb menekülthullámot indít el Európa felé.

Orbán saját magával sem feltétlenül koherens. 2016-ban - amikor a törökök azzal fenyegetõztek, hogy ráéresztik Európára a náluk lévõ menekülteket - azt mondta, hogy Magyarország a kerítéssel fel tudja tartóztatni a menekülteket és meg tudja védeni Európa belsejét. Most ezt a Parlamentben azzal egészítette ki, hogy nem érdemes kipróbálni, hogy mi van, ha a kerítés egyik oldalán ott van 100 ezer menekült, a másikon pedig 50 ezer határõr, rendõr, katona.

(Az pedig már tényleg csak szõrszálhasogatás, hogy Orbán ellenezte 2015-ben az EU és Törökország megállapodását arról, hogy a törökök feltartóztatják a menekülthullámot, mert az szerinte hibás logikán alapul. Szerinte ugyanis Európának meg kell tudni védeni a határait, „nem koldulhatunk biztonságot”. De a törökök által támadott kurdokat is fontos stabilizációs tényezõnek nevezte még 2015-ben).

Orbán olyan szeretett volna lenni, mint Erdogan
Orbán nem elõször tesz szívességet Recep Tayyip Erdogannak azzal, hogy olyan pillanatban áll ki mellette, amikor megfagy a török politikus körül a levegõ.

„Akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentõs európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni”
- adott biankó csekket Orbán 2017 nyarán Erdogannak, miután számos kritika ellenére a török politikus olyan alkotmánymódosítást vitt végig, ami lényegében korlátlan uralommal ruházta õt fel.

A magyar miniszterelnök már 2013-ban erõsen indított, amikor elõször fogadta Budapesten Erdogant. A házigazdák kötelezõ udvariaskodását mintha kicsit meghaladta volna, amikor Erdogant az évtized egyik kiemelkedõ politikai vezetõjének nevezte, és közölte azt is, hogy kevés olyan vezetõ van ma a világon, aki olyan átalakításokat hajtott végre a hazájában, mint Erdogan. És még ezt is sikerült fokoznia a találkozójukat követõ magyar-török gazdasági fórumon:

„Egy olyan emberrõl beszélünk, egy olyan embert köszöntünk, aki bátor volt, hogy nehéz döntéseket hozzon. Mindannyian ilyenek szeretnénk lenni.”
Orbán szerint Európában már mindenhol vezetõkért kiáltanak, és Erdogan pont ilyen vezetõ.

Orbán és Erdogan céljai nem teljesültek
A magyar kormányfõ Erdogan melegszívû fogadtatását azzal magyarázta, hogy „Magyarország meghirdette a gazdaságpolitikában – fönntartva a NATO-s és az európai uniós elkötelezettségét – a keleti nyitás politikáját”. Ennek a szavai szerint az a lényege, hogy „üzleti partnereket, kapcsolatokat, kereskedelmet és piacokat szeretnénk a tõlünk keletre esõ világban találni”.

A kereskedelem javult ugyan a két ország között, de a várakozásoktól egyelõre messze elmarad. 2013-ban Orbán és Erdogan azt a célt tûzték ki, hogy a török–magyar kereskedelem elérje az évi ötmilliárd dollárt. 2014-ben ez mindössze kétmilliárd dollár lett. Emiatt 2015-ben Orbán még nem aggódott, de 2017-ben az éves magyar-török gazdasági fórumon a magyar miniszterelnök elismerte, hogy nem úgy állnak, ahogy tervezték.

„A magyarok szeretik az egyenes beszédet, ezért arról is kell Önök elõtt szólnom, hogy Erdoǧan elnök úrral 2013-ban azt a célt tûztük ki, hogy ötmilliárd dollárra növeljük a két ország kereskedelmét. Ez nem sikerült, ennek számos oka van, és sok tanulságot is gyûjtöttünk. Úgy látjuk, hogy egyelõre még nincs áttörés a török–magyar üzleti kapcsolatokban. Van fejlõdés, de nincs áttörés”.
A magyar kormányfõ a cél kitûzése után 4 évvel úgy látta, hogy már csak egy kicsi hiányzik: „a mai alkalmat arra kell felhasználnunk, hogy egy nagy, átszakító erejû lökést adjunk a török–magyar politikai és gazdasági együttmûködésnek”.Az áttörés nem sikerült, mert tavaly õsszel, amikor öt év után fogadta Erdogant Budapesten Orbán, megint arról beszélt a magyar kormányfõ, hogy nem érték el a célt:

„Emelni emeltük, de az ötmilliárdot még nem értük el, tehát joggal lehetünk elégedetlenek”
- mondta. 2018-ban mindössze 3,1 milliárd dollárig sikerült feltornázni a magyar-török kereskedelmet, amire az volt Orbán és Erdogan válasza, hogy rendben, akkor legyen a cél öt helyett még magasabb:

„már hatmilliárd dolláros horizontot is elérhetõnek láttunk”.
Lehet, hogy magyar haditechnikai beszerzés dobja majd meg az összeget, állítólag török páncélozott jármûvek iránt érdeklõdik a honvédség.

Úgy néz ki, hogy a magyar kivitel egyelõre elérte a csúcsot, miközben a behozatal Törökországból dinamikusan nõ. A török gazdaság tavaly a második félévben hosszú idõ után recesszióban volt, és bár idén sikerült javítani, de magas az infláció, a török-amerikai feszültség pedig rossz hatással lehet a gazdaságra. Azt sem lehet mondani, hogy óriási török beruházások történtek volna Magyarországon, Orbán „néhány száz” munkahely létrehozásához gratulált a török befektetõknek. Magyarországon összesen valamivel több mint ezer ember dolgozik török vállalatok alkalmazottjaként. A magyarországi török beruházásokat tavaly a magyar kormány ráadásul 2 milliárd forinttal segített meg.

A barátság a lényeg
Ha a várt gazdasági eredmények eddig nem is jöttek össze, Orbán azért Ankarában - amikor a fent már jelzett biankócsekket kiállította Erdogannak - jelezte 2017 nyarán, hogy vannak a pénznél fontosabb dolgok is. Számára ilyen a barátság:

„Fontos az üzlet, jó, hogyha az ember úgy érzi, hogy biztos lábakon áll, és biztos háttere van, de a magyarok azt gondolják, hogy a világon a legfontosabb dolog nem az üzlet és nem a pénz, hanem az, hogy az embernek legyenek barátai. És ha az embernek vannak barátai, akkor abból fakadnak kötelezettségek is. Az ember kitart a barátai mellett akkor is, hogyha egyébként ez k
ényelmetlen, ezért Önök számolhatnak azzal, hogy akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentõs európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni, mert Magyarország a török emberek oldalán áll, és meggyõzõdésünk, hogy nekünk, európaiaknak Törökországra úgy kell tekintenünk, mint a hamarosan legnagyobbá váló európai országra.

Azért ne hallgassuk el, vannak fontos eredmények is: „És végezetül köszönetet mondunk Erdoğan elnök úrnak azért is, mert Magyarország megfigyelõi státuszt kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában, és ennek a nemzetközi intézménynek a munkájában ezentúl magyar kutatók is részt fognak majd venni”.

Orbán valóban minden EU-s vezetõt meghaladó gesztusokat tett Erdogannak. Elsõként gratulált neki a mindenhol kritikákkal fogadott alkotmánymódosításhoz, a hálás Erdogan aztán felajánlotta, hogy találkozzanak Pekingben, el is készült a fotó. A rövid megbeszélés nem volt elég, Orbán aztán Törökországba is elutazott, hogy ott személyesen dicsérje az Erdogannak szinte teljhatalmat biztosító új hatalmi rendszert: „azokat az alkotmányos változásokat, amelyeket Önök bevezettek, mi üdvözöljük, bár hozzáteszem, hogy egyébként semmi közünk hozzá, mert ez török belügy. De mi úgy gondoljuk, hogy ezek a változások, az alkotmányos változások növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát, és így segítségére tudjon lenni Magyarországnak is. Sok sikert kívánunk a folyamat végigviteléhez, és szívbõl köszöntjük és üdvözöljük Erdoǧan elnök urat is.”

A magyar rádióhallgatóknak pedig így magyarázta a helyetet: “Mi a józan ész politikáját folytatjuk, és az nem helyes, hogy elõször adunk egy jó nagy baltát a török elnök kezébe, hogy védjen meg bennünket, majd utána hátul egy gombostûvel folyamatosan szurkáljuk, mert nem tetszik a kinézete”.

2018-ban tartottak elõször választást Törökországban az alkotmányos rendszer alapján, Erdogan nyert, Orbán elfogadta a meghívást az elnöki beiktatására is. sõt, magával vitte a fiát, Gáspárt is. EU-s tagországok közül rajtunk kívül csak a törökökkel szomszédos Bulgária képviseltette magát a legmagasabb szinten.

Orbán olyan alkalmakkor is szükségét érezte az Európában nem feltétlenül nagy köztiszteletnek örvendõ Erdogan dicséretének, amikor nem állt mellette házigazdaként. 2015-ben a Bildnek például ezt mondta:

„Maga Törökország is rendkívülit teljesít a menekültkérdésben. Nekünk, európaiak tulajdonképpen minden héten misét kellene mondanunk Erdoǧan elnöknek, függetlenül mindenféle politikai nézetektõl. Nem szabad olyan országokat, mint Törökország, cserbenhagynunk, ebben nem lehetünk fukarok.”

Személyes jó barátjának is nevezte egy másik, egyébként szintén a Bildnek adott interjúban.

És az Erdogannal szorosra fûzött baráti kapcsolatban még csak most kezd mélyülni. 2013 után öt évet telt el, hogy Erdogan újra Budapestre jöjjön, a térség egyik legfontosabb muszlim zarándokhelye, a magyar állami pénzbõl is felújított Gül baba türbe avatására érkezett, de jön idén novemberben is. (Tavaly a rendõrség nem engedélyezte a török elnök ellen szervezett budapesti tüntetést. Most is kezdtek szervezni már tiltakozást.)

Közben az Európába érkezõ muszlimokat elõszeretettel potenciális terroristáknak beállító gyûlöletkampányt levezénylõ Orbán simán engedélyezte, hogy Budapesten is iskolát nyisson a Maarif Alapítvány. A hálózat intézményeivel bõven volt gond a világban, már ahol engedélyezték egyáltalán, az esetenként elõforduló radikális muszlim tanítások, a propaganda, a terrorizmussal gyanúsított szervezetekkel fenntartott kapcsolatok, vagy éppen Iszlám Állam-videókat nézetõ „tanár”, illetve a bin Laden-kultusz miatt.

Miközben a kár igen, a diplomáciai haszna egyáltalán nem látszik annak, hogy Európában egyedüliként Orbán állt ki a Szíriába behatoló Törökország mellett. Annyi történt, hogy közben Orbán Viktor is rendszeres résztvevõje lett a Türk Tanács ülésének, ami remek aprópót adott arra, hogy Erdogan hálálkodjon a magyar miniszterelnök támogatása miatt. A török elnökkel kialakított kapcsolat nem tetszik például Izraelnek, aligha jó pont az amerikaiknál, de talán Vlagyimir Putyin nem nézi rossz szemmel.

Polat
„Miniszterelnököknek nem könnyû üzletemberek elõtt beszélni. Leginkább azért nem, mert mindannyian tudjuk, Önök is meg mi is, hogy az üzletet az üzletemberek csinálják. Ha az üzletet a politikusok csinálják, akkor már régen rossz. A politikusoknak egyetlen dolguk van, hogy a föltételeit megteremtsék annak, hogy Önök jó üzleteket tudjanak csinálni. E tekintetben Törökország és Magyarország jól teljesített az elmúlt idõszakban”

- mondta Orbán 2015-ben a magyar-török gazdasági fórumon. Van egy kiválasztott üzletember, aki feltétlenül profitál a nagy barátságból, ami Orbánt Erdogannal összeköti. Adnan Polat, aki maga is jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel és Erdogannal is.

Polatot Orbán 2017-ben és 2018-ban is külön köszöntötte a szokásos üzleti fórumon. Adnan Polat már tíz éve ismerte Orbán Viktort, amikor 2015 nyarán elkezdett Magyarországon üzletelni Tiborcz István ingatlanos cégével. Azóta annyi magyar projektje lett a külföldi kereskedõházaktól a budapesti villákig és a Közvágóhídra tervezett új lakónegyedig, hogy még ezt a terjedelmes összefoglaló cikket is ki kellett egészítenünk utólag, mert egy Pozsonyi úti luxusszálló kimaradt.

Polat és Orbán meccseket néznek együtt külföldön, a török üzletembert felbukkan a Pekingben tárgyaló magyar delegációban, és össze is jött neki egy szép üzlet: a Powerchina nevû, állami tulajdonú konglomerátum honlapja szerint a vezérigazgató-helyettesük Orbán Viktorral tárgyalt, majd a cég aláírt egy megállapodást a török Polat Grouppal egy 750 MW-os fotovoltaikus erõmû létesítésérõl.

Ahogy a Magyar Narancs fogalmazott:

„Egy török oligarcha a magyar delegáció tagjaként, a magyar kormány támogatásával utazott tehát ki Kínába, hogy ott kormányzati hátszéllel jusson kínai állami támogatáshoz egy magyarországi beruházáshoz.”
Még az is elõfordul, hogy csak vele kivételez a magyar külügy, és miközben mindenhol máshol bezárják a súlyosan veszteséges kereskedõházakat, pont az az egy marad meg, amiben érdekelt Polat.

Amikor 2017-ben Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy választ kapjon arra, milyen kapcsolat van Orbán Viktor és a török oligarcha, Adnan Polat közt, aki még a felcsúti stadionban is körbevezetett, a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta, hogy

„Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik üzleti és céges ügyekkel, munkája kizárólag Magyarország köz- és politikai életére irányul”.
Külföld sem tud magyarázatot arra, hogy Magyarországnak miért éri meg az Orbán-Erdogan barátság
Nemhogy támogatta, de egyenesen magyar nemzeti érdeknek nevezte Orbán Viktor hétfõn a parlamentben a törökök szíriai katonai támadását. A miniszterelnök megerõsítette azt a török háborús propagandán alapuló, korábban Szijjártó Péter által is felvázolt logikát, hogy azért jó nekünk magyaroknak a török offenzíva, mert ezzel nyílik meg a törökországi táborokban élõ 3 millió szír menekült elõtt a hazatérés lehetõsége.

Ezzel a logikával meglehetõsen egyedül van Orbán Európában, a békés hazatérés lehetõségének megteremtése helyett inkább a kurdok elleni etnikai tisztogatásnak tûnik, amit a török hadsereg mûvelt. Johann Wadephul, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezetõ-helyettese a német köztévének azt nyilatkozta, hogy a török támadást támogató Orbánnak végre el kellene döntenie, hogy az EU-csapatában játszik vagy távozni akar az Európai Unióból. De még Orbán nagy szövetségese és migránsellenes harcostársa, Matteo Salvini is attól tart, hogy a török támadás újabb menekülthullámot indít el Európa felé.

Orbán saját magával sem feltétlenül koherens. 2016-ban - amikor a törökök azzal fenyegetõztek, hogy ráéresztik Európára a náluk lévõ menekülteket - azt mondta, hogy Magyarország a kerítéssel fel tudja tartóztatni a menekülteket és meg tudja védeni Európa belsejét. Most ezt a Parlamentben azzal egészítette ki, hogy nem érdemes kipróbálni, hogy mi van, ha a kerítés egyik oldalán ott van 100 ezer menekült, a másikon pedig 50 ezer határõr, rendõr, katona.

(Az pedig már tényleg csak szõrszálhasogatás, hogy Orbán ellenezte 2015-ben az EU és Törökország megállapodását arról, hogy a törökök feltartóztatják a menekülthullámot, mert az szerinte hibás logikán alapul. Szerinte ugyanis Európának meg kell tudni védeni a határait, „nem koldulhatunk biztonságot”. De a törökök által támadott kurdokat is fontos stabilizációs tényezõnek nevezte még 2015-ben).

Orbán olyan szeretett volna lenni, mint Erdogan
Orbán nem elõször tesz szívességet Recep Tayyip Erdogannak azzal, hogy olyan pillanatban áll ki mellette, amikor megfagy a török politikus körül a levegõ.

„Akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentõs európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni”
- adott biankó csekket Orbán 2017 nyarán Erdogannak, miután számos kritika ellenére a török politikus olyan alkotmánymódosítást vitt végig, ami lényegében korlátlan uralommal ruházta õt fel.

A magyar miniszterelnök már 2013-ban erõsen indított, amikor elõször fogadta Budapesten Erdogant. A házigazdák kötelezõ udvariaskodását mintha kicsit meghaladta volna, amikor Erdogant az évtized egyik kiemelkedõ politikai vezetõjének nevezte, és közölte azt is, hogy kevés olyan vezetõ van ma a világon, aki olyan átalakításokat hajtott végre a hazájában, mint Erdogan. És még ezt is sikerült fokoznia a találkozójukat követõ magyar-török gazdasági fórumon:

„Egy olyan emberrõl beszélünk, egy olyan embert köszöntünk, aki bátor volt, hogy nehéz döntéseket hozzon. Mindannyian ilyenek szeretnénk lenni.”
Orbán szerint Európában már mindenhol vezetõkért kiáltanak, és Erdogan pont ilyen vezetõ.

Orbán és Erdogan céljai nem teljesültek
A magyar kormányfõ Erdogan melegszívû fogadtatását azzal magyarázta, hogy „Magyarország meghirdette a gazdaságpolitikában – fönntartva a NATO-s és az európai uniós elkötelezettségét – a keleti nyitás politikáját”. Ennek a szavai szerint az a lényege, hogy „üzleti partnereket, kapcsolatokat, kereskedelmet és piacokat szeretnénk a tõlünk keletre esõ világban találni”.

A kereskedelem javult ugyan a két ország között, de a várakozásoktól egyelõre messze elmarad. 2013-ban Orbán és Erdogan azt a célt tûzték ki, hogy a török–magyar kereskedelem elérje az évi ötmilliárd dollárt. 2014-ben ez mindössze kétmilliárd dollár lett. Emiatt 2015-ben Orbán még nem aggódott, de 2017-ben az éves magyar-török gazdasági fórumon a magyar miniszterelnök elismerte, hogy nem úgy állnak, ahogy tervezték.

„A magyarok szeretik az egyenes beszédet, ezért arról is kell Önök elõtt szólnom, hogy Erdoǧan elnök úrral 2013-ban azt a célt tûztük ki, hogy ötmilliárd dollárra növeljük a két ország kereskedelmét. Ez nem sikerült, ennek számos oka van, és sok tanulságot is gyûjtöttünk. Úgy látjuk, hogy egyelõre még nincs áttörés a török–magyar üzleti kapcsolatokban. Van fejlõdés, de nincs áttörés”.
A magyar kormányfõ a cél kitûzése után 4 évvel úgy látta, hogy már csak egy kicsi hiányzik: „a mai alkalmat arra kell felhasználnunk, hogy egy nagy, átszakító erejû lökést adjunk a török–magyar politikai és gazdasági együttmûködésnek”.Az áttörés nem sikerült, mert tavaly õsszel, amikor öt év után fogadta Erdogant Budapesten Orbán, megint arról beszélt a magyar kormányfõ, hogy nem érték el a célt:

„Emelni emeltük, de az ötmilliárdot még nem értük el, tehát joggal lehetünk elégedetlenek”
- mondta. 2018-ban mindössze 3,1 milliárd dollárig sikerült feltornázni a magyar-török kereskedelmet, amire az volt Orbán és Erdogan válasza, hogy rendben, akkor legyen a cél öt helyett még magasabb:

„már hatmilliárd dolláros horizontot is elérhetõnek láttunk”.
Lehet, hogy magyar haditechnikai beszerzés dobja majd meg az összeget, állítólag török páncélozott jármûvek iránt érdeklõdik a honvédség.

