Az egész iskolát kivezényelték megnézni Rákay Philip filmjét – aki nem akarta, arra igazolatlan várt

Az iskolákban számos kulturális és oktatási eseményt rendeznek az év során, hogy gazdagítsák a diákok ismereteit és élményeit. Azonban egy friss esemény körül kialakult vita felhívta a figyelmet a kötelezően előírt programok határait feszegető gyakorlatokra. Az IX. kerületi iskolákban szigorúan előírták a diákoknak, hogy részt kell venniük a Rákay Philip rendezte "Most vagy soha!" című Petőfi-film megtekintésén, és azoknak, akik nem akartak részt venni, igazolatlan hiányzás járt.

Az eset egy diák beszámolója alapján került nyilvánosságra, aki elmesélte, hogy az iskolában pár héttel korábban bejelentették az ünnepi programot, és kötelező volt részt venni rajta. Az esemény napján az iskolai közösség összes diákját elküldték a filmre, amelyet úgy határoztak meg, hogy ha valaki esetleg nem jönne, orvosi igazolást kellene bemutatnia.

Az eset felveti az iskolai kulturális programok természetével és azok kötelező jellegével kapcsolatos kérdéseket. Egyes diákok úgy vélik, hogy az iskolai ünnepségeknek és eseményeknek ténylegesen tükrözniük kellene az adott ünnep vagy megemlékezés jelentőségét és céljait. A "Most vagy soha!" esetében azonban néhányan kifogásolják a film tartalmát és azt, hogy kötelezővé tették annak megtekintését.

A filmkritikusok és néhány diák szerint a "Most vagy soha!" nem megfelelően tükrözi az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, és inkább propagandisztikus megközelítést alkalmaz, mintsem hitelesen és objektíven ábrázolná azokat. Egyesek szerint a film elhanyagolja vagy torzítja a történteket, és inkább a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, mintsem a tudás és megértés elmélyítésére.

Az eset további érdekessége, hogy más iskolákban is hasonló gyakorlatot alkalmaztak, és még mozijegyeket is követeltek a diákoktól és szüleiktől. Az iskolai programok kötelező jellegének kérdése mellett ez az intézkedés pénzügyi terhet is jelentett a családok számára.

Az eset kapcsán az illetékesek közül egyelőre csak a Belügyminisztérium válaszolt, hangsúlyozva, hogy nem tették kötelezővé egyetlen iskolában sem a film megtekintését. A rendező, Rákay Philip pedig reagálva az eseményekre, elmondta, hogy bár a film jelentős állami támogatással készült, reálértékben nem a legdrágább magyar film.

Összességében az eset rávilágít arra, hogy az iskolai kulturális programoknak figyelembe kell venniük a diákok véleményét és az adott történelmi vagy kulturális esemény jelentőségét. A diákok számára fontos, hogy a megtekintett film vagy rendezvény valóban hozzájáruljon a tudásukhoz és a megértésükhöz, és ne csak egy kötelező tevékenység legyen a napirendben. Az eset további vitákat gerjeszthet az iskolai programok természetéről és kötelező jellegéről.