Megtehetik? A kormány állítólag különválasztaná a pénzes és a szegény gyerekek tanárainak képzését

Az elmúlt napokban jelentős bejelentésekre került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) részéről, melyek alapvető változásokat vetítenek előre a tanárképzés terén Magyarországon. A NKE bejelentette, hogy 2025 szeptemberétől elindítanak egy tanárképzést, amelynek célja a jövő tanárainak képzése és felkészítése lesz. Azonban a legújabb hírek szerint ennél is komolyabb átalakításokra számíthatunk a tanárképzés terén.

A Jelen nevű hetilap által hozott információk szerint a kormány tervei között szerepel egy olyan elitpedagógus-képzés létrehozása az NKE-n belül, amelynek keretében a leendő tanárok kifejezetten a tehetősebb családok gyermekeivel foglalkoznának. Ez az új kezdeményezés kihangsúlyozza az oktatási rendszerben tapasztalható egyenlőtlenségek megoldására irányuló törekvéseket, azonban felveti a társadalmi diverzitás és esélyegyenlőség kérdéseit is.

A tervek szerint a társadalmi felzárkóztatás terén az egyházakra hárulna a főszerep, vagyis a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását ellátó iskolákban dolgozó tanárok képzése az egyházi felsőoktatási intézmények feladata lenne. Ez a megközelítés komoly vitákat válthat ki a társadalomban, hiszen megkérdőjelezi az állami oktatás egyik alappillérének, a tanárképzésnek az állami kontrollja és szabályozása mögötti elveket.

Emellett a tervek szerint a térségi tanárképzési igényeket a modellváltott egyetemek lennének hivatottak kiszolgálni, ami további strukturális változásokat vetít előre az oktatási rendszerben.

A Jelen által közölt információk szerint a kormány már két körben tárgyalta ezeket a tervezeteket, amelyek jelentős változásokat hozhatnak a magyar oktatási rendszerben, mind a tanárképzés, mind pedig az oktatás társadalmi szerepének és céljainak tekintetében.