Úgy néz ki, hogy a magyar kivitel egyelõre elérte a csúcsot, miközben a behozatal Törökországból dinamikusan nõ. A török gazdaság tavaly a második félévben hosszú idõ után recesszióban volt, és bár idén sikerült javítani, de magas az infláció, a török-amerikai feszültség pedig rossz hatással lehet a gazdaságra. Azt sem lehet mondani, hogy óriási török beruházások történtek volna Magyarországon, Orbán „néhány száz” munkahely létrehozásához gratulált a török befektetõknek. Magyarországon összesen valamivel több mint ezer ember dolgozik török vállalatok alkalmazottjaként. A magyarországi török beruházásokat tavaly a magyar kormány ráadásul 2 milliárd forinttal segített meg.

A barátság a lényeg
Ha a várt gazdasági eredmények eddig nem is jöttek össze, Orbán azért Ankarában - amikor a fent már jelzett biankócsekket kiállította Erdogannak - jelezte 2017 nyarán, hogy vannak a pénznél fontosabb dolgok is. Számára ilyen a barátság:

„Fontos az üzlet, jó, hogyha az ember úgy érzi, hogy biztos lábakon áll, és biztos háttere van, de a magyarok azt gondolják, hogy a világon a legfontosabb dolog nem az üzlet és nem a pénz, hanem az, hogy az embernek legyenek barátai. És ha az embernek vannak barátai, akkor abból fakadnak kötelezettségek is. Az ember kitart a barátai mellett akkor is, hogyha egyébként ez k
ényelmetlen, ezért Önök számolhatnak azzal, hogy akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentõs európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni, mert Magyarország a török emberek oldalán áll, és meggyõzõdésünk, hogy nekünk, európaiaknak Törökországra úgy kell tekintenünk, mint a hamarosan legnagyobbá váló európai országra.

Azért ne hallgassuk el, vannak fontos eredmények is: „És végezetül köszönetet mondunk Erdoğan elnök úrnak azért is, mert Magyarország megfigyelõi státuszt kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában, és ennek a nemzetközi intézménynek a munkájában ezentúl magyar kutatók is részt fognak majd venni”.

Orbán valóban minden EU-s vezetõt meghaladó gesztusokat tett Erdogannak. Elsõként gratulált neki a mindenhol kritikákkal fogadott alkotmánymódosításhoz, a hálás Erdogan aztán felajánlotta, hogy találkozzanak Pekingben, el is készült a fotó. A rövid megbeszélés nem volt elég, Orbán aztán Törökországba is elutazott, hogy ott személyesen dicsérje az Erdogannak szinte teljhatalmat biztosító új hatalmi rendszert: „azokat az alkotmányos változásokat, amelyeket Önök bevezettek, mi üdvözöljük, bár hozzáteszem, hogy egyébként semmi közünk hozzá, mert ez török belügy. De mi úgy gondoljuk, hogy ezek a változások, az alkotmányos változások növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát, és így segítségére tudjon lenni Magyarországnak is. Sok sikert kívánunk a folyamat végigviteléhez, és szívbõl köszöntjük és üdvözöljük Erdoǧan elnök urat is.”

A magyar rádióhallgatóknak pedig így magyarázta a helyetet: “Mi a józan ész politikáját folytatjuk, és az nem helyes, hogy elõször adunk egy jó nagy baltát a török elnök kezébe, hogy védjen meg bennünket, majd utána hátul egy gombostûvel folyamatosan szurkáljuk, mert nem tetszik a kinézete”.

2018-ban tartottak elõször választást Törökországban az alkotmányos rendszer alapján, Erdogan nyert, Orbán elfogadta a meghívást az elnöki beiktatására is. sõt, magával vitte a fiát, Gáspárt is. EU-s tagországok közül rajtunk kívül csak a törökökkel szomszédos Bulgária képviseltette magát a legmagasabb szinten.

Orbán olyan alkalmakkor is szükségét érezte az Európában nem feltétlenül nagy köztiszteletnek örvendõ Erdogan dicséretének, amikor nem állt mellette házigazdaként. 2015-ben a Bildnek például ezt mondta:

„Maga Törökország is rendkívülit teljesít a menekültkérdésben. Nekünk, európaiak tulajdonképpen minden héten misét kellene mondanunk Erdoǧan elnöknek, függetlenül mindenféle politikai nézetektõl. Nem szabad olyan országokat, mint Törökország, cserbenhagynunk, ebben nem lehetünk fukarok.”

Személyes jó barátjának is nevezte egy másik, egyébként szintén a Bildnek adott interjúban.

És az Erdogannal szorosra fûzött baráti kapcsolatban még csak most kezd mélyülni. 2013 után öt évet telt el, hogy Erdogan újra Budapestre jöjjön, a térség egyik legfontosabb muszlim zarándokhelye, a magyar állami pénzbõl is felújított Gül baba türbe avatására érkezett, de jön idén novemberben is. (Tavaly a rendõrség nem engedélyezte a török elnök ellen szervezett budapesti tüntetést. Most is kezdtek szervezni már tiltakozást.)

Közben az Európába érkezõ muszlimokat elõszeretettel potenciális terroristáknak beállító gyûlöletkampányt levezénylõ Orbán simán engedélyezte, hogy Budapesten is iskolát nyisson a Maarif Alapítvány. A hálózat intézményeivel bõven volt gond a világban, már ahol engedélyezték egyáltalán, az esetenként elõforduló radikális muszlim tanítások, a propaganda, a terrorizmussal gyanúsított szervezetekkel fenntartott kapcsolatok, vagy éppen Iszlám Állam-videókat nézetõ „tanár”, illetve a bin Laden-kultusz miatt.

Miközben a kár igen, a diplomáciai haszna egyáltalán nem látszik annak, hogy Európában egyedüliként Orbán állt ki a Szíriába behatoló Törökország mellett. Annyi történt, hogy közben Orbán Viktor is rendszeres résztvevõje lett a Türk Tanács ülésének, ami remek aprópót adott arra, hogy Erdogan hálálkodjon a magyar miniszterelnök támogatása miatt. A török elnökkel kialakított kapcsolat nem tetszik például Izraelnek, aligha jó pont az amerikaiknál, de talán Vlagyimir Putyin nem nézi rossz szemmel.

