10 év titkosítás Müller Cecília körül - csak 2030-ban lehet legkorábban megtudni, hogy...


Tíz évre titkosították az operatív törzs összes dokumentumát, így csak 2030-ban lehet legkorábban megtudni, hogy mi alapján hozták meg a döntéseiket.


Orbán Viktor még tavaly júliusban beszélt az operatív törzs és a kormány kapcsolatáról. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott:

- A kormány a helyén van, az operatív törzs működik, elemzik a helyzetet, a legjobb koponyák folyamatosan dolgoznak, és amikor arra jutunk, hogy egy döntést meg kell hozni, akkor a kormány célratörően, gyorsan és hatékonyan hozza meg.


A hvg.hu megpróbálta kideríteni, hogy miről és mi alapján döntenek az operatív törzs ülésein, különösen azért, mert a járvány kezdete óta, - vagyis csaknem két éve - a miniszterelnök és a kormány tagjai gyakran hivatkoznak a járványhelyzettel összefüggő döntések meghozatalánál az operatív törzs tanácsaira.

A híroldal közérdekű adatigénylése nyomán arra jutott, hogy:

- Nem világos, hogy készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több, mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre „titkosítják” - írták.

Az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan egyébként nem titkosak, a testület döntéseiről és azok hátteréről azonban mégis csak annyi nyilvános, amit a koronaviros.gov.hu oldalon megosztanak.

- Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak – válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hvg.hu közérdekű adatigénylésére.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen