Szijjártó meglépte, jöhet a külföldi munkaerő: az eddigi 10 helyett már a létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldieket az itthon lévő külföldi cégek

A kormányülés után gazdasági intézkedéseket jelentett be Szijjártó Péter.

A külügyminiszter azt mondta, attól függ, hogy Magyarország a nyertesek közé fog-e tartozni a világgazdasági versenyben, hogy mennyi beruházást sikerül idehozni, és ennek érdekében hét intézkedést hoznak:

Az építőipari alapanyagok ára elszállt, és ezt Szijjártó szerint úgy lehet mérsékelni, ha több magyar szereplő tud piacra lépni, ezért 5,5 milliárddal támogatnak építőanyag-előállítással foglalkozó magyar céget, ami 14 milliárdos beruházással gyárat épít Biharkeresztesen.
Az Eximbank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar cégeknek kedvezményes beruházási hitelt. Eddig 500 milliárd ment 1000 magyar cégnek. A kkv-knak a kamat 0,1 százalékos.
Indul egy fejlesztési, beruházási hitelprogram mikrovállalkozásoknak, amikkel a bankszektor nem szívesen foglalkozik, pedig 4000 kis cégről van szó – mondta Szijjártó. A Széchenyi-kártya-programon belül egy mikrohitelprogramot is indítanak, amire 10 év alatt 50 milliárdot szán a kormány. A 10 éves futamidejű hitel kamata 0,5 százalékos.
A beruházások felgyorsítására az állam egységes kiírásokat alkalmaz, amivel az előzetes vizsgálatok ideje a több mint 1 hónapról 5 napra csökken.
Lesz egy beruházási helyszínkereső szolgáltatás, ami segít a Magyarországon beruházni kívánó cégeknek, hogy gyorsan, kedvező helyszíneket javasolhassanak.
A külföldi tulajdonú cégek az eddigi 10 százalékos határ helyett már a munkavállalói létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldieket. Szijjártó szerint különben nem nálunk indítanak beruházásokat ezek a cégek, és el is hagyják az országot.
Lesz egy 400 millió eurós termőföld-tőkealap az Eximbanknál, hogy a stabil élelmiszer-alapanyag ellátás biztosított legyen.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....