Polat
„Miniszterelnököknek nem könnyû üzletemberek elõtt beszélni. Leginkább azért nem, mert mindannyian tudjuk, Önök is meg mi is, hogy az üzletet az üzletemberek csinálják. Ha az üzletet a politikusok csinálják, akkor már régen rossz. A politikusoknak egyetlen dolguk van, hogy a föltételeit megteremtsék annak, hogy Önök jó üzleteket tudjanak csinálni. E tekintetben Törökország és Magyarország jól teljesített az elmúlt idõszakban”

- mondta Orbán 2015-ben a magyar-török gazdasági fórumon. Van egy kiválasztott üzletember, aki feltétlenül profitál a nagy barátságból, ami Orbánt Erdogannal összeköti. Adnan Polat, aki maga is jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel és Erdogannal is.

Polatot Orbán 2017-ben és 2018-ban is külön köszöntötte a szokásos üzleti fórumon. Adnan Polat már tíz éve ismerte Orbán Viktort, amikor 2015 nyarán elkezdett Magyarországon üzletelni Tiborcz István ingatlanos cégével. Azóta annyi magyar projektje lett a külföldi kereskedõházaktól a budapesti villákig és a Közvágóhídra tervezett új lakónegyedig, hogy még ezt a terjedelmes összefoglaló cikket is ki kellett egészítenünk utólag, mert egy Pozsonyi úti luxusszálló kimaradt.

Polat és Orbán meccseket néznek együtt külföldön, a török üzletembert felbukkan a Pekingben tárgyaló magyar delegációban, és össze is jött neki egy szép üzlet: a Powerchina nevû, állami tulajdonú konglomerátum honlapja szerint a vezérigazgató-helyettesük Orbán Viktorral tárgyalt, majd a cég aláírt egy megállapodást a török Polat Grouppal egy 750 MW-os fotovoltaikus erõmû létesítésérõl.

Ahogy a Magyar Narancs fogalmazott:

„Egy török oligarcha a magyar delegáció tagjaként, a magyar kormány támogatásával utazott tehát ki Kínába, hogy ott kormányzati hátszéllel jusson kínai állami támogatáshoz egy magyarországi beruházáshoz.”
Még az is elõfordul, hogy csak vele kivételez a magyar külügy, és miközben mindenhol máshol bezárják a súlyosan veszteséges kereskedõházakat, pont az az egy marad meg, amiben érdekelt Polat.

Amikor 2017-ben Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy választ kapjon arra, milyen kapcsolat van Orbán Viktor és a török oligarcha, Adnan Polat közt, aki még a felcsúti stadionban is körbevezetett, a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta, hogy

„Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik üzleti és céges ügyekkel, munkája kizárólag Magyarország köz- és politikai életére irányul”.
Ezt olvassák mások:
Tûzvész pusztít Los Angelesben: veszélybe került több sztár otthona is
Chris Pratt és Arnold Schwarzenegger lányának a villája is a lángok martalékává válhat, ha ...
Hivatalos: meggy*ilkoltak egy nõt Pécsett
Óriási összeget bukhatott Mészáros biztosítója a szerencsejátékpiacon
Magyar álláspont: az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat
  
Gulyás: Magyarország ellenőrzés alatt tartotta a járványt
  
Újabb alagutat találtak a határkerítés alatt
  
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét
  
165 milliós templomfelújítással lepte meg a belarusz elnököt Orbán Viktor
  
380 millióra csökkenthetik Dzsudzsák Balázs fizetését
  
Németh Szilárd egy könyvet adott át a közjogi méltóságoknak - a reakciók sem maradtak el
  
25 migránst szállított egy embercsempész az M1-esen
  
Magyar Kupa-döntőről cikkez a világsajtó, de nem éppen elismerően
  
287 millió forintot kapott Kóka János a koronavírus elleni küzdelemre
  
Jön a jólét: nyugdíjprémium és 53. heti nyugdíj egyszerre
  
A honvédségnek fogalma sincs, miért parkoltak harci járművek Mészárosnál
  
Kövér László: a nemzetünket fenyegető veszély egyre erősödik
  
Varga Judit: Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor
  
Novák Katalin: Amikor kormányzati szerepbe kerültünk, az országot mély politikai, gazdasági és erkölcsi válság sújtotta
  
Hivatalos: Mészáros Lőrinc cége jogsértést követett el, de bírságot nem szabtak ki
  
Lövöldözés Budapesten, rendőrök vonultak a helyszínre
  
USA: megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését
  
Bruttó 1 millió 507 ezer forintra változott Orbán Viktor fizetése
  
Törvényjavaslat: nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltethet Magyarországon kaszinókat
  
Müller Cecília: a vírus itt van velünk, továbbra is világjárványról beszélünk
  
New York-i lap: Orbán Viktor provokál
  
Matolcsy György fiához kötődő kft 287 millió forintot meghaladó állami támogatásban részesül
  
A gépkarabéllyal ismerkedtek a szentesi újoncok
  
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
  
Szijjártó: az embercsempész hálózatokat fel kell számolni
  
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján
  
10 katonaiskola indulhat az országban a következő években
  
Közel 2 milliárd forintot ad a kormány a Nemzeti Atlétikai Központ építésére
  
Nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen az ellenzék
  
Kövér László: a megveszekedett nemzetgyűlölők, Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat
  
Ákos koncert a kormányzati megemlékezésen
  
Vajna Tímea a szerelme nélkül maradt magára a kaliforniai pokolban
  
Bécsben dolgozik az a magyar orvos aki az első tüdőátültetést végezte koronavírusos betegen
  
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása
  
Matolcsy: Magyarország és a V4-ek már Európa jövője
  
Farkas Flrián és 1,6 milliárd forint: az OLAF azt javasolta, büntetőeljárás keretében vizsgálják az ügyet
  
Kásler nagyon elégedett a járvány magyarországi alakulásával
  
Deutsch Tamás: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
  
Orbán Viktor: fantasztikus évünk lehet 2021-ben
  
Fidesz: 237 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig
  
15 milliárd eurót kaphat Magyarország a nagy EU-s helyreállítási alapból
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
  
Kocsis Máté: az ellenzék részéről azonban érezhető egy kommunikációs zavar
  
Elindultak a katonai középiskolák megépítésének az előkészületei
  
Kipingáltak egy szellőzőaknát Budapesten, tucatnyi rendőr érkezett a helyszínre
  
Átlátszó: Közpénzen kitömött jóbarátja almáit osztogatta Németh Szilárd
  
Feljelentették Győzikét: milliókat követelnek tőle
  
Szijjártó nagyon durván nekiment Donald Tusknak
  
40 millió forintos pályázatot írt ki Áder János, már meg is van a győztes
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
  
Érkezik a postás hozzád is: Soros György tervét is tartalmazza a nemzeti konzultációs kérdőív
  
Nagy Feró: A halálom után nem én leszek szomorú, hanem a világ!
  
