Akár már 2026-ban visszatérhet a politikai arénába Novák Katalin és Varga Judit

Az Index információi szerint a Fidesz vezetése és tagsága egy hosszabb pihenő után, akár már 2026-ban visszavárná a közéletbe két sikeres női politikusát. A Nézőpont Intézet vezetője szerint a leköszönő elnöknek és a kormánynak is az az érdeke, hogy a kínos kegyelmi ügy minél előbb lezáruljon.

Orbán Viktor szombati, 25. évértékelő beszédében – ahogy fogalmazott – „zaklatott szívvel és mindannyiuk nevében” köszönte meg Novák Katalin leköszönő köztársasági elnök és Varga Judit volt miniszter munkáját. A miniszterelnök méltató szavai után mindkét női politikus nagy tapsot kapott a Várkert Bazárban összegyűlt hallgatóságtól.

Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel


– fogalmazott Orbán Viktor, aki beszédében az államfő távozását helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek értékelte. A lemondás körüli vitát úgy kommentálta: a „távozó két asszony kisujjában több méltóság van”, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy jó emberek is hoznak rossz döntéseket, és bár ha létezne időgép, visszamenne a múltba, hogy kijavítsa a hibát, de mivel ez nem lehetséges, a kormánynak kell helyreállítania a kialakult helyzetet.

A miniszterelnök elismerően beszélt Novák Katalinról, akit mint „jó rendőr” a kapcsolatok ápolásában hasznosnak tartott a nyugati szövetségesekkel. Varga Judit volt igazságügyi miniszter szerepét pedig az alkotmányos szokásoknak megfelelően, következetesen ellátta.

Skrabski Fruzsina felhívása, melyben azt kéri az embereket, hogy ne fogadják el Novák Katalin lemondását, némi visszhangra talált a vidéki Fidesz-választókerületekben is. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Fidesz–KDNP számára az lenne az érdek, ha a vitát minél hamarabb lezárnák, hogy ne húzódjon el és ne maradjon a napirenden a kellemetlen ügy.


A politikusok visszavonulása azonban nem jelenti a munkanélküliséget számukra, hiszen mindkettejüket várják az ügyvédi irodák, valamint Novák Katalin életjáradékban részesül. A jövőre vonatkozóan Mráz Ágoston Sámuel szerint mindkét politikus esetében lehetőség van arra, hogy visszatérjenek a közéletbe, bár ez még csak távoli lehetőség.