Tiborcz megállíthatatlan: tízmilliárdokkal felpumpált magántőkealapok, többnyire átláthatatlan ügyletek

Úgy tűnik, Tiborcz István agrárbáró lenne – és az állam hatalmas pénzekkel segíti ebben

A 27. leggazdagabb magyar üzleteinél a kulcsszó a magántőkealap, így az ügyletek átláthatatlanok.

Mi történt? A Hvg360 alapos cikkben veszi sorra, hogyan jutott el Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István oda, hogy a pénzügyek, az ingatlan- és hotelbiznisz, a logisztika vagy az energetika után nekiálljon az erdészeti, faipari és növénytermesztési birodalom kiépítésének is.És hogyan? Tiborcz az állami tízmilliárdokkal felpumpált magántőkealapok segítségével jut hozzá zsíros lehetőségekhez, ami problémás, mert az ügyletek többnyire átláthatatlanok. Tőkealapok máshol is működnek, és jellemző, hogy a szabályozó védi a magánbefektetők kilétét, itthon ugyanakkor pont arra használják, hogy állami forrásokat mozgassanak meg úgy, hogy a végső haszonhúzó rejtve marad.

Mik a konkrétumok? Tiborcz István 2024-ben vásárolta meg korábbi olasz tulajdonosától a Drawa Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Kft.-t, ami az agrárium területén szinte mindennel foglalkozik. Somogyban 5000 hektárt meghaladó földterület, modern faipari üzem és raklapgyártó-gépsor, és ingatlanok – például egy Széchenyi-kastély is – tartoznak a céghez.

2022 végén ötmilliárd forintos saját tőkével, és csaknem hárommilliárdos árbevétel mellett bő félmilliárdos nyereséget tudott felmutatni a vállalkozás.

A felvásárlást a Tiborczhoz kötődő Főnix Magántőkealap hajtotta végre egy projektcégen, az Agrár Invest Alpha Kft.-n keresztül. Kis arányban maradt a cégben az olasz Rappo Isacco is, aki több, a Drawa tevékenységéhez kapcsolódó vállalkozást menedzsel.

Mennyi az annyi? Üzleti titok, ahogy az is, hogy mennyi állami tőke segítette az akvizíciót. A Főnix magántőkealap egyike azoknak, amelyekbe az állami MFB Bank 50 milliárd forintnyi tőkét pumpált a koronavírus-járvány kitörése utáni krízisre hivatkozva.

Mi lesz még? Tiborcz további terjeszkedésre készülhet az agrárszektorban, és ez a cégstruktúrára is hatással van. A Főnix létrehozott egy másik projektvállalatot, az Agrár Invest Béta Kft.-t, az pedig a finanszírozásra szánt Agrár Finance Kft.-t.