Szikora Róbert lesz a vallási nagykövet
  
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendeltek el!
  
Káosz - Bunkerbe menekíthették Trumpot
  
Kósa közölte: Németországban több újságírót tartóztatnak le, mint itt
  
Kína már készen állna ismét ellátni a világot áruval, de a világ nem kér belőle
  
Videón ahogy elvezetik a gyulai késelés gyanúsítottját a rendőrök
  
Hivatalos: 1,2 millió forintra büntette a rendőrség a 71 éves dudálós tüntetőt
  
Szijjártó: nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen
  
2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az űrtevékenység támogatására
  
18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség
  
Fideszes politikus: Maszk nélkül adott át csomagot időseknek
  
Magyarország történetének legdrágább Duna-hídját építi meg Mészáros Lőrinc üzlettársa 92 milliárdért
  
Gulyás: a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt
  
Orbán hétvégi beszéd: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára
  
Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt
  
Friss felmérés: 404 ezer forint félretett pénze van átlagosan a magyar fiataloknak
  
Összeült Németh Szilárd és Orbán Viktor: gazdaságvédelmi akcióterv, 900 millió forint és nemzetgazdasági szempontok
  
Áder aláírta: titkosak a Budapest–Belgrád-vasútvonal szerződései
  
Orbán: minden döntés időben történt meg, gyorsabban, mint a nyugati országoknál
  
A kormány megduplázza a vidéki papok támogatását
  
Kovács Zoltán személyes levélben szólít fel bocsánatkérésre külföldi kutatókat, amiért kétségbe vonták a magyar demokráciát
  
A Quaestor-botrány főszereplőjének titkára mindenkit beperelt, aki írt róla
  
Kapaszkodj meg: 20 milliárdos osztalékot vett ki cégeiből Mészáros Lőrinc
  
Müller Cecília a dohányzás káros hatásairól is beszélt
  
A kormány 300 millió forinttal segítette ki az egri vízilabdát - videóban köszönték meg neki
  
Szél Bernadett szerint az elmaradt rendőri fellépés mutatja, hogy a kormány egyre leplezetlenebbül politizál a rendőrségen keresztül
  
Orbán Viktor: Bevetési egységet hozunk létre
  
Orbán videóban ünnepelteti az elmúlt tíz évét
  
Dzsudzsák Balázs is részt vett a Mi Hazánk tüntetésén
  
Decemberben alapított cégével nyert 8 milliárdos állami támogatást a volt magyar focista
  
Levél érkezik mindenkinek Orbán Viktortól: Soros-terves Nemzeti Konzultációt indít
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
  
Orbán Viktor levelet csempészett a házhoz küldött diplomák mellé
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
800 alkalmazottat küldött el Mészáros Lőrinc szállodalánca, közben 17 milliárdos támogatást kapott
  
KSH jelentés: 400 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset márciusban
  
A rendőrség eltávolította a körözést! - köszönjük a megosztásokat! 13 éves kisfiút keres a rendőrség - Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személy
  
Varga Judit: Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányt alaptalanul vádolják
  
Müller Cecília megnyugtatott mindenkit, hogy szennyvíz útján nem tud terjedni vírus
  
5 milliárdot kap Áder János alapítványa a kormánytól
  
160 milliárddal több jutna honvédelmi kiadásokra jövőre
  
Dzsudzsák már nem kell csapatának, már átigazolási díjat sem kellene érte fizetni
A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya nemrég még azt mondta, van esély arra, hogy hosszabbítson a klubbal. Egybehangzó arab sajtóértesülések szerint eldőlt, hogy Dzsudzsák Bal...
  
Magyar álláspont: az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, azt mondta: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió vé...
  
Gulyás: Magyarország ellenőrzés alatt tartotta a járványt
Magyarország más országoknál rövidebb szükségállapottal és eredményes intézkedésekkel ellenőrzés alatt tudta tartani a koronavírus-járványt, elkerülte a tömeges megbetegedéseket - ...
  
Újabb alagutat találtak a határkerítés alatt
A Magyar Honvédség szolgálatot teljesítő járőre és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányítója pénteken 0 óra 10 perckor egy körülbelül 40 centiméter átmérőjű é...
  
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét. A legnagyobb program a Vajdaságban működik, elsősorban mezőgazdaságot, azo...
  
165 milliós templomfelújítással lepte meg a belarusz elnököt Orbán Viktor
Orbán Viktor pénteken utazik Minszkbe, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel tárgyaljon. De a hangulat megalapozására már csütörtök este megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlö...
  
380 millióra csökkenthetik Dzsudzsák Balázs fizetését
Vigasztalanok vagyunk. Anyagi szempontból komoly veszteség érheti Dzsudzsák Balázst (33), a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát a koronavírus-járvány miatt. Az Egyesült Arab E...
  
Németh Szilárd egy könyvet adott át a közjogi méltóságoknak - a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Trianon és honvédelem című dobozkönyvet adta át a közjogi méltóságoknak (felsorolása: Áder János köztársasági e...
  
25 migránst szállított egy embercsempész az M1-esen
Egy magyar rendszámú autóval szállították a pakisztáni és bangladesi férfiakat. Huszonöt pakisztáni és bangladesi illegális bevándorlót szállító embercsempészt állítottak elő a ...
  
Magyar Kupa-döntőről cikkez a világsajtó, de nem éppen elismerően
A külföldi lapok megjegyezték, hogy a járványhelyzet ellenére több ezren szurkoltak a Puskás Arénában. Szerdán játszották a Magyar Kupa döntőjét a Puskás Arénában, melyen a Budape...
  
287 millió forintot kapott Kóka János a koronavírus elleni küzdelemre
Az SZDSZ volt elnökének egy több mint félmilliárd forintos beruházáshoz nyújtottak segítséget. Közös képet posztolt Szijjártó Péter külügyminiszter Kóka Jánossal, az SZDSZ volt el...
  
Jön a jólét: nyugdíjprémium és 53. heti nyugdíj egyszerre
Nem akartam hinni a szememnek, amikor Varga Mihály pénzügyminiszter május 26-i költségvetési tájékoztatóján kiemelten egyszerre szerepelt a nyugdíjprémium és az 53. heti nyugdíj terve. ...
  
A honvédségnek fogalma sincs, miért parkoltak harci járművek Mészárosnál
Nem adtak el olyan gépeket, amik Mészárosnál álltak az udvaron. Két harci jármű is parkolt a bicskei tónál május elején – írtuk korábban a Magyar Hang alapján. A nyilvántartásban ...
  
Kövér László: a nemzetünket fenyegető veszély egyre erősödik
A trianoni évforduló alkalmából csütörtökön emlékülést tartott az Országgyűlés. Ezen végül elhalasztották A nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat vitáját...
  
Varga Judit: Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor
A gyász és fájdalom nem lehet örök, reménynek is lennie kell – közölte bejegyzésében az igazságügyi miniszter Trianonra emlékezve. „Száz éve tudjuk, hogy magyarságunk túlmutat a...
  
Novák Katalin: Amikor kormányzati szerepbe kerültünk, az országot mély politikai, gazdasági és erkölcsi válság sújtotta
Amikor 2010-ben a Fidesz másodszor is kormányzati szerepbe került, a mély politikai, gazdasági és erkölcsi válságban lévő Magyarország lakossága megint megtanult bízni a kormány munkáj...
  
Hivatalos: Mészáros Lőrinc cége jogsértést követett el, de bírságot nem szabtak ki
A Gazdasági Versenyhivatal egy tavaly tavasszal végbement tuljadonszerzést vizsgált az elmúlt hónapokban. A felcsúti milliárdos számára nem túl hízelgő végeredménnyel zárult a vizsgál...
  
Lövöldözés Budapesten, rendőrök vonultak a helyszínre
Az ATV információi szerint a XIII. kerület, Hegedűs Gyula utcába, szerda délután négy golyóállómellényes rendőr vonult ki. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője elmondta, hogy a XIII. kerüle...
  
USA: megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését
Szerdán az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy június 16-tól megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését az ország légterébe. A rendelet szövege szer...
  
Bruttó 1 millió 507 ezer forintra változott Orbán Viktor fizetése
Bruttó 1 millió 507 ezer 350 forintra vágták meg a bérét. Több mint tíz év után változott a miniszterelnök, Orbán Viktor fizetése - írta a Blikk a kormany.hu-ra feltöltött dokumentu...
  
Törvényjavaslat: nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltethet Magyarországon kaszinókat
Ha elfogadják a javaslatot, jövőre az eddigi 5 helyett már 7 kaszinója lehet egy embernek, és Nyugat-Magyarországon is nyílhat még egy. A jövőben kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hog...
  
Müller Cecília: a vírus itt van velünk, továbbra is világjárványról beszélünk
Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felel...
  
New York-i lap: Orbán Viktor provokál
A magyar miniszterelnök provokál és a környező országok kulturális értelemben vett bekebelezésére tör, olvasható a New York-i lap publicisztikájában. A modern magyarságtudat alapvető...
  
Matolcsy György fiához kötődő kft 287 millió forintot meghaladó állami támogatásban részesül
A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezt...
  
A gépkarabéllyal ismerkedtek a szentesi újoncok
A fegyverismeretről, a fegyverhasználatról és a lövészetre történő felkészítésről szólt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél május közepén kezdődött alapfelkészítés ...
  
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár
Ez hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Horvátországba a jelenleg hatályos szabályok szerint szabadon beutazhatnak a magyarok, lehet menni nyaralni, ugyanakkor Horvátors...
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azon...
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azon...
  
Szijjártó: az embercsempész hálózatokat fel kell számolni
Még egyszer nem fordulhat elő, hogy Európa stratégiai kérdésekben ilyen védtelen legyen - értékelte a koronavírus-járvány miatti helyzetet keddi megbeszélésén a dán és a magyar külü...
  
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján, bár az előrelépés, hogy a magyar kormány most hozzájárult a dokumentum...
  
10 katonaiskola indulhat az országban a következő években
Ez nem jelenti azt, hogy a sorkatonaság is visszatér. A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölt...
  
Közel 2 milliárd forintot ad a kormány a Nemzeti Atlétikai Központ építésére
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány. A pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból veszik el. Az át...
  
Nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen az ellenzék
Kövér László és Áder János mondanak majd beszédet a csütörtöki megemlékezésen. Lett volna esély arra, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékül...
  
Kövér László: a megveszekedett nemzetgyűlölők, Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat
"A baloldal politikusainak egy kisebb része szégyelli és nem szívesen hirdeti a nemzettel kapcsolatos álláspontját. Más részük politikai számításból próbálja bizonyos kérdésekben nem...
  
Ákos koncert a kormányzati megemlékezésen
Online programmal emlékezik a magyarság a nemzeti összetartozás napjára, június 4-re, közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán...
  
Vajna Tímea a szerelme nélkül maradt magára a kaliforniai pokolban
Los Angeles — Pokoli napokat él át Vajna Tímea (37) az Egyesült Államokban, ráadásul mindezt egyedül, a szerelme nélkül. A filmmogul Andy Vajna (†74) özvegye okkal retteg és zárkóz...
  
Bécsben dolgozik az a magyar orvos aki az első tüdőátültetést végezte koronavírusos betegen
A magyar Lang György végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen - írja a Válasz Online, amely interjút is készített az orvossal. A Bécsi Orvostudom...
  
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása
Szóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben. Azonnali kérdések A mini...
  
Matolcsy: Magyarország és a V4-ek már Európa jövője
A Magyar Nemzeti Bank elnöke levonta a válságkezelés tanulságait. Matolcsy György szerint a mai nehézségek nem állnak össze rendszerszerű válsággá, nem a rendszer válságával vagy a ...
  
Farkas Flrián és 1,6 milliárd forint: az OLAF azt javasolta, büntetőeljárás keretében vizsgálják az ügyet
Bár a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába nevű programja a hátrányos helyzetű romák megsegítésére volt hivatott, az erre szánt milliárdok r...
  
Kásler nagyon elégedett a járvány magyarországi alakulásával
Az emberi erőforrások minisztere nagyon elégedett a koronavírus-járvány magyarországi alakulásával. A magyar kormány vállát veregette a Facebookon a Miniszteri Percek című sorozatának ...
  
Deutsch Tamás: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint csak ürügyként használja Magyarország megtámadására a koronavírus-törvényt az európai baloldal. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-deleg...
  
Orbán Viktor: fantasztikus évünk lehet 2021-ben
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről. A kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítjá...
  
Fidesz: 237 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig
A Fidesz facebook oldalának közlése szerint a párt küldetése, hogy megvédje Magyarország függetlenségét, megvédje a magyar családokat! Ennek megfelelően posztolták a következő inform...
  
15 milliárd eurót kaphat Magyarország a nagy EU-s helyreállítási alapból
Rácáfolt azokra az előzetes félelmekre ma az Európai Bizottság, miszerint nem a mi régiónk és benne Magyarország van a fókuszban a koronavírus-válság miatti uniós helyreállítási alap...
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
A Le Figarónak azt mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy "tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyar...
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
A Le Figarónak azt mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy "tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyar...
  
Kocsis Máté: az ellenzék részéről azonban érezhető egy kommunikációs zavar
A törvény múlt keddi benyújtása után a DK előállt azzal, hogy a kormány ahhoz is gyenge, hogy diktatúrát tartson fönt, másnap pedig megjelentek a liberális jogértelmezők, akik szerint...
  
Elindultak a katonai középiskolák megépítésének az előkészületei
A Népszava információi szerint 2030-ig 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését. A katonai középiskolák nagy része a kötelező sorkatonai...
  
Kipingáltak egy szellőzőaknát Budapesten, tucatnyi rendőr érkezett a helyszínre
Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a festegetés miatt. Egy készenlétis különítmény, több rendőr és legalább három rendőrautó jelent meg szerda délut...
  
Átlátszó: Közpénzen kitömött jóbarátja almáit osztogatta Németh Szilárd
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke május 12-én, a mentők napján személyesen fejezte ki köszönetét, tiszteletét és elismerését a csepeli mentősöknek. Hálája jeléül átadott két rak...
  
Feljelentették Győzikét: milliókat követelnek tőle
Érthetetlenül állnak Győzikéék a történtek előtt. Folytatódik a Gáspár-család kálváriája, 5 millió forintot követelnek Győzikééktől. A napokban értesítést kaptak a Gyöngyös...
  
Szijjártó nagyon durván nekiment Donald Tusknak
Hosszú posztban fejtette ki a véleményét az Európai Néppárt elnökéről, Donald Tuskról Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon Nem hagyta szó nélkül Donald Tusk újbóli megsz...
  
40 millió forintos pályázatot írt ki Áder János, már meg is van a győztes
Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forintos kerette...
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
A Debreceni Járásbíróság vasárnap egy hónapra elrendelte annak a 42 éves férfinak a letartóztatását, aki eltörte egy intézkedő rendőr kezét. A férfit hivatalos személy elleni erősz...
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
A Debreceni Járásbíróság vasárnap egy hónapra elrendelte annak a 42 éves férfinak a letartóztatását, aki eltörte egy intézkedő rendőr kezét. A férfit hivatalos személy elleni erősz...
  
Érkezik a postás hozzád is: Soros György tervét is tartalmazza a nemzeti konzultációs kérdőív
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején ind...
  
Nagy Feró: A halálom után nem én leszek szomorú, hanem a világ!
A Beatrice frontembere Nagy Feró már megbékélt a halállal. Elmondása szerint kicsit sem fél tőle. Január 14-én lett 74 éves Nagy Feró, a Beatrice énekese. A zenész, énekes most a HOT! ...
  
Szikora Róbert lesz a vallási nagykövet
A zenész nagyon várja a pápát. Szikora Róbert lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arca, erre a rendezvény sajtófőnöke kérte fel – írja a Bors. „Váratlanul hívott fel,...
  
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendeltek el!
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendelt el a nyárra Budapesten és az ország több megyéjében is az Országos Rendőr-főkapitányság, jelentette be a hírt vasárnap a Police.hu. ...
  
Káosz - Bunkerbe menekíthették Trumpot
Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra. Washingtonban éjjel tüzet gyújtottak a Fehér Ház melletti, ikonikus S...
  
Kósa közölte: Németországban több újságírót tartóztatnak le, mint itt
Forrást nem jelölt meg. Debrecen volt polgármestere a helyi tévének nyilatkozott több ügyben, többek közt a testvérek közötti illetékmentes öröklésről. A Debreciner oldal szúrta ki ...
  
Kína már készen állna ismét ellátni a világot áruval, de a világ nem kér belőle
Javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban - derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató köz...
  
Videón ahogy elvezetik a gyulai késelés gyanúsítottját a rendőrök
A gyanú szerint egy 18 éves fiatalember szúrta meg a barátját és egy 27 éves férfit Gyulán. A 27 éves férfi életét vesztette, támadóját a rendőrség őrizetbe vette. Ahogyan ...
  
Hivatalos: 1,2 millió forintra büntette a rendőrség a 71 éves dudálós tüntetőt
A 71 éves férfi azt mondta, inkább leüli a büntetést, minthogy kifizesse. Két alkalommal is megbüntette a rendőrség a Clarck Ádám téri dudálós tüntetésen Szabó Gábort (akinek 750 ...
  
Szijjártó: nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen
Magyarországon nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen - írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán. Szi...
  
2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az űrtevékenység támogatására
Egyetlen esti kormányhatározattal összesen 196 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. Ebből a legnagyobb összeget a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vont...
  
18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség
Egyetlen esti kormányhatározattal összesen 196 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. Ebből a legnagyobb összeget a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vont...
  
Fideszes politikus: Maszk nélkül adott át csomagot időseknek
A pünkösdi hétvége előtt jótékonykodott. Maszk, gumikesztyű és a megfelelő védőtávolság tartása nélkül adott át csomagokat Tiba István fideszes országgyűlési képviselő Hajdúb...
  
Magyarország történetének legdrágább Duna-hídját építi meg Mészáros Lőrinc üzlettársa 92 milliárdért
A Duna Aszfalt építheti meg a Paks és Kalocsa közé tervezett új Duna-hidat és a hozzá kapcsolódó utakat majdnem 92 milliárd forintért, amivel ez lesz Magyarország történetének leg...
  
Gulyás: a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a különleges jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültsé...
  
Orbán hétvégi beszéd: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára
A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szombaton, Felcsúton, ahol bemutatták...
  
Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt
A maszkok rendelkeztek megfelelő szabvánnyal, az Európai Bizottság már tárgyal a gyártóval a helyettesítésükről. Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott e...
  
Friss felmérés: 404 ezer forint félretett pénze van átlagosan a magyar fiataloknak
Közel ötven százalékuknak viszont semmi. Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19...
  
Összeült Németh Szilárd és Orbán Viktor: gazdaságvédelmi akcióterv, 900 millió forint és nemzetgazdasági szempontok
"A soroksári önkormányzat gazdaságvédelmi akciótervéről egyeztettünk az elnökség ülésén, eredménye: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, 900 millió forint előké...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum